Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lancia Thema TNG

LPG, TNG, plin, AutoGas.
Odgovori
vekoslavnis06091946
Poruka: 1
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 20:50h

Lancia Thema TNG

Poruka od vekoslavnis06091946 » utorak, 7. dec. 2010. u 00:13h

Nisam siguran da mogu da se ukljucim na forum, s obzirom da problem koji imam nije vezan za vozilo marke Ford, ali mislim da je interesantan, jer to moze da se desi i na gasnoj instalaciji ugradjenoj, recimo, na Ford Sijeru, koji je po karektaristikama slican Lancia Thema koju ja imam. Godiste 1994.,benzinac sa direktnim ubrizgavanjem, 2000 kubika, 150 konja, gasna instalacija ugradjena pre 6 god. i od tada sam presao nesto preko 50.000 km. Isparivac marke LOVATO oznaka DGM454136PL.
U cemu je moj problem?
Otezano prebacivanje na plin ( oko 3.500o/min-ranije oko 2000 ). Normalan rad motora, otprilike 5min,odnosno 3-4km voznje, a onda pocinju problemi: motor pocinje da "stuca", gubi snagu, kola da cimaju, gas lenjo reaguje, a ako se papucica naglo pritisne dolazi do eksplozije u usisnoj grani. Na kraju se motor ugasi. Sto je motor zagrejaniji ove pojave su izrazenije. Sutradan, kad se startuje hladan motor, normalan rad i posle 3-4km voznje i opet isto.
Bio sam kod majstora i on je skidao ventil na boci i "cistio dizne" i zamenio filter na elektroventilu. Medjutim, opet isto.
Bio samkod drugog majstora i on je skidao ventil sa boce i ispustio ulje iz isparivaca i opet isto. Pre toga sam zamenio filter za vazduh. Kazu majstori motor ne dobija dovoljno plina, ali da zagrejanost motora ne moze da utice na ove pojave. Ja sam laik, ali sam siguran da temeratura motora direktno utice, na koji nacin neznam. Prvi majstor mi je, doduse, predlozio da izvrsi servisiranje isparivaca, "jer mu je vec vreme" ali ne garantuje da ce time da otkloni ove probleme. Sta da radim? Da li je neko vec imao slicno iskustvo? Moze li neko da mi preporuci pouzdanog majstora u Nisu?

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: www.fordclubserbia.org/forum

Poruka od Dusan64 » utorak, 7. dec. 2010. u 00:34h

Dve stvari su moguce. Da su membrane u isparivacu busne (posto ne verujem da su lose da bi tako se ponasao,samo bi trosio mnogo),a druga stvar je da ti je smesa plina losa. Kako auto radi na leru na plinu?

zola
Poruka: 63
Član foruma od: utorak, 10. feb. 2009. u 01:55h

Poruka od zola » sreda, 8. dec. 2010. u 22:50h

malo idem off, ali da ne otvaram novu temu. Kad si vec pomenuo membrane na isparivacu, kako da znam dal su otisle ili ne. Jel postoji neko vreme na koje se menjaju?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 9. dec. 2010. u 00:12h

Menjaju se kao na 10 000km,ali bez problema idu i duplo vise,zavisi na sta si palio hladan auto.. A jedini pokazatelj da su se ukrutile (posto im se to desi) je da auto pocne mnogo da trosi.. Icice isto otprilike,ali ce da trosi primetno vise.

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 9. dec. 2010. u 02:28h

Ja kolko znam,plin na karburatoru nastelujes posle ugradnje i to mu je vek i amin,otprilike ;)

Dusane,nemo siris dezinformacije leba ti,proveri ti to,membrane na svakih 10000km??? Mozda 100000km i vise?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » četvrtak, 9. dec. 2010. u 07:23h

Promenut naslov teme...
Slika

Dusan64

Re: Lancia Thema TNG

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 9. dec. 2010. u 10:15h

Nesa piše:Ja kolko znam,plin na karburatoru nastelujes posle ugradnje i to mu je vek i amin,otprilike ;)

Dusane,nemo siris dezinformacije leba ti,proveri ti to,membrane na svakih 10000km??? Mozda 100000km i vise?
Sve si omasio.. Plin na karburatoru se steluje non stop.. Kad promenis filter vazduha,kad promenis filter plina,kad dodje zima (drugaciji je plin),kad dodje leto (drugaciji plin)... I po PS-u se menjaju na 10 000km. Proguglaj malo..

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 9. dec. 2010. u 13:56h

Na dvoja kola koja sam vozio na plin,sve je sljakalo bez problema i stelovanja godinama. Samo menjao ulje,filtere i svecice
Duratorq DI 16v

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » četvrtak, 9. dec. 2010. u 15:14h

Dule,mozes ti i karburator cackati svaki put kad nalijes benzin ili pomicati palenje,nema potrebe za tim...plin kad se podesi kako treba,nema potrebe stalno cackati...to sto se mjenja sastav plina ljetni/zimski,ne znaci da treba stelati,samo malo bolje radi na zimskom plinu,posto je bogatiji...ja sam presao boga oca sa jednim setom membrana a znam kamaru ljudi koji isto tako prelaze bez mjenjanja istih...pa gdje bi ti bila vajda plina kad bi se servisirao svakih 10 000 km,po bogu brate?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 9. dec. 2010. u 15:19h

Ne moze auto isto da radi na plin (pricam o karburatoru) kada mu je prljav filter vazduha i kada je cist,isto vazi i za filter plina. Sve to menja smesu plina. Isto vazi i za godisnja doba posto se smesa plina drasticno menja da bi plin mogao da radi na niskim temperaturama.. Mislim radice sve to naravno,ali daleko od onoga kako bi trebalo da radi.
Servis plina kosta 700-1000din,i to racunaj na godisnjem nivou.. Da si menjao membrane na godinu dana auto bi ti sigurno trosio litar-dva manje nego sto je trosio tako da bi jos i ustedeo... Mada to za 10 000km je prica plinadzija,mogu jedne membrane da izdrze dosta duze,u zavisnosti kako se postupa sa njima,ali nikako 100 000km,nikako ni 50 000km..

Pa ja kablove za svecice i svecice nisam promenio ima 2godine,dobio ih sa autom,a verujem da nisu menjani ni 20godina pre toga. Jel trebam da ih menjam? Da naravno,traju 20godina,ali opet zasto ako radi? Pricate mi pricu o kablovima i svecicama a prica o smesi plina i servisu vam ne pije vodu.. Zamislite se malo.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » četvrtak, 9. dec. 2010. u 15:36h

Nemoj se ljutiti bezze...ko prica sta o kablovima i svjecicama...ako je zapusen filter plina,nece se povecati potrosnja samo ce losije raditi,mozes i da ga izduvas i nikad ne mjenjas,ja sam licno to radio 150 000km sam njim presao i jos je na instalaciji...filter vazduha ako se mjenja na 20 000 kao sto bi trebalo,nece biti toliko prljav da se drasticno poveca potrosnja plina i vise nemas nista... a za omjer propan/butan,opet ti kazem,nema potrebe za stelovanjem,samo ce bolje da radi motor na ''zimskom'' plinu... vidi,ja zaista ne guglam,pricam sve iz licnog iskustva... a ti,derane, kako hoces...svaki dan ti rastavljaj kola,niko se nece ljutiti...

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 9. dec. 2010. u 15:45h

Ne ljutim se naravno,ja samo pricam kako bi trebalo. Iz licnog iskustva dizem haubu kada bas moram,ne diram smesu plina sve dok potrosnja ne ode preko 13l,membrane sam jednom promenio zbog sumanute potrosnje. Znaci,nisam pricao o sebi,nego sam pricao kako bi trebalo da se radi i sta je pravilno. Pa meni je cureo plin na cepu dva meseca i tek pre neki dan sam se nakanio da to popravim.. To za kablove sam pomenuo zato sto je svaki drugi post na forumu u vezi plina "Promeni kablove i svecice" sto je meni totalno bezveze,a ja opet ne idem po forumu i pricam kako ja vozim na kablovima starim 20godina i da tako treba (bez ljutnje Neso).. Jedno je pravilno a drugo je "vozim tako zato sto nemam ni volje ni para da to radim kako treba"...

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 9. dec. 2010. u 16:07h

Ne razumem kakvi kablovi? Ja sam kablove menjao preventivno pre godinu dana.
Samo kazem da se ne slazem sa servisiranjem plinskog uredjaja na 10000km,u mom slucaju na svakih 4 meseca kad bi imao plin. Propaganda je cudo,servisi za ugradnju plina pricaju da svi treba da predjemo na plin da bi oni imali posla sign0023

Auto treba da ide na gorivo za koje je konstruisan u fabrici. Moze i na plin ali fabricki ;) ali to sad nije tema.
Duratorq DI 16v

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 9. dec. 2010. u 16:22h

Ako auto palis na plin dve cele zime,a parkiran ti je na ulici,trece zime ce ti auto trositi 15-20l pa makar presao ukupno 100km. To je cinjenica,a sad sta je propaganda,sta nije..

Zasto si menjao kablove ako su radili? Ista je prica i sa svim ovim..

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3352
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » četvrtak, 9. dec. 2010. u 19:00h

Ja isto moram da prestelujem kada menjam recimo filter za vazduh,a to radim svakih nekoliko meseci. Inace, ovih dana ,otkada je hladno,auto poceo manje da trosi,pojma nemam sta je.

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 9. dec. 2010. u 21:28h

Kablove sam menjao bez potrebe kad me je zezala dizna...

Yugo sam vozio zima-leto sve na plin bez povecane potrosnje i stelovanja 4g, Astru dve zime i dva leta bez stelovanja,vozila su na ulici...

Ali da ne duzimo,iskustva su razlicita i priznajem da nisam strucan po pitanju plinskih uredjaja
Duratorq DI 16v

Odgovori

Povratak na „AutoGas sistemi“