mondeo tdci 2.0 2003 termostat
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 12
- Član foruma od: subota, 18. sep. 2010. u 17:00h
mondeo tdci 2.0 2003 termostat
Temperatura motora se nikako ne podize po hladnijem vremenu, osim pri vecim uzbrdicama, pa predpostavljam da je crkao termostat.
E sada procitao sam negde da ovaj motor ima 2 termostata, vodeni i uljni, ne znam koliko je ovo tacna informacija,
zamolio bih nekoga da mi pomogne oko ovog problema (kako da identifikujem kvar, i koji termostat da zamenim).
Pretresao sam forum, i nisam naleteo na ovakvu ili slicnu temu u vezi ovog motora, izvinjavam se ako mi je negde promaklo.
E sada procitao sam negde da ovaj motor ima 2 termostata, vodeni i uljni, ne znam koliko je ovo tacna informacija,
zamolio bih nekoga da mi pomogne oko ovog problema (kako da identifikujem kvar, i koji termostat da zamenim).
Pretresao sam forum, i nisam naleteo na ovakvu ili slicnu temu u vezi ovog motora, izvinjavam se ako mi je negde promaklo.
- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
Re: mondeo tdci 2.0 2003 termostat
pa kako je crkao ako se pomera kada ides uzbrdo ?
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
-
Pa ostao je u safe position, predpostavljam, sto bi valjda znacilo da je non stop otvoren.
Kazaljka temperature se pomeri samo malo mozda na cetvrtinu polozaja kada se motor vise optereti, tj kada idem uzbrdo, cim se vratim na ravno ili nizbrdicu motor se ponovo ohladi.
, tj kazaljka temperature padne na minimum. Ranije je stajala na pola tacno, non stop.
Kazaljka temperature se pomeri samo malo mozda na cetvrtinu polozaja kada se motor vise optereti, tj kada idem uzbrdo, cim se vratim na ravno ili nizbrdicu motor se ponovo ohladi.

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Da taj motor ima dva termostata ali mozda neces resiti problem sa zamenom.Treba probati sa termostatima i sa senzorom temperature
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
-
Predpostavljam da mogu doterati automobil do vas, posto vidim Pinosava, ja sam iz Resnika... da se to pogleda...? Koliko vidim ventilator nije upaljen konstantno, tako da je verovatno sve ok sa senzorom.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Kako si rešio problem?
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja cu sutra ici kod Gagija jer imam slican problem, pa cu javiti sta je bilo.
Naime meni hoce da spusti temperaturu motora po hladnijem vremenu (pod hladnije mislim na ovo vreme ovih dana 0-4 stepena). Podigne je posle malo duzeg vremena voznje na otvorenom na radnu i stoji na sredini, kad je manje opterecen (npr idem 80 u 5-toj) krene malo da pada, ili kad stojim u mestu onda padne za 1/4, a grejanje mi se cini isto da je malcice slabije, pogotovo kad upalim klimu da greje tek onda vidim koliko je bez nje slabo.
Sve mi je ovo cudno posto je preko leta temperatura bila zakovana za sredinu skale i nezavisno od nacina voznje/opterecenja ostajala na sredini. Sad dostigne radnu ali onda varira, sto mi je cudno, sta je problem ne znam videcu pa javljam.
Naime meni hoce da spusti temperaturu motora po hladnijem vremenu (pod hladnije mislim na ovo vreme ovih dana 0-4 stepena). Podigne je posle malo duzeg vremena voznje na otvorenom na radnu i stoji na sredini, kad je manje opterecen (npr idem 80 u 5-toj) krene malo da pada, ili kad stojim u mestu onda padne za 1/4, a grejanje mi se cini isto da je malcice slabije, pogotovo kad upalim klimu da greje tek onda vidim koliko je bez nje slabo.
Sve mi je ovo cudno posto je preko leta temperatura bila zakovana za sredinu skale i nezavisno od nacina voznje/opterecenja ostajala na sredini. Sad dostigne radnu ali onda varira, sto mi je cudno, sta je problem ne znam videcu pa javljam.
Fiesta!!
- dule0911
-
Evo da napisem epilog nisam stigao sinoc...
Naime izgleda da je ovo boljka Mondeu mk3, generalno skoro svim dizelima koliko sam skapirao. Barem resenje jos uvek nije nadjeno, a kod svih se slicno manifestuje (pad radne temperature - bar na instrumentu na tabli, sto opet ne mora da znaci da temperatura stvarno varira). Posto su do sada zamenili na njih 20 odprilike oba termostata i problem je ostao, tj mozda na 1 od tih 20 se situacija malo poboljsala ali nije skroz resila. Ja sam odlucio da nista ne diram sve dok imam grejanje a da mi nije zima u kolima (a nikad mi nije do sad bilo zima, nadam se da nece ni biti
). A to sto malo varira temperatura na tabli mislim da i nije toliko merodavno, malo ga cepnem i pokazuje radnu ocas posla
Plus mislim da te sitne varijacije nece toliko stetiti motoru (mislim, da ce se vise habati i slicno) jer ipak uvek radi na velikoj temperaturi koja je blizu radnoj.
A inace kazu da 99% Mondea mk3 ima ovakvo ponasanje sa temperaturom, tj od onih koje oni servisiraju se mozda samo par komada pojavilo da nemaju ovaj problem.
Naime izgleda da je ovo boljka Mondeu mk3, generalno skoro svim dizelima koliko sam skapirao. Barem resenje jos uvek nije nadjeno, a kod svih se slicno manifestuje (pad radne temperature - bar na instrumentu na tabli, sto opet ne mora da znaci da temperatura stvarno varira). Posto su do sada zamenili na njih 20 odprilike oba termostata i problem je ostao, tj mozda na 1 od tih 20 se situacija malo poboljsala ali nije skroz resila. Ja sam odlucio da nista ne diram sve dok imam grejanje a da mi nije zima u kolima (a nikad mi nije do sad bilo zima, nadam se da nece ni biti

A inace kazu da 99% Mondea mk3 ima ovakvo ponasanje sa temperaturom, tj od onih koje oni servisiraju se mozda samo par komada pojavilo da nemaju ovaj problem.
Fiesta!!
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma vozi i ne sekiraj se,bitno da imas grejanje. I mi se habamo pa nas niko i ne pita... 

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- zoradonjic
- Kontakt:
Neki tvrde da su to simptomi otvorenog uljnog termostata, pa na niskim temperaturama teško drži radnu temperaturu, a ipak dobro greje.
Zna li neko gde se nalazi uljni termostat, ili još bolje da li je neko uspeo ovo da reši?
Zna li neko gde se nalazi uljni termostat, ili još bolje da li je neko uspeo ovo da reši?
- dule0911
-
Verovao bih i ja u tu pricu ali nas je pun kufer ovde na forumu sa istim ili slicnim problemom, a i gagi mi je potvrdio da veliki broj mondea mk3 koji su kod njih na servisu tako vec godinama rade preko zime. Ne znam, mozda je i uljni termostat, nisam pametan.
Fiesta!!
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Isto se dešava i sa mojim.Grejanje kabine je odlično.Kazaljka na instrumentu pri vožnji na otvorenom, a pri ovim spoljašnjim temperaturama, šeta između jedne četvrtine i nešto manje od polovine.Leti je sve uredno.Ne diram ništa dok se nešto značajno ne dogodi kao recimo
, a onda ide na mechanic .
.

.
- dule0911
-
A jel ti grejanje kabine ipak malo slabije sada nego kad je napolju plus 10?
Pod slabije mislim na sledeci scenario: namestim 24 stepena i ECO (znaci samo da duva bez klime), i kad je oko 0 ipak duva hladniji vazduh na otvorima nego kad je plus 10... Predpostavljam da tako i treba, samo pitam.
Naravno kad odvrnem na HI i kad je motor bar malo ugrejan grejanje je dobro.
Inace neki modeli imaju i grejace za vodu koji potpomazu brze grejanje kabine (moj primerak to nema).
Pod slabije mislim na sledeci scenario: namestim 24 stepena i ECO (znaci samo da duva bez klime), i kad je oko 0 ipak duva hladniji vazduh na otvorima nego kad je plus 10... Predpostavljam da tako i treba, samo pitam.
Naravno kad odvrnem na HI i kad je motor bar malo ugrejan grejanje je dobro.
Inace neki modeli imaju i grejace za vodu koji potpomazu brze grejanje kabine (moj primerak to nema).
Fiesta!!
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2787
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Za sada nisam primetio da slabije greje kabinu, čak šta više vrlo brzo i kad se startuje hladan motor, oseti se mlak vazduh.Baš ću obratiti pažnju na grejanje kabine kada bude još hladnije.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Evo da se i ja pridruzim ekipi sa mojim Mondeom
potpuno ista stvar je i kod mene..ne mogu da verujem da cu ovo pitati/predloziti
,sta mislite da se prekrije mali deo hladnjaka,ne ceo,nekim kartonom sad kad je minus napolju?

- Dragomir
- Oficijalni serviser
Na pumpi vode.A i to sam menjao pa opet istozoradonjic piše:Neki tvrde da su to simptomi otvorenog uljnog termostata, pa na niskim temperaturama teško drži radnu temperaturu, a ipak dobro greje.
- dule0911
-
Ovo je i meni palo na pamet, ali mi nesto glupo jer ipak 70-80% vremena radi na radnoj temperaturi, mislim da ce samo biti previse opterecen bez nekog velikog razloga (mislim, ventilator, posto ce se verovatno paliti).cedo86 piše:sta mislite da se prekrije mali deo hladnjaka,ne ceo,nekim kartonom sad kad je minus napolju?
Mene vise zanima da ugradim grejace, samo kad to jos ne bi bila komplikacija i zajebancija vid budale
Fiesta!!
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Nisam pametan..a nisam ni za te budzevine ali me bas interesuje da li bi se osetila razlika..a grejaci su ekstra,imas grejanje za 20ak sekundi
..

- dule0911
-
Ma jesu extra, ali kad smo gledali sta sve treba da se uradi da bi se ubacili... Nije problem njih staviti vec povezati tj instalacija, posto ih kontrolisu dva releja, koja su povezana ko zna gde
Najbolje bi bilo skidati sa stranca deo po deo dok ne proradi, ali to je vec prevelika zajebancija
Ja sam ipak za to da se ne stavlja karton... Sem ako bas nece ni radnu da dostigne, a to nije slucaj.

Najbolje bi bilo skidati sa stranca deo po deo dok ne proradi, ali to je vec prevelika zajebancija

Ja sam ipak za to da se ne stavlja karton... Sem ako bas nece ni radnu da dostigne, a to nije slucaj.
Fiesta!!
- zoradonjic
- Kontakt:
U tome i jeste problem, kod mene kada je minus napolju ne postiže radnu temperaturu. Varira između skroz levog ugla na pokazivaču na nizbrdici, do sredine (kao leti uvek) na dužim usponima. Naravno da se dosta bolje greje kada je kazaljka na pola. Primoraće me na karton.
- dule0911
-
Jbm li ga ne znam sta da ti kazem... Termostati za vodu su oko 60e (oba) ako me secanje dobro sluzi pa mozes da probas sa njima, mozda ti bar delimicno rese problem...
Fiesta!!
- zoradonjic
- Kontakt:
Kako izgleda, tj. da li je isti taj termostat kod vodene pumpe? Menjanje termostata koji se nalazi na izlazu iz motora nije nimalo pomoglo. Da li taj isti odgovara umesto drugog (na ulazu u motor)?
Da li iko reši uspešno ovaj problem, illi da instaliram karton?
Da li iko reši uspešno ovaj problem, illi da instaliram karton?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Termostat na pumpi vode je sasvim drugaciji od glavnog
- dule0911
-
Probaj sa kartonom ako ti uopste ne dize radnu...
inace zanimljivo ponasanje mog primerka, kad je napolju ispod -3 (po bordu) malo lakse odrzava radnu temperaturu i grejanje mi je jace nego kad je oko 0
Naravno, nikad mi nije hladno u kolima kad grejanje proradi tj motor se zagreje preko 50tak stepeni, ali sam primetio ovo, pomalo cudno, jer bi trebalo jos gore da se ponasa kad je hladnije.
inace zanimljivo ponasanje mog primerka, kad je napolju ispod -3 (po bordu) malo lakse odrzava radnu temperaturu i grejanje mi je jace nego kad je oko 0

Naravno, nikad mi nije hladno u kolima kad grejanje proradi tj motor se zagreje preko 50tak stepeni, ali sam primetio ovo, pomalo cudno, jer bi trebalo jos gore da se ponasa kad je hladnije.
Fiesta!!