Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

TC2: Lupanje u gornjem delu osovine volana

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

TC2: Lupanje u gornjem delu osovine volana

Poruka od taunus76 » petak, 5. nov. 2010. u 20:09h

Problem koji se pojavio jos pre 6-7 meseci ali sad poceo intenzivno da me nervira. Znaci Odjednom se nesto otkacilo u gornjem delu osovine volana i pocelo da lupka - svaka neravnina to izaziva pa i najmanja. Kada se otvori hauba pa se rukom drma kardan volana to lupkanje se se cuje gore kod volana. Samo upravljanje je ok ali ovo bas nervira a nije ni tiho. Skidao sam volan ali na dole je sve zatvoreno i to bas. Na pozarnom zidu gde kardan volana ulazi u vozilo stoji ona guma ali se sada pojavila jedna okrugla kao prsten guma koja landara po kardanu. Kada je guram na gore tesno prolazi kroz gumu na pozarnom zidu - nikad je nisam ugurao skroz unutra a ovako sama ispada.

Kako se skida cela skalamerija i sta je to moglo da se otkaci. Hteo bih to da sredim za vikend pa mi treba strucni savet pa ako neko zna proceduru skidanja i otvaranja svega toga bio bih zahvalan na savetima!!!

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Re: TC2: Lupanje u gornjem delu osovine volana

Poruka od goja » petak, 5. nov. 2010. u 22:20h

odavij ona dva srafa m8 koji drze taj sto ti kazes kardan,odmah ispred pozarnog zida,ispod serva,na samom onom krsticu kardana, zatim skini masku ispod volana i vidices dva srafa koja drze cjeli sklop na sasiji i samo izvucas ka sebi sve sa volanom... naravno,skini dzekove od migavaca brisaca i brave ...kad sve bude na stolu,kasce ti se samo sta lupa i kako napraviti...

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 5. nov. 2010. u 22:30h

Jel si skidao krst možda ? Jel možeš da drmaš volan levo desno i gore dole 5 mm uz zvuke lupkanja ? Odvrni ona dva šrafa , što ti je Goja rekao , i izvuci tu trougaonu osovinu skroz napolje , koliko može , da udari u ivicu krsta volana . Vrata pločicu i šrafove i zategni . Stub volana je kolapsibilan , i ugurao si trouglastu osovinu toliko unutra , da ne neleže više kružnim delom na ležaj , nego trouglastim , i tu ima lufta ...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 5. nov. 2010. u 23:33h

Nisam nikad skidao sve to jedino sam menjao rucicu migavca. Sutra cu da uradim ovako kao sto je receno a i da slikam da se vidi za svaki slucaj. Pocelo je da lupa odjednom i to u gornjem delu blize volanu, kardan kad cimam levo desno i ide 4-5 mm a i ta kruzna plastika se pojavila niotkud. U svakom slucaju ce sutra biti sta je.

Vi momci da otvorite razun za donacije tipa 10% od intervencije nekog servisa, po savetu i da ne mastite ruke na dalje ...

van
VIP

Poruka od van » petak, 5. nov. 2010. u 23:38h

Za 36 godina druženja sa ovim taunusom što je kod mene , svašta se naučilo 8)

goja

Poruka od goja » subota, 6. nov. 2010. u 18:57h

da bude; bolje malo pivo nego veliko hvala... redbullw

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 16. nov. 2010. u 19:56h

Moram malo da povratim ovo pitanje. Skidao sam sve komplet i nista nisam uradio. Izvukao sam celu osovinu volana napolje sa donje strane je trouglasta sipka a gornji deo je ovakav:

Slika

Znaci u prvom zljebu do lezaja je jedan osigurac u zljebu iznad nema nista a u sledecem iznad je jedna gumica. Lupanje se i dalje javlja s tim sto je osigurac prilicno izudaran i mislim da on udara u lezaj. Iznutra nista nisam mogao da vidim a ni ne znam kako se sve to vadi iz one sire cevi - valjda se skine osigurac kod lezaja pa se sve istera napolje ali to nisam dirao

Kad je volan bez kljuca u bravi centralna osovina se ne pomera. Ako se stavi kljuc i okrene centralna osovina moze da se pomera oko 1 cm napred nazad i pri tom pomeranju ili udara osigurac u lezaj ili nesto udara sa unutrasnje strane lezaja.

Druga stvar je da kada se sve vraca nazad, znaci do osiguraca (na slici je napisano semering) ide feder pa na feder plasticni deo koji sluzi za vracanje rucice migavca u neutralni polozaj. On ne dopire do rucice migavca vec je jedno na pet mm od nje i ne vrsi funkciju. Ima li kakva ideja a sutra mogu da stavim i pravu sliku pa da se tacno vidi kakvo je stanje.

goja

Poruka od goja » utorak, 16. nov. 2010. u 20:18h

meni se cini da je to kod tebe neka budzevina pa neko nije imao zivaca nego to stavio onako ovlas,da sluzi jedno vrijemenna sto ukazuje ta plastika koja ne dohvaca polugicu za gasenje migavaca...to je sve slicno od tc1 do tc3 ali nikako nije isto...taj feder koji je ispod plastike koja gasi migavac u stvari pritisce lezaj na samom vrhu osovine i lezaj samo sa njim radi kako treba,kao konusni lezaj,kontas...i samo on je zaduzen za gornji dio te osovine volana,ako je dobar lezaj ne moze da klapa u tom djelu...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 16. nov. 2010. u 21:08h

Feder udara u taj osigurac u prvom zljebu do lezaja i ne naleze na lezaj vec na osigurac. Taj osigurac ne znam odakle je a da li u te zljebove idu gumice ili nesto drugo? Skinucu ponovo sam volan i plastiku oko osovina pa cu da skinem taj osigurac pa ce feder da nalegne na lezaj a valjda ce onda i plastika da odradjuje svoj posao oko vracanja rucice migavca.

Necke
Poruka: 224
Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h

Poruka od Necke » utorak, 16. nov. 2010. u 21:23h

e pogledacemo sutra osovinu volana, imam jednu celu skinutu, pa cemo uporediti i videti sta ti je otislo, tako je najbolje.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 16. nov. 2010. u 21:31h

Lepo ...

van
VIP

Poruka od van » sreda, 17. nov. 2010. u 10:21h

Imas jedan seger sa gornje stran lezaja i jedan sa donje , ako su oni na svo mestu , osovina ne moze da se pomera napred nazad

goja

Poruka od goja » sreda, 17. nov. 2010. u 18:24h

boga mi,na mom volanu nema niti je bio nikakav prsten sa gornje strane lezaja,kad skinem volan mogu da rasklimam lezaj sa kojeg je unutarnji dio mogao da se izvuce a kad ga pritisnem necim,sto je inace radio feder,stoji osovina ok i nema lufta a kad ga pustm,landara...
elem,sad sam isao da vidim kako stoji to na ovoj osovini koju sam dobio od calavere.i na njoj ima seger prsten sa gornje strane,nema federa a onaj pipak sto gasi migavce je sastavni dio volana,znaci ima vise vrsta tih zajebancija ,tako da silent ,dok ne vidim to... ne znam sta bi ti kazo...ja sam masu puta skidao volan i trpao masti i nikad nisam imao frke sa tim iako nema nikakvog osiguraca odozgo...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 17. nov. 2010. u 18:29h

E pa danas sam video osovinu volana koja je ok. Ova tri zljeba su u lezaju i uopste se ne vide. Sa gornje - vidljive strane lezaja su dva osiguraca - jedan veci koji valjda drzi lezaj i jedan manji koji je na osovini i ne da osovini da se pomera. Kod mene je izgleda donji osigurac pukao i cela osovina se pomerila za neka 2 cm prema kabini i sada se vide ovi zljebovi a ovaj mali osigurac koji se vidi je u stvari trebao da bude u najvisljem zljebu.

Kako se osigurac sa donje strane lezaja slomio ne znam. Pitanje je kako doci do njega. Ako skinem veliki osigurac da li ce lezaj izaci bez upotreba sile ili mora da se nesto drugo radi zna li ko? cekicko

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“