Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potrosnja Focus 1.8 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
mmajstor
Poruka: 19
Član foruma od: utorak, 21. sep. 2010. u 10:22h

Potrosnja Focus 1.8 tdci

Poruka od mmajstor » petak, 24. sep. 2010. u 09:48h

Hteo bih da proverim sa ostalima da li je potrosnja mog Focusa normalna ili preterana. Nisam od onih koji se hvale kako im auto "malo" trosi, tako da cu biti iskren.
Grad, Gazela dva puta dnevno po spicu, 9-10 litara dizela kako kad. Sto je isto cudno bez obzira sto sam nebrojeno puta izracunao da auto toliko trosi onaj digitalni merac ne prelazi 8.5. Ne znam kako ne racuna pravilno.
Na otvorenom je potrosnja otprilike 6.5l.

Jeste da je 1.8 al za dizelasa sam ipak ocekivao bar litru manje. Kako je kod vas, i da li je ovo normalno?

rile
Poruka: 132
Član foruma od: subota, 18. sep. 2010. u 11:32h

Re: Potrosnja Focus 1.8 tdci

Poruka od rile » petak, 24. sep. 2010. u 10:09h

Moja fiesta 1.4 tdci, po 20x manjem gradu trosi 5,5-6L a na otvorenom 4,5l(otprilike) Sad ti pogledaj i uporedi. :) Mislim da je to za Bg normalna potrosnja.
I tako neces nikada izracunati. SIpaj pun rezervoar, vrati ga na 0, kad predje 100km, opet na pumpu i koliko ti sipa, toliko ti auto i trosi.

mmajstor

Poruka od mmajstor » petak, 24. sep. 2010. u 10:15h

Naravno, tako sam i racunao i po gradu (spic) izadje od 9 do skoro 10. Eventualno kad nema guzve, i u ovom medju periodu kada se ne ukljucuju klima i grejanje moze da se spusti na 8.5. Sad, sa 1.4tdci tesko mozemo da uporedimo, razlika je i u konjazi

rile

Poruka od rile » petak, 24. sep. 2010. u 10:32h

pa to stoji da je tesko uporedjivati. Ali sam to rekao cisto da vidis da mozda jos 3 4l po gradu treba dodati na taj tvoj + bg je bg. I pazi sta jos, ako ti svetli check engine i ako se greska prikaze u ubrizgavanju goriva, onda moguce da ima problem sa potrosnjom. A ako ti je to sve ok, onda ne znam. Dalje se ne razumem u to. :)

mmajstor

Poruka od mmajstor » petak, 24. sep. 2010. u 10:38h

imao sam jednom problem sa lampicom pre godinu dana. Ispostavilo se da je otislo vakuum crevo, i nakon zamene i iskljucenja greske vise se nije ukljucivala.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 24. sep. 2010. u 11:52h

Dosta faktora utiče na povećanu potrošnju... zaprljani filteri,izduvane gume,vožnja u gužvi sa kratkim relacijama (maltene se ni ne zagreje auto ti ga ugasiš),zaprljana turbina,intercooler,EGR... i tako dalje i tako bliže...

Mada u suštini ako imaš težu desnu nogu... mora i dizel to negde da potroši ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » petak, 24. sep. 2010. u 13:32h

Markedjani piše:
Mada u suštini ako imaš težu desnu nogu... mora i dizel to negde da potroši ;)
Slika

Slika

ovo za tesaku nogu potvrdjujem lol sign0007
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 24. sep. 2010. u 15:07h

Hm, mozda je to za spic malo veca potrosnja, ali ne znacajno veca. Markedjani ti je vec sve rekao, ali ajd da dodam. Ne znam gde radis, ali ti dok dodjes do Gazele tesko da si vec zagrejao auto - znaci trosi vise. Plus kreni-stani voznja prvom i drugom brzinom jeste najuticajnija na veliku potrosnju. Meni se cini da imas nesto sto dodatno utice na potrosnju sem desne noge lol tako da proveri te stvari sto je Markedjani rekao, ili pokusaj da nadjes nekoga ko sa istim motorom prelazi tu relaciju pa uporedi.
I meni je na Mondeu potrosnja po guzvi sa klimom 9L mozda i vise, nikad nisam testirao po tom principu ali sam jednom resetovao board i ispisao je posle par km nekih 9,nesto L (zagrejan motor).

Ono sto mene vise cudi je potrosnja na otvorenom. Sta smatras pod otvorenim? Jer moj 2.0tdci na autoputu prosek nekih 150-160 trosi 6.5L (bez klime). Ali da napomenem da nisam testirao metodom do cepa nego napunio rezervoar do momenta kad pistolj prvi put izbaci.
Fiesta!!

mmajstor

Poruka od mmajstor » petak, 24. sep. 2010. u 15:47h

dule0911 piše:Hm, mozda je to za spic malo veca potrosnja, ali ne znacajno veca. Markedjani ti je vec sve rekao, ali ajd da dodam. Ne znam gde radis, ali ti dok dodjes do Gazele tesko da si vec zagrejao auto - znaci trosi vise. Plus kreni-stani voznja prvom i drugom brzinom jeste najuticajnija na veliku potrosnju. Meni se cini da imas nesto sto dodatno utice na potrosnju sem desne noge lol tako da proveri te stvari sto je Markedjani rekao, ili pokusaj da nadjes nekoga ko sa istim motorom prelazi tu relaciju pa uporedi.
pa evo nadam se da cu na ovja nacin, ovde da ga nadjem, tj. da ce da se javi :)
po otvorenom - pola auto-put, cetrtv put 1. reda, cetvrt obican regionalan put. Recimo.
Filteri se redovno menjaju, gume redovno proveravaju....al sad, otkud znam dal je prljava turbina ili dal valja intercooler. Dobro vuce. Jes` da malo ostrije vozim.

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » petak, 24. sep. 2010. u 17:38h

Moj Focus 1.8 TDCi iz 2002.god, 115 KS po gradu trosi oko 7.5 litara...to se odnosi na normalnu, umjerenu voznju...vise od toga sigurno moze...ali kad vidim da neko pise da mu taj automobil sa ovim motorom trosi 6-6.5 litara...e to je onda poretjerivanje pogotovo kad se ima u vidu da u katalogu pise da po gradu trosi 7.2 litra :D
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » petak, 24. sep. 2010. u 17:50h

darioculibrk piše:Moj Focus 1.8 TDCi iz 2002.god, 115 KS po gradu trosi oko 7.5 litara...to se odnosi na normalnu, umjerenu voznju...vise od toga sigurno moze...ali kad vidim da neko pise da mu taj automobil sa ovim motorom trosi 6-6.5 litara...e to je onda poretjerivanje pogotovo kad se ima u vidu da u katalogu pise da po gradu trosi 7.2 litra :D
ma mooze to i na 4.5-5 da se spusti hahahaha gears

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » petak, 24. sep. 2010. u 17:53h

Zaboravio sam reci da je 6-6,5 sa klimom redbullw lol ...bez nje je tako kao sto ti kazes lol

macaneli
VIP

Poruka od macaneli » petak, 24. sep. 2010. u 17:57h

najmanje sto sam uspeo da postignem sa autom od kad sam ga kupio je 6.4 na auto putu,ispod neide nikako rally

darioculibrk

Poruka od darioculibrk » petak, 24. sep. 2010. u 18:22h

Pa dobro, zavisi koja je brzina bila u pitanju,auto-put je nesto drugo...ako se ne prelazi 110-120, onda moze nize sigurno...pri brzini od oko 90 km/h na otvorenom putu se moze spustiti na 4.5..provjereno

djmilicic
Poruka: 54
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 16:48h

Poruka od djmilicic » petak, 24. sep. 2010. u 21:32h

Mondeo 2.0 tdci 131 po gradu sa klimom blizu 10, bez klime oko 9. Ovo navodim kao mogucnost poredjenja.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 24. sep. 2010. u 22:08h

off:
@djmilicic
Cekaj, u spicu ili uopste po gradu? Ako je po guzvi onda ok, ali ako je stalno tako cini mi se da je previse.
Fiesta!!

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » petak, 24. sep. 2010. u 22:30h

Aj i ja da se ubacim. Jeste da moj focus nije tdci vec tddi 1.8 ali prelazimo slicnu relaciju. Ja se krecem zvezdara/slavija, zvezdara/gazela/arena i nazad i to uglavnom po najvecem spicu i potrosnja se krece od 7 do 7,5l ali sa krajnje umerenom voznjom. Prosle jeseni se kretala oko 11l pa sam probio katalozator i ocistio EGR koji su bilo totalno zapuseni i potrosnja je opala a auto za nijansu bolje vuce.

bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Poruka od bkrmar » subota, 25. sep. 2010. u 01:42h

Pozdrav,
moj Fokus 1.8 TDCi takodje trosi 9-10 i to umerene voznje bez klime. Moze on i vise, nije problem :) . Cistio sam dizne Wynss preparatom u servisu, blokirao famozni EGR ventil i redovno na pun rezervoar sipam aditiv za ciscenje sistema. Dizne su OK - bio sam kod specijaliste za njih.. Inace neko je rekao ovde da je DELPHI sistem dugotrajan ali u servisu su mi u poverenju rekli da je losiji u poredjenju sa konkurencijom...
Koliko sam saznao razlog za vecu potrosnju moze biti zapusen katalizator, dotrajala lambda sonda, mada je vise verovtano da je pumpa pri kraju... A opet sa druge strane auto ide odlicno, radi ravnomerno i ima dosta snage, tako da je dosta kontradiktorno... Dima ima ali bas kada se nagazi do limitatora obrtaja...

Zaboravio sam da kazem da u ponedeljak skidam katalizator i nosim pumpu na kontrolu. Javljam rezultate.
Pozdrav
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

mmajstor

Poruka od mmajstor » subota, 25. sep. 2010. u 01:56h

darioculibrk piše:Moj Focus 1.8 TDCi iz 2002.god, 115 KS po gradu trosi oko 7.5 litara...to se odnosi na normalnu, umjerenu voznju...vise od toga sigurno moze...ali kad vidim da neko pise da mu taj automobil sa ovim motorom trosi 6-6.5 litara...e to je onda poretjerivanje pogotovo kad se ima u vidu da u katalogu pise da po gradu trosi 7.2 litra :D
7.5l u kom gradu?
Zaboravio sam da kazem da u ponedeljak skidam katalizator i nosim pumpu na kontrolu. Javljam rezultate.
obavezno, al ako je pumpa - izem ti vic :)

znaci ja, bkrmar, djmilicic imamo tu negde slicno. A i macaneli ako mu je ono prosecna potrosnja :)
za culibrka ne znamo u kom gradu shishti 7.5l, a 2277625 ima ubedljivo najmanju potrosnju - doduse sa Tddi, on bi trebao da ima manju, ali opet ne verujem bas toliko manju.
A jel vam se desava da vi izmerite recimo 9.5, a kompjuter pokazuje 8.5?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 25. sep. 2010. u 02:02h

I meni na mondeu board u gradskim uslovima laze i pokazuje manju potrosnju od realne, od 0.5-1L
Dario je iz Banja Luke.
Fiesta!!

mmajstor

Poruka od mmajstor » subota, 25. sep. 2010. u 02:16h

a pa ne moze ni priblizno biti ista potrosnja u BL i Bgd, pogotovo preko gazele.

mozda board ne kapira da je ovo kvalitetno srpsko gorivo, pa se zbunjuje?

bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Poruka od bkrmar » subota, 25. sep. 2010. u 03:15h

Ovo sam cuo negde, ne znam da li je tacno: bord kompjuter nije pouzdan jer on zapravo meri potrosnju na osnovu protoka vazduha u motor. meni zvuci nelogicno. Nazalost, ja mislim da su nama kojima auto trosi 9-10l pumpe pri kraju, obzirom da je to srce celog sistema, jer da je katalizator auto bi se gusio... mada dijagnostika ne prijavljuje gresku. barem ne jos...
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 25. sep. 2010. u 07:23h

Moj fokus 1.8 TDCI 2002 trosi od 5.5-8.5 l/100 km zavisno od uslova voznje a verujem da ce da trosi i 9-10 ako je stalno u centru ili na gazeli.
bkrmar piše:Pozdrav,
moj Fokus 1.8 TDCi takodje trosi 9-10 i to umerene voznje bez klime. Moze on i vise, nije problem :) . Cistio sam dizne Wynss preparatom u servisu, blokirao famozni EGR ventil i redovno na pun rezervoar sipam aditiv za ciscenje sistema. Dizne su OK - bio sam kod specijaliste za njih.. Inace neko je rekao ovde da je DELPHI sistem dugotrajan ali u servisu su mi u poverenju rekli da je losiji u poredjenju sa konkurencijom...
Koliko sam saznao razlog za vecu potrosnju moze biti zapusen katalizator, dotrajala lambda sonda, mada je vise verovtano da je pumpa pri kraju... A opet sa druge strane auto ide odlicno, radi ravnomerno i ima dosta snage, tako da je dosta kontradiktorno... Dima ima ali bas kada se nagazi do limitatora obrtaja...

Pozdrav
Nebi rekao da je DELPHI sistem losi od konkurencije,vec bi rekao da je precizni i osetljivi na nase gorivo.Primer reno clio 1.5 dci sa DELPHI sistemom trosi oko 5.5 sa BOSCHOM trosi oko 7.5 a daje istu snagu.Nemas potrebe da skidas pumpu i da je kontrolises ako auto ide normalno i nepali lampicu grejaca u voznji a ni ona nema nikakve veze sa potrosnjom posto ona samo stvara pritisak u sistemu(a da on nije u redu palila bi se lampica grejaca u voznji)
Koliki pritisak pumpa pravi kada auto radi na leru? Vrlo bitan podatak
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » subota, 25. sep. 2010. u 10:23h

Pretpostavljam da su ti automobili iz uvoza i da su mnogo presli, tako da mmnogo stvari tu moze biti pri kraju i da znacajno utice na potrosnju. Ukoliko je prva ugradnja a verujem da jeste kat je skoro sigurno zapusen, EGR nije problem srediti ali je problem pumpa, turbina,dizne...
Znam da ste svi kupili auto od "proverenog lika sa original kilometrazom".

rile

Poruka od rile » subota, 25. sep. 2010. u 10:51h

stavis ga na jack, ukucas iznos i enter mrgreen

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“