Dok ste vi roštiljali na avali i uživali s Fordovima, ja sam imao malo drugačiju vrstu zabave i uživanja. Išao sam sa organizovanom grupom u obilazak podzemnih tunela ispod tvrđave.
Ukupna dužina tunela je oko 20 km, no mi smo sada obišli oko 6-7 km. Sišli smo do trećeg nivoa koji je otprilike 12 metara u dubinu. U četvrti ujedno i posljednji nivo nismo ulazili jer ima vode tako da nije baš prohodan. Pa da počnem sa slikama...
Ulaz u prvom nivou, koji je inače uglavnom samo puškarnice, a drugi nivo služi za komunikaciju između bedema i puškarnica.

Puškarnica na prvom nivou.

Ovo je bunker u drugom nivou. Pošto je tunel relativno uzak, stražar stoji iza zida i kroz rupu je mogućnosti da ubode kopljem bilo kojeg uljeza koji prolazi kroz tunel.

Sužavanje tunela koji vodi u drugi nivo. Jedino tuneli na prvom nivou su da tako kažem normalne visine, svi ostali su niski i onaj ko ima preko 170 cm visine mora da se sagne da ne bi zakačio glavom. Poslije 5 i po sati pod zemljom mislio sam da ću zauvjek tako pognut da hodam.

Neki tuneli nisu ozidani nego su zemljani kao ovaj, sa plafona visi korjenje.

Slijepi tunel, neki su namjerno tako ostavljani da bi se uljezi zbunili, a neki nisu završeni pošto cjelo podzemlje tvrđave nije završeno do kraja.

Tabla sa oznakom nivoa i tunela.

Zemljani tunel koji je počeo da se obrušava.

Zemljani tunel, drugi nivo.

Ovo je jedna od raskrsnica, na plafonu je nego iscrtao pentagram i neke satanističke simbole.

Ventilacija u drugom nivou, a kroz rupu se vidi treći nivo. U prvom i drugom nivou je vazduh čist i svjež kao da niste nekoliko metara pod zemljom, već u tećem nivou je zagužljivije i ima vlage.

Tunel kroz drugi nivo.

Oznaka za nivo i tunel. Ovde se vidi da je drugi (II) nivo / tunel broj 105.

Ovo je jedan od tunela koji treba da zbuni uljeza. Nalazi se u drugom nivou i napravljen je tako da izgleda da se penje i da vodi na prvi nivo, no to je samo obični tunel.

Tuneli koji vode od nivoa do nivoa se nalazi ra raskrsnicama koje su proširene o na kojima je ventilacija kao na jednoj od predhodnih slika ili na raskrsnicama koje izgledaju kao strelica. Bolje se može vidjeti na sledećoj slici.

Dakle dolaziš drugim nivoom tunelom koji je na slici desno, ako hoćeš na treći nivo skreneš u tunel koji je na slici lijevo.
Ovo su jedine spiralne stepenice u podzemlju.

Kroz neke tunele je voda napravila razderotinu u podu.

Šišmiš kojih sam vidio par komada čak na drugom nivou.

Ovo je prvi nivo tu smo pravili pauzu, a odavde se vidi Novi Sad, Dunav i put za Kamenicu.

Završavamo odmor i krećemo dalje ovim tunelom.

Dolazimo do mjesta u drugom nivou gdje se uz ove stepenice ide na prvi nivo i dolazi do jedne sobe, a suprotno od ovih stepenica je tunel koji vodi u treći nivo.

Ja sam otišao 10-ak metara ka trećem nivou ali naišao sam na vodu i morao sam se vratiti. Djelimično treći nivo je pod vodom, a djelimično je prohodan, jer to je već nivo Dunava pa tako da ima mnogo podzemne vode.

Ovo smo u sobi i mislim da iznad ove sobe bude dance arena na festivalu EXIT.

Ovo je izlaz iz sobe kroz uska vrata, jedva da mačka može da se provuče. A i ljudi su morali da ostave smeća iza sebe.

Okno za miniranje. U to vrjeme mine su zamišljene tako što se ovim oknom spusti vojnik, zapali fitilj vrati se i zatrpa. U tunelu dalje su bačve sa barutom, a iznad tih bačvi je neprijateljska vojska koja se nalazi između 2 bedema. Dalje predpostavljam da zante šta bude sa neprijateljem iznad, BOOM!

Ovo je građevinska oznaka, III nivo i tunel broj 337.

Ovo je jedna od raskrsnica gdje je voda odnjela zemlju oko otvora za ventilaciju. Jer kada se kopalo te raskrsnice su jedna iznad druge ali bio je otvoreni kop koji se služio ujedno i za izvlačenje zemlje na površinu. A po završetku je sazidan svod i ventilacija, a prostor oko ventilacionog otvora napunjen zemljom.

Ovde se vidi konstrukcija tunela. Gledano iznutra ka vani tunela nalazi se cigla koja služi kao oplata i ''drži'' tunel, poslije cigle je glina koja služi kao hidroizolacija i sprečava vodu.

Penjanje ljestvama do tunela koji prolazi ispod kasarne VRS na Petrovaradinu.

Iza ovog poklopca je vojno skladište, koje koristi VRS.

Ploča skladišta.

Još jedan šišmiš.

Treći nivo, koji je jako neprijatan, pod nije završen tako da su cigle ostale razbacane i jako je teško hodati preko njih, plus je vlažno pa ima i blata, tako ili se cigla izvrće, kliže po blatu, a ako stoji u mjestu počneš da se ljepiš.

Blato ali ništa strašno, nećete biti do koljena.

Postoji priča da su u nedavnoj prošlosti ušli u tunele 3 vojnika, a neko kaže vojnik i nekoliko tinejdžera, onda su se izgubili i hodali su 5 dana kroz tunele, onda su počeli da kopaju vertikalno rupu, ali pošto su bili na trećem nivou trebali su da kopaju 12 metara. Uspjeli su iskopati oko 3 metra, ali nažolst nisu uspjeli izaći.
Podzemlje tvrđave nikad nije završeno tako da se u tunelima nalazi sa lijeve i desne strane samo otvori u zidovima tunela gdje su trebali biti nastavljeni tuneli, pa tako da je na trećem nivou zbog vlage zemlja ''istekla'' u tunele i tu je visina otprilike metar i tuda smo se jedva provlačili.
Eto to je sve za ovaj put, kada budem opet išao biće još. Jeste da sam se umorio, isprljao, i na lijevu nogu šepam, nije me briga bilo je super i opet ću da idem.

Ako neko želi neka mi se javi na pp pa ću da kontaktiram vodiča i da se dogovorim sa njim oko obilaska.