Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potrosnja ulja mk3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
ognjenNSS
Poruka: 9
Član foruma od: subota, 14. avg. 2010. u 18:51h

Potrosnja ulja mk3

Poruka od ognjenNSS » subota, 14. avg. 2010. u 19:15h

Pozdrav svima,

naime mondeo je 2001. godiste 1.8 16v. Poceo je da trosi ulje, otisao sam kod majstora (nije zvanicni servis) i rekao mi je da mora da se radi glava.
Platio sam(promena teflona), probao posle 600Km nije trosio ulje. Otisao sam do Grchke(josh uvek sam tamo:)). Negde u Kumanovu (450Km od NS) sam pogledao merach i potrosio je oko litru ulja, sipao sam litru ipo (da bude skoro na max) i krenuo sam do Sartija (500 km) sad sam izvadio merach i negde je ulje na merachu vishe od polovine. Napomena: Ulje je 10w40
Svi mi savetuju da to ne moze da se popravi jer ford ne pravi karike.... Medjutim mnogo sam do sad para ulozio u ovaj auto i stvarno mi se svidja pa ne bih da ga prodajem. Sta mi je chiniti?
Da li moze to da se sredi i koliko bi to kostalo?
Para nemam, jer sam se "istresao" i za odmor i za tu glavu i servis itd. Pa me interesuje, da li mogu da vozim auto samo dosipajucji ulje dok ne sakupim za neku porpavku para?

Hvala vam svima unapred.
Pozdrav, Ognjen.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Potrosnja ulja mk3

Poruka od Markedjani » subota, 14. avg. 2010. u 19:21h

Pogrešno ulje sipaš... probaj sa fordovim 5w30 pa vidi da li će i dalje da troši ulje.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » subota, 14. avg. 2010. u 21:46h

Jedan majstor mi je rekao da 5w30 cje josh vishe trositi, zato je i stavio kao 10w40.
Inache, nisam rekao u postu da auto ne dimi i da ima kopresiju, sve je u sustini kako treba sem sto trosi:)

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » subota, 14. avg. 2010. u 22:00h

taj mastor je kao da je iz Umcara, zato je i poceo da trosi, taj ko ti je rekao, da inzinjeri koji su konstruisali taj motor, neznaju koje ulje je predvidjeno za taj motor, moze i da ti da takvu dijagnozu, verovatno je pametniji od fordovih inzijera, vrati se na ono sto je u katalogu predvidjeno, ono koje i u ovlascenom servisu sipaju, kupi fordovo, ono je i povoljnije, a i najsigurnije, pa pisi....
kakva ti je potrosnja, dali malo vise trosi na kratkim relacijama....

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 14. avg. 2010. u 22:11h

Sjebao si karike sa pogresnim uljem pa zato trosi ulje.Rad glave je bio promasaj bez promene karika i obavezno 5w30 formula F
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » subota, 14. avg. 2010. u 22:55h

Ja sam hteo da radim i karike, ali mi je receno da moze samo polu motor da se naruchi (momci iz ovlascjenog servisa su to rekli).
Jer posle ovog majstora sam otisao u ovlasceni servis i oni su rekli da ako trosi 10w40 da ne sipam 5w30 jer cje trositi to ulje vise. Ne razumem se nego vam samo kazem kako mi je receno.
Znachi da sipam sad kad se vratim kucji 5w30 i da vam javim sta se desava?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 14. avg. 2010. u 23:24h

Nadam se da podrazumevaš da ispustiš staro ulje,sipaš novo i zameniš filter za ulje...
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » nedelja, 15. avg. 2010. u 00:32h

Naravno. Javljam se za mesec dana.

makarije
Poruka: 34
Član foruma od: ponedeljak, 3. avg. 2009. u 19:21h

Poruka od makarije » nedelja, 15. avg. 2010. u 08:43h

Pazi ovako,

Da si trebao da sipaš ulje većeg viskoziteta u odnosu na ono koje je fabrički propisano - nisi.

Da je majstorska logika: "Motor troši ulje, ajd da probamo sa nešto gušćim uljem, možda pomogne" - mogla je pomogne, ali je malo verovatno sa novim motorima

Promena viskoziteta nije tako značajna da bi ona sama mogla da bilo šta uništi ili ošteti, već ti je motor bio labav.

Da je sad povratak na fabrički propisano ulje sada kasno - mislim da jeste.

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » nedelja, 15. avg. 2010. u 10:53h

Ne znam, nisam mehanicar. Ali sigurno je da sam verovao pogresnom majstoru, ali sta je tu je. Sipacju pa cjemo videti.
Interesuje me koliko je normalno da potrosi kad sipam na recimo 1000Km tog ulja?
Ako bude trosio vishe, sta mi je chiniti?
Koliko bi popravka kostala i kome bih mogao da se obratim?

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 15. avg. 2010. u 12:46h

neka bude motor vruc kad ispustas ulje obavezno, kad budes prelazio na sintetiku.....
nije pogresan majstor, nemoze jedan majstor da poznaje sve nove generacije motora- svih marki, motor mora kod majstora koji poznaje tu generaciju, njegove nedostatke i njegove mane, nije isto recimo ford americki i nemacki, tako da taj majstor je dao dijagnozu za keca- stojadina ........
za popravku se obrati nekom ko je to vec radio milion puta, ili ces baciti pare dzabe ( a vec si jednom to uradio), a nece imati efekta, mozda cak i pogorsa (recimo ulje je sjebalo kako kaze dragomir karike), i ja sam vec prosao kroz to jednom :-) , tako sam ja uradio i nakraju sam prodao auto, sve dok licno nisam proucio materiju, popizdeo sam.
Savet ti je vec dao dragomir, drzi se toga, on je proveren majstor.....
makarije piše:Pazi ovako,

Da si trebao da sipaš ulje većeg viskoziteta u odnosu na ono koje je fabrički propisano - nisi.

Da je majstorska logika: "Motor troši ulje, ajd da probamo sa nešto gušćim uljem, možda pomogne" - mogla je pomogne, ali je malo verovatno sa novim motorima

Promena viskoziteta nije tako značajna da bi ona sama mogla da bilo šta uništi ili ošteti, već ti je motor bio labav.

Da je sad povratak na fabrički propisano ulje sada kasno - mislim da jeste.
Pazi, sipaj gusto ulje u novije tdci motore i ode turbina, porosnja, jos ako se neispustis do kraja ulje, tj ostane malo starog, ode motor karike sve, a samo viskozitet da promenis, ode pola vrednosti auta za jedan servisni interval, pa kod takvog majstora koji je savetovao gusce ulje slede pogresne dijagnoze tipa glave, karika, dizni, a turbina nevalja, i ode cela vrednost auta niko ga vise nepopravi da ima finansisko opravdanje....

shomicus
Poruka: 675
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

Poruka od shomicus » nedelja, 15. avg. 2010. u 15:06h

ma da,mnogi stari majstori ne prate nove tehnologije,ja kad sam uzeo auto u njemu je bilo 10w40,ja umem formulu 5w30 i filter i odem u garazu da promenim kad se pojavljuje komsija,stari majstor i gleda flasu,pita me kakvo ti ovo ulje,ja mu kazem da je preporuceno za forda a on na to odgovara *ma jeste,kao pre 18god znao neko za sinteticko ulje,nije ni postojalo tada,sipaj ti njemu optimu 15w40 da vidis kako ce da ti prede motor,nemoj da se glupiras sa tim a i retko ti to ulje ima vise da ti ga trosi *
i sta reci na to?

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » nedelja, 15. avg. 2010. u 16:49h

Ok, hvala na savetu. Dragomire, sta mislis o ovom mom problemu (vidim da si majstor po profilu a i po odgovorima na ostalim temama:)). Sta bi ti preporucio da se radi? Da li mogu karike da se nebave i koliko bi to kostalo da se zameni kad bih doterao auto kod tebe u servis?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 15. avg. 2010. u 19:00h

Karike se mogu nabaviti ali posao da se zamene je malo veci.Potrebno je zamenuti ako vec nisi lanac,spaner pa cak i zamajac.Tako da to nije nimalo jeftin rad.

ognjenNSS

Poruka od ognjenNSS » nedelja, 15. avg. 2010. u 21:27h

Dragomire, hvala na odgovoru. Mozes li mi recji koliko je od prilike cena za taj rad?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 15. avg. 2010. u 21:53h

Ako se dobro secam zadnji put kada sam to radio za neku firmu gde je menjano i kvacilo,zamajac,lanac.spaner.pumpa vode i bog zna sta jos pored karika racun je bio oko 1600e(samo zamajac kosta oko 500e)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“