Dvotaktol, ATF ili aditiv pitanje je sad?
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Dvotaktol, ATF ili aditiv pitanje je sad?
Mislim da bi bilo dobro da se na jednom mjestu objedini ova prica oko dodavanja aditiva u dizel gorivo koje se prodaje na ovim nasim prostorima. Postoji dilema da li je preporucljivo sipati u dizel motore novije generacije ista drugo sem aditiva za common rail.
Ovdje je link za jednu temu na bosanskom forumu po tom pitanju
http://volimford.ba/viewtopic.php?f=30&t=2374...
Na pumpi na kojoj inace tocim gorivo (Petrol) kazu mi da ne mogu nanijeti dovoljno ATF koliko se trazi. Narocito ovi nasi gastarbajteri sa novijim masinama (VW, Audi, Mercedes). Samo to sipaju i kazu i oni da je to mnogo bolje od dvotaktola. Znam da je dvotaktol ulje za podmazivanje radnih dijelova motora (ventili, klipovi i ostalo) kod dvotaktnih motora, dok je ATF ulje za servo pumpe i automatske mjenjace.
Volio bih da cujem vase misljenje o tome koliko je dobro sipati nesto od gore navedenog u moderne TDCi motore i zbog cega?
Ovdje je link za jednu temu na bosanskom forumu po tom pitanju
http://volimford.ba/viewtopic.php?f=30&t=2374...
Na pumpi na kojoj inace tocim gorivo (Petrol) kazu mi da ne mogu nanijeti dovoljno ATF koliko se trazi. Narocito ovi nasi gastarbajteri sa novijim masinama (VW, Audi, Mercedes). Samo to sipaju i kazu i oni da je to mnogo bolje od dvotaktola. Znam da je dvotaktol ulje za podmazivanje radnih dijelova motora (ventili, klipovi i ostalo) kod dvotaktnih motora, dok je ATF ulje za servo pumpe i automatske mjenjace.
Volio bih da cujem vase misljenje o tome koliko je dobro sipati nesto od gore navedenog u moderne TDCi motore i zbog cega?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Re: Dvotaktol, ATF ili aditiv pitanje je sad?
I mene ovo zanima, jos uvek nista od aditiva nisam sipao a hocu, pa dajte savet sta je najbolje.
Ovu pricu oko ATFa sam isto prvo procitao na bosanskom forumu, i ne znam sta da mislim. Aditiv mislim da je najbolje resenje, samo je pitanje ciji? Dvotaktol znam da je ok za starije dizele, za ove nove ne znam.
Ovu pricu oko ATFa sam isto prvo procitao na bosanskom forumu, i ne znam sta da mislim. Aditiv mislim da je najbolje resenje, samo je pitanje ciji? Dvotaktol znam da je ok za starije dizele, za ove nove ne znam.
Fiesta!!
-
lika sto je to napisao na bosanskom forumu poznajem licno. Extra mehanicar i covjek. I znam da trosi burad tog ATF-a za dizele. I ne samo on vec svi oko njega. To su mi rekli i na pumpi gdje tocim gorivo. Nasi gastarbajteri samo sipaju ATF u svoje dizele.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- alan FORD
- Poruka: 367
- Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:31h
Ja sam bio prisutan kad je drugar iz Banjaluke sipao u Citrosa C4 sa hdi motorom pretpostavljam, litar dvotaktola na pun rezervar.
Kad sam ga pitao zasto,kaze radi boljeg podmazivanja motornih dijelova posto je gorivo lose !?!
Kad sam ga pitao zasto,kaze radi boljeg podmazivanja motornih dijelova posto je gorivo lose !?!
Only fools and horses
-
da. Mada kazu da je dvotaktol za starije dizele dok je ATF bolji za ove novije sa common railom. Ne znam ali eto gledam da to ljudi rade.
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Dvotaktni motor nema ventil , tako da ih dvotaktol ne moze ni podmazivati . Ulja u gorivu mogu da podmazuju samo sistem ubrizgavanja i pumpu za gorivo . E sada taj dasa sto sipa lita dvotaktola u pun rezervoar i predje npr. 1000 km sa tim , to je isto kao da motor trosi 1l ulja na 1000 km . Zamislite sta to uradi katalizatoru , lambda sondama itd...
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
O zagadjenju da ni ne pričamo.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- alan FORD
- Poruka: 367
- Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:31h
Ja vam samo kazem sta sam vidio svojim ocima a taj dasa radi citav zivot s kolima,
proslo mu je kroz ruke auta skoro ko sto svi mi zajedno imamo,uglavnom novijih.
Mislim da ga zabole mnogo za zagadjenje i potrosnju ulja,svakako to kod njega ne ostaje dugo.
proslo mu je kroz ruke auta skoro ko sto svi mi zajedno imamo,uglavnom novijih.
Mislim da ga zabole mnogo za zagadjenje i potrosnju ulja,svakako to kod njega ne ostaje dugo.

Only fools and horses
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Pa da, jer nece on imati problema vec naredni vlasnik
Dvotaktol nije los, samo ne treba preterivati. Kod starijih automobila koji nemaju elektroniku (sonde, senzore, katalizatore itd
) se sipa po potrebi, moja fiesta ga je progutala u velikim kolicinama i nista joj nije falilo. E sad za ovo novije ne znam.
Inace pumpadzija mi je sinoc pricao da na MOL pumpama Euro 5 diesel koji se prodaje je vec obogacen aditivima za podmazivanje, tako da nema potrebe sipati naknadno. Da mu verujem ili ne? Mislim auto (Mondeo) mi ide lepo sa njihovim gorivom, mada da budem iskren nigde drugde nisam ni sipao da bih mogao da uporedim.

Dvotaktol nije los, samo ne treba preterivati. Kod starijih automobila koji nemaju elektroniku (sonde, senzore, katalizatore itd

Inace pumpadzija mi je sinoc pricao da na MOL pumpama Euro 5 diesel koji se prodaje je vec obogacen aditivima za podmazivanje, tako da nema potrebe sipati naknadno. Da mu verujem ili ne? Mislim auto (Mondeo) mi ide lepo sa njihovim gorivom, mada da budem iskren nigde drugde nisam ni sipao da bih mogao da uporedim.
Fiesta!!