Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo TDCI 2004 - povećava broj obrtaja sam od sebe

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
DejanBG
Poruka: 8
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 09:25h

Mondeo TDCI 2004 - povećava broj obrtaja sam od sebe

Poruka od DejanBG » četvrtak, 8. jul 2010. u 15:46h

Juče mi se na autoputu desila čudna stvar (auto u pitanju je 2004. mondeo tdci). 10-ak kilometara nakon što sam sipao gorivo, kretao sam sa naplatne rampe. U četvrtoj brzini, sa stisnutim gasom, auto je odjednom povećao broj obrtaja za oko 1000 (kao da sam stisnuo kvačilo, a nisam), pa se vratio u normalu. Uradio je to ponovo u trećoj, pa u četvrtoj... Nekako sam stigao do šeste, vozio na oko 2000 obrtaja (auto je sasvim normalno inače išao), kada se nekoliko puta ponovila ista priča: broj obrtaja se popeo za 1000 na par sekundi, pa se vratio na normalno.

To se dešavalo negde oko Zagreba, a išao sam prema Beogradu, pa sam prosto u nadi da stignem barem do Srbije nastavio da vozim. Posle 15-ak minuta, stvar se "popravila" sama od sebe i sasvim sam ga normalno dovezao do Beograda.

Ima li neko ideju o čemu se to radilo? Moja prva pomisao je da je gorivo bilo loše (mada sam sipao u Sloveniji na Petrolu, gde bi teoretski trebalo da bude OK gorivo), ili da ja imam neko đubre u rezervoaru, ali nemam pojma. Kao što rekoh, stvar se popravila sama od sebe, pa ne znam ni šta da kažem majstoru ako odem negde. Pre oko mesec dana sam izmenjao sve filtere (vazduh, ulje i gorivo) i ulje na kolima.

Svaka teorija je dobrodošla :)

Hvala unapred

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Mondeo TDCI 2004 - povećava broj obrtaja sam od sebe

Poruka od dule0911 » četvrtak, 8. jul 2010. u 16:05h

I meni se isto tako samo u jednoj voznji 2-3 puta desilo, i posle toga (bar za sada, a proslo je par dana) sve normalno. Ja sumnjam na lamelu, ali s obzirom da i dalje ide kako treba necu nista da diram. U tim momentima kad ti je povecao obrtaje, jel si osetio gubitak vucne sile?

Inace sad videh tvoje predstavljanje, imamo maltene identican auto samo sto je tebi druga (lepsa) boja i imas tempomat thumbsuph
Fiesta!!

DejanBG

Poruka od DejanBG » četvrtak, 8. jul 2010. u 20:45h

dule0911 piše:I meni se isto tako samo u jednoj voznji 2-3 puta desilo, i posle toga (bar za sada, a proslo je par dana) sve normalno. Ja sumnjam na lamelu, ali s obzirom da i dalje ide kako treba necu nista da diram. U tim momentima kad ti je povecao obrtaje, jel si osetio gubitak vucne sile?
Bio sam malo zatečen kada se to dogodilo, pa nisam ni sam sto posto siguran, ali delovalo je kao da gubi snagu, tj. kao da se bori da vrati tu snagu.

I meni je palo na pamet da bi mogla biti lamela ili već nešto vezano sa kvačilom - ali čisto sumnjam da bi se onda samo od sebe popravilo, tako da mi je gorivo i dalje prvo na listi osumnjičenog (mada nemam pojma, pričam poptuno napamet).

Je l' si sipao gorivo neposredno pre nego što ti se to dogodilo?
dule0911 piše:Inace sad videh tvoje predstavljanje, imamo maltene identican auto samo sto je tebi druga (lepsa) boja i imas tempomat thumbsuph
E, pa imaš baš lep primerak :) Inače vrlo retko viđam beo interijer i kožu u Mondeu po Beogradu, a mnogo lepo izgleda.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 8. jul 2010. u 20:50h

DejanBG piše:Je l' si sipao gorivo neposredno pre nego što ti se to dogodilo?
Nisam ni obracao paznju na to ali da, mozda 3km pre toga sam bio na pumpi. Mada od kako sam uzeo auto uvek sipam na MOLu, znaci uvek isto gorivo a samo se tad desilo.
Fiesta!!

DejanBG

Poruka od DejanBG » petak, 9. jul 2010. u 18:23h

dule0911 piše:
DejanBG piše:Je l' si sipao gorivo neposredno pre nego što ti se to dogodilo?
Nisam ni obracao paznju na to ali da, mozda 3km pre toga sam bio na pumpi. Mada od kako sam uzeo auto uvek sipam na MOLu, znaci uvek isto gorivo a samo se tad desilo.
To možda može da bude i neko đubre koje se nalazi u rezervoaru, pa smo ga prosto podigli sipanjem goriva. Danas sam vozio oko sat vremena po najvećoj gužvi pored sajma i preko mosta (znači, baš puno kretanja iz prve i menjanja brzina) i čini mi se da je sve išlo najnormalnije. Da je otišla lamela, primetilo bi se.

Razmišljam se da sipam neko od onih sredstava za pročišćavanje sistema što idu u rezervoar kada sledeći put budem točio.

cokula
Poruka: 2
Član foruma od: ponedeljak, 5. jul 2010. u 23:31h

Poruka od cokula » ponedeljak, 19. jul 2010. u 23:06h

Kada sam ja kupio Mondea rekli su mi da ako primetim da sam dodaje gas obavezno odem da proverim turbinu,i da se može desiti da nabije gas na maksimum i da motor ne može da se isključi dok turbina skroz ne crkne.

zoradonjic
Poruka: 100
Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od zoradonjic » petak, 6. jan. 2012. u 21:36h

Šta se desilo sa variranjem obrtaja?
Meni se ovo dešavalo par puta odkako je počelo hladnije vreme. Nisam obraćao pažnju misleći da je sauh. 31.12.2011 na 150 km. od novogodišnje destinacije crče turbina. Kupih polovnu koja daje čudne zvuke i takođe ubrzava, tj. diže obrtaje kada pustim gas. Obično se dešava kada vozim par km. pa ugasim auto na nekih 15-25 min. Kada ponovo upalim iz ventilacije duva mlak vazduh što znači da se nije skroz ohladio, tada kao po pravilu varira br. obrtaja. Naročito u brzini varira, tj ubrzava do 1700-1900 obrtaja. Ako u tom momentu stisnem kvačilo obrtaji padnu za nijansu, na nekih 1300-1500. Kada se duže vozi i postigne radnu temperaturu problemi se ne javljaju do sledeće pauze-hlađenja na nekih 50 stepeni u motoru.
Pitanje je da li treba reparirati turbinu sada pre nego se raspadne, tražiti polovnu ili .... Koja je cena nove turbine? Nemam više snage za šlepanje, smrzavanje (troje dece) i razmišljanje da li će polovna da traje godinu, mesec ili uopšte da li će raditi.

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 7. jan. 2012. u 04:31h

cokula piše:Kada sam ja kupio Mondea rekli su mi da ako primetim da sam dodaje gas obavezno odem da proverim turbinu,i da se može desiti da nabije gas na maksimum i da motor ne može da se isključi dok turbina skroz ne crkne.
Nece da ti crkne turbina nego kompletan motor. Prevrti se pa sta prvo pukne.
Pocinje da radi na sopstveno ulje, i dzaba ti gasis kljucem, kad on uopste ne koristi naftu.
Jedini lek je ako uspes da ga "udavis" kocnicom.
Samo koliko se secam to je bilo povezano sa malo drugacijim kvarom (bese neka membrana, cini mi se).
Djak pesak :)

zoradonjic
Poruka: 100
Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od zoradonjic » nedelja, 15. jan. 2012. u 17:58h

Javi se dr. Dragomire. :wtf:

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » utorak, 17. jan. 2012. u 14:10h

Idite u k**** mrgreen Slucajno naletim na ovu temu, traseci nesto skroz drugo, i sad sam se istripovao, vracam film da l je meni u leru dizao obrtaje, a jeste par puta na hladno, mada jako malo :( Sta mi je trebalo da otvaram temu.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 17. jan. 2012. u 14:58h

@crow
Ako ti je podigao ler gas na 1000 i tu drzao (znaci nije nastavio da dize), to je normalno, uvek kad je hladno podigne ler gas malo, ponekad manje ponekad vise.

Sent using Tapatalk
Fiesta!!

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » utorak, 17. jan. 2012. u 15:41h

Pa tipa dok je hladniji jos (mada ne po pravilu sada kad je hladno vreme, uopste), kad stanem na semaforu i pustim u ler on ga odmah malo digne, mozda i manje od 1000o, nisam obracao paznju na obrtomer, samo ga osetim, i potom vrati na normalno. Desilo se par puta samo, u zadnjih godinu dana tipa. Cini mi se da nije za paniku al reko da proverim da l mi se sprema pustosenje novcanika...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 17. jan. 2012. u 16:42h

Aha, kapiram šta ti se dešava. Ja reko pričaš o onom standardnom kad mu ler nije na 750 o/min kao što je preko leta, nego na tipa 850-900.

To što se tebi dešava moze da bude i zbog lošeg goriva. Kad me zezalo gorivo, par puta u leru mi je počeo da divlja auto sam od sebe. 500, 1500, 2500 pa 1000 o/min, sve u roku od 2-3 sekunde. Würth aditiv mi rešio problem :)

Sent using Tapatalk
Fiesta!!

mbole
Poruka: 14982
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 18. jan. 2012. u 01:19h

Normalno je i preko leta da podigne obrtaje, posto tad ukljucis klimu :)
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“