Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

C max 2.0 tdci , niska temperatura rashladne tecnosti ( nije termostat)

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Nikola 1
Poruka: 3
Član foruma od: subota, 4. okt. 2014. u 11:05h

C max 2.0 tdci , niska temperatura rashladne tecnosti ( nije termostat)

Poruka od Nikola 1 » sreda, 17. dec. 2025. u 10:14h

Pozdrav drustvo .
Kao sto naslov kaze od kako sam pre pola godine uzeo Grand C maxa 2.0tdci 2012godiste i imam ovaj problem i nikako da ga resim.
Temperatura rashladne tecnosti je uvek izmedju 60 i 70 stepeni. Kad se optereti motor na nekim usponima ili leti u gradu kreni stani ona na momenat ode i do 80 pa cak nekad i 90 stepeni ali cim nastavi da se vozi normalno ona padne izmedju 60 i 70. To su simptomi od kad sam uzeo auto.
Promeni mi majstor ( ujedno i dobar drugar , licno sam bio prisutan na zameni) termostat i opet sve isto.
Tako sam vozio narednih 10000km i pre 15 dana mi uradi kompletan veliki i mali servis , nova vodena pumpa , opet novi termostat ( MAHLE ) i opet isti simptomi.
Kacili ga i na dijagnostiku i vozio dok je drugar uporedjivao pokazivanje temperature na skali i dijagnostici i lepo pokazuje podudara se .
Proveravali da nema kao stare verzije motora dva termostata ali nema .
Jos da napomenem da auto ima i webasto ako je to od neke vaznosti .
Ako neko ima neku ideju ili se susretao sa slicnim problemom neka pomogne ako moze .

Rih
Poruka: 286
Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h

Re: C max 2.0 tdci , niska temperatura rashladne tecnosti ( nije termostat)

Poruka od Rih » sreda, 17. dec. 2025. u 11:34h

Onako, laički, a sa malo iskustva (tj muka) sa termostatima na Fordu....ja bih se ipak kladio na termostat.
Bez obzira što si ga 2 puta menjao, ni jedan ne valja.

milosh_bg
Poruka: 228
Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h

Poruka od milosh_bg » sreda, 17. dec. 2025. u 12:34h

Ista prica, C Max 2012. godiste, 2.0 TDCi 103kw/140 konja. Pri velikom servisu zamenio i termostat jer je stari pokazivao isto kao i tebi ( izmedju 60 i 75 98% vremena radna temperatura ). Novi termostat Vernet potpuno isto radi kao i prethodni, lupao sam glavu mesecima i trazio resenje i na kraju odustao. Ocigledno je da je termostat felerican ( da ne kazem da to tako ocigledno treba na ovim motorima ).. Najbitnije mi da je dpf radi regeneracije i pored takve temperature i to je to, takodje zimi lepo greje...
Originalni termostat je oko 200e i plasim se da udjem u tu igranku i da opet ishod bude isti. Teram ovako dok neko 100% ne pronadje neki koji radi.

Inace u poslednje vreme se sve vise ljudi zali na lose termostate - ili ne rade kako treba ili brzo crkavaju.

Nikola 1
Poruka: 3
Član foruma od: subota, 4. okt. 2014. u 11:05h

Poruka od Nikola 1 » sreda, 17. dec. 2025. u 13:44h

Da znam da je do termostata i koji da uzmem , zamenio bi ga i po treci put. nego nisam vise pametan ostao sam bez ideja.
Dva dana posle velikog servisa i zamene termostata sam isao za Novi Pazar, bilo hladno 2 do 3 stepena ceo put i isto je pokazivao temperaturu. jos sam vukao prikolicu. Poetram ga malo uz neki uspon od malo podigne do 75 , cimdohvati pravca i konstante voznje temperatura padne izmedju 60 i 70.
Cak sam usput stao da pipnem creva , jedno je toplo a drugo hladno, znaci termostat radi.
Grejanje radi ali nema te jacine i toplote. Ugasim grejanje u povratku , malo je bilo i otoplilo on drzi koji stepen vise kazaljku ali nista specijalno

Rih
Poruka: 286
Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h

Poruka od Rih » sreda, 17. dec. 2025. u 18:47h

Nikola 1 piše:
sreda, 17. dec. 2025. u 13:44h
.... i koji da uzmem , zamenio bi ga i po treci put.
E, u tome i jeste problem- nema pravila.
Ni jedna marka u Fordu ne radi sigurno i pouzdano.
Evo ti moje iskustvo:
viewtopic.php?f=38&t=40471

raca_mk2
Poruka: 374
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » sreda, 17. dec. 2025. u 20:04h

Testiranje termostata pre ugradnje je najjednostavnija stvar na svetu. Ubaciš u lonac, greješ vodu, meriš temp. i gledaš kad otvara i da li zatvara na hladno.

Kennym
Poruka: 836
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Poruka od Kennym » subota, 20. dec. 2025. u 15:36h

Ja imam sličan problem sa Mondeom isti motor isto godiste. Samo sto je meni temperatura 72-75 stepeni. Ovo je druga zima da je tako. Leti izadje 85-90 stepeni max. Išao sam Kv-Kg 50ak km pre par dana na temperaturi -2 do +2 i nije prebacio 75 stepeni. Pitao sam par ljudi i rekli su mi da ne diram ako greje. Meni unutra greje dobro jer ima dodatne grejace rahsladne tecnosti koji non-stop rade i zato je toplo. Kao sto kazes original je 200e u Grandu i dao bih da znam da ce da resi problem. Zamenski Gates je 8000 din. Ne brine me grejanje u kabini vec da li to moze da utice na zivotni vek motora. Malo sam se raspitivao i citao da je radna temperatura tih motora 88-90 stepeni tako da mi ovo moje deluje malo a to tvoje tek mi se cini malom temperaturom. Ni ja nisam pametan sta da radim. Ovih dana cu da iscitam parametre preko Forscana pa cu da vidim da li ovaj moj termostat radi ili ne.....

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“