Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
totti-
- Poruka: 597
- Član foruma od: sreda, 20. feb. 2013. u 01:15h
Poruka
od totti- » sreda, 16. jul 2025. u 20:05h
Caletov fokus gubi antifriz,gubio je po malo prosle godine pre puta za Grcku a ove godine isli sa njim za Crnu Goru i video da je opet izgubio, bilo mi cudno ,jer nigde nisam moga da pronadje uzrok....Kada smo dosli iz Grcke nista nije izgubio ,primetio sam da je to vise gubljenje kada auto stoji ili kad ga vozimo malo vise po grad....Danas sam primetio na ovo desno crevo....sta je moglo tu da ode ,odakle da krenem i vidim sta se desava....da li ima tu neka gumica ili je pukla plastika,mozda imaju neku manu ili je neko vec imao problem,pa ako moze pomoc da resim to ,jer u septembru me opet ceka put za Italiju...Na desnu stranu je vise vlazno ,na levoj nije kada pipnem ispod creva...
Ford Focus mk3 2014 ,1.0 ecoboost 125ks

-
totti-
Poruka
od totti- » subota, 19. jul 2025. u 18:27h
Da li neko moze da mi pomogne ,gde mogu da nadjem i kupim ovu spojku ,kod mene u Boru ,sve prodavnice sam obisao i ne mogu da nadju ,ni ovako samo spojku ni celo crevo sa spojkom,a ne znam ako skinem i ako je otisla gilumica ,da li samo nju da zamenin....Jer menjao neko ovaj deo ,ako moze savet...Ne znam da li i ovu LH da skinem i da nju proverim ,nema ispod nje nista ali se vidi da je i oko nje mokro...Sad da li se siri od ove RH ,ne znam ...
-
Markedjani
- Predsednik kluba

- Poruka: 21579
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Poruka
od Markedjani » nedelja, 20. jul 2025. u 00:20h
To jedino možeš u originalu naći kod ovlašćenog uvoznika ili servisera za ford.
Druga opcija, otpad
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
totti-
Poruka
od totti- » nedelja, 20. jul 2025. u 12:38h
Markedjani piše: ↑nedelja, 20. jul 2025. u 00:20h
To jedino možeš u originalu naći kod ovlašćenog uvoznika ili servisera za ford.
Druga opcija, otpad
Hvala ,potrazicu kod njih....Reci mi samo ,kada budem menjao ,jer je ozracivanje isto ,preko posude...Otvorim ceo ,cekam da se zagreje i kad krene ventilator da radi to je to...
-
raca_mk2
- Poruka: 180
- Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h
Poruka
od raca_mk2 » nedelja, 20. jul 2025. u 13:28h
totti- piše: ↑nedelja, 20. jul 2025. u 12:38h
Otvorim ceo ,cekam da se zagreje i kad krene ventilator da radi to je to...
U tom slučaju sva rashladna tečnost izleti iz posude kao fontana. Ne otvaraj čep, naročito kad je zagrejan.
Skini povratno crevo koje ide iz boce na hladnjak i gledaj da na tom izlazu iz hladnjaka teče konstantan mlaz tečnosti bez prisustva mehurića. To je najviša tačka hladnjaka i tu ćeš ispustiti većinu vazdušnih balončića.
Ovako kaže fabrika, može lako i jeftino i da se napravi, ali mislim da nema potrebe.
-
ljuba power
- Poruka: 2713
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
-
Kontakt:
Poruka
od ljuba power » nedelja, 20. jul 2025. u 18:04h
sistem se sam izluftira.nema potrebe da skidaš bilo kakvo crevo.sipaj antifriz u posudu do max oznake,upali auto bez čepa na posudi i drži ga na 1500-2000 o/m par minuta,doli antifriz ako je potrebno pa zatvori čep.provozaj auto dok ne otvori termostat.doli tečnost po potrebi kad se ohladi do max oznake
-
mbole
- Poruka: 14999
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » ponedeljak, 21. jul 2025. u 11:20h
raca_mk2 piše:
U tom slučaju sva rashladna tečnost izleti iz posude kao fontana.
napisao je da otvori cep pa ceka da se zagreje.
Nece izleteti nista kad je hladan
Djak pesak

-
totti-
Poruka
od totti- » ponedeljak, 21. jul 2025. u 13:21h
Ok hvala vam,trenutno trazim samo spojke,ne znam da li da menjam obe spojke,kazu da se mahom prodaje sa crevom, i najbolje da menjam oba ...Ima ga Grand Motors komplet sa crevima ,samo da ustanovim da li je to to....Sta mislite ,da li da skinem da zamenim samo gumice,ako su one u pitanju ,a u medjuvremenu da narucim ima na ebay samo spojke su oko 10e ....Da ih imam kod sebe ako opet dodje do curenja ili da uzmem i da zamenim oba sa crevima.....
Ovu sliku su mi poslali iz Grand Motorsa,danas kad dodjem kuci ,provericu da li su to ta creva,da budem siguran....

-
Aca06
-

- Poruka: 3151
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Poruka
od Aca06 » ponedeljak, 21. jul 2025. u 14:28h
Druze iz iskustva ti predlazm da kupis komplet creva sa spojkama. Od zamene gumice nema nista jer te spojke nalezu na aluminijumsku cev od malog hladnjaka. To kad skines videces koliko ima prljavstine i djubreta a mozda i kamenca. Ja sam na kraju isekao te spojke i stego creva sa obicnom selnom na na predhodnom autu. Posto mala privreda sad radi i mali hladnjak toliko ga lose urade a posebno zarez na koji treba da zakaci spojka.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
-
totti-
Poruka
od totti- » ponedeljak, 21. jul 2025. u 19:53h
Aca06 piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 14:28h
Druze iz iskustva ti predlazm da kupis komplet creva sa spojkama. Od zamene gumice nema nista jer te spojke nalezu na aluminijumsku cev od malog hladnjaka. To kad skines videces koliko ima prljavstine i djubreta a mozda i kamenca. Ja sam na kraju isekao te spojke i stego creva sa obicnom selnom na na predhodnom autu. Posto mala privreda sad radi i mali hladnjak toliko ga lose urade a posebno zarez na koji treba da zakaci spojka.
Ok ,poslusacu svaki savet...A reci mi jer mogu ja sada da izbacim te spojke i ova creva koja su trenutno da ih spojim bez spojke ,jer creva su dobra...Zato gledam da nadjem samo spojke....Ne znam zasto nisu creva fabricki odma stavili na cevi za mali hladnjak ,nego ubacili dodatne spojke
-
mbole
Poruka
od mbole » ponedeljak, 21. jul 2025. u 21:06h
Zato sto je tako jednostavnije za servis i proizvodnju, a skuplje za popravku.
Dupli bingo

Jos nisi ukapirao da proizvodjaci nisu tu da bi tebi bilo dobro nego da oni vise zarade?
Djak pesak

-
totti-
Poruka
od totti- » ponedeljak, 21. jul 2025. u 22:08h
mbole piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 21:06h
Zato sto je tako jednostavnije za servis i proizvodnju, a skuplje za popravku.
Dupli bingo

Jos nisi ukapirao da proizvodjaci nisu tu da bi tebi bilo dobro nego da oni vise zarade?
Jeste realno si u pravu....Sta mislis ,da izvadim sutra obe spojke ,danas sam pogledao ,auto nije vozen dva dana ,ispod leve nema nista ,ispod desne je vlazno....Samo ne znam koje selne su najbolje da stavim....Ima nekoliko vrsta ,koje su sigurnija
-
mbole
Poruka
od mbole » ponedeljak, 21. jul 2025. u 22:56h
To mnogo zavisi od toga koliko imas mesta na cevima, u kakvom su stanju cevi...
Realno.. trebalo bi maltene svaka pritojno napravljena selna da drzi, bez obzira na oblik.
U krajnjoj liniji.. selne su maltene dzabe, ako ne drzi.. stavis drugu...
Samo lepo ocisti cevi pre nego sto nabacis creva na njih.
Djak pesak

-
totti-
Poruka
od totti- » utorak, 22. jul 2025. u 00:07h
mbole piše: ↑ponedeljak, 21. jul 2025. u 22:56h
To mnogo zavisi od toga koliko imas mesta na cevima, u kakvom su stanju cevi...
Realno.. trebalo bi maltene svaka pritojno napravljena selna da drzi, bez obzira na oblik.
U krajnjoj liniji.. selne su maltene dzabe, ako ne drzi.. stavis drugu...
Samo lepo ocisti cevi pre nego sto nabacis creva na njih.
Ok hvala puno,sutra bi trebalo da skidam ,pa cemo videti sta cu odradeti...