Voznja na Balkanu sa americkom dozvolom
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14012
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Voznja na Balkanu sa americkom dozvolom
Svake godine dolazim u Srbiju i Hrvatsku i do sada sam svake godine vadio medjunarodnu vozacku dozvolu. I svake godine slusam price, "sto radis to, ne treba ti".
Da li neko zna tacno da li je medjunarodna dozacka potrebna u Srbiji i Hrvatskoj? Cuo sam dosta prica, ali sve se svode na, "cuo sam", "mislim", "trebalo bi" - da li neko tacno zna da li je potrebna, tj. da li mogu da vozim iznajmljeni auto u Srbiji i Hrvatskoj sa americkom vozackom tokom te 3 sedmice dok sam na Balkanu?
Unapred zahvaljujem na odgovorima.
Da li neko zna tacno da li je medjunarodna dozacka potrebna u Srbiji i Hrvatskoj? Cuo sam dosta prica, ali sve se svode na, "cuo sam", "mislim", "trebalo bi" - da li neko tacno zna da li je potrebna, tj. da li mogu da vozim iznajmljeni auto u Srbiji i Hrvatskoj sa americkom vozackom tokom te 3 sedmice dok sam na Balkanu?
Unapred zahvaljujem na odgovorima.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
Re: Voznja na Balkanu sa americkom dozvolom
Ako uzimas rent a car zavisi od agencije.Uglavnom ne traze ali mogu i da ti traze.Najbolje da se informises u samoj agenciji
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- Talladega_500
- Yankee
Uvek iz iste agencije uzimam (Moris) i nikada mi nisu trazili medjunarodnu.
Vise me zanima u slucaju da me panduri zaustave.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- macaneli
- VIP
Mislim da te mogu poljubiti u pedu po zakonu
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
Recimo isto sam cuo kad sam putovao za Ameriku i Kanadu, svaki put je bio fazon ne treba medjunarodna al u sustini ako bude neko sranje bolje da je imas.
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
- skolioza
- Poruka: 1512
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h
Za manje od 3 meseca ti ne treba. Ako ostajes duže onda ti treba međunarodna.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
- mbole
- Poruka: 14952
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Napises lepo mail konzulatu, ambasadi..
Odstampas odgovor, i ako te nesto pitaju.. izvolte
Odstampas odgovor, i ako te nesto pitaju.. izvolte
Djak pesak 

- mbole
Ne bas

Član 178
Motornim vozilom, odnosno skupom vozila sme samostalno da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom one kategorije kojim upravlja.
Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica.
Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.
Tako da.. ako postoji reciprocitet.. moze do 6 meseci, posle toga mora da mu bude odobren privremeni boravak duzi od 6 meseci, i od tada pocinje da tece rok od 12 meseci. Isto vazi i za regularnu i za medjunarodnu.
Ako ne postoji reciprocitet.. mora da ima medjunarodnu i za prvih 6 meseci.
A da li postoji reciprocitet.. gotovo nemoguce otkriti (nazalost).
Upravo zato.. posalji mail nasoj ambasadi.
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
Sta je reciprocitet?
- mbole
Ako oni nama dozvoljavaju nesto, tada i mi njima dozvoljavamo to isto nesto pod istim uslovima 
U ovom slucaju... ako neko sa srpskom dozvolom u USA moze da vozi bez medjunarodne, moze i onaj sa USA dozvolom u Srbiji.

U ovom slucaju... ako neko sa srpskom dozvolom u USA moze da vozi bez medjunarodne, moze i onaj sa USA dozvolom u Srbiji.
Djak pesak 

- mbole
Ovde kazu da ti treba
https://travel.state.gov/content/travel ... erbia.html
Traffic Laws:
You may use a U.S. driver’s license together with an international driving permit in Serbia for up to six months. After six months you should obtain a Serbian driver’s license.
Zasto... ne pitajte mene
Posto nasi kazu da u USA mozemo da vozimo bez medjunarodne, ako imamo novu dozvolu.
Verovatno postoji neki zez da pravila nisu ista u svim saveznim drzavama, ili jednostavno nije azurirano.
U krajnjoj liniji... bolje da je imas iako ti ne treba, umesto obrnuto.
Nije 100 dukata (20 USD) i koliko vidim procedura za izdavanje je brza.
https://www.aaa.com/vacation/idpf.html
Kazna kod nas, ako ti treba a nemas je iznosi 10.000 din
https://travel.state.gov/content/travel ... erbia.html
Traffic Laws:
You may use a U.S. driver’s license together with an international driving permit in Serbia for up to six months. After six months you should obtain a Serbian driver’s license.
Zasto... ne pitajte mene

Posto nasi kazu da u USA mozemo da vozimo bez medjunarodne, ako imamo novu dozvolu.
Verovatno postoji neki zez da pravila nisu ista u svim saveznim drzavama, ili jednostavno nije azurirano.
U krajnjoj liniji... bolje da je imas iako ti ne treba, umesto obrnuto.
Nije 100 dukata (20 USD) i koliko vidim procedura za izdavanje je brza.
https://www.aaa.com/vacation/idpf.html
Kazna kod nas, ako ti treba a nemas je iznosi 10.000 din
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
Vise je smor praviti je. Prvo moram da idem da se slikam u CVS ili Walgreens. Tu izgubis sat vremena. Pa onda ides u AAA, gde obicno radi samo jedna osoba i prednost imaju clanovi - nekoliko puta sam cekao po 45-60 minuta samo da razgovaram sa nekim.
I onda posle svega toga dosta ljudi me gledaju u stilu, "ti si glup sto to uopste pravis, niko ti nece traziti u Srbiji".
Zato sam hteo da vidim da li neko zna iz prve ruke da li je potrebno. Nije stvar u $20, stvar je u tome sto trebam izgubiti celo popodne...
Izgleda da cu morati praviti...
I onda posle svega toga dosta ljudi me gledaju u stilu, "ti si glup sto to uopste pravis, niko ti nece traziti u Srbiji".
Zato sam hteo da vidim da li neko zna iz prve ruke da li je potrebno. Nije stvar u $20, stvar je u tome sto trebam izgubiti celo popodne...
Izgleda da cu morati praviti...
- macaneli
- VIP
Kako si do sada vozio?
- Talladega_500
- Yankee
Uvek sam pravio medjunarodnu dozvolu. Ali zbog gore opisanih razloga nadao sam se da ce mi neko reci da nije potrebna hehe. Izgleda da ipak jeste...
- mbole
Pise da moze i postom...
Apply by Mail
If you are not able to visit your nearest AAA branch office, your IDP can be obtained through the mail. Simply enclose the following and mail them to the AAA office nearest you (check locally for payment options):
Your completed IDP application form
Two original passport pictures each signed on the back
$20 USD permit fee***
A photocopy of both sides of your driver's license
If desired, include additional U.S. funds for expedited return mail service. See USPS.com (new tab) or Fedex.com (new tab) for rates.
Apply by Mail
If you are not able to visit your nearest AAA branch office, your IDP can be obtained through the mail. Simply enclose the following and mail them to the AAA office nearest you (check locally for payment options):
Your completed IDP application form
Two original passport pictures each signed on the back
$20 USD permit fee***
A photocopy of both sides of your driver's license
If desired, include additional U.S. funds for expedited return mail service. See USPS.com (new tab) or Fedex.com (new tab) for rates.
Djak pesak