Nascar zanimljivosti
- Boss
- Poruka: 2472
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
Re: Nascar zanimljivosti
Pogledao sam ovo. Upravo ono što sam govorio. Mnogo je teža tranzicija vozača koji dolaze iz open wheel (ili auta sa većim gripom-supercars) u stock car nego obrnuto. To se pokazalo i u praksi.
2025 Indy 500: 7.050 million viewers
2025 Daytona 500: 6.761 million viewers
ne pamtim kad se ovo poslednji put desilo. od rascepa uvek je dejtona bila popularnija
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13836
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Odgledao sam i 3. epizodu ovog Amazonovog serijala od Dale Earnhardtu.
Ova epizoda se manje fokusira na trkanje - vise se fokusirali na Dalevu decu Kerry, Dale Jr i Kelley (sve troje na slici ispod), koji su svi bili profesionalni vozaci. Dale Jr i Kelley su i dan danas vlasnici tima JR Motorsport u Xfinity seriji.
Takodje prica o tome kako je Earnhardt izgradio imidz i marketing do te mere da je vise zaradjivao od prodaje suvenira nego od trkanja.
Dobar deo sezone se isto fokusira na dolazak Jeff Gordona i kako je preuzeo tu "titulu" najboljeg vozaca od Earnhardta.

Ova epizoda se manje fokusira na trkanje - vise se fokusirali na Dalevu decu Kerry, Dale Jr i Kelley (sve troje na slici ispod), koji su svi bili profesionalni vozaci. Dale Jr i Kelley su i dan danas vlasnici tima JR Motorsport u Xfinity seriji.
Takodje prica o tome kako je Earnhardt izgradio imidz i marketing do te mere da je vise zaradjivao od prodaje suvenira nego od trkanja.
Dobar deo sezone se isto fokusira na dolazak Jeff Gordona i kako je preuzeo tu "titulu" najboljeg vozaca od Earnhardta.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Boss
pročitao sam neke komentare da je ovo najbolji dokumentarac o njemu
- Talladega_500
- Yankee
Nisu pokazali nista novo sta ranije nije pokazano i receno. Samo novi intervju sa ljudima, od cega su ponovili iste stvari koje su ranije rekli.
Dobar je serijal (mislim da zadnja epizoda treba izaci u nedelju), vredi pogledati, ali ako detaljno prati NASCAR i zna istoriju (kao ja - nije da se hvalim hehe), onda ce primetiti da se vecina samo ponavlja.
Dobar je serijal (mislim da zadnja epizoda treba izaci u nedelju), vredi pogledati, ali ako detaljno prati NASCAR i zna istoriju (kao ja - nije da se hvalim hehe), onda ce primetiti da se vecina samo ponavlja.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Ono sta je zanimljivo u celoj prici je da Dale i Junior uopste nisu imali onu otac-sin blisku vezu koja se ocekivala. Junior prica da Dale jednostavno nije znao kako da mu bude cale jer je i Daleov cale bio takav (cuveni Ralph Earnhardt).
Junior kaze kako je proveo 4.5 godine vozeci u Late Model i da Dale ni jednom nije dosao da ga gleda kako vozi. Junior isto kaze da mu Dale nije dao ni centa tokom te 4.5 godine, za prvi auto je zaradio tako sto je prodao sve stare stvari koje je imao.
Onda je dosao red da Junior vozi u tadasnjoj Busch seriji (danas Xfinity). Tu je poceo da vozi za Daleov tim DEI, ali ne zato sto je Dale verovao u njega vec zato sto je Dale smatrao da ce Junior brukati prezime "Earnhardt" ako bude vozio negde drugo. Junior se na kraju pokazao odlicnim u DEI posto je 1998. i 1999. godine osvojio titule.

Junior kaze kako je proveo 4.5 godine vozeci u Late Model i da Dale ni jednom nije dosao da ga gleda kako vozi. Junior isto kaze da mu Dale nije dao ni centa tokom te 4.5 godine, za prvi auto je zaradio tako sto je prodao sve stare stvari koje je imao.
Onda je dosao red da Junior vozi u tadasnjoj Busch seriji (danas Xfinity). Tu je poceo da vozi za Daleov tim DEI, ali ne zato sto je Dale verovao u njega vec zato sto je Dale smatrao da ce Junior brukati prezime "Earnhardt" ako bude vozio negde drugo. Junior se na kraju pokazao odlicnim u DEI posto je 1998. i 1999. godine osvojio titule.

- Talladega_500
- Yankee
Larsonu se bas isplatilo sto je pokazao svetu da je rasista - jer ne samo sto je potpisao za veliki Hendrick vec predvodi NASCAR i po prodaji suvenira.

- Boss
eto larson i častain u top 4. a ti se buniš što su moji favoriti.
- Talladega_500
- Yankee
Bunim? Nikada se nistam za nista bunio, samo sam rekao da su oba jako prljava vozaca i da ih zbog toga ne volim.
- Boss
a oni među top 4Talladega_500 piše: ↑nedelja, 1. jun 2025. u 01:08hBunim? Nikada se nistam za nista bunio, samo sam rekao da su oba jako prljava vozaca i da ih zbog toga ne volim.
- Talladega_500
- Yankee
To u velikoj meri govori kakav je tipican NASCAR navijac i zbog toga uopste ne volim da govorim u javnosti da volim NASCAR.
Larsonu je onaj rasisticki skandal trebao da unisti karijeru da se nikada vise ne pojavi na stazama, a desilo se suprotno - ucinio ga je popularnijim nego ikada. Ispostavilo se da je taj rasisticki skandal nesto najbolje sta mu se desilo u karijeri.
- Boss
ali tale ti si jedno vreme u avataru držao konfederacijsku zastavu 

- Talladega_500
- Yankee
Nije samo Larson u pitanju kada pricam o problemima NASCAR publike. Secas se kada je Tony Stewart ubio onog klinca na stazi? Docekan je u NASCAR-u kao neki veliki heroj posle toga, a u realnosti je trebao da robija. Ja sam godinama pre toga pricao da je samo pitanje dana kada ce Stewart nekoga da ubije svojom agresivnom voznjom, sto se na kraju i desilo. Ali eto, umesto da bude oznacen kao kriminalac - NASCAR publika ga docekala kao heroja.
Ja i dan danas tu zastavu vidim kao simbol autsajdera protiv daleko mocnijeg protivnika. Mnogi je u Americi tako vide. Ali sam je prestao koristiti bas zbog toga sto neupuceni ljudi (ovde ne mislim na tebe da ne bi bilo zabune) misle da ta zastava oznacava racizam.

Pricao sam ti ranije o tome - ja nisam drzao taj avatar jer sam kao rasista (zaista nisam - sta-vise, nacionalne manjine tretiram bolje nego belce bas zbog toga kroz sta su prosli kroz istoriju). Vec sam drzao zato sto je to takodje simbol pobunjenika, pricao sam ti ranije da je mozes videti u Lepa Sela Lepo Gore.
Ja i dan danas tu zastavu vidim kao simbol autsajdera protiv daleko mocnijeg protivnika. Mnogi je u Americi tako vide. Ali sam je prestao koristiti bas zbog toga sto neupuceni ljudi (ovde ne mislim na tebe da ne bi bilo zabune) misle da ta zastava oznacava racizam.

- Boss
pa čekaj zar nije istraga utvrdila da je taj bio drogiran? koji se ku*ac on po mraku šetao stazom gde jurcaju kola?Talladega_500 piše: ↑nedelja, 1. jun 2025. u 17:47hNije samo Larson u pitanju kada pricam o problemima NASCAR publike. Secas se kada je Tony Stewart ubio onog klinca na stazi? Docekan je u NASCAR-u kao neki veliki heroj posle toga, a u realnosti je trebao da robija. Ja sam godinama pre toga pricao da je samo pitanje dana kada ce Stewart nekoga da ubije svojom agresivnom voznjom, sto se na kraju i desilo. Ali eto, umesto da bude oznacen kao kriminalac - NASCAR publika ga docekala kao heroja.
- Talladega_500
- Yankee
Istina, ali je istraga takodje pokazala da je Stewart namerno dodao gas u momentu kada mu je prisao (verovatno da ga uplasi), izgubio kontrolu nad vozilom i zato uradio u njega. Tako da krivica nije bila 100% Stewartova, ali u velikoj meri jeste bila. Zato je Stewart i platio neke ogromne pare porodici Warda da povuku tuzbu.kyle piše: ↑nedelja, 1. jun 2025. u 19:10hpa čekaj zar nije istraga utvrdila da je taj bio drogiran? koji se ku*ac on po mraku šetao stazom gde jurcaju kola?Talladega_500 piše: ↑nedelja, 1. jun 2025. u 17:47hNije samo Larson u pitanju kada pricam o problemima NASCAR publike. Secas se kada je Tony Stewart ubio onog klinca na stazi? Docekan je u NASCAR-u kao neki veliki heroj posle toga, a u realnosti je trebao da robija. Ja sam godinama pre toga pricao da je samo pitanje dana kada ce Stewart nekoga da ubije svojom agresivnom voznjom, sto se na kraju i desilo. Ali eto, umesto da bude oznacen kao kriminalac - NASCAR publika ga docekala kao heroja.
- Boss
kolko se ja sećam on je išao ka stjuartu nešto se bunio, u mraku i još drogiran a oko njega prolaze automobili
- Talladega_500
- Yankee
Sve to stoji, ali nije on udario u auto vec je auto udario u njega.
A udario je zato sto je Stewart dodao gas u momentu kada mu je prisao, da li da ga zaplasi ili da baci malo zemlje na njega tako sto ce slajfati ili sta vec. I u tom momentu je Stewart izgubio kontrolu nad autom i udario u Warda. Tako da je krivica 50-50.
Postoji razlog zasto je Stewart platio veliku odstetu da ne bude tuzen, a to ne bi radio da je kojim slucajem nevin.
- Talladega_500
- Yankee
Zavrsio sam i zadnju epizodu Earnhardtovog dokumentarca na Amazonu. Zadnja sezona se najvise fokusira na njegovu smrt.
Prosto mi je neverovatno da su NASCAR auti iz ranih 2000-ih godina jos uvek bili na bazi onih auta iz sredine 1960-ih godina. To je igralo veliku ulogu da Dale strada - nesiguran auto, stara generacija otvorene kacige i njegova zelja da olabavi sigurnosni pojas.
Takodje pokazuju kako su njegova zena Theresa i generalno NASCAR unovcili Daleovu smrt i posle svadju Therese i Juniora, zbog cega je Junior napustio porodicni tim DEI i presao u Hendrick.

Prosto mi je neverovatno da su NASCAR auti iz ranih 2000-ih godina jos uvek bili na bazi onih auta iz sredine 1960-ih godina. To je igralo veliku ulogu da Dale strada - nesiguran auto, stara generacija otvorene kacige i njegova zelja da olabavi sigurnosni pojas.
Takodje pokazuju kako su njegova zena Theresa i generalno NASCAR unovcili Daleovu smrt i posle svadju Therese i Juniora, zbog cega je Junior napustio porodicni tim DEI i presao u Hendrick.

- Talladega_500
- Yankee
Oglas - 1957 Ford Fairlane koji je Fireball Roberts vozio u 1957. sezoni.
Roberts je te godine vozio za cak 4 tima - DePaolo Engineering, Dick Beaty, Buck Baker Racing i sopstveni tim Roberts Racing.
Pobedio je 8 trka i zavrsio kao 6. u generalnom plasmanu.

Roberts je te godine vozio za cak 4 tima - DePaolo Engineering, Dick Beaty, Buck Baker Racing i sopstveni tim Roberts Racing.
Pobedio je 8 trka i zavrsio kao 6. u generalnom plasmanu.

- Talladega_500
- Yankee
- Talladega_500
- Yankee
Jutros sam prvi put gledao Euro NASCAR trku. Zanimljivo, steta sto ne prenose na americkoj televiziji jer bi svakako pratio.
- Boss
euroserija nije nikakva stepenica do cupa jer ne voze na ovalima.
- Talladega_500
- Yankee
U danasnja vremena nema vise "stepenica" kao nekada. Nekada si morao da krenes od dirt, preko Late Model, pa ARCA, Truck, Xfinity i onda jednog dana doguras do Cup.
Danas imas klince kao sto je Byron koji je stigao do NASCAR-a tako sto je vozio simulatore.
Danas imas klince kao sto je Byron koji je stigao do NASCAR-a tako sto je vozio simulatore.
- Boss
- Talladega_500
- Yankee
Ne, prvo u ARCA. Tamo je proveo godinu dana. Onda je vozio godinu u Truck, pa godinu u Xfinity i onda dosao u Cup.
Ali nije vozio dirt, Late Model i slicne serije koje vecina NASCAR vozaca voze od malena. Mislim da nije ni seo u trkacki auto sve dok nije imao 12-13 godina.
Ali nije vozio dirt, Late Model i slicne serije koje vecina NASCAR vozaca voze od malena. Mislim da nije ni seo u trkacki auto sve dok nije imao 12-13 godina.
- Boss
ima tih slučajeva. pa ne mora voziti dirt trke kad se ni nascar ne vozi na dirt već na asfaltu.