Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta MK5 1.6 S

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
raca_mk2
Poruka: 109
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Re: Ford Fiesta MK5 1.6 S

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 8. maj 2025. u 17:05h

Slika

Dok čekam kopče, zavario plastiku na tapaciru, odvalio se jadan kraj, sad je kako treba, mada je nebitno kad se namesti.
Testirao i vrata bez tapacira, bez podizača, samo sajla brave, pravi sporcki mod, jedino što šušti nešto. :)

Slika

Gledam ovaj displej i gomilu beskorisnih informacija, temperatura rashladne tečnosti, temperatura i pritisak ulja, napon alternatora, lambda, paljenje... to ništa ne može osim ponešto u ubogi test mod.

Ne znam postoji li kakva mogućnost "hakovanja" instrument table, da se na bordu šaltaju korisne informacije?

Juče na prvi gugl naletim na drugu varijantu, slanje informacija preko can-a i ono što sam pročačkao mi se sviđa :) Pojednostavljeno, zakačiš se sa dve žice na Can-Bus i šalješ informacije na displej koje zaželiš, umesto RTS202, Eng.Temp 87C... milina :wub:

https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_15765-2
https://en.wikipedia.org/wiki/OSI_model

The radio sends text to the dashboard LCD using either a short message format or an extended message format.

The short format can only be seen whenever the radio switches to AUX mode.
ID 1 2 3 4 5 6 7 8
0x4C0 0x7 0x34 ASCII text

The extended format is composed by one header message containing the length of the text, and subsequent messages that provide additional text portions.

ID 1 2 3 4 5 6 7 8
0x4C0 0x10 Text length + 2 0x34 ASCII text
0x4C0 0x21 ASCII text

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 10. maj 2025. u 13:05h

Nastavljam sa strujom, zamenjana bobina i kablovi za probu, polovni sa mlađeg auta. Nisam stigao puno da probam auto, nisam prešao ni jedan kilometar i nestalo je metana. Idealni uslovi su testiranje hladnog motora na metan, mada sam primetio poboljšanje u radu hladnog motora na benzin, nadam se najboljem.

Slika

Slika

Slika

Bobina originalna BOSCH 2005-ta, glina na sve strane :)

Slika

Svećica masna na 4-tom cilindru, vide se tragovi curkanja ulja, kupio zaptivku, nije hitna zamena.

Slika

Slika
Metan sistem je Bigas, postoji dijagnostički konektor. Do sad se nisam mantao sa plinskim sistemima, bar ne ovim digitalnim. Tražio kablove za dijagnostiku i nema baš neke ponude, naleteo na set od 150€, inače kabl je obični USB to UART konverter i može da se napravi za manje od 500 din.

Slika

Software nabavio, još kabl da napravim i BAM!!! Radije ću spržiti ECU nego da dajem 150€ :D

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 10. maj 2025. u 18:48h

Prikačio OBD dijagnostiku da proverim još jednom stanje sa klimom, presostat dvopolni na isušivaču izgleda da ne radi ili je pritisak gasa premali.
Low-Pressure prekidač bi trebalo da uključuje na 1.7-3 bara, po mojoj proceni šištanja ima oko 2.1-2.2 bar sigurno :D

Sa spajalicom umesto prekidača naizgled sistem radi, uključuje se kvačilo, ventilator, podigne obrtaje, dijagnostika detektuje A/C zahteve kao aktivne... Nisam hteo dugo da uključujem, samo na par sekundi, nisam siguran oko pritisaka. U ponedeljak po novi prekidač i nadam se u povratku sa rashlađenim autom, 38917-NRF 1000 din.
I jedno pitanje, ovaj presostat se odvija i zavija rukom, vidim stezanje 2.5N? Nisam uspeo da ubacim ključ jer nema mesta.

Slika

Slika

Slika

...a večeras da naspem metan, pa da isprobam bobinu i kablove.

nikola_focus
Poruka: 1491
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 10. maj 2025. u 22:42h

Svaka cast na radovima i pisanju :D Ne znam za ovaj presostat, vidis da ima neku reljefastu povrsinu sa strane, mozda ide neki specijalni kljuc za njih?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 11. maj 2025. u 00:23h

Ima ispod te površine za ključ 17, ali neki skraćeni ili savijeni, ali mislim da će moći i rukom. Nisam skidao dok ne nabavim zamenu.

Napunio metan i isprobao bobinu i kablove. :) Prvi pozitivan utisak zamenjene bobine je cena metana, od noćas 130 din. :bravo:

Slika

namestio zvučnik, a podizač u poluautomatskom modu, podešavanje isključivo izvan vozila :)

Slika

Slika

90 km savršene vožnje na metan, bez ikakvih trzaja, linearno ubrzanje 5-tom brzinom od 1100 RPM, promena brzina i hvatanje kvačila savršeno.
Na benzin sad već može da se hvata drugom na 5000 RPM i nagli gas bez ikakvih udara, cimanja... Snaga možda ista, ali reakcija na gas značajno poboljšana. Sve u svemu fenomenomenalno osećam se :bravo: :bravo:

mbole
Poruka: 14948
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 11. maj 2025. u 03:18h

nikola_focus piše:
subota, 10. maj 2025. u 22:42h
Svaka cast na radovima i pisanju :D Ne znam za ovaj presostat, vidis da ima neku reljefastu povrsinu sa strane, mozda ide neki specijalni kljuc za njih?
To je samo krimpovana ova plastika koja je unutra.

Umesto spajalice koristi osigurac od 20A.

I ima procedura, ne menja se tek tako:
https://mega.nz/file/6cdWlDwI#DH1663mLr ... ULd1Y-e8B8
Djak pesak :)

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 11. maj 2025. u 13:16h

Jedino što ima logiku za zamenu pri uključenom kompresoru je niži pritisak na hladnoj strani, ne verujem da ventil ne može da drži. Šta piše za četropolni presostat, kako se on menja, na toj strani je isti pritisak kao i na hladnoj strani. I još jedan info ako ima da se nađe, koji su statički i radni pritisci u klimi? Neke podatke nalazim za hladnu stranu 4.8 bar statički i 2.4 bar radni.
raca_mk2 piše:
nedelja, 11. maj 2025. u 00:23h
90 km savršene vožnje na metan, bez ikakvih trzaja
Nije baš 100% tako, i dalje ima trzanja i lupkanja prilikom promene brzine, ali samo kada je papuča gasa na 0, minimalni međugas i sve prolazi glatko.
Još jedan simptom je nemogućnost održavanja brzine na uzbrdici u prvoj brzini sa ler gasom, mučenje sa održavanjem obrtaja. Inače ler na stajanju oko 750 RPM i nema osciliranja. Klapna 230k nije čišćena nikad sigurno tako da se nadam da će uskoro da se zasija i to da se reši.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21543
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 11. maj 2025. u 13:39h

Nemoj da se začudiš ako budeš morao da je menjaš.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 11. maj 2025. u 19:35h

Znači da odem da skidam sa Focus-a hahahaha , taman će lako da se skine, dostupnija je i da ubacimo nivi tip. Prvo da vratim bobinu i kablove :) Gledam klapne, na Fiesti je stariji tip, ne znam kako se rastura, dok ovaj noviji tip ima dostupan pristup senzoru položaja, lako se čisti.

Inače cena za Pierburg stari tip je veća od BOSCH novi tip, BOSCH Made In Germany :wub: Mada mislim da neće biti potrebe za zamenom, mislim da će skidanje pljavštine sa samog leptira reštit problem.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21543
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 11. maj 2025. u 19:53h

Problem su zupčanici unutar klapne, pojedu se i brljavi.

al biće super ako prođe sa čišćenjem.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 11. maj 2025. u 21:06h

Potpuno moguće je to što kažeš, polomljen zub nije sigurno, ali luft minimalni na plastici u zoni lera je moguć.

Što se prljavštine tiče do istih simptoma može da dovede jer kad je papuča na 0 i klapna "potpuno" zatvorena i minimalna količina restrikcija dovodi do zabune kompjutera. Mislim da ne bi mogao da održava stabilan ler ukoliko je zaprljan leptir i ima lufta u prenosu i položaju.

Proveriću zupčanike i potenciometar položaja pa javljam.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 11. maj 2025. u 22:51h

raca_mk2 piše:
nedelja, 11. maj 2025. u 13:31h
Jedino što ima logiku za zamenu pri uključenom kompresoru je niži pritisak na hladnoj strani, ne verujem da ventil ne može da drži. Šta piše za četropolni presostat, kako se on menja, na toj strani je isti pritisak kao i na hladnoj strani. I još jedan info ako ima da se nađe, koji su statički i radni pritisci u klimi? Neke podatke nalazim za hladnu stranu 4.8 bar statički i 2.4 bar radni.
Vidi.. nema predstavu kako cela stvar funkconoise, jednostavno se nikada nisam preterano bavio time... samo povrsno...
Al ako neko u fabrickom servisnom uputstvu, napise da to tako treba.. sto bih ja izmisljao toplu vodu :)

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 12. maj 2025. u 00:11h

Stoji to za servisno uputstvo i poštujem. Sa svim što radim volim pre svega da pročitam i saznam što više bez obzira što su u suštini iste stvari.
Mene brine da ako ovako uradim, a ispostavi se da je problem bio u malom pritisku gasa, a ne u prekidaču, onda samo silujem kompresor bespotrebno što bih izbegao, a odlazak i čekanje u servis na proveru pritisaka u sistemu još radije bih izbegao.

Zamena u suštini odvijem staro, zavijem novo, ispostavi se da je stari bio pokvaren i sve radi i hladi maksimalno, tako bi ja voleo :jeeej:

Kada sam trebao da punim sistem na Focusu pola Beograda sam obišao i u nijednom klima servisu mi nisu rekli tačnu gramažu ulja koja ide u sistem, a tek kada mi kažu da iz sistema mašina može da izvakumira kompletnu količinu ulja do 0 grama onda beži što dalje. Inače mislim da ide 115 grama, meni su hteli da rokaju 470 i još da im platim! :.!.: Sve podaci sa zvaničnih sistema za punjenje klime.

Nije komplikovan sistem, na hladnoj strani na kojoj je ovaj dvopolni prekidač imaš pritisak od recimo 5 bara, a kada sistem radi onda pada na pola te vrednosti, dok na toploj strani isto imaš 5 bar, a dok sistem radi onda se taj pritisak penje na 15. Zato i pitam kakvo je uputstvo za četvoropolni prekidač.

E sad to "recimo 5 bar" mene zanima tačna zvanična vrednost, jedino što sam našao je na Tolerance Data, pored količine 650g gas i 207g ulje.

Slika
Piše na autu, ima nalepnica :haha: hahahaha 0.470 kg +/- 0.010 kg, za ulje samo koji tip.

Proverio i Ford Etis, 470g ili 650g u zavisnosti od debljine cevi na klima hladnjaku 1.2 mm ili 3 mm. Za količinu ulja ista cifra 207 g.
Fiesta Workshop Manual kaže isto za količine, a za statički pritisak "Both manifold gauges should indicate 4.1-5.5 bar at 24°C with the engine off."

Gas R134-WSH-M17B19-A 470g
Ulje WSH-M1C231-B 207g
Statički pritisak 4.1-5.5 bar na 24C, (Tolerance Data 4.8 bar bez navedena temp.)

To su otprilike tačne vrednosti, ostaje mi da nađem specifikacije za pritiske prekidača da se zapiše.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 13. maj 2025. u 00:57h

Dostava kopči za podizače problem zbog nenormalnog BEX-a, zapisali su pogrešni broj telefona, zato i ne volim online dostave. Odustao, neka vrate paket a ja ću neku drugu varijantu, nešto skuplje novi Polcar mehanizam.

Svećice i kablovi su menjani pre nekih 20-25k km, NGK i BOSCH, kvalitetnija varijanta, ali problem sa strujom mislim da je rešen privremeno i da će opet krenuti da štucka. Uzeću novu BOSCH bobinu i nove BOSCH kablove iako su ovi samo godinu dana stari i nove svećice, ovaj put odgovarajuće. :)
Trenutno su NGK standardne sa 1.3 mm razmaka, a ubaciću iridijum 0.8 mm, uz nove kablove i novu bobinu biću miran duže vremena sa seckanjem na metan. E sad kad bi ta go... izbacio napolje onda bi se vratio na 1.3 mm sigurno :bravo:

Gledajući istoriju Ford Zetec SE krenuli su sa 1.3mm razmaka pa kada su masovno stradale bobine onda se prešlo na 1mm. Kasnije su poboljšali bobine (napravio BOSCH) i vratili razmak na 1.3 (1.2)mm.

Ono što sam ja izmozgao je da je odgovarajući razmak 0.9 mm, krenuo u istraživanje i vidim da su LPG/CNG svećice 0.7/0.8 mm. Dalje istarživanje Ford delova je fabrička svećica 9A6G 12405-BA 1.4 16V Petrol/LPG, 0.8mm fabrički razmak. :)
Od ponude:

BOSCH dupli iridijum 0 242 236 675 0.7mm 10.476 RSD
DENSO iridijum CNG/LPG ITV16TT 7.376 RSD
NGK 1511 LPG Laser Line 0.8mm 4.816 RSD
EUROREPAR (BOSCH 0242236574 0.8mm) 3.344 RSD - ima samo tri komada :(
NGK 96870 0.8mm 2.196 RSD

Mislim da su ove poslednje najbolje, na cenu dobijam i rabat thumbsuph. Kod izbora sve zavisi, ako se ide prema broju motora i šasije nudi se LPG Laser Line, a kada se traži preko ford broja svećice nudi 96870. Ista svećica preko duplo jeftinija :D

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 13. maj 2025. u 18:38h

Nisu duplo jeftinije već skuplje hahahaha Nisam uspeo da poručim, komercijalista tvrdi da je 1 kom., a ja da su 4 kom... i tako, ne vredi što piše količina pakovanja 4, već kaže to je iridijum i to je 1 kom. :lele:
Sva ta zajebancija zbog gasa, trenutno su Motorcraft bobina i kablovi i NGK TR5B-13, kompletno paljenje za TI-VCT. Na benzin radi savršeno, nema ni onih simptoma vezanih za klapnu i 0 položaj, sve je to sad isključivo vezano za metan.

Uzeo kablove i bobinu, da razdužim Focusa, dodao i filter goriva, možda je menjan a možda i ne.

Slika

vraćam se kući i razmišljam zašto ne mogu da odrade uvoz jednog seta svećica?

Slika

Slika
raca_mk2 piše:
ponedeljak, 5. maj 2025. u 22:52h
Nasuo benzin 100 oktana, 30ak km 90 km/h, potrošnja ode dole.
Slika
Nasuo benzin 95 oktana, 30ak km 90-100 km/h, ista pumpa, ista trasa, ista km.

Slika
Zamenjen aktuator gepeka, po prvi put radi kako treba. thumbsuph

Slika

Slika

Slika
Zamenjen dvopolni presostat za klimu i stanje isto, ne uključuje kompresor. thumbsdownh
Našao kratki 17 samo da krene odvijanje i zamenio bez problema, jedini nedostatak je raspali oring ispod originalnog presostata. Moraće negde na dopunu gasa, iskoristiću oring, a novi presostat u rezervu delova (bačene pare :D ).

Slika
Ali za klimu bar novi filter kabine, to će raditi garant. Gledam na netu, filter se menja tako što se prvo skine papuča gasa pa posle plaskika ka klimi, odo da rasturam... :jeeej:
Trenutno na toj plastici i na plastici papuče gasa postoje oštećenja neka čudna, meni na prvi pogled izgleda kao da je neko ugrađivao tempomat hahahaha, slikaću.

Slika
Slika

Slika

Ovo jedino može da bude neki tempomat da je ugrađivan :D, plastika slomljena možda zbog pristupa filteru radi lakše zamene, ko zna kakvo ludilo u pitanju. Svakako zamena filtera i da se pogleda stari, ne deluje da je zapušen i da smanjuje protok.

Slika

i ne smanjuje protok, free flow :haha:, ladno ni nema filter kabine, unutra blagi užas šta i kako očistiti moram da razmislim, nepristupačno i ne vidi se ništa. U ovaj užas sigurno neću stavljati novi filter.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 13. maj 2025. u 20:40h

Auuu, izgleda da je bas dugo vozena bez filtera. Probaj neku cetkicu pod 90 stepeni, da se sto vise ovih naslaga skine a posle parocistac ako moze da stane unutra :D Jel ovo odmah sa strane mali hladnjak ili neka resetka?

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 13. maj 2025. u 21:37h

Unutrašnji klima isparivač, sav vazduh ide preko njega. Krenuo večeras u probu čišćenja na suvo sa starim četkicama za zube, prva polovina dok je moglo da dohvati dosta bolje izgleda. Ovo je posao od nekoliko sati, prvo na suvo pa sa hemijom ručno čišćenje, moram praviti nekakve produžetke za četkice i creva za usisivač. Hteo sam da krpom očistim malo deo gde je filter, ovome se nisam nadao. :) .

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 13. maj 2025. u 22:25h

Probaj Axel, mislim da dovoljno brzo ispari da se ne oseca unutra a sigurno ce da rastvori sve.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 13. maj 2025. u 22:46h

Axle odlično rastvara masnoću i prljavštine ali mora da se spere, posle njega neki univerzalni čistač površina pa na kraju asepsol.

Slika

Ova četka bi bila najbolja za džaranje, bez zajebancije. Ima dužinu i odlična je da se okreće unutra kao u auto perionici. hahahaha

https://jysk.rs/kupatilo/oprema-za-kupa ... o-plastika

https://jysk.rs/kupatilo/oprema-za-kupa ... stika-bela

Profi četke, Torreby za odmašćivač i Tulebo za čistač, thumbsuph
Poslednja izmena: raca_mk2, na dan utorak, 13. maj 2025. u 22:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dax92

 
Poruka: 7621
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 13. maj 2025. u 22:47h

Zbog tako divnog mesta za filter kabine nekoga je bas mrzelo da ga montira i ostavio tako prazno... Ja ne verujem... hahahaha

Za ciscenje toga ne znam sta da ti kazem... Srecno!!
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » sreda, 14. maj 2025. u 15:03h

Slika

samo Tulebo, nema Torreby, morao sam da improvizujem :(

Slika

Slika

uz četku stiže i posuda za odlaganje šrafova. thumbsuph

Slika

očiščeno maksimalno, ubačen filter i na prvo paljenje javlja "motor u kvaru", probao da stisnem gas, nema papučice... :haha:

Slika

Slika

Slika

mbole

Poruka od mbole » sreda, 14. maj 2025. u 15:05h

Axel zaista lepo rastvara masnocu, ali rastvara i aluminijum :)

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » sreda, 14. maj 2025. u 15:09h

raca_mk2 piše:
utorak, 13. maj 2025. u 00:57h
Dostava kopči za podizače problem zbog nenormalnog BEX-a, zapisali su pogrešni broj telefona, zato i ne volim online dostave. Odustao, neka vrate paket a ja ću neku drugu varijantu, nešto skuplje novi Polcar mehanizam.
Smanjio nervozu, rekao sam im da vrate pa ponovo donesu...danas stiglo.

Slika

Slika

Slika

Slika

ovaj put lagano, nategne se pipak šrafcigerom i lagano nalupka staklo rukom da nalegne.

Slika

Radi odlično, nema lufta i zvukova ni malo, koliko dugo će izdržati plastika videćemo.
Fali mi jedna žabica za tapacir, ne bi nameštao pa da skidam... :(
mbole piše:
sreda, 14. maj 2025. u 15:05h
Axel zaista lepo rastvara masnocu, ali rastvara i aluminijum :)
Axel Sgrasso možeš da trpaš bez problema, neće aluminijumu biti ništa, neće ni nijansu promeniti.

Jednom sam se zajebao pa sam koristio neko sredstvo za kamenac umesto Sgrassa i sjebao BOSCH VP pumpu. :D
Slika

Evo ga zlo iza, sredstvo za kamenac. A ja sam samo hteo da očistim stari zaribali klip.

Slika

Slika

i rastopio sav hrom... hahahaha

mbole

Poruka od mbole » sreda, 14. maj 2025. u 16:20h

Ajd procitaj sta pise na bocici axel-a :)
Uz to.. alumininum napadaju skoro sve baze, a u 90% sredstava za odmascivanje je naoh glavni sastojak.
Za skidanje kamenca se obicno koriste kiseline, a na njih je alumininum generalno otporan. Npr, pri eloksiranju se koristi sumporna i to ne bas blaga, i maltene ne dodirne aluminijum
Sad sta je bilo u ovome sto si ti koristio.. ne znamo.
Ah.. sad videh da je to zeznulo hrom (mada ce pre biti nikl). To vec ima smisla. Al ovde pricamo o aluminijumu

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » sreda, 14. maj 2025. u 17:35h

Šta mi vredi čitati šta piše na bočici posle 20 godina upotrebe na svemu i svačemu. Postoje takva agresivnija sredstva za "odmašćivanje", ali jedini uticaj koji može da izvrši je na površinskom sloju aluminijuma ukoliko je bitna estetika, strukturni uticaj na aluminijum i hladnjak 0. Nisam prskao kiselinu u klimu hahahaha, tačnije nisam ništa ni prskao po isparivaču.

Potrebna je jedna profi četka za čišćenje auto klime sa posudom za šrafove, mikrofiber i razne krpe, AXLE Sgrasso, AXLE za stakla, Asepsol.

1. Zavuče se suva četka i rotira pokretima kao kad se poliraju ventili na glavi, isisa se nečistoća.

2. AXLE Sgrasso se naprska na profi četku za čišćenje auto klime pa rotacija po isparivaču. Red Sgrasso, red ispiranja u lavoru sa vodom...

3. Sredstvo za stakla na četku, pa ispiranje, voda, lavor...

4. Mlaka voda na četku pa ispiranje...

5. Mikrofiber na četku pa sušenje

6. Ventilator na max pa Asepsol i ostaviš da radi ventilator da se fino prosuši.
Rezultat jako zadovoljavajući, na srednjim lufterima koji su čišćeni nema mirisa, dok na bočnim miriše prašina, ustajalost, a i vidi se da su kanali ubrljani.

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“