Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta 1.3 Efi izbacuje ulje na imberlauf

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
branuschi
Poruka: 30
Član foruma od: subota, 10. jul 2010. u 16:23h

Fiesta 1.3 Efi izbacuje ulje na imberlauf

Poruka od branuschi » subota, 10. jul 2010. u 16:50h

Evo dakle problem je sljedeći primjetio sam prije nekih pola godine pošto mi je donji dio kutije filtera malo puknut baš kod onog mjesta di dođe guma od imberlaufa da mi baca malo ulja više kao neke pare izlazi van pa ma zanima jeli to normalno ili da se zabrinem inače od mjenjanja do mjenjanja ulja cca.10000km potroši mi oko 0.5-0.7l max!

I još nešto dali je normalno da ti Endura-E Efi motori malo onako klackaju nije to ništa štrašno ali se čuje malo dali se to može uštelat možda karike ventila ili!?? ,jer sam primjetio kad sam kino poklopac glave da ima malo lufta između tih karika i ventila cca. 0.5mm!?

I kao se vadi oni prekidač rikverc svjetla iz getribe (probao ali neide baš) jer mi ono neradi pa bih ga trebao promjenit!?

i Zadnje da li one često imaju problema s oni ventilom od što otvara i zatvara grijanje za kabinu jer mi se čini da mi je moj otišao stalno pušta toplu vodu u kiler od grijanja a kad ga skinem i probam ga na ispravljač od 12V normalno otvara i zatvara!

Eto toliko od mene za sad unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Re: Fiesta 1.3 Efi izbacuje ulje na imberlauf

Poruka od Neša » subota, 10. jul 2010. u 17:31h

Ja mogu za ulje da pomognem. U redu je ako je ta potrosnja ulja,moze jedino interval zamene da se skrati i da se sipa neko kvalitetnije ulje ali iste viskoznosti(neznam da li sipate 15-40 ili 10-40)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

branuschi

Poruka od branuschi » subota, 10. jul 2010. u 21:05h

10-40 castrol svakih 10tkm i pri izmjeni je više žuto nego crno i naravno uvjek filter ulja i zraka goriva svaki 30tkm!
I to izbacivanje ulja se više dešava ako ga čepam autoput nego li normalne gradske vožnje!

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » subota, 10. jul 2010. u 21:28h

Ja mislim da je to normalno,osim ako ne prlja filter bas mnogo. I kod mene je uvek po malo masno,ali ga ne stedim ni malo.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 10. jul 2010. u 21:57h

Posto su drugovi clanovi odgovorili na prvo pitanje ja cu da pokusam na drugo i trece
branuschi piše:I još nešto dali je normalno da ti Endura-E Efi motori malo onako klackaju nije to ništa štrašno ali se čuje malo dali se to može uštelat možda karike ventila ili!?? ,jer sam primjetio kad sam kino poklopac glave da ima malo lufta između tih karika i ventila cca. 0.5mm!?
Verovatno mislis na luft izmedju klackalice i ventila.Taj zazor treba da bude 0.5 mm na izduvnim ventilima,a na usisnim 0.2 mm.Skoro se svi ti motori cuju da malo "klackaju"
branuschi piše:I kao se vadi oni prekidač rikverc svjetla iz getribe (probao ali neide baš) jer mi ono neradi pa bih ga trebao promjenit!?
Kakav je dzek na njemu trouglast ili cetvrtast ?
branuschi piše:Zadnje da li one često imaju problema s oni ventilom od što otvara i zatvara grijanje za kabinu jer mi se čini da mi je moj otišao stalno pušta toplu vodu u kiler od grijanja a kad ga skinem i probam ga na ispravljač od 12V normalno otvara i zatvara!
Izmeri napon koji dolazi na slavinu ali kada je skopcata slavina(obavezno ) ako je uvek 0V problem ti je panel u kabini sa kojim podesavas toplo hladno,a ako se napon krece od 0V na grejanju a 12V na hladjenju onda ti je problem slavina grejanja

proveri pa javi
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

branuschi

Poruka od branuschi » subota, 10. jul 2010. u 22:25h

Kakav je dzek na njemu trouglast ili cetvrtast ?

Četvrtasti

Izmeri napon koji dolazi na slavinu ali kada je skopcata slavina(obavezno ) ako je uvek 0V problem ti je panel u kabini sa kojim podesavas toplo hladno,a ako se napon krece od 0V na grejanju a 12V na hladjenju onda ti je problem slavina grejanja
nemam baš trenutno s čim izmjerit ali sam ga probao i spojena na auto otvara i zatvara on ali čini mi se da ne zatvori dovoljno i svako nekoliko sekundi malo klacne kao da pusti malo tople vode da prođe i još kad ga skinem u onom ventilu na kraju uvjek ima vode jel normalno da ona prodre baš do kraja ventila vjeovatno i ta voda smeta otvaranju i zatvaranju!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » subota, 10. jul 2010. u 23:40h

Odvrnes dva srafa sto ga drze(trebalobi da su torex 40) i malo vise snage i iscupas ga napolje.kada stavljas novi neko treba da drzi rucicu u polozaju rikverc da bi mogao da gurnes u zabicu drugi prekidac.

Ne ventil (deo sa namotajima) treba da je suv
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 11. jul 2010. u 08:51h

branuschi piše:Evo dakle problem je sljedeći primjetio sam prije nekih pola godine pošto mi je donji dio kutije filtera malo puknut baš kod onog mjesta di dođe guma od imberlaufa da mi baca malo ulja više kao neke pare izlazi van pa ma zanima jeli to normalno ili da se zabrinem inače od mjenjanja do mjenjanja ulja cca.10000km potroši mi oko 0.5-0.7l max!

I još nešto dali je normalno da ti Endura-E Efi motori malo onako klackaju nije to ništa štrašno ali se čuje malo dali se to može uštelat možda karike ventila ili!?? ,jer sam primjetio kad sam kino poklopac glave da ima malo lufta između tih karika i ventila cca. 0.5mm!?

I kao se vadi oni prekidač rikverc svjetla iz getribe (probao ali neide baš) jer mi ono neradi pa bih ga trebao promjenit!?

i Zadnje da li one često imaju problema s oni ventilom od što otvara i zatvara grijanje za kabinu jer mi se čini da mi je moj otišao stalno pušta toplu vodu u kiler od grijanja a kad ga skinem i probam ga na ispravljač od 12V normalno otvara i zatvara!

Eto toliko od mene za sad unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
- meni je pre 3-4 godine bio zapušen uberlauf, a to dolazi najčešće jer ulje po servisima menjaju neka deca pa ako naspu više od max ima problema... ja onda bio na neku akciju u ovlašćenom, čišćenje dizni s Winsom. Usput majstor radio diag, pa otišao u probnu vošnju, nagazio. puklo jedno od malih creva što ide od uberlaufa. Posle sam otišao u najbliži servis, crevo sam imao u podrumu komad istog creva, namestili, otvorio uberlauf, isčistili mrežicu i sve ok. Nedavno sam sumnjao da gubim uljne pare jer taj O-ring kvadratnog preseka na cevi uberlaufa je star a nemože nigde da se nađe. Privremeno sam okolo spoja cevi uberlaufa i cevi iz motora namotao crni kvalitetni selotejp otporan na temparaturu i sad kao da manje gubim uljne pare, t.j. ne mrda nivo ulja na šipki. Ako bude trebalo dolivanje ili kad budem menjao ulje, odlepiću lentu, nije ni minut posla
.. prekidač rikverc svetla je crko još pre 7 godina, ali takav četvrtasti sa mislim 5 konektora ima samo u ovlašćenom. 36 eura je onda bio..to neču menjati, pogotovo što neću prodavat auto a na tehničkom kod nas ne traže rikverc svetlo. Mislim da je taj spoj jako nisko pa ulazi voda, ne vredi i da ga menjam, opet će riknuti. Na pežou 106 je bio s gornje strane menjača, lako dostupan i zaštićen od vode.. ..
Poslednja izmena: dimges, na dan nedelja, 11. jul 2010. u 14:13h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

branuschi

Poruka od branuschi » nedelja, 11. jul 2010. u 09:58h

E hvala svima na odgovorima sad sam bar neke od dilema riješio znači moja će fiesta i dalje da pali i žari inače nikad ne vozim u servis sve radim sam što se tiče ovih sitnica ulje, filteri .... a većih kvarova nisam ni imao pa nisam morao vozit u sevis a i cijen su tu kod nas astronomske po servisima pogotovo ovlaštenim fordovim!

Nego još jedno pitanje gdje bi tu na forumu mogao naručit neke stvari kad budem mjenjao tipa svjećice, filteri.... jer vidim da je to kod vas dosta jeftinije!!! thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“