Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta MK5 1.6 S

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
raca_mk2
Poruka: 51
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Re: Ford Fiesta MK5 1.6 S

Poruka od raca_mk2 » utorak, 22. apr. 2025. u 23:46h

Pregledano i suvozačevo sedište da se ispita mehanizam preklapanja, međutim sajle su loše, vezivane žicom istegnnute. Kompletan set za oba sedišta je oko 800 din. na aliexpress , ista stvar kod domaćih prodavaca cena mnooogooo veća, samo jedna sajla je 20€.

Slika

Slika

Slika

Suncobrani me mogu da se uglave jer je pukla plastika oko osovina, rešeno sa PE-X 6/4 crevce, radi savršeno, odmašćeno i oprano.

Slika

Slika

Slika

Slika

Pa onda ono što niko normalan ne radi, ali kad nema dela pri ruci...

Slika

Slika

otvaranje gepeka radi kako treba i preko tastera na tabli i preko daljinca.

Maglenka koja je mlatila po kućištu nije bila uopšte zakačena, od četiri nosača imala je samo jedan i dva slomljena na šrafovima.
Zavarena plastika, maglenka čvrsto vezana na sva četiri kraja. Na slikama je samo peckanje plastike zbog uklapanja, kasnije kvalitetnije zavareno.

Slika

Slika

Slika

i još jedno varenje plastike, levi podizač koji je kvrckao prilikom zatvaranja, više ne pravi zvukove. Našao da se poruči kompletna plastična kopča, cena 300 din.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Volan očišćen izvučeno dosta masnoće i prljavštine, sigurno ću proći još par puta.

Slika

Slika
Klima i dalje mrka kapa, rasturen deo oko klimatronika i ništa da je očigledno. Iskorišćeno za temeljno čišćenje plastike i što je bitnije čišćenje senzora i ventilatora kabinske temperature, provereni osigurači u kabini.

Slika

Slika

Slika

Slika
Relej za kvačilo klime ispitan i ispravan, osigurač 12V do releja ispravan, instalacija od releja do kvačila klime ok. Cevi, hladnjak, kompresor sve deluje na mestu i kompletno...idemo dalje...

Slika

Slika
U ispomoć rešavanju problema dolazi dijagnostika, za početak Ford-VCM OBD, za vozila do 2010. Radi pristup Motornom računaru, ABS modulu, Airbag modulu i Instrument tabli, ne pristupa klima modulu i GEM-u. Kasnije sam se setio da verovatno ima veze sa HS i MS Can-om i da će morati druga dijagnostika za pristup.

Slika

Slika

Win 7 32 bit. live USB, baterija traje dva minuta hahahaha Za dva minuta mogu da se pročitaju greške.

Airbag vozačev senzor sudara? i suvozačevo sedište, raskačeno - ok.
Motor- druga lambda ili zapušen katalizator - ok

U motornom modulu mislim da može da se vidi stanje presostata klime, ali crkla je baterija.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 25. apr. 2025. u 16:05h

Zamenjen desni hidro nosač motora Swag, stari vizuelno nije izgledao ispucalo i loše. U praksi se smanjio nivo vibracija i prestanak ljuljkanja motora kod naglog dodavanja gasa u petoj brzini. Zamena u žurbi na parkingu 15 min. pa gas na test od 500 km.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Test vožnja uspešno prošla, prva, druga brzina nagli gas oseća se i dalje hod motora i udaranje, ali sad jasnije na levoj strani. Prepodnevno smaranje u MUP-u za zamenu saobračajne dozvole, nervoza hoću li stići da zamenim i levi nosač. Završio papirologiju i pravac kod drugara na pozajmicu alata, zamena nosača 20 min. i test vožnja.
Zamena svih nosača je rešila probleme, ostalo je da se prešteluje sajla menjača jer osećam da je nategnuta više u jednu stranu. Ostalo radi savršeno, mekano po gradu i gužvama, bez trzaja i seckanja... prva, druga može i nagli gas.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Vraćeno i otkinuto crevo sa usisne grane, vakum koji preko em ventila ide na granu metana. Sad na metan radi mnooogoo bolje, snaga se povećala, ali kultura rada na nižim obrtajima drastično.

Slika

Slika

Slika
Šolje amortizera za sada rade bez loših simptoma, leva standardno potopljena posle kiše. Za sada samo tretiranje rđe u šolji i čišćenje, a kasnije da se napuni mašću i stavi gumeni čep, ne znam koje može biti drugo rešenje. Kad prijave problem, a verovatno i ranije, rezerva za zamenu spremna.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Poprskao dodatno kontakt sprejem, skinuo fino rđe, napunio masti pa da ispratimo...

Slika

Slika

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 11:11h

Veče posle popunjavanja šolje je bio neverovatan pljusak i potop po ulicama, idealno za testiranje, mantanje celu noć po barama... Mast ostala na svom mestu, voda zaobišla i otišla svojim putem. thumbsuph Još gumeni čep da se stavi i rešen problem.

Slika

Slika
Kočnice rade dobro osim zadnjih koje treba pregledati. Ručna kočnica jako slaba, koči samo desna strana i prilikom zaustavljanja čuje se škripa i cvilkanje. Kod kočnica treba pregledati sve četiri strane, odrađena prednja desna strana. Stanje nije bilo loše, posle čiščenja i podmazivanja ostvaren je minimalni napredak, oseća se odlučnije kočenje.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

isto treba odraditi i sa levom prednjom stranom, u narednom periodu bez ulaganja. thumbsuph

Za zadnju stranu treba više vremena i delova, za početak sajla ručne kočnice i da se pregleda stanje doboš kočnica.

Slika
Svakako lakši rad je čišćenje i briskanje, još kad se parkiraš u prirodu, pa lagano uz zvuk ptičica... :wub:

Slika

Slika

Od zamene ulja preko 1000 km, da se pogleda stanje, koliko je potrošeno i zaprljano.

Slika

Volan temeljno očišćen, tri puta sa tri krpe. Stanje dobro ali stanje laka loše, krajnje vreme za farbanje i lakiranje.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Posle briskanja unutrašnjosti i pranja stakala odvezen auto u perionicu pa kad je već očišćen onda na jedan krug vožnjice. Slap Konjarnjik nema metana, pa preko Avale na Ibarsku Kryogas. Nema gužve, samo ja i jedan GSP Indijac i jedan GSP Pakistanac.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Do Velikog Gradišta auto već prljav... ne vredi ni prati više. :D

Nazad preko Ramske tvrđave i negde kod Kostolca na magistrali jedno 10ak metara kompletan put prekriven blatom, fina naslaga lepe debljine. Niskoprofilne široke gume su milina za blato, ali dobro je prošlo, prosankali se kroz blato kao na filmu, nešto je uletelo i kroz malo otvoreni prozor...
Ujutru stigli na vreme kući :woohoo:

Slika

Slika
Pravi Rally Sport :wub: :wub: :wub:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

kada se uključi ventilator ceo auto se trese :D, ima par stotina grama nekog čudnog blata na sebi.
Očišćeno, ne temeljno, postoji li suspleh na Fiesti MK5 fabrički? Nadam se da samo moj nema :)

Slika

Slika

Farove uskoro na šmirglanje, polimerizaciju i lakiranje, ručni rad bez nepotrebnog ulaganja.

Slika

Slika

Stefan148

 
Poruka: 2427
Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 14:10h

raca_mk2 piše:
ponedeljak, 28. apr. 2025. u 14:01h
postoji li suspleh na Fiesti MK5 fabrički? Nadam se da samo moj nema :)
Nope
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 15:56h

:(

Prvo što mi se svidelo kod zamene ulja je to što nema suspleh, filter i čep na izvolte... ne ostaje mi ništa drugo već da češće menjam ulje i da manje vozim po blatu.

Ono što fabrički sigurno ima na Fiesti a kod mene nema je

1. Daska gepeka

Postoji li razlika između 5 i 3 vrata ili je svejedno?

2. Komande medije na volanu

Pored komandi predpostavljam da treba i donja plastika volana i jedan šraf za komande. Potrebno li je kodiranje ili sve automatski radi?

3. Osvetljenje kabine

Lampa zatamnjena sa tri tastera, vidim da ih ima gomila na Mondeo MK3, trebalo bi samo da se zameni bez modifikacija?

4. Zadnja sedišta

Treći naslon i pojas, naći komplet sedište i prepakovati platno.

5. Elektrosklopivi retrovizori

Fiesta, Fusion ako naleti, takvi bi trebalo biti sa sedam žica?

6. Automatski prekidač za svetla

Vidim da sa Focus MK1 postoje i prekidači da vremenskim potenciometrom. Čemu služi taj potenciometar?
Može li samo prekidač da se zameni da ostanu samo postojeće funkcije, jesu li konektori i pinovi isti?

7. Automatski retrovizor kabine

Ne znam jeste li išao fabrički ali sa Mondeo MK3 bi trebalo da odgovara retrovizor sa automatskim zatamnjenjem?

8. Na Focusu me najviše nerviraju automatska svetla, automatski brisači i retrovizor bez ručice, tako da 6 i 7? :)

Ako može na ovaj automatski retrovizor da se ugradi i ručica onda sam za 100%
Inače od opreme radi grejač vetrobranskog stakla, mislio sam da moram da čekam zimu da bi ga testirao. Oduševio sam se kad sam shvatio da može da se koristi i za odmaglivanje bez klime :jeeej: :bravo: Treba nekih min da odmagli i isključuje se posle nekog vremena.

Slika

Slika
Klima i dalje ništa, proverio motorni komp Ford-VCM i svi parametri su Inactive, presostat, zahtev za a/c... ne reaguje.

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 28. apr. 2025. u 17:19h

6. To po opisu najvise lici na potenciometar za osvetljenje instrument table.
Djak pesak :)

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 29. apr. 2025. u 00:24h

I jeste, ja sam video satić i mislio da je kakav tajmer. :haha: Verovatno može da se ubaci čisto zbog izgleda. Možda se naleti i na ostale delove za Auto svetla, tako da nabaviti prekidač za svetla sa najviše dugmića za početak :)
1. Daska gepeka nabavljena, sa modela sa 3 vrata, ali izgleda da su iste i sa 5 vrata. Ovu donju dasku treba izvaditi iz auta što pre, biće više mesta za stvari, a i videti šta sa prostorom za rezervni točak. Trenutno je prazan, zarobljen i neupotrebljiv.

Slika
2. Totalno zaboravio i da pogledam danas, sutra opet u blizini na otpad, ima par Fiesti.
3. Rešeno, nabavljeno po maloj ceni thumbsuph . Pored čišćenja plastike i kontakta potrebno je bilo prelemiti kontakte prekidača za bočna svetla. Originalno tu ne ide lem ali su godine zatražile malo bolju vezu, nepotrebno kupio dve nove sijalice ostavljene u rezervu.

Utisak fenomenalan, ono što mi na MK5 smeta je slabo osvetljenje kabine. Stara se malko raspala pa sklopljena ali je imala nedefinisani položaj prekidača, sa ovom je sve bolje, osvetljenje i osećaj prekidača. thumbsuph

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Zamenio i plastiku ispred levog retrovizora, svežije izgleda i ima nepolomljenu prednju kopču. Moram da skidam pa ponovo da namestim, nije kako treba trenutno.

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 29. apr. 2025. u 13:07h

Za 20 dana pređeno 4000 km, bravo za auto i za vozača :bravo:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 29. apr. 2025. u 19:49h

2. Komande medije na volanu

Pored komandi predpostavljam da treba i donja plastika volana i jedan šraf za komande. Potrebno li je kodiranje ili sve automatski radi?

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Rešene i komande, potrebna je donja plastika volana i komande. Konektor se nalazi na instalaciji zalepljen trakom, ne treba kodiranje.

cortina.vr
Poruka: 157
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 20:40h

Poruka od cortina.vr » utorak, 29. apr. 2025. u 22:42h

Svaka čast i na vožnji i na radovima!

Aca06

 
Poruka: 3170
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » sreda, 30. apr. 2025. u 08:25h

Svaka cast na trudu