Otvorila se jedna vožnjica 500+ km, treba prevesti jednu paletu kutija 200+ kg, pade mi na pamet Fiesta.
Vadim zadnja sedišta da napravim mesta za kutije i pratim tragove radova atest metana. Domaći slepci osigurali da u vozilu mogu da se prevoze samo 4 osobe .
ove šrafove ne volim ni na dasci da vidim kamo li na automobilu
pištolj u ruke i udri, jebe ti se, nije tvoje...
Ove sitnice sa sedištima vraćam na fabriku, treći pojas i treći naslon za glavu. U međuvremenu rasturen sedeći deo zadnje klupe, oprano i sklopljeno.
popravljen i navoj šrafa i vraćeno na mesto.
Suština nije bila u sedištu već u potrošnji, da isprobamo kako radi metan na autu.
Natočeno ispod 10kg metana, prva i gass... 30 ak km po BG gužvi, pa izlazak na avalski put, na putu gužva katastrofa...
Mladenovac, još gora gužva, 7 km pola sata.
izvukao se iz gužvi i pauza na jezerce pre Topole
pa gužva kroz Kragujevac, Kraljevo... na kiosk Trstenik, pa za Kruševac...
Kruševac Jasika metan pumpa, 250 km za 10kg metana. 564 din. 100 km, prevedeno na cenu benzina potrošnja oko 3 l/100.
Svi srećni i zadovoljni

i auto se raduje.
Kada sam krenuo dobio sam "tip" od metandžije da je najbolja pumpa u Kruševcu kod Jasike

, svratio na Knez petrol i kaže mi čovek, ovo nije Jasika, ta pumpa je na oko 1 km odavde, a inače najbolji metan je u Jagodini
Šta da se radi, nazad preko Jagodine na najbolji metan
U Jagodini nisam našao pumpu ali naleteo na perionicu. Put za Bagrdan je zatvoren, na autoput mi se ne ide, jedino Svilajnac pa uz Moravu...
Ušteda na metanu na krug od 460 km je bila 2700 din., Na šta sam potrošio razliku, pa na benzin naravno, natočio do pola.
Odrađeno je i delimično servisiranje.
Sajle menjača nisam podešavao, ne znam ni tačnu proceduru

, jedino je sajla zaključana na nosač jer i bila van. Stanje se dodatno poboljšalo, rikverc i dalje ponekad zakrči.
Nosač menjača i semering odlični, suvo...

Sledeće što sam hteo da rešim je nemiran rad na leru, više je osećaj trkačkog nego civilnog auta. Da se krene od usisa, mislio sam da prvo proverim ISV ventil, ali ovaj motor nema ISV

, verovatno regulacija ide preko elektronske klapne gasa. Srećom pre nego sam skinuo klapnu primetim jedno otkinuto crevo i to direktno iz usisne grane, mislim da crevo ide sa ventila povrata metana, ali sam ga samo začepio i gas.
Ler gas i ponašanje automobila drastično poboljšani, na benzinu skoro kao nov auto. Jedini minimalni problem koji je ostao je kretanje prvom bez gasa, ali tu finesu rešavam kasnije.
skinuto kućište filtera vazduha, očišćeno i vraćeno.
Ulje zagrejano pa maksimalno isceđeno, pa ljuljan motor da izađe još malo...

Upisano u mobilnu servisnu knjugu.
pa očišćen motorni prostor i motor, čep tečnosti za stakla mi je najdraži detalj, čak ovaj castrol čep klikne i uglavi se ko fabrički.