Gasi se turbina
Moderator: Dragomir
- Ivan77
- Poruka: 61
- Član foruma od: utorak, 3. feb. 2009. u 22:36h
Gasi se turbina
Pozdrav svima, nazalost ponovo se oglasavam u delu za kvarove, doduse dugo me nije bilo, nego,
od pre par dana imam problem sa turbinom, ali ne stalni, sto je verovatno najgore za dijagnosticiranje,
evo i kratki opis, kada vozim trecom recimo i krenem u preticanje, izvucem oko 3000 obrtaja i zatim prebacim u cetvrtu i nastavim sa dodavanjem gasa, odjednom mi se ugasi turbina, osecam da ne radi i pali mi se lampica za grejac (check engine) stanem,ugasim auto, upalim i opet sve radi, nigde lampice , sve je OK, cuo sam da je to neki safe mode koji turbina automatski pali , kao neku zastitu, ali od cega i majku mu, kako da se to ne desava vise, u svakom slucaju, to jos uvek nije cesta pojava, vozio sam skoro i 200 ali se to pri toj brzini nije desilo, mada se jednom desilo i pri 120 u petoj, kada sam dodao gas...ma pojma nemam sta mu je....HELP
od pre par dana imam problem sa turbinom, ali ne stalni, sto je verovatno najgore za dijagnosticiranje,
evo i kratki opis, kada vozim trecom recimo i krenem u preticanje, izvucem oko 3000 obrtaja i zatim prebacim u cetvrtu i nastavim sa dodavanjem gasa, odjednom mi se ugasi turbina, osecam da ne radi i pali mi se lampica za grejac (check engine) stanem,ugasim auto, upalim i opet sve radi, nigde lampice , sve je OK, cuo sam da je to neki safe mode koji turbina automatski pali , kao neku zastitu, ali od cega i majku mu, kako da se to ne desava vise, u svakom slucaju, to jos uvek nije cesta pojava, vozio sam skoro i 200 ali se to pri toj brzini nije desilo, mada se jednom desilo i pri 120 u petoj, kada sam dodao gas...ma pojma nemam sta mu je....HELP
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Re: Gasi se turbina
Postoji safe mod ali u tom slucaju nebi trebao da ide preko 2000 obrtaja ja mislim. U svakom slucaju na dijagnostiku.
-
- Poruka: 28
- Član foruma od: petak, 9. jul 2010. u 08:23h
Mislim da sma jos negde na forumu procitao nesto o ovom problemu, pogledaj pretrazi malo, nisam siguran ali mislim da je resenje bilo oko neke elektronike na turbini, koja se ne prodaje zasebno vec u kopletu sa turbinom, nadam se da ti nije to ali kazem pogledaj pretrazi forum.Ivan77 piše:pali mi se lampica za grejac (check engine)

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Bojim se da ce te taj kvar kostati puno a nema veze sa turbinom.
Prvo dijagnostika da se vidi koje greske prijavljuje,pa dalje lecenje.
Iz nekog mog iskustva problem je najverovatnije comorail pumpa ili dizne
Prvo dijagnostika da se vidi koje greske prijavljuje,pa dalje lecenje.
Iz nekog mog iskustva problem je najverovatnije comorail pumpa ili dizne
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Ivan77
Uh, pa hvala na savetima, znaci dijagnostika pre svega... nista,videcu sta mogu da ucinim, pa cu napisati sta sam uradio, u svakom slucaju,ako jos neko ima ideju sta bi moglo biti, slobodno neka pise...
- Ivan77
Dragomire,kao i obicno bio si u pravu, bio sam na dijagnostici i nije javio ni jednu gresku, a onda smo provozali malo na visokim obrtajima i pri saltanju iz 3. u 4. ugasi turbinu i na dijagnostici je pisalo P0251 pumpa ubrizgavanja A, naravo posle gasenja i ponovnog paljenja izbrisao je gresku, e sad, majstor koji mi je pomogao, veli da je moguce da je problem u filteru nafte ,koji doduse nisam dugo menjao, a u najgorem slucaju pumpa ili pak nesto drugo...sta je tvoje ,a i ostalih forumasa, misljenje i sta mislis koji su troskovi u slucaju pumpe....itd
- Dragomir
- Oficijalni serviser
neznam kakvo je stanje sa bosistima koji mogu da mere pritisak pumpe na autu u juznijim krajevima,ali bi ti preporucio da prvo premeris pritisak pumpe.
Iz mog iskustva uvek je problem pumpa
Iz mog iskustva uvek je problem pumpa
- Ivan77
Ok,nisi me bas utesio ali raspitacu se ko meri taj pritisak ovde u blizini,
koja li je otprilike cena te bos pumpe, polovne naravno ?
I postoji li mogucnost da je do filtera,daj Boze (prim.aut.)?
koja li je otprilike cena te bos pumpe, polovne naravno ?
I postoji li mogucnost da je do filtera,daj Boze (prim.aut.)?
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Kreni od filtera
Remont pumpe je do 500 e a i polovna je oko 500
Remont pumpe je do 500 e a i polovna je oko 500
-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
P0251 greska koja je ucestala kod mondea tdci.uzrok moze biti comon rail pump ali i dizne.moj savet je prvo proveriti dizne i prelivne ventile.nekoliko puta sam na ovom tipu vozila diagnostikovao p0251 i problem je resen remontom dizni.pozdrav dragan ford
- Ivan77
Hvala Dragane,ja kao slabi poznavalac mehanike,imam neki rezon da ako nesto nije ispravno to uopste ne radi,odnosno ne desava se da cas radi cas ne , skoro sam se vracao iz banje od Pojata do Jagodine (autoput) i bez problema vozio 200 (par kilometara sam drzao tu brzinu)doduse nisam ga izvlacio sa obrtajima nego onako "normalno" da kazem (ako je 200 normalno) i naravno nista se nije desilo, zatim dodjem do rampe sav srecan pomislih da je nesto proradilo i krenem malo zesce prva,druga,treca i puffff, ugasi se turbina....prokletstvo...ludim...takodje kao sto sam pomenuo nema gresaka na dijagnozi,osim kada se to desi...totalno sam zbunjen
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Vidim ja da bi ti trebalo da u nedelju navratids u Prokuplje na okupljanje da malo pojasnimo problem na tvom autu.
I negasi se turbina nego PCM predje u bezbednosni mod pa auto izgubi snagu.
I negasi se turbina nego PCM predje u bezbednosni mod pa auto izgubi snagu.
- Ivan77
Ne obecavam,ali pokusacu da dodjem, ako me bebac ne organizuje na drugi nacin...u svakom slucaju bi bilo lepo da se vidimo , napokon...
-
- Poruka: 37
- Član foruma od: sreda, 8. sep. 2010. u 16:17h
- Kontakt:
I meni se to isto desava ali skoro uvek mi se pali i kada je auto u stanju mirovanja,kada sam bio na dijagnostici prvo je izbacilo gresku p132b pa posle toga p0251,ako moze pomoc oko ovoga jer stvarno neznam sta da radim.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Problem je kao sto sam vam rekao u akceleratoru turbine(greska P132b) koju je otrebno prvo resiti pa dalje viditi sta se desava sa autom.Akcelerator posebno nema da se kupi vec samo sa turbinom.Cena je prevelika oko 1400e.Ponekada sedesi da se pojavi ali brzo se proda. ako se pojavi neki javicu vam
-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
U mehanici deo je ispravan ili neispravan ali electronika je sasvim druga prica. za proveru dizni koristi se jednostavan alat koji se sastoji od 6 menzura sa prikljucima za DELPHI sistem.kacenjem na povrat dizni moze se lako utvrditi ispravnost dizni. obzirom da sam alat kosa 100eur ta intervencija kod bosch-iste nebi trebalo biti skupa.logicno ako sve 4 dizne bacaju istu kolicinu nafte i kolicina nafte na prelivima mora biti ista ili marginalna razlika.Velika kolicna nafte na prelivu moze dovesti do pada pritisca u comon rail sistemu greska p 0251. pozdrav dragan
-
- Kontakt:
Hvala puno na odgovorima.Ja sam zvao u krusevcu ima akceleratori ali covek mi trazi br turbine a ja sam gledao i nikako da nadjem taj br na akceleratoru ima brojevi a na turbini nigde nevidim ako neko zna gde se nalazi molim za pomoc.
- Ivan77
Moze li neka slika tog akceleratora turbine...
posto ja imam staru turbinu koja je crkla, pa je mozda taj deo citav...
mada mi je skoro neko trazio elektroniku od turbine za Mondea kao moj, ali
smo dosli do zakljucka da je moja turbina vakumska a ne ta druga...
mozda mesam babe i zabe...ali ima li to nekakve veze...
posto ja imam staru turbinu koja je crkla, pa je mozda taj deo citav...
mada mi je skoro neko trazio elektroniku od turbine za Mondea kao moj, ali
smo dosli do zakljucka da je moja turbina vakumska a ne ta druga...
mozda mesam babe i zabe...ali ima li to nekakve veze...
- Dragomir
- Oficijalni serviser
-
- Kontakt:
Pozz svima molim vas ako neka zna neka mi kaze gde da nadjem akcelerator turbine za mondeo 2006 nikako da nadjem.Molim nekog ako zna da mi pomogne.Unapre zahvalan
- Ivan77
Moze da se zakljuca ova tema, resio sam problem....u pitanju su bile dizne, uradjen je remont, tj zamenjeni su ventili na svakoj od njih 4 i sada auto ide odlicno i ne gasi se vise, u stvari turbina se nije ni gasila vec je kompjuter registrovao nizi pritisak i zatim bacao motor u safe mode, tj. palio lampicu i gresku, uzgred raspitao sam se malo kod majstora koji mi je radio dizne i rece mi da su u 90% slucajeva dizne i da su problemi sa pumpom visokog pritiska retki...bar kod mog modela, havala svima na pomoci.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Da ne otvaram novu temu mislim da moj belaj pripada ovdje.
Naravno danas ujutru izletim na autoput 5 brzina, obrtaji 1700 1/min dodam gas i pljas....motor udje u limp mode i naravno famozna lampica grijaca pocne da svijetli.....
stanem sa strane ugasim kola i ponovo upalim i sve ok i nastavim dalje....nakon toga ja i drug vojo bogdanovic (koristim priliku da mu se javno zahvalim za priskakanje u pomoc bez oklijevanja:) ) odemo kod njegovog kolege na dijagnostiku da vidimo sta je u pitanju. Dijagnostika izbacuje gresku P132b - greska u pritisku turbo punjaca. Famozna i veoma poznata svim vlasnicima Mondeo-a TDCi sa elektronskim aktuatorom krilaca turbine (promjenljive geometrije turbine) koji je zamijenio pouzdani i skoro nepokvarljivi vakumski aktuator koji se mogao samostalno promijeniti bez zamjene cijele turbine (tricavih par hiljada evra za model sa elektronskim aktuatorom).
Elem, covjek sve provjeri oko goriva dizni i pumpe i sve kaze da je ok. Pritisak ubrizgavanja 27000 kPa na leru, na 4 hiljade obrtaja oko 50000 kPa, ima malo lufta na prelivima cetvrte dizne ali nista posebno i manje vise sve ostalo je ok (kucam u drvo).
Dodjem kuci i pocnem da zovem sve koje znam i naravno prvog Gagija. Kaze nema tih aktuatora (odnosno akceleratora kako ih jos zovu) a ako ih i ima pitanje u kakvom su stanju. Vidim da izgleda necu uspijeti rijesiti svoj problem (jeftino). Sjednem kuci. Kontam kako reci zeni da moramo dici kredit da platimo "malu crnu kutijicu" odnosno cijeli turbo jer eto tako je kako je.
Cuo sam se sa jos nekim ljudima. Jedan kolega sa bosanskog foruma iz Tuzle sa slicnim problemima mi je dao savjet sta da probam da uradim pa vidim hoce li se opet javljati slican problem. Kaze on "Upali kola i izadji na autoput i jedno pola sata, sat vozi na 3000 obrtaja ili vise i nemoj da naglo dodajes gas. Vozi konstantno na tim obrtajima pa nakon toga vidi kako ce se ponasati."
Ne bude mi tesko. Izadjem na auto put i dodjem na 3000 obrtaja u 4. (brzina oko 110 km/h) nisam smio 5. jer pada neka ledena kisa a u 5. na tim obrtajima ide preko 140. Vozio sam oko 45 minuta (otisao do Gradiske i vidio novi autoput
) i vratio se u Banja Luku. Iz Banja Luke do kuce nakon takve voznje pocnem da ga maltretiram pravo. Dodavao sam gas do poda u svim brzinama, sa 1300 obrtaja u 5. gas do poda i tome slicno, ubrzavao i dodavao gas u svim stepenima prenosa i ganjao ga bas svojski. Maltretiranje bas. I nista.
Sve u najboljem redu. Auto ide kao blesav i imam osjecaj da u nekim momentima pocinje da proklizava i u 3. i 4.-oj brzini. Svo vrijeme iza sebe sam posmatrao ne bih li vidio trag crnog dima ili tako neceg. Nista. Sve u redu!
Naravno nastavicu da trazim aktuator jer je vjerovatno problem u njemu i prosto ne mogu da vjerujem da sam prostim "produvavanjem" motora ista rijesio.
Nadam se savjetima i smjernicama od ostalih ucesnika na forumu. Eto.
Naravno danas ujutru izletim na autoput 5 brzina, obrtaji 1700 1/min dodam gas i pljas....motor udje u limp mode i naravno famozna lampica grijaca pocne da svijetli.....
stanem sa strane ugasim kola i ponovo upalim i sve ok i nastavim dalje....nakon toga ja i drug vojo bogdanovic (koristim priliku da mu se javno zahvalim za priskakanje u pomoc bez oklijevanja:) ) odemo kod njegovog kolege na dijagnostiku da vidimo sta je u pitanju. Dijagnostika izbacuje gresku P132b - greska u pritisku turbo punjaca. Famozna i veoma poznata svim vlasnicima Mondeo-a TDCi sa elektronskim aktuatorom krilaca turbine (promjenljive geometrije turbine) koji je zamijenio pouzdani i skoro nepokvarljivi vakumski aktuator koji se mogao samostalno promijeniti bez zamjene cijele turbine (tricavih par hiljada evra za model sa elektronskim aktuatorom).
Elem, covjek sve provjeri oko goriva dizni i pumpe i sve kaze da je ok. Pritisak ubrizgavanja 27000 kPa na leru, na 4 hiljade obrtaja oko 50000 kPa, ima malo lufta na prelivima cetvrte dizne ali nista posebno i manje vise sve ostalo je ok (kucam u drvo).
Dodjem kuci i pocnem da zovem sve koje znam i naravno prvog Gagija. Kaze nema tih aktuatora (odnosno akceleratora kako ih jos zovu) a ako ih i ima pitanje u kakvom su stanju. Vidim da izgleda necu uspijeti rijesiti svoj problem (jeftino). Sjednem kuci. Kontam kako reci zeni da moramo dici kredit da platimo "malu crnu kutijicu" odnosno cijeli turbo jer eto tako je kako je.
Cuo sam se sa jos nekim ljudima. Jedan kolega sa bosanskog foruma iz Tuzle sa slicnim problemima mi je dao savjet sta da probam da uradim pa vidim hoce li se opet javljati slican problem. Kaze on "Upali kola i izadji na autoput i jedno pola sata, sat vozi na 3000 obrtaja ili vise i nemoj da naglo dodajes gas. Vozi konstantno na tim obrtajima pa nakon toga vidi kako ce se ponasati."
Ne bude mi tesko. Izadjem na auto put i dodjem na 3000 obrtaja u 4. (brzina oko 110 km/h) nisam smio 5. jer pada neka ledena kisa a u 5. na tim obrtajima ide preko 140. Vozio sam oko 45 minuta (otisao do Gradiske i vidio novi autoput

Sve u najboljem redu. Auto ide kao blesav i imam osjecaj da u nekim momentima pocinje da proklizava i u 3. i 4.-oj brzini. Svo vrijeme iza sebe sam posmatrao ne bih li vidio trag crnog dima ili tako neceg. Nista. Sve u redu!
Naravno nastavicu da trazim aktuator jer je vjerovatno problem u njemu i prosto ne mogu da vjerujem da sam prostim "produvavanjem" motora ista rijesio.
Nadam se savjetima i smjernicama od ostalih ucesnika na forumu. Eto.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Držim palce ...
Dragomire, da li se može desiti da senzor koji signalizira tu P132B grešku bude zaprljan i da se zato javi?
To smo danas "gatali" kod dijagnostičara, pa bi bilo dobro ako bi nam pojasnio.
Unaprijed hvala.
Dragomire, da li se može desiti da senzor koji signalizira tu P132B grešku bude zaprljan i da se zato javi?
To smo danas "gatali" kod dijagnostičara, pa bi bilo dobro ako bi nam pojasnio.
Unaprijed hvala.
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@bojcistv
Cek, tvoj mondeo je bese 2004? Nesto mi tako ostalo u secanju.
Jel euro 4 ili euro 3? Posto je moj 2004, ali je euro 3 i ima vakumski aktuator.
E sad mozda se na nekim trzistima i pre 2005 godine prodavao sa euro 4 motorom (2005 je zvanicno uveden euro4).
Izvini, znam da ne pomazem, samo mi je interesantno jer sam mislio da tek od 2005+ imaju elektronski aktuator.
Cek, tvoj mondeo je bese 2004? Nesto mi tako ostalo u secanju.
Jel euro 4 ili euro 3? Posto je moj 2004, ali je euro 3 i ima vakumski aktuator.
E sad mozda se na nekim trzistima i pre 2005 godine prodavao sa euro 4 motorom (2005 je zvanicno uveden euro4).
Izvini, znam da ne pomazem, samo mi je interesantno jer sam mislio da tek od 2005+ imaju elektronski aktuator.
Fiesta!!
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Interesantno, cuo sam za 2005 EuroIII al nisam za 2004 EuroIV ..jbg novi turbo u kompletu je skup i nema ga bas smisla kupovati samo zbog tog komada plastike, reparacija izgleda nije dugovecna i pitanje je jel imas koga u okolini ko bi to mogao odraditi, polovno se tesko nalazi a i ako nadjes pitanje je u kakvom je stanju, inace odgovara sa nekih novijih BMW-a a koliko cujem i Mercedesa..srecno..