Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus MK3 1.6 Ti-VCT by raca_mk2

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Odgovori
raca_mk2
Poruka: 68
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Focus MK3 1.6 Ti-VCT by raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 28. jan. 2025. u 18:55h

Ford Focus MK3 1.6 Ti-VCT. 2013 270k km.

Slika

Nakon deset godina vožnje prvi ozbiljni kvar, pokvaren menjač. Što se ostalog tiče jako zadovoljan, jeftin auto za vožnju i održavanje bez velikih nedostataka. Trenutno u potrazi za menjačem i mrka kapa, uglavnom je većina rasturanih auta dizel ili 1.0T.

Kod menjača je DV6R 7002 A. Može li mi neko naći prenos preko koda menjača i sa kojih ranijih modela odgovara menjač?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Focus MK3 1.6 Ti-VCT

Poruka od Markedjani » utorak, 28. jan. 2025. u 19:28h

Ne mogu prenos naći preko koda menjača ali mogu preko broja šasije.

Menjač bi trebao da je IB5, kao što je bio i na mk2-2.5 Focusu sa 1.4 i 1.6 duratec, samo to moraju majstori da potvrde da li su stvarno isti tj da li odgovaraju.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Re: Focus MK3 1.6 Ti-VCT by raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 28. jan. 2025. u 20:47h

Menjač jeste IB5 i sa dugim prenosima je, ne bih da kratim sa drugim menjačem. Poslaću ti broj šasije na poruku ako možeš da mi proveriš.
I da nov sam na forumu, poruke se šalju na ikonicu oblačića, gde piše kontakt?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 28. jan. 2025. u 21:35h

Pa kad klikneš na ikonicu oblačića konkretno ispod mog avatara, podrazumeva se da ide meni poruka, tako da ne treba da se piše kontakt.

dovoljno je napisati poruku i eventualno naslov poruke
Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76

Finalna brzina je 4.25
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 14. feb. 2025. u 19:18h

Slika

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 20. feb. 2025. u 12:18h

Slika
Slika

sarabo

 
Poruka: 2083
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » četvrtak, 20. feb. 2025. u 12:24h

istekao ti rok na pivu hahahaha hahahaha :ozid: :ozid:
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 20. feb. 2025. u 12:42h

Ima sveže...

Slika

Slika

Slika

sarabo

 
Poruka: 2083
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » četvrtak, 20. feb. 2025. u 12:44h

e ovo je već mnogo bolje :)

i bolje pivo thumbsuph
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 20. feb. 2025. u 12:55h

Slika

Slika

Slika

Može polako, a može i gasss...

Potrošnja otvoreni put, oko 70kmh ispod 5L, ko ne veruje ne mora, maksimum oko 20l/100

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 25. feb. 2025. u 20:40h

Prvi problem su bili kederi na prednjim vratima. Prvo letovanje i sunčanje i kad sam otvorio vrata guma je skoro cela spala :shok: ne baš sjajan utisak za novi auto star par meseci.

Popravka skoro celo prepodne i većina vremena čišćenje i priprema. Kederi su zalepljeni dupolepljivom Tesa trakom za visoke temperature i evo posle 10 godina na svom mestu thumbsuph

Slika
Sledeća zajebancija je bila prskalica prednjeg stakla koja je delimično radila, oće, neće... Ja sam preko polugice forsirao dok je moglo :) ,tj. dok pumpica nije izgorela. Kupljena zamenska Polcar za nekih 5€, skoro ista kao Ford, ali nema žljebove za brze spojke :) , pa je zbudženo nešto se crevima sa Golfa 2 i originalne pokvarene pumpe.. Međutim i dalje je to kilavo radilo, ali vozio sam tako par godina i na kraju rešio problem. A problem je od starta bio u nepovratnom ventilu pre prskalica. Umesto ventila je stavljena cevčica, kupljena nova Swag pumpa za nekih 20€, zamenjeno i od tada radi ko lutka. thumbsuph

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Zadnji trap, moja nedoumica kod kupovine. Mislio sam da je nežnija i osetljivija stvar ali prošla je sve testove maltretriranja i ocena 10/10, mislim da je kilometraža oko 220-230k km.
Slika trapa je sa radova zadnjih kočnica. Auto sam kupio sa 4 disk kočnice, bila je naka akcija i tako je i pisalo na računu, ali posle nekog vremena sam video da su pozadi doboši i pomislio sam Extra :jeeej:, prva intervencija posle 220k
Ovo je unutrašnje stanje doboša.

Slika

novi doboši su oko 200€, materijala ima za još puno km pa sam se odlučio za obradu. Dobar majstor nikad nije daleko, a cena za dva doboša je bila 1000 din.

Slika

Unutra je jedna mačka, mašine za obradu i merenje i majstor Peda. Garantuje za radove ali mora i stručna ugradnja, nema problema...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Fo Mo Co original, 500 din.

Slika

Višak delova

Slika
Slika

Razrađeno za nekih 500km pa na tehnički, kočnice maksimalne nema razlike između leve i desne, grafici preslikani...
Sajla ručne desna istegnuta, nemoguće naštelovati, prijavio na tehničkom, prošao bez sajle... pošteno.
Komplet pakni je original Ford, koštalo je oko 14k din. Ima jeftinijih zamenskih, verovatno jako sličnih.
Pošteno je i to što je sajla zamenjena nakon par dana. Originalna Ford bezobrazno skupa, pa je stavljena neka marka 5-6 puta jeftinija, proizvedena u Danskoj mislim i ozbiljna je ništa manje vredna.

Slika
Slika
Slika

Nema puno slika, prašina i blato, ali zamenjeno, sajla naštelovana, ručna radi na autoputu na 120+ thumbsuph
Ostali su stari krajevi sajli koji idu u doboše, ali su razrađeni i našpricani litijumskom mašću, rade ali valja uskoro zameniti.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 27. feb. 2025. u 11:21h

Po preporuci proizvođača svećice bi trebalo menjati na svakih 40k. Prva zamena u garanciji je bila sa pređenih 40k, druga 80k, a treću sam razvukao na 104k. Razlika u obrtnom momentu i snazi posle zamene svećica na 104k je skoro neprimetna, dok je razlika u potrošnji goriva značajna i prevazilazi u ceni dobro razliku u uštedi na svećicama.

Slika
Slika

Svećice sam hteo razvući na 120k, ali i manja kilometraža je pokazala da se ne isplati, ali ko je lenj i mrzi ga onda može :)
Zamena ulje i filtera je bila uvek na 17-20k, jednom vanredno na 13k. Potrošnje ulja nema i motor radi kao i prvog dana, sedi, pali, vozi, sa motorom nula problema. Kakva je situacija sa zaprljanošću motora videću na velikom servisu. Ulje i filter original Ford.

Slika
Prva zamena prednjih kočnice je bila posle 40k, zavisi naravno od stila vožnje. Odrađeno u Grand servisu, zamenjeni su i diskovi jer su se osećale vibracije, dok su pločice bile izraženo neravnomerno istrošene?! Nisam se sporio o iskrivljenosti diskova ali sam ih zadržao i ići će na sledeću zamenu, diskovi su nepotrošeni i verujem ravni.

Zamenjeni diskovi su prešli narednih 160k uz jednu zamenu pločica, razlika u ceni u odnosu na zamenske komponente je duplo ali 80k miran bez problema i nije skupo.

Zbog dobrog iskustva kupio sam i treće original diskove i novi set pločica, ovaj put disk je Made in Poland, a pločice Made in China. Zamenjeno i prvo iskustvo posle par stotina km razrade je "kilavo", mekano, neubedljivo... :( Da dodam da sam pri zameni ostavio mali "eksperiment" :), levu stranu klizača sam očistio i namazao mašću, a za desnu je nestalo masti, bilo je samo minimalno za premaz klina, odlični uslovi da se uporedi :woohoo:

Posle nekih 2k kočnice se probudile i počele da "grizu" i u zdravlju i veselju do nekih 40k pojavile su se blage vibracije na pedali.
Kupljene zamenske ATE pločice, duplo jeftinije od originalnih Made in Czech Republic, međutim vibracije su bile zbog zadnjih kočnica, stanje prednjih dobro, nije vreme za zamenu.

Slika
Slika

dodatnih 30k i bilo je vreme za zamenu, eksperiment sa klizačima uspeo, pločice izvožene za sve pare :bravo:

Slika

Trenutno su na auto ATE prednje pločice i za sad nema razlika u odnosu na originalne osim povremenog minimalnog "cvilkanja" prilikom zaustavljanja.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 3. mar. 2025. u 15:53h

Još jedan problem je bio podizač desnog stakla. Kad se otvori do kraja odbija da se vrati, ostaje otvoren i mora da se probava više puta i da se povuče staklo da bi se zatvorio. Slagaću za cenu ali mislim da original novi mehanizam podizača sa motorom košta oko 450€, zamenski motor ne postoji i mora se uzeti komplet mehanizam. Ako je već tako onda da popravimo bez para. :)

Slika
Slika

stolica je bila optimistična i dok se ne zalegne nema posla.

Slika
Slika
Slika
Slika

Unutrašnje strane mehanizma motora, rđa izmešana sa mašću nije kritično i bez posledica i oštećenja.

Slika
Slika

Sve što je potrebno je sve dobro očistiti i namazati sa novom mašću.

Slika

metal u međuvremenu natopljen u krpi sa uljem

Slika
Slika
Slika

Ostalo je čišćenje četkica, sklapanje i kraj. Popravka rađena pre nekih godinu ipo dana i podizač radi bez greške. thumbsuph

Prilikom sklapanja poklopca motora po ivicama je nanet silikon da voda i vlaga ne bi više ulazili unutra.
Od dodatne opreme ugrađena kaseta sa hlađenjem, jako zgodna stvar. :beer:

Slika
Slika
Slika

Na original je dodata kineska jeftina plastika, tako da sad imam dve zaštite, kvalitet plastike daleko iznad originalne Ford.
Odrađen mali servis Grand Motors, ulje, filteri, antifriz, dopunjena klima, nasuta boja i BAM! Jazavac kapitalac Rumun!
Originalna prednja zaštita se razletela u hiljadu komada, jako loš kvalitet. :)

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Brza kalkulacija delova i radova Grand Motors je bila oko 2500€, meni je i onih 200 za šlep bilo mnogo!
Odšlepao se do drugara mehaničara, porasturao, poispravljao... Ništa ne trese, ništa ne zveči
Hladnjak zalepljen i ispravljen, majstor "Padobranac" negde na Altini Zemun. Od opreme kada sa vodom, kompresor i epoksi lepak, trenutno je 7 godina od popravke. Cena lepljenja i ispravljanja hladnjaka je bila 2500 din. i to su uz antifriz bili i ukupni troškovi, skoro besplatno. Klima je ostala naredne 2-3 godine prazna, kao i prednja plastika ispod motora, popravio šta je bitno i gasss.

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 4. mar. 2025. u 12:55h

A što se tiče klime došla je "neispravna" na novom autu. Svake godine je rađena dopuna gasa pre leta, nisu bile velike količine ali taman dovoljno da ne uključuje kompresor. Od Grand Motors sam dobio predlog da rasture komplet tablu i da se proveri stanje unutrašnjeg isparivača, sve u garanciji.
Moja reakcija na to je bila https://www.youtube.com/watch?v=5txQU6cuaNo, a odlučio sam se za besplatnu godišnju dopunu sistema.
Srećom izleteo je jazavac i razbio spoljašnji isparivač. Cena originala je bila 400-450€, a nakon par godina kupio sam najjeftiniji kineski sa popustom koji je koštao 15€. Jedino donji levi nosač je bio problematičan pa sam ga produžio sa aluminijumskom pločicom, napunjena klima i zadnjih 3-4 godine radi bez ikakvih problema i intervencija. Nađoh i sliku 14.08.2020, uskoro 5 godina jeftinog kineza.

Slika
Kada se isparkiravaš i udariš u znak zabranjeno zaustavljanje i parkiranje onda je to zasluženo, karma...
Retrovizor Focus MK3 400€, ogledalo 100€ :lele:

Slika
Slika

Krilo ispravljeno profi, vrata mogu da se otvaraju, retrovizor u full-u i tako do tehničkog.

Zamensko tursko krilo 50€, kupio sam original FoMoCo 100€ isto pravljeno u Turskoj, ogledalo Polcar 600 din. i epoksi lepak thumbsuph

pa za par godina prođu besne komšije, vežbaju boks, jbg. mladost ludost, ima još epoksi lepka.

Slika
Slika
Slika

pa opet komšije, otkinuo konektor sa ogledala :haha:

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » subota, 8. mar. 2025. u 12:31h

Prednji trap po meni jako izdržljiv, maksimalno trešen, lupan, udaran :) Nekih 7-8 godina bez greške, kada bi se vozilo normalno imam utisak da na trapu ne mora ništa da se menja doživotno, kupiš auto i do kraja samo voziš.
Kad krene da klikće, klakće onda se ode do majstora i tamo te sačekaju horor priče o tome da se ne menja kugla već celo rame, zglob samo u sklopu poluosovine, treba da se skida ovo, ono, ne može to tako... para za delove i radove katastrofa! Vozi tako ili popravljaj sam, nema drugo.

Slika
Slika
Slika

Prvo da se pregledaju šolje, skinut amortizer, otvorena šolja i kuglice se sve razlete po garaži na trista strana po raznom lomu hahahaha
Krenuo da skupljam i nađem skoro sve osim tri kuglice, šolja original, neoštećena, šteta baciti i kupovati drugu. Porasturao neke stare ležajeve i nisam našao odgovarajuću dimenziju, morao sam da kupim tri nove kuglice 4.7mm, neplaniravi troškovi od 20 din. Šolju sam namazao grafitnom mašću, bila je suva, odličan test da se uporedi sa desnom stranom.

Nije problem šolja, idemo dole.

Slika
Slika
Slika

Nitne razbušene školski, lagano od manje ka većoj burgiji i izbijene lako.

Slika
Slika

Zamenska kugla nepoznate marke 15€, prva test vožnja, nema više klaktanja, odlično :bravo:

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 9. mar. 2025. u 11:05h

I tako par desetina kilometara i počinje opet da klakće, samo slabije se čuje, zamenjena kugla pa manje zvoni. Vozio tako neko vreme, kupio zamenski zglob, pa na zamenu.

Slika
Slika

Zglob neka italijanska marka, mislim ZR ili tako nešto. U odnosu na original poluosovinu cena skoro nepostojeća. Nisam hteo da upoređujem komponente sa originalom, namestio i vozi.

Slika
Slika

Par meseci posle, šelna popustila ne može da drži, mast izletela. Skidaj, nova mast i originalne šelne drže manžetu bez problema.
Pa opet posle nekog krtkog vremena mast razletela po točku. Manžeta pukla, šelne drže na mestu, ali je guma kraća u odnosu na original.
Opet zamenjena mast, original šelne i original manžeta i od tada gomila kilometara bez ikakvih problema. Bek kliktanja, caktanja i sl.

Slika

Originalni zglob rasturen i opran. Na kućištu postoji jedna crtica od 2-3mm dužine, možda za jednu stotu zagrebana. Ostatak kućišta i kugli savršen, bez ikakvih oštećenja, procenjujem da bi prešao još gomilu kilometara, ali nervira...
Ubrzo je došla ne red i desna strana. Kugla Moog, skidanje nitni ubrzana metoda uz veću silu i jednu zalomljenu burgiju. :)

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

dax92

 
Poruka: 7595
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 11. mar. 2025. u 15:26h

Monteri uglavnom hoce da menjaju celo rame jer im je tako brze (a i celo rame je skuplje od kugle pa bude vise zarade od rabata)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » sreda, 12. mar. 2025. u 11:29h

Prvo je bila ta priča da može jedino celo rame da se zameni, a kasnije može samo kugla da se zameni, ali samo da se skine komplet rame... pa malo nafilovano sa lovačkim pričama. U takvim slučajevima kažem hvala lepo i doviđenja.
Ostatak ramena, tj. silen blokovi su izdržali duplo više km u odnosu na kuglu i dalje rade bez ikakvih greški i simptoma.
Prošle godine su zamenjene spone stabilizatora. Preterao sam auto preko nekih kugli za zabranjeno parkiranje :bravo: Amortizer desni počeo da ljulja i desna spona stabilizatora se raspala. Zamenjeno sa nepoznatom markom, cena nešto sitno para. Desna strana je morala brusilicom da se skida jer se navoj oštetio.

Slika

Vožnja pre zamene je bila užas, kočenje samo na pravo, a skretanje po neravnom terenu katastrofa.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 16. mar. 2025. u 13:46h

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika