Ford Mondeo mk4 (2.0 TDCi 136) by Stefan
- Stefan_93
- Poruka: 1522
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h
Re: Ford Mondeo mk4 (2.0 TDCi 136) by Stefan
Nije dimio ni jutros kad je jos uvek egr bio prisutan, a ni sada kad je egr smaknut i fizicki i softverski. Nema dima uopste. Motor mirno radi i bez trunke dima.
To su malo pre ustanovili kad su upalili auto da ubace u servis. Povezan je odma na hladno i pokazao je vise bari pritiska u leru dok je hladan. Egr je svakako bio za gasenje, ovo ostaje da se proveri.
Provozao sam auto koliko je moguce na 2000 rpm nisam stiskao vise i ne baca nikakav dim pozadi.
Mozda je sve to povezano, verovatno da salje vise goriva nisam pametan. Da ima visak goriva dimio bi na svako dodavanje gasa.
Pribran sam jos malo, jedino me vadi drugi auto sto imam. Inace ovo je postalo mucenje vise. Kad se sve sakupi dolazim jos malo na cifru dobrog fokusa mk3.
Jos taj regulator pritiska i jos neki senzor davaca temperature da se proveri. Ostalo je sve uradjeno po Ps-u. Sto je najgore gresaka nema uopste. Sve cisto.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
To su malo pre ustanovili kad su upalili auto da ubace u servis. Povezan je odma na hladno i pokazao je vise bari pritiska u leru dok je hladan. Egr je svakako bio za gasenje, ovo ostaje da se proveri.
Provozao sam auto koliko je moguce na 2000 rpm nisam stiskao vise i ne baca nikakav dim pozadi.
Mozda je sve to povezano, verovatno da salje vise goriva nisam pametan. Da ima visak goriva dimio bi na svako dodavanje gasa.
Pribran sam jos malo, jedino me vadi drugi auto sto imam. Inace ovo je postalo mucenje vise. Kad se sve sakupi dolazim jos malo na cifru dobrog fokusa mk3.
Jos taj regulator pritiska i jos neki senzor davaca temperature da se proveri. Ostalo je sve uradjeno po Ps-u. Sto je najgore gresaka nema uopste. Sve cisto.
- Stefan_93
Dok cekam lesija kuci da se vrati... 
Kupio danas jos jedan set guma, ovaj put Sava Uhp 2 letnja guma. Ostao sam na fabricku dimenziju 235/45/18.
Trebalo je da rotiram gume i prebacim na one 18 ice koje vec imam na Mondeo, i kad sam vec kupio montirao sam ih i balansirao za bas smesan novac s obzirom da je 18 ica.

Kupio danas jos jedan set guma, ovaj put Sava Uhp 2 letnja guma. Ostao sam na fabricku dimenziju 235/45/18.
Trebalo je da rotiram gume i prebacim na one 18 ice koje vec imam na Mondeo, i kad sam vec kupio montirao sam ih i balansirao za bas smesan novac s obzirom da je 18 ica.

- Stefan_93
Zamenjen je regulator pritiska goriva, spustili su malo pritisak ali opet nije to to.
Probace sa osvezavanjem (update) softvera da se nesto popravi ako moze.
U sustini motor radi dobro ali taj pritisak je problem sada.
S obzirom da su dizne vec remontovane, mislim da ce ipak biti na kraju pumpa visokog pritiska ili da dizne nisu odradjene kako treba. Jedna od te dve stavke moze da pravi problem.
Samo da se ovo popravi ozbiljno razmisljam o prodaji auta, bez obzira na cifru koju sam do sad utrosio, gotovo 188000 dinara za sve, a problem nije resen.
Probace sa osvezavanjem (update) softvera da se nesto popravi ako moze.
U sustini motor radi dobro ali taj pritisak je problem sada.
S obzirom da su dizne vec remontovane, mislim da ce ipak biti na kraju pumpa visokog pritiska ili da dizne nisu odradjene kako treba. Jedna od te dve stavke moze da pravi problem.
Samo da se ovo popravi ozbiljno razmisljam o prodaji auta, bez obzira na cifru koju sam do sad utrosio, gotovo 188000 dinara za sve, a problem nije resen.
- fordicmk3
- Poruka: 1514
- Član foruma od: petak, 17. jan. 2014. u 17:02h
[20180419_150601257_i_OS.jpg](https://postimg.cc/image/j7941e0y3/)
FM III piše:Vidim ja koliko ste obojca zainteresovani za školu kada visite ovde na forumu
- Stefan_93
Jel moze da mi neko ukratko objasni sta kontrolise pumpu visokog pritiska?
Da li je to samo regulator pritiska goriva ili ima jos neki senzor koji ucestvuje u svemu tome?
Kako su oni meni rekli kad smo pricali, normalna vrednost je od 280-320 bara pritiska, trenutno pumpa na hladan start odma nabija 420 bari pristiska.
Motor bez obzira na toliki pritisak radi mirno, i nema dimova na izduvu.
Sto se tice prodaje, videcemo kad bude gotov i kako cu na kraju cenu formirati.
Da li je to samo regulator pritiska goriva ili ima jos neki senzor koji ucestvuje u svemu tome?
Kako su oni meni rekli kad smo pricali, normalna vrednost je od 280-320 bara pritiska, trenutno pumpa na hladan start odma nabija 420 bari pristiska.
Motor bez obzira na toliki pritisak radi mirno, i nema dimova na izduvu.
Sto se tice prodaje, videcemo kad bude gotov i kako cu na kraju cenu formirati.
- FiestaBG87
-
- Poruka: 5871
- Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h
Regulator je taj koji smanjuje pritisak a imas na samom rejlu senzor pritiska mozda i on ne cita prave podatke.
Pumpa kakva god da je regulator je taj koji to pegla.
Pitam sutra koliko je kod mene na HDI,
Nesto vrtim po glavi, neke cifre sam imao da li su to dizne ili pumpa, nešto tipa 35k neceg tamo sto dodje do toga sto ti kazes 320.
Pumpa kakva god da je regulator je taj koji to pegla.
Pitam sutra koliko je kod mene na HDI,
Nesto vrtim po glavi, neke cifre sam imao da li su to dizne ili pumpa, nešto tipa 35k neceg tamo sto dodje do toga sto ti kazes 320.
- Stefan_93
Ne bi trebalo da prelazi 320 psi. To je taj motor iz PSA grupacija 100kw/136 konja.
Uspeli su oni da smanje sa 400/420 na 350 ali se opet povecava.
Znam samo da auto lepo ide, i ne dimi jer su sve uradili sto se tice motora.
Ako pumpa nije dobra onda bi se to i u voznji manifestovalo ne samo na prvo paljenje. Moje neko misljenje mozda gresim.
Uspeli su oni da smanje sa 400/420 na 350 ali se opet povecava.
Znam samo da auto lepo ide, i ne dimi jer su sve uradili sto se tice motora.
Ako pumpa nije dobra onda bi se to i u voznji manifestovalo ne samo na prvo paljenje. Moje neko misljenje mozda gresim.
- FiestaBG87
-
Ne znam kako su spustili pritisak al bi ja menjao regulator.
- sasa_f1
- Poruka: 10030
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
- Stefan_93
Spustili su tako sto su stavili drugi regulator pritiska goriva.
Sad, da li je nov ili polovan to ne znam. Nisam ulazio u detalje, meni je samo bitno da se vec jednom popravi.
Napomenuo mi je da je regulator 50 eura, a gledajuci po internetu svi su oko ili vise od 100eura.
Pokusace sa reinstaliranjem softvera, pa onda opet gasenje egr ventila sa Bokijem.
Ostaje na njima da poprave, ja sam hteo da se ovde raspitam sta jos moze biti.
Jer u motoru je zamenjeno sve bitno za normalan rad motora. Ovo su te neke sitne stvari koje izludjuju.
Kad se popravi recicu sta je, mozda je i pumpa ali on ide normalno. Prima gas sve uredno i ne dimi. Sad, ko bi znao vise.
Dok je motor bio sjeban zbog klipnjaca, verglao je mnogo mnogo duze na prvo paljenje. Ali je isto radio, primao gas u toku voznje kad je zagrejan ali je dimio. Sad jedino ako je motorni racunar zapamtio te podatke od ranije jer je bukvalno morao da naliva vise goriva jer je prvi klip bukvalno tonuo dole i kompresoja je bila 18 bara a ostala 3 klipa na 24 bara.
Sad, da li je nov ili polovan to ne znam. Nisam ulazio u detalje, meni je samo bitno da se vec jednom popravi.
Napomenuo mi je da je regulator 50 eura, a gledajuci po internetu svi su oko ili vise od 100eura.
Pokusace sa reinstaliranjem softvera, pa onda opet gasenje egr ventila sa Bokijem.
Ostaje na njima da poprave, ja sam hteo da se ovde raspitam sta jos moze biti.
Jer u motoru je zamenjeno sve bitno za normalan rad motora. Ovo su te neke sitne stvari koje izludjuju.
Kad se popravi recicu sta je, mozda je i pumpa ali on ide normalno. Prima gas sve uredno i ne dimi. Sad, ko bi znao vise.
Dok je motor bio sjeban zbog klipnjaca, verglao je mnogo mnogo duze na prvo paljenje. Ali je isto radio, primao gas u toku voznje kad je zagrejan ali je dimio. Sad jedino ako je motorni racunar zapamtio te podatke od ranije jer je bukvalno morao da naliva vise goriva jer je prvi klip bukvalno tonuo dole i kompresoja je bila 18 bara a ostala 3 klipa na 24 bara.
-
- Poruka: 133
- Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h
Nema veze pritisak goriva sa stanjem motora. Jel su menjali senzor pritiska goriva na rejlu jer ocitavanja idu i preko njega? Uostalom, ako sve radi kako treba, nema gresaka, cuti i vozi auto. Pumpa najcesce oslabi ili procuri, sumnjam da moze "crci" tako sto daje/prikazuje veci pritisak goriva.
- Stefan_93
Cekam da mi jave sta su uradili.
Kad saznam javljam sta je problem.
Samo malo duze zavergla na hladan start, dobija pogresne podatke i eto problema.
Ta prica uzmi i vozi ne pije vodu, mora da se popravi kad je vec tu u servisu i kad je motor uradjen skroz.
Da je neko drugi od servisera rekao bi uzmi vozi, ovako ne moze dok se kvar ne otkrije jer upravo ta veca kolicina goriva koju nabija pumpa a regulator ili sta vec ne iskontrolise kako treba moze napraviti problem motoru na duze state.
Ovaj clanak sam pronasao:
https://www.fordownersclub.com/forums/t ... -pressure/ identicna situacija.
Kad saznam javljam sta je problem.
Samo malo duze zavergla na hladan start, dobija pogresne podatke i eto problema.
Ta prica uzmi i vozi ne pije vodu, mora da se popravi kad je vec tu u servisu i kad je motor uradjen skroz.
Da je neko drugi od servisera rekao bi uzmi vozi, ovako ne moze dok se kvar ne otkrije jer upravo ta veca kolicina goriva koju nabija pumpa a regulator ili sta vec ne iskontrolise kako treba moze napraviti problem motoru na duze state.
Ovaj clanak sam pronasao:
https://www.fordownersclub.com/forums/t ... -pressure/ identicna situacija.
- FiestaBG87
-
Pazi može biti i da dizne nisu dobre i da pustaju gorivo pa iz tog razloga zavergla dok izbaci tj sastavi.
- Stefan_93
Rekli su mi i to.
Dizne sam remontovao novembra meseca kod Ristovica na Umku na njihovu preporuku.
Platio 450e komplet remont.
Pregledace sve sto treba, ako moraju dizne na skidanje opet na proveru, odnecu ih ponovo kod njega, imam garanciju na to.
Te simens dizne su bas problematicne.
Od novemra je radjeno sledece:
Zamenjeni grejaci (komplet set Beru 4 komada) i zamenjen vakum ventil turbine.
U novembru remontovane dizne sve 4.
I sve to zbog greske sa grejacima, odatle sam krenuo. Jer dosao je novembar i od tad je pocela igranka sa teskim startom.
Na kraju je utvrdjena slaba kompresija, i radjen je motor. Kratka istorija rada.
Sve zamenjeno sto moze biti potencijalni problem. Mada i sa losim grejacima on mora da sastavi, zavergla duze ali upali.
Recimo, pre remonta su dizne bile lose, prva i druga konkretno. I pustale su gorivo u cilindar taman toliko da na prvi start izbaci sav nesagoreli dizel iz cilindra. Pusti kad se ugasi auto. I odma na prvi start dimi svetlo plavi dim tj nesagorelu naftu. Tako je bilo pre remonta.
Dizne sam remontovao novembra meseca kod Ristovica na Umku na njihovu preporuku.
Platio 450e komplet remont.
Pregledace sve sto treba, ako moraju dizne na skidanje opet na proveru, odnecu ih ponovo kod njega, imam garanciju na to.
Te simens dizne su bas problematicne.
Od novemra je radjeno sledece:
Zamenjeni grejaci (komplet set Beru 4 komada) i zamenjen vakum ventil turbine.
U novembru remontovane dizne sve 4.
I sve to zbog greske sa grejacima, odatle sam krenuo. Jer dosao je novembar i od tad je pocela igranka sa teskim startom.
Na kraju je utvrdjena slaba kompresija, i radjen je motor. Kratka istorija rada.
Sve zamenjeno sto moze biti potencijalni problem. Mada i sa losim grejacima on mora da sastavi, zavergla duze ali upali.
Recimo, pre remonta su dizne bile lose, prva i druga konkretno. I pustale su gorivo u cilindar taman toliko da na prvi start izbaci sav nesagoreli dizel iz cilindra. Pusti kad se ugasi auto. I odma na prvi start dimi svetlo plavi dim tj nesagorelu naftu. Tako je bilo pre remonta.
- FiestaBG87
-
Zato sam se odlucio za dizne iz kante ili livade, svi kao mogu da urade ali garancija do kapije.
Kod mene je Delfi, uzeo 4 polovne, drugi auto, nisam imao problema sa radom auta, problem je bio samo greska kad se optereti tj zabode gas iz niskih ob.
Video bi negde druge polovne pa ubacio za probu.
Tako sam ja uradio, dobio na zajam, ubacio, izmerio prelive, vozio par dana, sve radi ok, otisao i platio.
Kod mene je Delfi, uzeo 4 polovne, drugi auto, nisam imao problema sa radom auta, problem je bio samo greska kad se optereti tj zabode gas iz niskih ob.
Video bi negde druge polovne pa ubacio za probu.
Tako sam ja uradio, dobio na zajam, ubacio, izmerio prelive, vozio par dana, sve radi ok, otisao i platio.
- Stefan_93
Nisam znao da imaju razlicite dizne.
Zar to nije identican motor kao kod tebe?
2.0 hdi/tdci 100kw 136 konja - 320-340nm. Ili sve to zavisi od godista ili proizvodjaca automobila.
Zar to nije identican motor kao kod tebe?
2.0 hdi/tdci 100kw 136 konja - 320-340nm. Ili sve to zavisi od godista ili proizvodjaca automobila.
- FiestaBG87
-
Uvek je bilo Simens i Delfi, Ford je vecinom imao Simens, pitaj koje je kod tebe.
- skolioza
- Poruka: 1506
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h
Kuku lele ako budu na kraju dizne kao kod mene.
Ne znam sta bih ti savetovao dalje ali prodaja bi ti bila verovatno lošija varijanta jer nećeš sigurno vratiti uloženo. A ako se sredi 100% posto imaš sređen auto i miran si par godina. Sve zavisi koliko ti se ogadilo. Ja bih lično više težio zadržavanju jer onda opet sve ispočetka sa drugim autom registracija servisi traženje mana itd. A mozda i neko bude hteo da kupi znajući šta si sve uradio na njemu po tvojoj ceni. Ništa ne gubiš ako bude u oglasu svejedno.
Ne znam sta bih ti savetovao dalje ali prodaja bi ti bila verovatno lošija varijanta jer nećeš sigurno vratiti uloženo. A ako se sredi 100% posto imaš sređen auto i miran si par godina. Sve zavisi koliko ti se ogadilo. Ja bih lično više težio zadržavanju jer onda opet sve ispočetka sa drugim autom registracija servisi traženje mana itd. A mozda i neko bude hteo da kupi znajući šta si sve uradio na njemu po tvojoj ceni. Ništa ne gubiš ako bude u oglasu svejedno.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
- Stefan_93
Simensove dizne. Razlikuju se samo po klasama 4,5 ili 6. Dok je pumpa delfijeva ili continentalova u zavisnosti od godine proizvodnje.FiestaBG87 piše:Uvek je bilo Simens i Delfi, Ford je vecinom imao Simens, pitaj koje je kod tebe.
Nije mi se totalno ogadilo, ako tako mogu da se izrazim. Vise je ta nervoza i na neki naci iscekivanje da se to sredi vec jednom.skolioza piše:Kuku lele ako budu na kraju dizne kao kod mene.
Iskreno, znao sam u sta se upustam kad sam krenuo u popravljanje motora. Znao sam da nije mala cifra, ali ovo iscekivanje da konacko se uradi to me izludjuje.
U ponedeljak sam dva puta bio zbog preuzimanja i na kraju nista jos uvek.
A sto se tice prodaje kad stavis sve na papir, ne mozes da formiras cenu koja bi odgovarala i meni i kupcu. Tu tek nema price o tome. Cena auta i svega uradjenog kad bi stavili na papur:
Mondeo placen - 5300 eura.
Registrovan dugo i sa svim odradjenim servisima.
Sa full opremom za to godiste, bukvalno sve ima.
Zamenjeni grejaci - Moji delovi i njihov rad
120 eura
Remontovane dizne: 450 eura
Registrovan 13. Januara - Registracija placena 390 eura + prenos 180 eura sa novim tablicama i saobracajnom.
Odradjen motor u kompletu sve sa ponovnim velikim i malim servisom: 1550 eura. Dobicu racune pa cu bas videti, ali je ta cena koju sam platio.
Egr: Fizicki skinut i ugasen softverski 70 eura.
I ajde sad ti budi iskren i najbitnije realan u formiranju cene za dalju prodaju.
Nema tu racunice.
Kad skupis sve ovo dodjes do cifre od 8000 eura. Sto je apsolutno suludo za Mondeo 2009 godiste.
Pride, auto je sto se estetike tice i enterijera sredjen do najsitnijeg detalja. Jer sam po tom pitanju bolestan i to mora tako. Da ne pricam o sitnim stvarima.
Setih se sad, komplet set rezervnog tocka sa dizalicom i sundjerom je bio 120eura, i reparirao sam nebo jer se malo odlepilo oko 80eura sve.
Plus dva seta 18 ice Y felne, sa zimskim i letnjim gumama.
- FiestaBG87
-
Znam da je to sve naceto ali ja bih polovne dizne.
Pre vec mozda 11 god, uzeo sam polovne za Fiestu, eno auto se vozi i dalje bez problema, kod komisije je sad, isao letos na more s njom.
Uzeo sebi za 407, pre mozda 10k km, radi sve super.
Moje koje su bile ok eno ih kod komšije u 407, vozi se, auto radi a on je bas imao problema, crkla mu dve skroz.
Pre vec mozda 11 god, uzeo sam polovne za Fiestu, eno auto se vozi i dalje bez problema, kod komisije je sad, isao letos na more s njom.
Moje koje su bile ok eno ih kod komšije u 407, vozi se, auto radi a on je bas imao problema, crkla mu dve skroz.
- Stefan_93
Sta uraditi ako polovne budu dobre?FiestaBG87 piše:Znam da je to sve naceto ali ja bih polovne dizne.
Kome se obratiti za ove remontovane, ko ce vratiti novac?
Ici ce na varijantu, ostavi da pogledamo i sredimo to. Novac da ti vrate nece sigurno.
Druga stvar, pitao par ljudi kod kojih kupujem delove, niko ne pozajmljuje delove. Moze, da platis pa proveravaj.
- FiestaBG87
-
Polovne ako budu dobre onda si resio muku, za ove tvoje probas da ih juris da nesto urade, kazes evo sad auto radi a s vasim ne, znam da je tesko s njima da se ubedis al moras svoje da izguras.
- Stefan_93
Probacu i sa tim.
Ako je sve ovo drugo u redu, dizne su zadnja stavka. Opet se vracam na pocetak.
Ako je sve ovo drugo u redu, dizne su zadnja stavka. Opet se vracam na pocetak.
- FiestaBG87
-
Zato sam odustao od remonta, 50-50 je bilo da je ok i da muku muce, meni auto treba za svaki dan, prelazim 70km na dan i ne mogu da se jurim sa servisom.
Uzeo polovne, stavio, radi i vozi, znam da sutra ove mogu da prave problem.
Uzeo polovne, stavio, radi i vozi, znam da sutra ove mogu da prave problem.
- Stefan_93
Koga kog sam pitao. Najbolje je remontovati sve 4. Zato sam i uradio na kraju.
I svi, gotovo svi govore da su simemsove dizne za remont skakljive. Ali to tek kad odradis sve to.
Imam tu neku garanciju pa cu pokusati sa tim ako momci iz servisa ne rese kvar u njihovoj nadleznosti.
Na odmoru sam trenutno i imam drugi auto pa sve to vadi inace polako gubim strpljenje. Od 17 januara je auto u servisu. Evo vec mesec dana skoro.
Samo da se sredi sve i vudecu sta cu dalje.
Znam samo da je ovo poslednji Ford koji sam kupio, i ako ih obozavam kao marku.
I svi, gotovo svi govore da su simemsove dizne za remont skakljive. Ali to tek kad odradis sve to.
Imam tu neku garanciju pa cu pokusati sa tim ako momci iz servisa ne rese kvar u njihovoj nadleznosti.
Na odmoru sam trenutno i imam drugi auto pa sve to vadi inace polako gubim strpljenje. Od 17 januara je auto u servisu. Evo vec mesec dana skoro.
Samo da se sredi sve i vudecu sta cu dalje.
Znam samo da je ovo poslednji Ford koji sam kupio, i ako ih obozavam kao marku.