Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koji akumulator?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Stefan_93
Poruka: 1512
Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h

Re: Koji akumulator?

Poruka od Stefan_93 » sreda, 25. dec. 2024. u 21:46h

Ovaj podatak je utisnut gore.
Radi se o tome da li je normalno da gubi struju tako za 3 dana. Nije prikljucen na auto. SlikaSlika

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

sarabo

 
Poruka: 2077
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » sreda, 25. dec. 2024. u 21:53h

rekao bih da je ovo 03.03.2020 proizvodnja što je 4,x godina i sasvim ok da sada crkne
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21488
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 25. dec. 2024. u 21:59h

Stefan_93 piše:
sreda, 25. dec. 2024. u 21:46h
Radi se o tome da li je normalno da gubi struju tako za 3 dana. Nije prikljucen na auto. SlikaSlika

Nije normalno, ne sme toliko brzo da gubi struju van auta.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Stefan_93
Poruka: 1512
Član foruma od: petak, 15. apr. 2016. u 23:15h

Poruka od Stefan_93 » sreda, 25. dec. 2024. u 22:03h

Pretpostavio sam.
Za sada imam neki zamenski marke Famm. Star godinu dana.
Svakako planiram da kupim Exide zbog dimenzija jer se ovaj zamenski ne uklapa, previsok je.

ZeljkoBG
Poruka: 257
Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h

Poruka od ZeljkoBG » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 18:34h

Treba mi savet, mali.
2 godine ima kako sam vlasnik Fieste i polovnog akumulatora. Od skoro, ponekad u jutro, ne vergla kao iz prve.
Na OBD displeju pre paljenja piše da je 11,2-11,3 a kad radi 14,2-14,4 snage. Tako je od kad sam ga kupio.

Akumulator mi je 70ah. Na internetu sam pročitao da je fabriki 44ah i mislim da nije tačan podatak.
Ako je ovo tačno a nisam siguran. Kolega kaže da je bitno koliko aH je anlaser i treba da bude "jači" od akumulatora. Sumnja da je tako kod mene.
Može li neko da pogleda i da mi javi šta ovde piše i da li treba da imam slabiji akumulator od 70aH
AKUMULATOR
https://www.catcar.info/ford/?lang=en&l ... M1MjArMTM1
ANLASER
https://www.catcar.info/ford/?lang=en&l ... M1MjArMTM1
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.

milosh_bg
Poruka: 127
Član foruma od: petak, 29. nov. 2024. u 21:34h

Poruka od milosh_bg » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 22:25h

Potrebna ti je informacija koliko ampera ti je alternator a ne anlaser, permutovao si. Alternator ti sigurno nije slabiji od 80, 90a. Kola danas zbog mnogo potrosaca imaju dosta jake alternatore nego kola iz 90ih.

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 21. jan. 2025. u 07:14h

Kapacitet akumulatora u amper casovima (Ah), nema ama bas nikakve veze sa snagom alternatora ili anlasera.
Ne punis ti svaki put akumulator od nule, vec ga samo dopunjavas za onoliko koiko je potroseno.
Drugim recima, alternator mora da pruzi dovoljno struje da pokrije ono sto svi potrosaci u autu trose, pa plus jos malo, da bi se dopunjavao akumulator. I to nema veze sa kapacitetom akumulatora, samo ce mu trebati vise vremena da ga napuni na 100% ako je slabacak u odnosu na potrosnju, a takvih odavno nema u automobilima (naravno ako su ispravni).

Drugo.. kazi kolegi da ne lupeta, posto anlaser nema amper casove.
A sigurno nema ni 44 ampera :) vec mnogo vise.
Ono sto ima veze sa anlaserom je udarna struja koju moze da pruzi akumulator. Nesto tipa 600A, 800A... ampera, a ne amper casova.

Nema prevelikog akumulatora ako moze fizicki da stane :)
Akumulator sa vecim kapacitetom ti samo pruza dodatnu "rezervu", za slucaj da je potrosnja velika, da je auto stajao duze...
Djak pesak :)

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. jan. 2025. u 18:26h

Posto vidim da mnogo ljudi brka ampere, amper sate, kapacitet i udarnu struju akumulatora i slicno.. pokusacu da napravim analogiju sa necim sto je svima manje vise poznato.

Akumulator je kofa :)
Alternator je cesma sa koje punis tu kofu.
Anlaser je vodena turbina, povezana na veliku rupa na kofi, i ta rupa je zacepljena pampurom (kljucem za paljenje).
Ostali potrosaci (svetla, brisaci, ventilatori, radio...) su , gomila malih rupa i svaka ima svoj pampur (prekidac).

Kapacitet akumulatora (amper sati), je zapremina kofe u litrima.
Struja je ekvivalent protoka vode, to jest koliko litara u sekundi/minutu/satu dosipas ili istice iz kofe..

Kad se kaze da aku ima kapacitet od 50Ah, to znaci da moze da daje struju od 1A tokom 50 casova (ili struju od 2A tokom 25h, ili...)
Isto kao sto kofa od 50 litara moze da ispusta litar vode na sat, i da se isprazni za 50 sati.

Struja punjenja je koliko vode dosipas u kofu kroz nekakvo crevo, povezano na cesmu.
Sto tvoja cesma (alternator) moze da da vise litara vode u sekundi, uz uslov da imas i odgovarajuce debelo crevo (kabl od alternatora do akumulatora), to ces brze napuniti kofu.

Kofu od 5 litara i onu od 555 litara mozes da napunis i jako malom kolicinom vode u sekundi. Samo ce duze trajati.
Pri tom.. tvoja kofa dolazi fabricki puna :), tako da je nikada ne punis od nule, nego je samo dopunjavas za onoliko koliko si potrosio. Tako da i malu i veliku, uvek dopunjavas isto vreme.

Kada pokrenes anlaser, otvorio si veliku rupu na kofi. Ta rupa je povezana crevom sa nekakvom turbinicom. Sto je ta rupa veca, i crevo sire, to ce anlaser moci da povuce vise struje. To je tzv udarna struja i izrazava se u amperima (ne amper satima, samo u amperima, kao i bilo koja druga struja).
Naravno... ako istekne previse vode, kofa ce ostati prazna, pa je zato bolje da imas sto je vecu mogucu kofu, da bi imao rezervu, ako turbina ne uspe odmah da pokrene to sto vec treba da pokrece (u ovom slucaju motor).
Nezgoda je sto je u tom trenutku, cesma zatvorena, pa nista ne dopunjava kofu (motor jos ne radi, alternator ne daje struju).

Ostale sitne rupice na kofi se otvaraju kako ukljucujes svetla, brisace, radio.. sve sto radi na struju...
Ako sa tvoje cesme dolazi vise vode u kofu nego sto izlazi kroz rupice... kofa se nikada nece isprazniti, bez obzira kolika je.

Sto su rupice vece i sto ih je vise otvoreno, to vise vode istice.

Ako u nekom trenutku pootvaras previse rupica, pogotovu onih vecih, pa sad cesma ne uspeva da dopuni kofu.. sto je veca kofa (aku veceg kapaciteta tj sa vise Ah), to ces duze moci da teras sve to a da se kofa ne isprazni.

Kad se potrosnja smanji, cesma ce ponovo stizati da dopunjava kofu.
I dopunjavace postpuno isto vreme i kofu od 5 litara i bazen od 500 kubnih metara. Posto treba da dopuni samo ono sto se potrosilo.

Opadanje nivoa vode u kofi (odnosno koliko energije je ostalo u aku) je prost racun. Koliko litara na sat istice minus koliko litara na sat se doliva.

Pa ce opet veci aku, zadrzati procentualno vise vode u sebi, nego manji uz istu potrosnju i isto punjenje.

A tu lezi zez i razlika izmedju kofe i aku. Aku ne sme da se isprazni do kraja, posto to dovodi do njegovog kvara.
tacnije, uobicajeni akumulaltori u automobilima trpe posledice cim se isprazne na nekih 80% nazivnog kapaciteta,a na 50% su trajno osteceni.
Isti auto ce trositi isto struje, pod istim okolnostima, koliki god akumulator stavio u njega.
A 20% kapaciteta koji mozes da potrosis kod aku od 80Ah je 16AH, a kod onog od 44Ah samo 8.8Ah.

Ostaje jos napon.
Napon je ekvivalent pritiska vode.
U slucaju punjenja to je pritisak iz cesme, a u slucaju praznjenja je visina na kojoj se nalazi povrsina vode u kofi u odnosu na turbinicu, to jest opet pritisak, samo sada hidrostaticki.
Drugi zez je sto kako se kofa prazni, istovremeno se i njen nivo u kofi spusta, pa opada i pritisak koji stize do turbinice.
Isto tako.. kako se prazni akumulator, opada i napon koji pruza.

Na kraju.. nasa kofa ima i plovak kao wc kazance, koji se u ovom slucaju zove regler :)
On sluzi da nam se kofa ne prepuni kada je potrosnja mala.

ZeljkoBG
Poruka: 257
Član foruma od: četvrtak, 8. dec. 2022. u 22:03h

Poruka od ZeljkoBG » utorak, 21. jan. 2025. u 19:34h

Алтернатор, не анласер. Моја грешка а ко зна одмах му је јасно.
Ford Fiesta Trend 1.25, 2011. godište. BRC plin.

horvat
Poruka: 44
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2016. u 00:05h
Kontakt:

Poruka od horvat » utorak, 21. jan. 2025. u 19:50h

Sjajna analogija iz koje je instant jasno da li akumulatori mogu da se menjaju za one sa vecim kapacitetom - veca kofa. A mnogo puta sam prisustvovao toj diskusiji.

Stefan148

 
Poruka: 2427
Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » sreda, 22. jan. 2025. u 08:52h

mbole piše:
utorak, 21. jan. 2025. u 18:26h
Posto vidim da mnogo ljudi brka ampere, amper sate, kapacitet i udarnu struju akumulatora i slicno.. pokusacu da napravim analogiju sa necim sto je svima manje vise poznato.

...
Slika
Slika

sarabo

 
Poruka: 2077
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » sreda, 22. jan. 2025. u 09:55h

To nas Bole častio pojašnjenjem zbog rođendana, bio je dobro raspoložen :)

kapa dole thumbsuph
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

dax92

 
Poruka: 7592
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 23. jan. 2025. u 12:02h

Ja bih predlozio da se onakvi postovi ostave kao nalepnica na vrhu stranice ili da se naprave posebno teme sa postovima koji onako detaljno i kristalno jasno objasne.

Respect za volju i vreme ulozeno da se to znanje podeli! :beer: :beer:
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8364
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » petak, 24. jan. 2025. u 01:52h

Vaistinu.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

acadimke
Poruka: 1694
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » petak, 24. jan. 2025. u 10:09h

Ako moze cika Bole da mi razjasni dilemu. Imao sam slučaj da mi se ispraznio aku skroz i nisam mogao da pokrenem motor pomoću kablova sa drugog akumulatora.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 24. jan. 2025. u 10:23h

Evo ja ću, desio se kratak spoj ćelije u akumulatoru zbog preterane sulfatizacije od voženja dugo vremena sa slabijim punjenjem ili slabo napunjenim akumulatorom.
Slika

mbole

Poruka od mbole » petak, 24. jan. 2025. u 17:29h

Za to mogu da postoje bar dva razloga (ima garant jos poneki, samo se ostarilo.. treba se setiti... :oldman: ).
Prvi je ovaj koji je pomenuo Mare.

Drugi je da dobro ispraznjen akumulator, vuce struju da bi se napunio, pa jednostavno ne ostaje dovoljno za anlaser.
Tako da ako si nestrpljiv, i krenes da verglas cim si okacio kablove na ispraznjen aku. .od ta posla nema nista :)

Anlaser cugne zestoku struju, koju alternator drugog auta jednostavno ne moze da proizvede.

Ajd ovako...
Kofa ti je prazna...
Okacio si se na komsijinu cesmu, posto u tvojoj nema vode (nije pokrenut motor), i krenuo da je punis.
Ali velika rupa za anlaser nije bas na dnu kofe, vec recimo 3cm iznad dna.
Da bi ista stiglo do anlasera, kofa mora da se napuni barem za ta 3cm.
A i kad dobaci do donje ivice rupe, i dalje je dopunjavanje manje od onoga sto istice, i nivo vode jako brzo ponovo padne ispod nivoa donje ivice rupe... nema vise struje za nalaser.

Otprilike... moras kofu prvo da napunis barem par cm iznad gornje ivice rupe, da bi imalo sta da istice dovoljno dugo vremena da anlaser odradi svoje.

Na to sve, dodaj da posto je nivo vode u kofi nizak, i napon je nizi nego sto bi trebalo, pa se anlaser ne vrti dovoljno brzo da bi u kratkom vremeu pokrenuo ostareli motor... duze verglanje, za to vreme isteklo to malo vode u kofi sto se skupilo...
Da.. drugi atuo pruza pun napon, ali imas "carinu" na svom ispraznjenom aku, i pad tog napona zbog punjenja praznog aku, pa u saldu, napon koji stize do anlasera je nizak.

Sve u svemu... kada imas ispraznjen aku... okaci ga na kablove, sacekaj, popij pivo, i tek onda pokusaj da pokrenes motor.

acadimke
Poruka: 1694
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » petak, 24. jan. 2025. u 19:21h

Bio sam nestrpljiv :) i krenuo odma da verglam, pomislio sam da je anlaser crko ili da kablovi kupljeni za 1000 i kusur dinara nisu kvalitetni.
Prikačio sam kofu na česmu da se puni cele noći i ujutru je upalio.
Zahvaljujem na opširnom odgovoru.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » nedelja, 9. feb. 2025. u 20:42h

Dobro vece forumasi!
Oslabio mi je akumulator na autu, pa me interesuje kakve su kleme kod forda tj jesu li obe iste ili je minus klema manjeg precnika od plus kleme? Hitno mi je potrebna informacija jer se sutra ujutro moram baciti u potragu za istim a da prvo izvadim ovaj i ostanem bez auta je problem jer je samo vadjenje akumulatora iz auta malo komplikovanije.

PS. U pitanju je Ford C Max 2.0 tdci 2011. godiste.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. feb. 2025. u 21:03h

jel ima start stop ?
Slika

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » nedelja, 9. feb. 2025. u 21:07h

Nemam start stop ( Hvala Bogu! ).

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. feb. 2025. u 21:39h

evo ti mustra, pa nađi nešto slično.

https://www.varta-automotive.com/en-gb/ ... 2000803162
Slika

Scorpio 696
Poruka: 1371
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 9. feb. 2025. u 21:56h

Stefan_93 piše:
sreda, 25. dec. 2024. u 21:46h
079 ovaj broj
Novembar 2020
Slika

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » nedelja, 9. feb. 2025. u 21:57h

Hvala Marko, po tom broju dodjoh do Bosch broja 0 092 S40 100 i on jedini ima info da su kleme razlicite, tj minus 17.9 a plus 19.5.
Generalno Bosch daje tu informaciju u TecDoc-u.

Hvala jos jedared!

milosh_bg

Poruka od milosh_bg » utorak, 11. feb. 2025. u 13:27h

Da se javim, da potvrdim ako nekome zatreba informacija, minus klema je manja, plus veca. X akumulatora sam zamenio ali nikad nisam obratio paznju na to do pre neki dan.

Odgovori

Povratak na „Instalacije“