Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2025. sezona

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13942
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 2025. sezona

Poruka od Talladega_500 » subota, 18. jan. 2025. u 19:39h

MBM Motorsport je promenio ime u Garage 66.

Ovo je inace tim cijem vozacu Mike Wallace je zabranjeno da vozi Daytonu 500. Tim je takodje objavio da ce Garrett Smithley biti vozac na Clash, ali jos uvek se ne zna ko ce biti vozac za Daytonu 500.

Pitanje je hoce li se uopste pokusati kvalifikovati za Daytonu 500 posto je Wallace sa sobom doveo i sponzora, koji ocigledno nece ostati posto Wallace nema pravo da vozi. Ako se tim bude takmicio na Daytoni 500, Harrison Burton se spominje kao potencijalni vozac jer je on Fordov rezervni vozac u Cup.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 18. jan. 2025. u 23:06h

Jos jedna odluka NASCAR-a dobija dosta kritika, a to je takmicenje JR Motorsporta na Daytoni 500.

Problem je u tome sto je Rick Hendrick delimicni vlasnik JR-a. NASCAR dozvoljava samo do 3 charter vozaca po timu i maksimalno 4 vozaca.

Hendrick ima 4 charter vozaca, a to dodatno mesto JR-a znaci da Rick Hendrick ima 5 auta na Daytoni. Sto po pravilu ne bi smeo da ima, ali Hendricku su jos jednom progledali kroz prste.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss
Poruka: 2510
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » nedelja, 19. jan. 2025. u 01:08h

tale pa na svakoj nascar trci a tek na dejtoni se dešavaju sudari. o čemu ti pričaš? zašto bi elio bio izuzetak ako on izazove sudar pa pre njega su daleko iskusniji vozači izazivali sudare.
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 01:12h

kyle piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 01:08h
tale pa na svakoj nascar trci a tek na dejtoni se dešavaju sudari. o čemu ti pričaš? zašto bi elio bio izuzetak ako on izazove sudar pa pre njega su daleko iskusniji vozači izazivali sudare.
Zato sto su mnogo vece sanse da ce on izazvati sudar nego bilo ko drugi. Helio ne zna kako se stock cars ponasaju u saobracaju jer ih nikada ranije nije vozio.

Besmisleno je da Mike Wallace ne moze da vozi, ali zato 50-godisnji rookie Helio moze...

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 19. jan. 2025. u 02:24h

pa čoveče reci mi jednu dejtonu koja je prošla bez sudara?
i sad ako elio izazove sudar on je katastrofa a kad neko drugi to isto napravi onda je u redu. ma hajde boga ti

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 02:47h

kyle piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 02:24h
pa čoveče reci mi jednu dejtonu koja je prošla bez sudara?
i sad ako elio izazove sudar on je katastrofa a kad neko drugi to isto napravi onda je u redu. ma hajde boga ti
Hehe, znaci vec ima dosta sudara pa ajde da ubacimo i 50-godisnjeg rookie jer jos jedan sudar nece skoditi, jel to logika?

Samo, ako je tako - zasto Mike Wallace ne sme da vozi? Rekoh ti sta mene najvise nervira u ovoj prici - sto pravila nisu ista za Wallacea i Helija.

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 19. jan. 2025. u 10:58h

ne nego je logika što ti sada druge opravdavaš a elio ne sme da napravi sudar.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 14:43h

kyle piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 10:58h
ne nego je logika što ti sada druge opravdavaš a elio ne sme da napravi sudar.
Ama covece Daytona i Talladega su odavno shit-show demolition derby. NASCAR treba da smanjiva broj sudara na superspeedway, a ne da se vodi logikom "vec ima dosta sudara pa nece skoditi jos jedan, ako moze Logano izazvati sudar onda moze i Castroneves".

NASCAR sa jedne strane nece da dopusti Mike Wallaceu da vozi jer sumnjaju u njegove vozacke mogucnosti (iako je u karijeri vozio preko 600 NASCAR trka), a sa druge strane pustaju 50-godisnjeg rookie koji nikada u karijeri nije vozio stock car? Pa jel ima to ikakvog smisla?

Ne, Castroneves nema pravo da napravi sudar. On nije full-time vozac i NASCAR je mogao da spreci njegovu voznju na Daytoni jer realno - Castroneves je veca opasnost na Daytoni nego bilo koji drugi vozac, a doveden je samo kao marketing trik. Sam podatak da su mu naredili da vozi ARCA trku dan ranije govori koliko "veruju" u njegove vozacke mogucnosti.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 17:44h

Castol ce izgleda biti sponzor sva 3 RFK auta ove sezone.

Slika

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 19. jan. 2025. u 18:21h

Talladega_500 piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 14:43h

Ne, Castroneves nema pravo da napravi sudar. On nije full-time vozac i NASCAR je mogao da spreci njegovu voznju na Daytoni jer realno - Castroneves je veca opasnost na Daytoni nego bilo koji drugi vozac, a doveden je samo kao marketing trik. Sam podatak da su mu naredili da vozi ARCA trku dan ranije govori koliko "veruju" u njegove vozacke mogucnosti.
Tale, napravio elio sudar ili neko drugi isto je (hvala bogu nascar je danas bezbedan). a ti iz nekog razloga ne volis elia.
brate ti upoređuješ nekog Mike Wallace sa legendom Elio Kastroneves. ja evo nemam pojma ko je Mike Wallace. a još manje me zanima kad bi on vozio Dejtonu. Elio je poznatiji, u Brazilu ima status legende a zna ga i cela zemaljska kugla.
Talladega_500 piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 17:44h
Castol ce izgleda biti sponzor sva 3 RFK auta ove sezone.

Slika
palo mi napamet. honda od ove sezone počinje saradnju sa castrolom u motogp (napustio ih je repsol). ako honda dođe u nascar rfk bi mogao biti njihov tim?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 18:57h

kyle piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 18:28h
Tale, napravio elio sudar ili neko drugi isto je (hvala bogu nascar je danas bezbedan).
Nije isto. NASCAR ne moze kontrolisati recimo Logana ili Hamlina da voze Daytonu, ali moze da kontrolise Castronevesa. Teska glupost je ubacivati matorca bez ikakvog stock car iskustva da vozi jednu od najbrzih i najopasnijih NASCAR trka. Posebno zato sto NASCAR nekim drugim vozacima zabranjuje da voze tu istu trku.

Inace, ne znam o kojoj bezbednosti ti pricas, pa od kada je ovaj novi auto debitovao bilo je gomila skandala na racun bezbednosti. Vozaci prijavljuju da osete svaki udarac, koliko vozaca je moralo da preskace trke zbog potresa mozga? Kurt Busch je morao zbog toga u penziju.
a ti iz nekog razloga ne volis elia
Nema to veze sa njim, ja bi isto rekao za vilo kog drugog stranca koji nikada ranije nije vozio stock cars.

Eto, meni je Scott McLaughlin jedan od omiljenih vozaca izvan NASCAR-a - i za njega bi se protivio da ga ubace na Daytonu 500 kao prvu NASCAR trku u karijeri. I to je Scott jos daleko mladji.
brate ti upoređuješ nekog Mike Wallace sa legendom Elio Kastroneves. ja evo nemam pojma ko je Mike Wallace. a još manje me zanima kad bi on vozio Dejtonu. Elio je poznatiji, u Brazilu ima status legende a zna ga i cela zemaljska kugla.
Helio Castroneves je niko i nista u NASCAR svetu. Ma nije ni rookie. Zapravo je stepenica ispod rookies jer rookies su barem vozili ARCA, Truck i Xfinity trke pre nego sto su dosli u Cup.

Mike Wallace je veca legenda u NASCAR-u i vise je postigao u NASCAR-u nego Castroneves koji nikada nije vozio ni jednu trku u stock cars. Naravno da ti ne znas za njega jer ti ne znas vecinu vozaca u NASCAR-u osim ako voze za Hendrick, Gibbs ili Penske. Mozda tebe ne zanima kad bi on vozio Daytonu, ali NASCAR svet i te kako zanima. Kao sto rekoh - dosta ljudi pljuje NASCAR zbog odluke da mu zabrani da vozi.

Jel ti stvarno mislis da je bezbednije da Castroneves vozi NASCAR trku nego da Mike Wallace vozi?
palo mi napamet. honda od ove sezone počinje saradnju sa castrolom u motogp (napustio ih je repsol). ako honda dođe u nascar rfk bi mogao biti njihov tim?
Ovo sam dosta puta spomenuo ranije - nema ni najmanje sanse da ce RFK ikada napustiti Ford. Vece su sanse da ce Penske napustiti Ford nego RFK.

Jack Roush je uvek bio veran Fordu, pa Roush-Yates pravi motore za sve Fordove timove.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 21:57h

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 19. jan. 2025. u 23:43h

Ovo sam dosta puta spomenuo ranije - nema ni najmanje sanse da ce RFK ikada napustiti Ford. Vece su sanse da ce Penske napustiti Ford nego RFK.

Jack Roush je uvek bio veran Fordu, pa Roush-Yates pravi motore za sve Fordove timove.
ali nisu prvi tim. to je penske. kod honde bi bili glavni tim tj. works tim.
a mislim i da je jack roush star i da će se uskoro povući. zato je i prodao deo keselowskom.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 19. jan. 2025. u 23:56h

kyle piše:
nedelja, 19. jan. 2025. u 23:46h
ali nisu prvi tim. to je penske. kod honde bi bili glavni tim tj. works tim.
a mislim i da je jack roush star i da će se uskoro povući. zato je i prodao deo keselowskom.
Roush je uvek bio prvi Fordov tim cak i kada nisu imali rezultate iza sebe.

Jer bez Rousha - nema Forda u NASCAR-u. Ford moze zameniti Penske - ali Roush ne mogu zameniti.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 00:30h

to smo već raspravili. roush je tu samo trećinski zaslužan (za motor). Pare daje Ford.
Jer bez Rousha - nema Forda u NASCAR-u.
prijatelju pa bez Forda ne bi bilo Rousha. :)
uglavnom, htedoh reći šta se može dogoditi. ali ovo je sve hipotetički. moglo bi se desiti ono što je Penske uradio ako se sećaš. Penske je u indycaru razvijao motore za Hondu i onda je prešao kod Ševroleta. Roush ako mu Honda plati može razvijati motore za Hondu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 00:57h

kyle piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 00:36h
to smo već raspravili. roush je tu samo trećinski zaslužan (za motor). Pare daje Ford.
Da, raspravili smo to i tada sam ti objasnio da sve Fordove motore pravi firma Roush-Yates Engineering. I ti se opet drzis price da je "Roush samo trecinski zasluzan" iako sam ti ranije objasnjavao da je Roush-Yates Engineering jedna firma, a ne dve. :wtf:
prijatelju pa bez Forda ne bi bilo Rousha.
I o ovome sam ranije pisao, Jack Roush je poceo karijeru u Chrysleru, a kada je krenuo sa trkanjem - bili su samostalni, nisu imali saradnju sa ni jednim proizvodjacem. Jack je izabrao Mustanga za trkanje jer je tadasnja generacija Fox imala ogroman tjuning potencijal, ali nikakve saradnje tada nije imao sa Fordom. Kada su rezultati stigli, tek tada je Ford kontaktirao Rousha i ispostavio saradnju.

Tako da nije istina da "bez Forda ne bi bilo Rousha" jer je Roush postojao i takmicio se daleko pre nego sto se Ford umesao u celu pricu.
Penske je u indycaru razvijao motore za Hondu i onda je prešao kod Ševroleta.
Penske nikada nije razvijao motore za Chevrolet vec to radi firma Ilmor. Penske ih samo koristi u svojim bolidima.

Isto tako Penske nije razvio ni Hondin motor za Indy vec je to uradila Hondina trkacka divizija Honda Performance Development (HPD) uz pomoc Ilmora.
Roush ako mu Honda plati može razvijati motore za Hondu.
Ford nece izgubiti firmu koja pravi sve njegove trkacke motore jos od ranih 1980-ih godina.

Sam podatak da su Ford i Roush ostali zajedno i pre 10-ak godina kada Roush nije mogao da zavrsi bolje od 25. mesta govori sve koliko je Roush bitan za Ford.

Postoje 4 tima u NASCAR-u koji bas nikada nece promeniti proizvodjaca, a to su Hendrick, Childress, Roush i Wood Brothers.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 02:25h

Penske nikada nije razvijao motore za Chevrolet vec to radi firma Ilmor. Penske ih samo koristi u svojim bolidima.

Isto tako Penske nije razvio ni Hondin motor za Indy vec je to uradila Hondina trkacka divizija Honda Performance Development (HPD) uz pomoc Ilmora.
a vlasnik Ilmora je Penske.
Ford nece izgubiti firmu koja pravi sve njegove trkacke motore jos od ranih 1980-ih godina.
e da za ovo si u pravu. to nisam računao jer onda Ford ne bi imao gde.

Osim, gle sad ovo, da Red Bull Ford Powertrains preuzme tu ulogu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 02:35h

Otkud ti to da je Penske vlasnik Ilmora?

Ne verujem da bi Ford ikada koristio strance da prave motore za NASCAR, to jednostavno ne bi imalo smisla. Roush ima 40 godina iskustva proizvodnje motora za NASCAR, ne bi imalo smisla da prestanu sa tim i krenu u saradnju sa strancima.

Ako Honda ikada udje u NASCAR (u sta sve vise sumnjam), onda vidim timove kao sto su Trackhouse, Front Row, Spire i mozda 23XI da predju na njih. U sustini, timovi koji su solidni, ali u svojim brendovima ne mogu u vrh. Ali Hendrick, Childress, Roush i Wood Brothers ne verujem da ce ikada promeniti proizvodjaca, to su jednostavno timovi sa dugom istorijom i jednako dugom povezanosti sa svojim sadasnjim proizvodjacima.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 03:18h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 02:35h
Otkud ti to da je Penske vlasnik Ilmora?
Ilmor is a British independent high-performance motor racing engineering company. It was founded by Mario Illien and Paul Morgan in November 1983. With manufacturing based in Brixworth, Northamptonshire, and maintenance offices in Plymouth, Michigan, the company supplies engines and consultancy to the IndyCar Series and MotoGP.

Ilmor Engineering originally designed built and produced IndyCar engines for Chevrolet. In the 1990s, the company built a partnership with Mercedes-Benz to power F1 cars for both the Sauber and McLaren teams. After the death of Paul Morgan in a vintage aeroplane crash in 2001, Mercedes increased its stake until it owned the entire company, and renamed it Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd. In 2005, Mario Illien concluded a deal to purchase the Special Projects part of the company in partnership with Roger Penske, which worked in partnership with Honda Performance Development for IndyCar engines between 2003 and 2011. This new company, which is independent of Mercedes, is once again known as Ilmor Engineering Ltd.
In 2003 Honda partnered with Ilmor on the Honda Indy V8 engine between 2003 and 2011 for co-assembling, preparation, tune-up and maintenance. At the conclusion of the 2011 season, Honda discontinued their partnership with Ilmor subsequently moving all design, development and production in house without any third-party tune-up partnership to HPD, for the 2012 Honda Indy V6.

In 2012 Chevrolet returned to the IndyCar Series, partnering with Ilmor on the Chevrolet Indy V6 engine program and supplying free engines for Team Penske and rest of Chevrolet-powered IndyCar Series teams are customers by pay lease system.
Jel ti sad jasno zašto je Penske works tim Ševroleta. A toga ima i u Nascaru.
Slika
"It's truly an honor to provide Penske Racing with Roush Yates Ford engines," said Doug Yates, CEO of Roush Yates. "I have always admired Roger Penske as a team owner and a respected businessman in our sport and beyond. I am looking forward to many wins, championships, and other successes in supporting the Penske organization."
I od tada Penske je osvojio 4 titule a Roush ni jednu.
Ono što sam rekao

Works timovi:

Hendrik-Ševroletov
Penske-Fordov
Gibs-Tojotin
U Indycaru works timovi:

Penske-Ševroletov
Ganasi-Hondin

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 04:50h

Bukvalno ti prva recenica toga sta si copy/paste kaze da je Ilmor samostalna kompanija. Zatim, taj deo koji si podvukao kaze da je Roger Penske jedan od vlasnika jedne divizije cele firme. Tako da ne znam kako si zakljucio da je Penske vlasnik Ilmora.

Da je Penske kako ti kazes "Fordov works tim", onda mu ne bi neko drugi pravio motore vec bi Penske radio sve motore. Napisao sam jednom ranije poduzi komentar na racun toga kako je Penske uopste presao na Ford, mrzi me da trazim ceo komentar, potrazi ga ako zelis - ali u sustini, Penske je izgubio proizvodjaca kada se Dodge povukao iz NASCAR-a i Penske je jurio Forda, ne obrnuto. Ford ga je na kraju primio na isti nacin na koji su primili SHR, Front Row i druge svoje timove - tako sto je morao da koristi Roush-Yates motore.

Jel tebi jasno da Ford moze da nastavi da se trka u NASCAR-u cak i da sutra Penske predje na drugog proizvodjaca, ali ne moze da nastavi da se trka bez Rousha? Ford da mora da izabere samo jedan tim koji ce zadrzati - taj jedan tim bi bio Roush jer Roush je kicma celog Fordovog NASCAR programa. Ne znam stvarno kako ti to i dalje nije jasno, da se ne vrti sve oko rezultata jednog vozaca vec oko resorsa celog tima.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:01h

tale priložio sam i sliku gde piše da je penske vlasnik ilmora
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 04:50h
Bukvalno ti prva recenica toga sta si copy/paste kaze da je Ilmor samostalna kompanija. Zatim, taj deo koji si podvukao kaze da je Roger Penske jedan od vlasnika jedne divizije cele firme. Tako da ne znam kako si zakljucio da je Penske vlasnik Ilmora.
ajde pročitaj molim te još jednom sa razumevanjem.
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 04:50h

Da je Penske kako ti kazes "Fordov works tim", onda mu ne bi neko drugi pravio motore vec bi Penske radio sve motore.
Glupost. Pa kako je Honda iz Japana radila motore i za Vilijams i za McLaren i za BAR i za Red Bull. a od 2026 za Aston.
i tako su se i menjali fabrički timovi Honde.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:26h

kyle piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:05h
Ne pise da je vlasnik vec pise "holding", sto znaci da ima ucesce. I Richard Petty ima "holding" u Legacy Club, ali taj holding je svega 3%, tako da Petty nije vlasnik tima.

Kupio sam i ja neke akcije u Fordu davno, u sustini imam holding 0,00000001% ili tako nesto Forda. To me ne cini vlasnikom Forda. ;)
ajde pročitaj molim te još jednom sa razumevanjem.
In 2005, Mario Illien concluded a deal to purchase the Special Projects part of the company in partnership with Roger Penske

Lepo ti pise u prici koju si postavio - Penske je jedan od vlasnika (zajedno sa Mario Illien) i to samo jedne od mnogobrojnih divizije Ilmora (Special Projects). To ga ne cini vlasnikom Ilmora.
Glupost. Pa kako je Honda iz Japana radila motore i za Vilijams i za McLaren i za BAR i za Red Bull. a od 2026 za Aston.
i tako su se i menjali fabrički timovi Honde.
Joooj opet ovo poredjenje sa F1... Ovo cesto radis - mislis da je nacin poslovanja u svakom sportu isti kao u F1, a nije.

A NASCAR-ov nacin poslovanja je potpuno drugaciji od onog u F1. Nema fabrickih timova (svi su privatnici), nema ni "works" tim kako ih ti nazivas. Imas samo vise i manje bitne timove iz odredjenih razloga. Penske je bitan za Ford jer je najuspesniji Fordov tim, Roush je jos bitniji jer razvija, testira i snadbeva sve timove sa mehanikom. Slicna situacija je i kod Chevroleta - nije Childress nista manje bitan za Chevrolet od Hendricka jer Childress igra veliku ulogu u razvoju, testiranjem i snadbevanjem mehanike svim Chevroletovim timovima.

Zato ti kazem - svi timovi imaju sanse da promenu proizvodjace osim Hendricka, Childressa, Rousha i Wood Brothers. Prva tri iz gore opisanog razloga, a Wood Brothers zato sto je istorijski Fordov tim (jos od 1950. godine, nikada se nisu trkali sa drugim autima osim Ford/Mercury/Lincoln).

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:31h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:26h
kyle piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:05h
Ne pise da je vlasnik vec pise "holding", sto znaci da ima ucesce. I Richard Petty ima "holding" u Legacy Club, ali taj holding je svega 3%, tako da Petty nije vlasnik tima.

Kupio sam i ja neke akcije u Fordu davno, u sustini imam holding 0,00000001% ili tako nesto Forda. To me ne cini vlasnikom Forda. ;)

hehe daj mi reci ko je vlasnik ilmora onda? mercedes nije jer mi ovde pričamo o odvojenom delu koji su kupili zajedno i osnovali ilien i penske.
Lepo ti pise u prici koju si postavio - Penske je jedan od vlasnika (zajedno sa Mario Illien) i to samo jedne od mnogobrojnih divizije Ilmora (Special Projects). To ga ne cini vlasnikom Ilmora.
ti i dalje ne razumeš. ja ne mogu da verujem da ne znaš pravilno pročitati.
This new company, which is independent of Mercedes, is once again known as Ilmor Engineering Ltd.
i vlasnik je penske i ilien
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:26h

Joooj opet ovo poredjenje sa F1... Ovo cesto radis - mislis da je nacin poslovanja u svakom sportu isti kao u F1, a nije.

A NASCAR-ov nacin poslovanja je potpuno drugaciji od onog u F1. Nema fabrickih timova (svi su privatnici), nema ni "works" tim kako ih ti nazivas. Imas samo vise i manje bitne timove iz odredjenih razloga. Penske je bitan za Ford jer je najuspesniji Fordov tim, Roush je jos bitniji jer razvija, testira i snadbeva sve timove sa mehanikom. Slicna situacija je i kod Chevroleta - nije Childress nista manje bitan za Chevrolet od Hendricka jer Childress igra veliku ulogu u razvoju, testiranjem i snadbevanjem mehanike svim Chevroletovim timovima.

Zato ti kazem - svi timovi imaju sanse da promenu proizvodjace osim Hendricka, Childressa, Rousha i Wood Brothers. Prva tri iz gore opisanog razloga, a Wood Brothers zato sto je istorijski Fordov tim (jos od 1950. godine, nikada se nisu trkali sa drugim autima osim Ford/Mercury/Lincoln).
tale a kako onda neke timove u nascaru zovu satelitske ako nema works timova? znači naravno da postoje works i satelitski timovi.
evo sad da ti nađem ko od koga kupuje opremu, automobile i sve.
na prvom mestu wood brothers od penskea.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:44h

Ne znam kako stojis sa engleskim, ali lepo pise da je Mercedes postao vlasnik originalnog Ilmora 2001. godine.

Onda su Mario Illien i Roger Penske kupili jednu diviziju cele firme (diviziju Special Projects) i onda je preimenovani u Ilmor Engineering Ltd. Ostatak i dalje pripada Mercedesu, sada pod imenom Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd.

Sta tu nije jasno onda? Penske ima neko ucesce u Ilmoru, ali daleko od toga da je vlasnik Ilmora kako si originalno rekao.
kyle piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:41h
tale a kako onda neke timove u nascaru zovu satelitske ako nema works timova?
Znaci da imaju saradnju sa vecim i jacim timom. Front Row recimo nije satelitski tim Forda - vec satelitski tim Penskea. Spire nije satelitski tim Chevroleta, vec Hendricka.

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:48h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:44h
Ne znam kako stojis sa engleskim, ali lepo pise da je Mercedes postao vlasnik originalnog Ilmora 2001. godine.

Onda su Mario Illien i Roger Penske kupili jednu diviziju cele firme (diviziju Special Projects) i onda je preimenovani u Ilmor Engineering Ltd. Ostatak i dalje pripada Mercedesu, sada pod imenom Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd.

Sta tu nije jasno onda? Penske ima neko ucesce u Ilmoru, ali daleko od toga da je vlasnik Ilmora kako si originalno rekao.
mi pričamo o tom novom odvojenom ilmoru. ako je to jasno onda je jasno da su penske i ilien vlasnici. mercedes nema nikakve veze.
Talladega_500 piše:
ponedeljak, 20. jan. 2025. u 15:44h

Znaci da imaju saradnju sa vecim i jacim timom. Front Row recimo nije satelitski tim Forda - vec satelitski tim Penskea. Spire nije satelitski tim Chevroleta, vec Hendricka.
nije šija nego vrat. a penske je works tim forda.
to je kao i u f1. mercedesov works tim je mercedes amg. a on pored toga opskrbljuje još 3 tima koja su satelitska. i u motogp isto je tako.
evo imamo čak i u WEC primer. Penske Porše je fabrički tim Poršea. a Proton Competition je klijent. kupuje automobile od Penskea.
The team currently competes in the FIA World Endurance Championship with a customer Porsche 963
In May 2021 Porsche announced its return to FIA World Endurance Championship new category LMDh with Penske running their factory team. They announced their return to both WEC and IMSA for 2023 season running two new Porsche 963 in each competition.

Odgovori

Povratak na „Nascar“