Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Poluosovina/e proklizavaju Mondeo mk4 2.0 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Tomek5
Poruka: 74
Član foruma od: nedelja, 3. sep. 2023. u 17:02h

Poluosovina/e proklizavaju Mondeo mk4 2.0 tdci

Poruka od Tomek5 » subota, 17. avg. 2024. u 15:51h

Može mi netko pomoći sa savjetom ili je imao isti ili sličan problem. Naime auto je prestao da ide. Normalno ubacim u brzinu ali ništa se ne desava. U brzinu ide odlično bez ikakvom lupanja i slično. Također kvačilo je odzraceno te je stavljen novo kvačilo, zamasnjak i sve što ide u kompletu. Kada sam digao auto na klocne i ubacim u prvu obadvoje kotača se vrte, što isključuje kvačilo kao uzrok ili ne? Sumnjam na poluosovinu pa sad koji savjet kako šta? Simptomi su bili da je samo iskočio i kao da sam čuo mali udarac...

Nikola312
Poruka: 1175
Član foruma od: utorak, 25. okt. 2016. u 11:13h

Re: Poluosovina/e proklizavaju Mondeo mk4 2.0 tdci

Poruka od Nikola312 » subota, 17. avg. 2024. u 18:49h

Verovatno je poluosovina, imao sam isti kvar sa istim simptomima, doduše sa drugim autom.

mbole
Poruka: 14899
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 17. avg. 2024. u 18:58h

Jel mozes da ubacis u brzinu bez stiskanja kvacila i krcanja?
Djak pesak :)

Tomek5

Poruka od Tomek5 » subota, 17. avg. 2024. u 22:41h

U prvu bez kvacila nemogu, ima otpora. Ušla bi ali na silu. U ostale kao da ide... postoji način da testiram poluosovine posto su dvije? :D

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 18. avg. 2024. u 14:01h

Sta znaci "kao da ide"?
Jel udje u recimo trecu, a da ne zakrci?
Ako udje.. onda ce pre biti da ti kvacilo nije kako treba i da ono kliza.

Drugo.. jel to pocelo da se desava pre ili posle zamene kvacila?

Poluosovine...
Podignes jedan prednji tocak, krokodil dizalicom koja moze da se pomera, i postavis je tako da su joj tockici paralelni sa tockovima auta (da mogu da se kotrljaju ako auto krene napred ili nazad). Najbolje postavi dizalicu direktno pod vesanje prednjeg tocka, ne na karoseriju. Dovoljno je da podignes tocak jedan cm od zemlje. Dobro blokiras drugi tocak klocnama i sa prednje i sa zadnje strane, naravno, povuces rucnu. Izbacis iz brzine.
Probas da okrenes tocak koji je u vazduhu.
Ako mozes da ga okrenes, onda je problem u nekoj poluosovini. Treba doooobro zapeti da bi uspeo da ga okrenes, nece lagano.

Tomek5

Poruka od Tomek5 » nedelja, 18. avg. 2024. u 15:45h

Ovako malo sam detaljnije pogledao s obzirom da nemam baš vremena.... podigao sam desnu stranu dok je lijeva na zemlji..... Ubacio u brzinu (prvu ) I okreće se rukom. Ako sam upalio auto i ubacio u prvu te pustio kvačilo desni kotač se ne okreće.... isto tako sam napravio desna strana na zemlji lijeva u zraku. U brzini se ne okreće rukom. Dok radi auto i u brzini je vrti lijevi kotač normalno. To se je počelo događati poslje zamjenje kvacila te motora (druga prica). Kvačilo sam koliko ja znam dobro stavio. Lamela je dobro okrenuta (ime gdje piše getriebe side okrenuta prema mjenjaču) . Također kada je kompletan auto dignuti u zrak onda vrti obadvije bez ikakvih zvukova ili simptoma da kvačilo proklizava no tu nema opterećenja. Sumnjam zbog ovog da je desna losa poluosovina ili da nije dobro sjela. Drugo pitanje, probao sam skinuti lijevu poluosovinu da ju prekontroliram ali teško ide van. Ikoji savjet da izbijeliti onu čašicu sa osovinom što ide u mjenjac?

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 18. avg. 2024. u 19:35h

Desna po ti je u problemu.

Tomek5

Poruka od Tomek5 » nedelja, 18. avg. 2024. u 19:43h

E sada još jedno pitanje više savjet. Kako izvući osovinu koja je recimo zapekla u mjenjaču? Radi se o lijevoj strani kraćom. U mjenjaču je ostala kraća ona casica u koju ide kriz sa ležajevima. Sad on ide naprijed nazad par mm ali rukama ga nemogu istupati. Kako vi to rješavate? Uzet sjekac deblji za cigle recimo i između te casice i kućišta mjenjača nabiti da popusti i izbijeliti van?

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 02:05h

Ne moze da zapekne u menjacu.
Nikako.. nesto bi se polomilo da je tako.
Najpre ce biti da tu nesto nisi vratio kako treba kad si skidao menjac.

Tomek5

Poruka od Tomek5 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 08:12h

Znam. Nažalost skuzio sam na vlastitoj koži. Vjerojatno nisam dobro vratio poluosovine. Sam mjenjač nisam digao osim kvacila pa čisto sumnjam da može biti nešto drugo osim da nisam dobro poluosovine postavio.... No pretpostavljam da drži onaj prsten osigurač te treba malo jača sila ili pajser da ga iščupa van? Rukama nejde a i mali dio je ma nemozes ni dobro uhvatiti rukama....

Aca06

 
Poruka: 3170
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 10:33h

I na casici sa leve strane i na poluosovimi sa desne strane posle nazubljenog dela se nalazi zicani osigurac koji sluzi da casica sa leve strane i poluosovina sa desne strane ne ispadne iz menaca. Potrebna je malo veca sila da bi se i jedna i druga izvadila iz menjaca. Ali iz iznetog ovde nesto nije lepo vraceno kad je sklapan auto.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

Tomek5

Poruka od Tomek5 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 11:04h

Znam. Sada sve rastaviti(poluosovine) pregledati i ispočetka da valja .....

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“