imam problem sa Focusom 1.6 TDCi 66 kW 2008 (Redizajn) Trend oprema.
Ovako da krenemo redom, na autu ima 175 000 KM i stvarna je, prvi vlasnik (kupio zeni) u tada F-AC Sarajevo.
rednovno sam ga odrzavao u ovlastenom servisu dok je bio pod garancijom ili do nekih 40 000 KM i onda sam radio sve u "neovlastenog servisera".
Uvijek sam koristio MANN filtere i Ford Formula F 5w30. Uvijek sam mjenjao sve filtere, pa cak i naftni za koji kazu da ide na svaki 4 servis... Prosjecno je gazio 8000 KM godisnje... a mali servis radjen uvijek ispod 10 000 KM.
Odnedavno, fokus mi se poceo gasiti ali samo u leru, kada sam na semaforu i primjetio sam nemirniji rad auto kada je hladan.
Kazalja na satu bi isla gore dole jedno 4 mm a znao bi se i ugasiti sam tako ladan a nekada i zagrijan.
Odem majstore, diagnostika, kaze nema greske, pogleda ga, kaze moguce je da je jedna dizna u pitanju. Kazem ok, vadi sve cetiri i provjeri ih.
Uradi, posalje u BOSH servis u Visokom, BiH i kazu da je jedna dizna imala povrat malkice veci i da su to rijesili i sve pregledali, ocistili ostale i sl.
Uzemem auto, primjetim znacajno mirniji rad auta, ali kazalja i dalje kao da malo seta od obrtomjera. Cijena toga 100 EUR.
Za nekik sedmicu desi se opet isto, stanem na semafrom i ugasi mi se auto.
Jednostavno, obrtomjeri padnu na 500 okr i auto se ugasi, traje to sekundu samo. Jer hladan auto je vrludao sa tim od 700-800 i onda odjednom padne na 500 obrta i ugasi se i kasnije se ne moze upaliti, zovem pomoc, oni me pomocu spreja startaju... i komentiraju ovo je gorivo dizen i sl.
Prije nego sam vratio reparirane dizne, zamjenim opet filter goriva MANN, 60 EURa, ispraznim spremnik goriva i naspem pun na Gazrpromu gdje dnevno sipa po hiljadu auto... i vise. Uglavnom pumpa radi ko luda i uvijek guzva. I prije nego mi se ovo sve pocne da desava na 10 dana uradim mali servis... ali eto majstor rece da zbog dizni da opet stavimo novi filter nafte...pa uradi tako.
Auto se vozi dosta u gradu zadnji 5 godina (prelazi cca 5000 KM godisnje...) DPF filter nikada nisam dirao niti bilo sta drugo. U njemu sve tvornicki.
U svemu tome, na kraju mi zena prizna da je sipala auto gdje je stizala... jer ova pumpa joj nesto nije uvijek na ruku... (tu sam malo poludio, jer smo se dogovorili da sipa tu ili pumpa prije nje koja isto ima puno prometa Energopetrol...)
Nakon svega toga, zamjenim onda i senzor pritiska goriva, po preporuci majstora.
Motor i dalje radi nemirno lagano i zna se ugasiti kad se pali ladan odmah. Onda opet upali, malo vergla ali to je to, upali.
Kada je motor tek upaljeni hladan, zna se desiti da naglo izgubi dah i vrati se odmah ...u leru hladan. Ne ponavlja se onda vise.
Video poslije remonta dizni.
https://photos.app.goo.gl/8vSrw5kNb81AnKu38 (ako imate problem otvoriti link, popravim.)
a ovo je stanje prije remonta dizni i zamjene senzora pritiska goriva...
https://photos.app.goo.gl/Tr3Ci2Wx4TB5YpK1A
Prije dva dana i jutros, odem do trznog, 2 KM, motor hladan,upalio ok, parkiram ga, vratim se i nece da upali iz prve. pokusam drugi put upali, malo verglao jedno 3-4 sekunde ali upalio... temp vani bile -1 do +1. (grijaci su ok, zamjenjeni prije 2g, Beru.)
Ako ima itko bilo kakav savijet, bio bih jako zahvalan da rjesim ovu nocu moru koju trenutno ja zivim umjesto zene