Evo da javim da imam problem sa autom.

Mondeo Mk3, 1.8 SCI, 180.000 km
-
PROBLEM 1
Prvo mi se počela paliti baterija . Isprva bi na jako kratko bi zasvijetlila, i ugasila se . Sad svijetli puno češće, i ostaje upaljena dulje.
-
Auto je pokazivao uredne napone na akumulatoru, i kada stoji, i kada radi, i kada se dodaje gas. Akumulator je Bosch Silver Calcium S05 ( ako sam dobro napisao ) i mislim da je noviji.
-
Očistio sam mase - ispod akumulatora jer sam ga otpajao, i manje više bilo je čisto, ali da eliminiram mase. Ima jos masa ispod - ali te nisam stigao i nezgodno je. Auto je bio vrlo čuvan i nema ni hrdje nigdje, pa to sa masom je vrlo mala mogucnost preostala
-
Pročitao sam X tema na stranim forumima, i sažeto se kaže da ti auti imaju na alternatorima - smart charge - pametno punjenje - i da njihov napon u nekom trenu moze biti i do 16 V.
-
Ili je alternator pri kraju, ili mi je nesto pojelo žice, pa sad radi nered ( kune ili lasice ima ih dosta i vidio sam ih kod auta nocu )
-
Auto svaki puta upali - tu nemam problem.
-
Sumnja je za sada na alternatoru.
-
Navodno čak postoji i neki SAFE MODE - o kojem sam pročitao - pa tada Mondeo ne daje napon jači nego uobičajeni alternator, i tada mu taj smart charge ne radi.
-
NA OBD II skeneru kojeg imam - ne pokazuje gresku.
---------------------------------------------------------------------
i sad se problem PROŠIRIO.
-
Auto je jučer prvi puta u voznji zatrokirao, i počeo da se guši, i da ne prima gas. Stao sam nasred ceste, i ponovno upalio.
-
Krenuo sam NIZBRDO i spustio se niz brdo di zivim, do centra mjesta, ali čim sam počeo da se penjem ponovno, motor je ponovno zatrokirao i ugasio se.
-
Uspio sam ga sparkirat i tamo sam počeo preliminarno ispitivanje.
-
Motor prima gas, ali u jednom trenu počinje ponovno da se guši. - da bi vec nakon 5-6 sekundi - opet primio gas i ja nastavio da ga turiram .
-
Nema i dalje check lampice, a baterija i dalje radi po svom, malo svijetli, pa se malo ugasi. Njezino paljenje i gašenje - kao da nema veze sa ovim.
trokiranjem i gašenjem
-----------------------------------------------------
Auto je sparkiran,
i čeka da ga odvezem u servis.
-----------------------------------------------------
PROBLEM 1
1) Sta se tiče alternatora i baterije i lampice - čekam da se provjere sve žice . Ja od gore iz haube, ne vidim nista sumnjivo, ali dolje ne vidim dobro.
2) Nakon žica - ako je tamo sve OK, probat cemo vidit - jel Safe Mode ili je Alternator u nekoj banani ipak. Akumulator mi je najmanje sumnjiv
PROBLEM 2 - GAŠENJE I GUŠENJE
3) Gašenje i gušenje - moglo bi imati veze sa ovim,
ali mislim da su ta dva problema odvojena - iako su se javila u istom periodu. ( 50 - 50 % )
Ranije sam vozio Hyundai Accent - i jednom je otisao Senzor Radilice - koji inače uzrokuje da auto mozes zapalit hladan i vozit ga dok se ne ugrije, a tada se ugasi. ( ali tada bi trebala goriti i Check lapmpica - jer senzor salje kod )
-
Mogla bi biti Pumpa za Gorivo - čovjek koji mi je prodao auto, rekao je da nece ponekad zapalit od prve, ako je blizu rezerve. To ima smisla i sa uzbrdicom.
-
Navodno i ona - hoce da zeza na slican nacin ako se ugrije.
-
-----------------------------------------------------------------------
Moguce da je ona bila uzrok sto mi se pokazivala baterija, ako bi ona bila u kvaru - ali evo - dok se ne odgonetne -
mozda neki savjet forumaša dobro dodje

-
Uglavnom, veselo