Pa evo ovako:
Do sada sam od vanrednog održavanja imao sledeće:
- Zamenu creva za servo koje je puklo iz čista mira, navodno to je učestao problem na Fokusu (ovo je bilo do 100.000km)
- Zamenu dva kabla svećica, svećice i čepova na poklopcu motora jer su istruleli (pročitaj ovu temu i ja sam dao svoje iskustvo ovde:
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... =38&t=3651
(i ovo je bilo do 100.000)
- Pre par hiljada (117.000km) sam zamenio prednje amortizere i jednu kuglu, levi je bio poprilično procureo, a desni tek malo, ali je lupkao po neravninama, ovo su mi ustanovili kada sam hteo da uradim reglažu, bio sam zaprepašćen jer se sa te strane (leve) ama baš ništa nije neobično dešavalo, da su mi rekli da je desni riknuo ne bih se iznenadio, ali sam se uverio svojim očima kada sam sišao u kanal i video ulje koje se slivalo niz amortizer. Čovek mi je objasnio da je to najverovatnije zbog nekog jakog udarca u rupu, jer su stradali i amortizer i kugla sa iste strane. Sad hajde ti vozi po našim džadama, a da ne lupneš u rupu. Sva sreća pa amortizeri nisu bili papreni, dva bilštajna 10600 RSD, dok su u Grandu tražili 11000RSD za jedan!!!
- Odavno imam problem sa trešenjem u menjaču koji se javlja kada ubrzavam i naročito kada je auto opterećen (uspon ili pun), ali to znam šta je, unutrašnja šolja na poluosovini, nisam to još rešio, ali nadam se da ću uskoro, vidim da ima puno vozača na forumu koji su imali isti problem, što znači da je to serijski problem kod Forda.
- Od pre par hiljada počeo je da mi se čuje zadnji ležaj na točku, nisam to još rešio, pošto sam skoro primetio i ustanovio problem, a još nisam našao kvalitetno alternativno rešenje, pošto je u Grandu nov ležaj 14.000 RSD!!! Neverovatno!!!
- U poslednje vreme mi se čini da auto troši više ulja nego ranije. Ranije sam dolevao oko 1l na 10.000 km, a dok sam između poslednja dva servisa dolio 2l, servis radim na 10.000 iako je propisano da se radi na 12.500km. Mada s obzirom da većinu kilometraže napravim na auto-putevima i pri višim režimima vožnje možda ovo i nije tako tragično, ali opet...
- Od prvog dana, a vozim ga od 52.000km primetio sam da otvrdne pedala kvačila nakon duže vožnje na auto-putu i to većom brzinom. Ako vozim po regionalnim putevima i često menjam režim vožnje čak i bez promene stepena prenosa ovo se ne dešava, ali čim vozim na auto-putu duže od pola sata većom brzinom čim nagazim kvačilo oseti se da je postalo tvrđe. Nikada nisam rešio šta je uzrok ovome. S obzirom da se osim tog "stvrdnjavanja" ne dešava ništa drugo i to tako poslednjih 70.000km ni ne obraćam neku pažnju na ovu pojavu. Video sam da se još neko žalio na forumu na ovu pojavu i to čini mi se na istom modelu.
- E sad, ono što me baš nervira je potrošnja u zimskim uslovima, naime kada je spoljna temperatura preko 10 stepeni celzijusa potrošnja je odlična, kao što sam je opisao, ali kada se temperatura napolju spusti ispod 10 stepeni i niže, potrošnja počinje da raste i to bez obzira što je motor zagrejan, ima regularnu radnu temperaturu i vozi se po otvorenom putu. Tada potrošnja ume da skoči za ceo litar na 100km, a Boga mi može i više. Par majstora mi je objasnilo da je to zbog hladnog/gušćeg vazduha koji protokomer prepoznaje i onda gura više goriva da bi obogatio smešu. Mislim čoveče, *ebo ti auto koji na ovaj način funkcioniše i gde mu potrošnja zavisi od idealnih meteoroloških uslova. Ovo baš ume da nervira, jer ja i zimi jednako puno putujem kao i u prolećno/letnjem periodu, pa me razlika u potrošnji nekad baš tera da popizdim. Ali zato kada dođe leto... Vozim i smeškam se
S obzirom da jako često putujem poslom, a i privatno iz zadovoljstva, na duge relacije, a i po prirodi sam pedantan kod održavanja auta, vozilo zaista redovno i uredno održavam, na svu sreću imam druga koji drži Fordov servis, pa sam bar tu zaštićen od Grandovskih neznalica-derača ili od traganja za servisom kome bih poverio auto. On mi uvek učini cenu, a i bar sam siguran da će mi ugraditi delove koje je rekao. Uglavnom se trudim da idem sa originalnim delovima, ali tamo gde je Grand bezobrazno skup tu napravim alternativu, ali samo ako je kvalitet dobar, do sada sam jedino neoriginalno ugradio Bilštajn amortizere (mada su me neki ubeđivali da su oni čak i bolji od onih koji idi u prvu ugradnju kod Forda, šta znam, svako hvali svoga konja) i kuglu na trapu koja nije bila iz originala, sve ostalo sam stavljao original.
Ovo sam ti napisao da bi mogao da stekneš utisak da je auto uvek redovno održavan i da pojave koje sam opisao nisu posledica aljkavog vlasnika i lošeg održavanja, već da su to stvari koje su se same od sebe javljale tokom eksploatacije i to poprilično normalne. Jer bez obzira što sam prešao relativno dosta za kratko vreme, auto nikada nije opterećivan ili forsiran preko svojih mogućnosti.
Čisto poređenja radi, Akord (opet ja o Akordu, kao baba o uštipcima

) koji je bio mnogo stariji, sa neuporedivo većom kilometražom (prodao sam ga sa 330.000km) a koji sam eksploatisao potpuno identično, nije imao ni blizu ovakve problemčiće. Recimo, amortizere NIKADA nisam promenio, zadnji jesu bili pred kraja kada sam auto prodao, ali to su ustanovili u servisu u kome je kupac pregledavao auto prilikom kupovine, gde su mu potvrdili da su to originalni amortizeri!!! Ležaj točka?!?!?!? Nisam znao šta je to na Akordu!
E sad da ne ispadne kako samo pljujem po svom mezimcu... Sve u svemu, i posle svih pobrojanih nedostataka ovo je jedan sasvim solidan auto i stvarno smo se on i ja svugde navozali za ove dve godine bez greške! Ono što bih mu dao kao veliki plus je prostran i dubok gepek, mislim da je ovo jedan od boljih u klasi, naročito što je moj limuzina, a ne hedžbek, tako da mu je utovarni prostor zaista veliki, u poređenju sa nekim većim automobilima ima veći otvor prtljažnika i lakše je utovariti gabaritne stvari, velike kofere, kutije, recimo bez problema stane LCD TV 32 inča sa sve kutijom na pod gepeka i još ima mesta okolo...
Moj primerak je i lepo opremljen tako da i tu ima puno toga za hvalu (maglenke, tempomat, sva četiri podizača sa automatikom, alu-felne, bord komp, grejani el. retrovizori, lepši enterijer, kožni volan i ručica menjača...) i poprilično sam zadovoljan kako to izgleda posle 4 godine i 120.000km, na enterijeru gotovo da nema znakova habanja.
S obzirom da si ti tvoj auto uzeo po one pare... Mislim da stvarno ne bi trebalo da mu upućuješ bilo kakvu zamerku... Ja sam svoj polovan platio 9800€ pre dve godine (doduše to je tada bilo extra džabe).
Eto ovo ti je prikaz iz prve ruke nekog ko vozi ovaj auto i sreo se sa njegovim vrlinama i manama i bez obzira na sve, mislim da ne bih imao ništa protiv da ponovo vozim nekog Forda, pa makar to bio i mlađi Fokus sa jačim motorom. Naravno pod uslovom da nemam para za Hondu Akord, jer ipak Honda je Honda
Ako te zanima još nešto samo pitaj, nadam se da nisam bio preopširan