Poruka
od 911s [SK] » sreda, 12. okt. 2022. u 01:14h
Koliko god mi ne ide u oko moderan dizajn, apsolutno nije istina da sam samo današnji automobili liče jedni na druge. Oduvek je bilo automobila različitih marki istih godišta koji liče jedni na druge. Dizajnerski jezici (pravci) su se menjali na svakih 10tak godina i u okviru istog pravca prozvodjači su delili mnoge elemente. Jedino što je danas aktuelan pravac poprilično dekadentan jer nekako razvučeno traje već skoro 15 godina i nema daljih naznaka nečeg revolucionarnog, pa čak ni evolucionarnog. Kao što je, eto, i muzika prestala da evoluira poslednjih 15 do 20 godina. Nego sigurno neće ni doći do nekih ozbiljnijih dizajnerskih inovacija u automobilizmu pošto je pred nama period (u stvari već smo ušli u njega) drastičnog pada proizvodnje automobila, što zbog sve većih cena i rokova nabavke, troškova eksploatacije, manje potrebe zbog nemalog procenta ljudi kojima automobil više nije neophodan zbog posla (taj broj će sve više rasti) i na kraju - broja vozača koji se konstantno smanjuje kao posledica negativnog prirodnog priraštaja. Ovo ne važi za Indiju i Kinu, ili ne važi još uvek, ali itekako važi za sve zemlje razvijenog zapada. A mi ovde evo već sad osećamo to što se tamo odakle mi uvozimo polovnjake vozni park ne zanovljuje poslednje dve i po godine.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
...за све те буђаве фордове