Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Udarena Fiesta ako moze pomoc i savet oko naplate stete ?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Fiesta MK5
Poruka: 5
Član foruma od: ponedeljak, 27. jun 2022. u 10:51h

Udarena Fiesta ako moze pomoc i savet oko naplate stete ?

Poruka od Fiesta MK5 » ponedeljak, 27. jun 2022. u 12:14h

Imao sam sudar sa Fiestom MK5 2006. godiste auto je inace bio 😀 u odlicnom stanju, redovno servisiran i odrzavan u ovlascenom servisu Grand motors, presao samo 65 000 km malo vozen i nasledjen, ne pokusavam da ga prodam 😀 samo navodim neke cinjenice.

Za pricinjenu stetu je krivo drugo lice njegovo osiguranje je Sava i njihovog procenitelja jos nisam zvao pa me zanimaju vasa iskustva sa naplatom stete i obracunom amortizacije, posto planiram da ga servisiram u Grandu ?

Na automobilu je za zamenu kompletna prednja maska sa branikom i far sa vozaceve strane, krilo je ulubljeno nadam se da ce da ga ispravljaju i farbaju, hauba je blago pomerena i vrata zbog guzvanja krila sa vozaceve strane ne mogu da se otvore.
Auto moze da se pokrene ali nije bas za voznju jer je cela maska pala pa je naslonjeno na tocak, kompijuter nikakvu gresku ne prijavljuje karter i hladnjak su sigurno u redu a ovo ostalo mora da se proveri na dijagnostici jer trenutno haubu ne mogu da otvorim da vidim da li je sve ostalo fizicki u redu.

Ovo sve sto sam naveo je moje skromno i laicko znanje i misljenje pa bih zamolio ako moze neko da me ispravi i uputi savet na koji nacin bi se auto vratio u prvobitno stanje okacicu sliku da biste mogli da vidite detaljno ostecenje, hvala unapred.

Slika

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Re: Udarena Fiesta ako moze pomoc i savet oko naplate stete ?

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 27. jun 2022. u 14:14h

Idi i prijavi stetu, uslikace i napraviti neki zapisnik. Posle toga dobijas ponudu i mislim da onda mozes da vozis gde god hoces u servis, ali sta god da servis nadje da je za zamenu ili popravku a da nije u ponudi moraju da slikaju i dokumentuju i iskomuniciraju sa osiguranjem. Ali kapiram da toliko znaju i da su imali iskustva sa time.

U svakom slucaju uputice te likvidator osiguranja u detalje.

skolioza
Poruka: 1506
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Poruka od skolioza » ponedeljak, 27. jun 2022. u 14:50h

Ako ste pisali evropski, idete u tvoju i njegovu osiguravajucu kucu, slikaju ti auto, zabeleze i onda ce ti traziti da izaberes gde ces da popravljas auto, oni upisu, servis ti popravi auto, prosledi racun njegovom osiguranju, oni plate i to je to.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 27. jun 2022. u 14:53h

Nema potrebe da ide u svoju vec u osiguravajucu kucu krivca, bez obzira na evropski izvestaj. Takodje nisi duzan da sa sobom vodis krivca, ali ako ga povedes ubrzava se sam proces.

Fiesta MK5

Poruka od Fiesta MK5 » ponedeljak, 27. jun 2022. u 15:33h

Hvala puno svima na odgovoru, u principu sam znao kako ide postupak prijave stete ali mozda nisam gore tacno definisao kako ide naplata od njih posto sam cuo da tu prave problem i zestoko obaraju cenu stete kada im se odnese profaktura za placanje.

Tacnije zanima me ako je neko skoro imao neko iskustvo otprilike npr. meni je pricinjena steta lupam 700 evra oni kazu da to po njima kosta 400 evra kada umanje amortizaciju zbog starosti vozila i ostave meni razliku da placam to je ako ja biram servis a pretpostavljam sa onim njihovim preporucenim sa kojim imaju zakljucen ugovor da oni prodju bas sa tom njihovom kalkulacijom od 400 evra npr.

Da li da prihvatam taj njihov servis preporuceni ili sam da trazim majstora pa da dodajem moje pare koji je vas savet ?

I ako moze savet za dobre majstore za forda trebace i dijagnostika i limarija da se radi, hvala.
I jos nesto u ovlascenom servisu meni samo far i maska sa branikom kostaju 65 000 dinara a gde je ostalo sto treba da se radi? To ukupno moze da izadje na preko 100 000 a oni kazu evo ti 50 000 😂 zbog starosti vozila ide amortizacija a ti pokri ostatak, tako da ovlasceni servis otpada iz kombinacija da sam ga bar sam slupao i da sam kriv pa da dam nego me covek navukao i jos cu ja da imam vecu stetu jer osiguranje nece da pokrije sve troskove zbog starosti vozila.

skolioza
Poruka: 1506
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Poruka od skolioza » ponedeljak, 27. jun 2022. u 15:54h

Kako ti znas sta ce oni da ti kazu kada nisi nikada bio?

Lepo kada odes tamo popricas, potpises formulare i izaberes sta je najbolje za tebe i auto i to je to, svakako ce pokusati da te recima zbune ili slicno, ako hoces da popravis auto komplet teras gde moze sve da ti rese i to je to, ne daju oni tebi pare u ruke pa da se natezete nego ce dobiti racun od servisa koji ce ti popraviti auto kad bude gotov i onda ce to da plate servisu direktno.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

Fiesta MK5

Poruka od Fiesta MK5 » ponedeljak, 27. jun 2022. u 16:00h

skolioza piše:
ponedeljak, 27. jun 2022. u 15:54h
Kako ti znas sta ce oni da ti kazu kada nisi nikada bio?

Lepo kada odes tamo popricas, potpises formulare i izaberes sta je najbolje za tebe i auto i to je to, svakako ce pokusati da te recima zbune ili slicno, ako hoces da popravis auto komplet teras gde moze sve da ti rese i to je to, ne daju oni tebi pare u ruke pa da se natezete nego ce dobiti racun od servisa koji ce ti popraviti auto kad bude gotov i onda ce to da plate servisu direktno.
Rekli mi ljudi koji su bili pa da proverim da li je jos neko imao takvo iskustvo ovde i pare mogu da uplate na tvoj racun pa sam da resavas i trazis servis zato sam i pitao za preporuku servisa.

mbole
Poruka: 14907
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. jun 2022. u 17:20h

Bezi od njihovih servisa, na njih nemoj da pristajes.
To je u 99% slucajeva: da se okrpi da bude sto jeftinije
Posto je uglavnom upravo takav dogovor da bi bili "njihov"
Grand je verovatno preskup (ne tvrdim), pa mozes da upadnes u doplatu
Moj predlog bi bio... Nadji dobrog nezavisnog majstora s kojim mozes da se dogovoris
Djak pesak :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 27. jun 2022. u 18:35h

Opcija koja je najbolja za tebe postoji samo u bajci.
U realnom svetu postoji samo opcija koja je za tebe najmanje loša od više loših ponudjenih.
Opcije su po tebe manje loše kada je u pitanju nekoliko godina star auto koji je još uvek skup. A i kod popravki takvih kola i u ovlašćenim servisima originalnim delovima se itekako fušari. Za star auto stvar se dosta komplikuje.
Osiguranje itekako može da odbije popravku u tvom servisu ako posumnjaju da je cena popravke nerealno velika. To što je njima puno može ali ne mora značiti da i jeste realno puno.
Osiguranje će isplatiti samo onu sumu za koju oni smatraju da je u redu, odnosno sumu koja je približna onoj koju procenjuje i njihov manje-više fušerski servis. Za sve ostalo i preko toga negarantovana pravda se mora pokušati tražiti preko suda.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

sarabo

 
Poruka: 2082
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » ponedeljak, 27. jun 2022. u 19:15h

zato lepo angažuješ veštaka i on ti sve odradi, dobiješ parice na svoj račun, pa ti popravljaj gde i za koliko ti volja
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

zeteks
Poruka: 1293
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » ponedeljak, 27. jun 2022. u 21:28h

Vrlo verovatno ce ti osiguranje uplatiti odgovarajucu sumu za popravku. Takava su iskustva u zadnje vreme. Prilikom procene stete mozes da prisustvujes i skrenes paznju procenitelju na svaki detalj nastale stete.(posebno na mogucnost ako je auto udaren u tocak, da moze i na trapu da bude nesto osteceno. Ako znas nekog limara neka ti pogleda auto i kaze sta je sve potrebno za zamenu, tako da mozes to da predstavis procenitelju. Naravno mozes i predracun da trazis, cak i od Granda). Ako popravka predje uplacenu sumu imas mogucnost da naknadno potrazujes novac od njih, uz obrazlozenje servisa u kome si radio popravku. To ce ti reci u osiguranju.
Bez preterane brige. Samo se raspitaj za proverenog majstora sa cijim radom ces biti zadovoljan. Na to mozes najvise da utices a i to ti je i najbitnije.

Fiesta MK5

Poruka od Fiesta MK5 » ponedeljak, 27. jun 2022. u 21:57h

Jos jednom hvala svima na savetima, javljam se kada zavrsim sve da podelim iskustvo sa vama i kako se sve zavrsilo.

van
VIP
Poruka: 9040
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 28. jun 2022. u 13:16h

pregledas lepo prsa( ram koji nosibfarove i hladnjak) i gredu u braniku. Na otpadu nadjes delove koji ti trebaju. Osiguranje nece da ti plati novi far jer tvoj nije nov negobje 16 godina star sa 650 radnih sati grejanja pod sobom. Nadji delove od takve fijeste lepo ocuvane i moze da ti ostane 100 200 e u dzepu
Branik moze da se zavari , kao i plasticne zabice. Krilo nadji u istoj boji negde, mnogo je to bolje i povoljnije nego novo plus farbanje koje nikada nije kao fabricko.
Auto ti nije slupan strasno, samo je kozmeticki ostecen.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“