Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mali i veliki servis

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Edi
Poruka: 149
Član foruma od: nedelja, 26. sep. 2021. u 18:34h

Mali i veliki servis

Poruka od Edi » nedelja, 6. feb. 2022. u 11:57h

Pošto se zakomplikovala tema u kojoj se pominje zamena ulja i gašenja lampice da malo proširimo temu i dodatno zakomplikujemo. 😀😀😀
Voleo bih samo da samo podelimo mišljenja u vezi ovih servisa kod nas, ne raspravu u nedogled već samo kakvu vi praksu imate da bi neko ko ima dilemu u vezi servisa mogao proceniti šta primeniti.
Počeću od sebe, što se tiče kod kupovine novog automobila uvek sam išao kako fabrika kaže. Tu mislim na servisne intervale, zamene ulja, filtera i dr.
Kod polovnih automobila, naravno posle kupovine klasična zamena kaiševa, ulja, filtera. Posle toga bi se pridržavao onoga što je fabrika propisala za taj model.
Sada ide šta ja radim osim zamena ulja, kaiševa.
Prvo da kažem, za nekih 38 godina koliko vozim nikada do sada nisam ni na jednim kolima zamenio vodenu pumpu, zamenio neki španer, roler a da se nije počeo da čuje ili neki deo što kod nas majstori ubrajaju u veliki servis.
Umesto toga sam redovno menjao antifriz, kočionu tečnost, naravno i sve ostalo što je fabrika propisala da se radi na određenu kilometražu ili godinu.
Zašto ovako radi je jednostavno, ni jedan program (Vividworkshop, Auto data i sl.) nemaju nigde opciju zamene vodene pumpe, španera, i sl. već je predviđena samo provera istih, ali zato stoji za antifriz, kočioniu tečnost filtere, kaiševe, svećice i dr. tačno kada se treba zameniti koji deo.
Bio sam u drugoj temi naveo primer automobila Ford S-MAX koji je u nemačkoj za dve godine prešao preko 200k i da su na tim kolima menjani samo filteri, tečnosti, ulje i ulje u menjaču (automatik). Mislim da tamo garancija traje više nego kod nas (dve godine), da ne pogrešim, 5 godina.
Po našim standardima on je trebao zameniti 3 vodene pumpe, tri puta španere i dr.
Sada je pitanje zašto kod nas nije zastupljeno redovna zamena tečnosti za kočnice (po meni kočnica je pored delova za upravljanje najvažniji deo na automobilu).
Verovatno jer se ne isplati izgubiti toliko vremena na kolima a nemogućnost dobro naplatiti, dok se španeri, roleri i drugo se brzo menjaju.
Na kraju da se dotaknem i ulja.
Automobili koji su napravljeni u ranijem periodu koriste različita ulja od novijih i normalno je da imaju drugačiji servisni interval. Svakako da ulje 10-40 i 5-30 imaju različit rok trajanja. Ulje koje ide kod mene je 0-20 i ako je predviđeno da se sa njim može preći 30k nemam razloga da ne verujem kompaniji koja pravi to ulje (ne samo u ovom slučaju Ford-u).
Još jednom ovo je kako ja radim, znači ne bih voleo da se ovo pretvori u neku diskusiju bez kraja.
Izneo sam kako radim i razloge, molim i druge ako pišu komentare da isto to urade, kako rade i zašto, nema potrebe za nekom raspravom, poenta je da neko vidi različita mišljenja i sam da izvuče zaključke šta da radi.
Prvi :ford:, Puma, pa nek ide život :D

Sale Sk
Poruka: 386
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h

Re: Mali i veliki servis

Poruka od Sale Sk » nedelja, 6. feb. 2022. u 12:26h

Što se tiče pumpe vode.... Jednom sam poslušao majstora i nisam mijenjao istu, propišala je par dana nakon servisa. Nakon toga slušam malo i sebe.
A što se ulja tiče.... ne slušam tvornicu, već mijenjam uglavnom na oko 10000km.
Ne vozim se puno, ali je uglavnom gradska vožnja u pitanju (kraće relacije, kreni, stani, itd.). Tako radim na 1.8tdci, kao i na 1.6tdci.
Ne vidim razlog da ulje u motoru bude duže od nekih 15000km, ali ok, svaki vlasnik auta radi kako želi, i to je ok.

Edi

Poruka od Edi » nedelja, 6. feb. 2022. u 12:33h

To se zove baksuz, sigurno onda imaš uspeha u ljubavi
😀😀😀
Ovo je pra stvar, iznešeš svoje mišljenje bez rasprave.
👏👏👏

Almighty.shO
Poruka: 1785
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Poruka od Almighty.shO » nedelja, 6. feb. 2022. u 20:03h

Na 10k km radim mali servis (ulje, filteri).
Na 20k km menjam filter nafte
Sad sam na 95k km i na leto cu uraditi veliki servis i zameniti sve (kajisevi, pumpa, roleri, spaneri, sta god da ide). Savet je bio da uradim sledeci veliki na 100k km ili posle 10 god.
Ulje u kocnicama sam menjao letos jer su mi na tehnickom rekli da je losija malo pa sam ozracio ceo sistem i promenio komplet ulje. Videcemo na sl tehnickom kvalitet ulja.
Ulje u menjacu sam menjao pre par godina.
Ostalo menjam po potrebi.

mbole
Poruka: 14901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. feb. 2022. u 07:03h

Autodata je opstepoznat izvor nepouzdanih informacija :)

Postoje neke stvari koje su iskustveno dokazane iako ih fabrika nije predvidela, ili ih nije predvidela inicijalno, a kasnije se pojavi TSB gdde kazu.. e ovo ipak treba...

To sto se na nekom drugom modelu/motoru, menja i vodena pumpa zajedno sa setom zupcastog, ne znaci da se menja i kod tebe.

Drugo... provera... lepo... a kako je to provere? Pogledaju i kazu... evo je tu :)
Da nece mozda da vidi unutrasnjost pumpe i pogleda dal su peraja "obrijana"?
Djak pesak :)

Martin Mystere

 
Poruka: 298
Član foruma od: ponedeljak, 26. okt. 2020. u 20:04h

Poruka od Martin Mystere » sreda, 9. feb. 2022. u 23:59h

Odradio danas mali servis iako sam od prošlog prešao tek 6k kilometara i prilikom servisa, tokom redovnog pregleda kola (još jednom pohvale za RSD Ford za temeljnost a ne za odrađivanje samo onih par stvari koje se zakažu - u ovom slučaju samo mali servis) naletimo na ovu situaciju... SlikaSlikaSlika
Naravno, odmah na licu mesta su zamenjeni nosač i kaiš ali ostaje pitanje šta je moglo da dovede do ovakvog oštećenja, naročito što je pre godinu dana rađen veliki servis tako da je ovo nastalo u međuvremenu.

Srećom, to je uočeno na vreme tako da su po ovom pitanju izbegnute mnogo veće posledice...

Edi

Poruka od Edi » četvrtak, 10. feb. 2022. u 12:21h

Servis Ford-a, ovlašćeni, dovezen automobil gde je povremeno bilo problema sa gubitkom snage.
Naplaćena zamena dela i rečeno da je sve ok.
Posle dva dana problem se ponovio, u servisu kažu da je otišao drugi deo. Na insistiranje vlasnika traženo da vrate stari deo jer nisu otklonili kvar, nisu pristali. Na pritisak inspekcije zovu vlasnika da reše slučaj i na kraju se ispostavilo da su taj deo samo oprali, vratili na vozilo i naplatili kao novi deo.
Što bi rekli, ovo je kao divlji zapad, mogu da ugrade deo koji je najgora varijanta domaće radinosti, da skinu tvoj ispravan deo i stave sa nekih drugih kola, ili kao u ovom slučaju deo operu i vrate.
Ako neko bude hteo da zna koji je servis u pitanju mogu da pošaljem PP.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 10. feb. 2022. u 18:59h

Ništa neobično, to isto rade i obični majstori.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

ljuba power
Poruka: 2704
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » četvrtak, 10. feb. 2022. u 21:56h

Martin Mystere piše:
sreda, 9. feb. 2022. u 23:59h
Odradio danas mali servis iako sam od prošlog prešao tek 6k kilometara i prilikom servisa, tokom redovnog pregleda kola (još jednom pohvale za RSD Ford za temeljnost a ne za odrađivanje samo onih par stvari koje se zakažu - u ovom slučaju samo mali servis) naletimo na ovu situaciju... SlikaSlikaSlika
Naravno, odmah na licu mesta su zamenjeni nosač i kaiš ali ostaje pitanje šta je moglo da dovede do ovakvog oštećenja, naročito što je pre godinu dana rađen veliki servis tako da je ovo nastalo u međuvremenu.

Srećom, to je uočeno na vreme tako da su po ovom pitanju izbegnute mnogo veće posledice...
taj zatezač pk remena ne može da propadne tako za godinu dana pa da si prešao 100kkm.nije promenjen na velikom servisu, to je sad očigledno.gde ste radili vekliki servis?

Edi

Poruka od Edi » četvrtak, 10. feb. 2022. u 22:19h

Rekao bih po oštećenju da je bio zaribao i da je kaiš išao preko njega. Bukvalno je ošmirglan od trenja a površina koja je zahvaćena mislim da odgovara naleganju kaiša na njega.
Šta bi ja pomislio, da je otvoren, da je stavljena mast i da je ponovo zatvoren da se ne bi čuo zvuk koji dolazi prilikom njegovog okretanja.. To znam da se radi, kao i da se kao što sam napisao, skidaju dobri delovi i stavljaju lošiji sa drugih kola

Martin Mystere

 

Poruka od Martin Mystere » četvrtak, 10. feb. 2022. u 23:26h

ljuba power piše: taj zatezač pk remena ne može da propadne tako za godinu dana pa da si prešao 100kkm.nije promenjen na velikom servisu, to je sad očigledno.gde ste radili vekliki servis?
Radio sam ga pre nešto više od godinu dana u RSD Fordu i u knjižici je upisano da su tom prilikom zamenjeni i španer i PK kaiš...

Možda sam ja i budala, ali s obzirom kako su i tada prilikom i malog i velikog servisa, a i sada korektno i temeljno pregledali auto i odradili posao, teško mi je i da pomislim da bi napravili takav propust da se to ne odradi a da se evidentira da je odrađeno...

Da li postoji mogućnost da se španer iz nekog razloga nije okretao (blokirao) i da je kaiš samo klizao preko njega i da je trenje dovelo do onog oštećenje (mehaničko oštećenje usled trljanja dva elementa na jednom mestu + toplota od tog trenja)?

ljuba power
Kontakt:

Poruka od ljuba power » četvrtak, 10. feb. 2022. u 23:52h

očigledno je blokirao pa je kaiš klizao i napravio to oštećenje.zašto se to desilo posle godinu dana ne bih znao reći,možda fabrička greška ko će ga znati

Martin Mystere

 

Poruka od Martin Mystere » petak, 11. feb. 2022. u 00:03h

Ja isto pretpostavljam i verujem da je iz nekog razloga došlo do blokiranja tako da nije bilo rotacije i da je reč o faličnom delu koji je zapao što nažalost u poslednje vreme nije redak slučaj, šta god da se menja ili popravlja.

Ili kao što mi ovde rekoše kada sam se raspitivao za jedan drugi deo - "možda je unutra isti kinez samo druga firma pakuje pa otud razlika u ceni"...

petarc1971
Poruka: 28
Član foruma od: petak, 11. feb. 2022. u 14:58h

Poruka od petarc1971 » petak, 11. feb. 2022. u 15:56h

Ovaj zatezač izgleda dosta staro moguće da nije zamenjen.

dadotb
Poruka: 47
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2021. u 17:02h

Poruka od dadotb » ponedeljak, 14. feb. 2022. u 11:31h

Ford Kuga, 2016., 2,0 Tdci...na koliko se radi veliki servis ??? molim odgovor samo onoga ko zaista zna!! :skoljka: :skoljka:
HVALA

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 14. feb. 2022. u 16:39h

Pogledas u knjizici....
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

ljuba power
Kontakt:

Poruka od ljuba power » ponedeljak, 14. feb. 2022. u 18:09h

radi se na 200000km ili 10god

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8364
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 15. feb. 2022. u 00:38h

Pre godinu dana sam uzeo focusa 1,5 TDCI 120KS 2016 godište. Odmah sam mu uradio proveru pre uzimanja i potvrdjeno mi je da je originalna kilometraža sa 109.356 km. Tada uradjen samo mali servis sa kompletnim pregledom auta. Utvrdjeno da je original kaiš na njemu pa je rešeno da ipak veliki radim na 150.000 km.
Medjutim palio mi je servisnu poruku za zamenu ulja na nekih 7.500 km od malog servisa, pa sam prilikom dolaska kući za Beograd na približno 9.000km uradio mali i veliki servis (+vodena pumpa) i sada znam kada su mu radjeni servisi i šta je sve radjeno na vozilu.
Prethodni ford mondeo mk3 sam radio servise radio na 10000 km (8000 do 12000km) ili jednom godišnje, gledajući da to bude pre zime.
Sa focusom nameravam da isto radim servise na 10000 km, a na sledećem malom servisu menjaću kočiono ulje i naravno sve što bude trebalo.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“