Biti ili ubiti katalizator
Moderator: Dragomir
- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Biti ili ubiti katalizator
Vozim Ford Mondeo 2.0 tdci iz 2003 godine sa 96 Kw. Pošto slabije vuče, majstor predlaže da probije katalizator. Pošto sam na forumu našao komentar da neki modeli imaju dve lamda sonde, i u tom slučaju se nepreporučuje probijanje katalizatora upao sam u dilemu. Napominjem da sam nedavno blokirao ERG ventil. Da li možda treba očistiti i usisnu granu, i čime?
Avaj pomagaj.
:-|
Avaj pomagaj.
:-|
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Biti ili ubiti katalizator
Kako to mislis slabije vuce
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Neces proci tehnicki,tako da ti se to ne isplati...
- m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Ja sma na foucusu 1.8tddi pre tri meseca izbio kat tj izbvio sace iz njega i vratio ga na mesto a mislim da mi majstor rece da imam dve sonde i tom prilokom ocistio egr i auto bolje vuce i mnanje trosi od tada mada za nijansu bolje vuce. Auto je registrovan pre neki dan normalno.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
tvoj fokus nema lamda somde kao mi mondeo MK3 bi;lo TDDI ili TDCI
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Za sada da,sacekaj da krenu tehnicki po novom zakonu.2277625 piše:Auto je registrovan pre neki dan normalno
- Payasito Sierra
- Poruka: 149
- Član foruma od: ponedeljak, 31. maj 2010. u 22:35h
Znas kad ce biti u Srbiji "PO ZAKONU"
....NIKAD!......mito i korupcija forevr 

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Ako imaš sondu posle katalizatora , nemoj to da radiš.Zbunićeš tu sondu a samim tim i ECU , po posle će ti đavo biti kriv ako motor neće da vuče ili ne radi lepo ...
- zoradonjic
- Kontakt:
Dragomire čini mi se da slabije vuče po tome što na usponima gde sam izlazio ranije, sada koristim za stepen nižu brzinu i opet se muči. Ovo se dešavalo postepeno u poslednjih godinu dana tako da i nisam osetio razliku. 

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Pa šta onda raditi, ako imaš i lambda sondu iza katalizatora ? Nov katalizator ? Sigurno su preskupi, ako ih uopšte ima na našem tržištu.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ima da se kupi katalizator nov za bilo koji auto... samo to nije uopšte jeftina stvar.
Uglavnom je katalizator skuplji nego ceo izduv
U svakom slučaju na tim novijim kolima nije pametno izbijati katalizatore... zbog dve lambda sonde.
Treba tražiti uzročnika slabijih performansi na drugom mestu
Uglavnom je katalizator skuplji nego ceo izduv

U svakom slučaju na tim novijim kolima nije pametno izbijati katalizatore... zbog dve lambda sonde.
Treba tražiti uzročnika slabijih performansi na drugom mestu

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Payasito Sierra
imam i ja katalizator na mojoj sierri...dali je stvarno istina da auto ide bojle kad se skine?
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- Payasito Sierra
- Payasito Sierra
- Payasito Sierra
sibi,zimus sam nasankao auto i otkinuo sam pola auspuha,tako da sa otisao na otpad i kupio komplentan auspuh sa stranca koji je tek doteran iz austrije ,a ceo auspuh je sa sve katalizatorom nov novcijat,izgleda da ga je tamo vlasnik zamenio i kupio nov....neverujem da je katalizator koji je star oko godinu dana vec propao
- Payasito Sierra
- zoradonjic
- Kontakt:
Sad mi puče i crevo, ustvari krivina od 90 stepeni koja se vezuja na interkuler iza prednjeg branika. Kad pređe 1800 obrtaja šušti ko lud. Kod nas u provinciji nema šanse da ga nađem. Da li smem voziti tako do Bg ili lepljiva traka. Mada bi bilo najbolje ako neko zna prodavnicu u kojoj hoće da mi po broju šasije pošalju na adresu.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Samo ga dobro ulepi i slobodno na put
- Payasito Sierra
- Ryan
- Poruka: 8
- Član foruma od: utorak, 1. jun 2010. u 07:03h
- Kontakt:
Skidanjem katalizator definitivn se dobija na protoku izduvnih gasova. Problemi mogu nastati kod automobila koji imaju dve lambda sonde jer tada parametri pre i posle katalizatora manje više prikazuju iste vrednosti pa takva informacija buni računar na automobilu. U koliko se izbacuje katalizator najbolje je rešenje umesto njega staviti mali lonac koji će malo usporiti izduvne gasove i samim tim smanjiti buku automobila. Naravno postoje na našem tržištu i univerzalni katalizatori koji se ugrade i problem je rešen..
- zoradonjic
- Kontakt:
Gile i Simo poslali crevo, katalizator još stoji. Da nije razlog manjoj snazi zaprljana usisna grana?
- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
Ryan piše:Skidanjem katalizator definitivn se dobija na protoku izduvnih gasova. Problemi mogu nastati kod automobila koji imaju dve lambda sonde jer tada parametri pre i posle katalizatora manje više prikazuju iste vrednosti pa takva informacija buni računar na automobilu. U koliko se izbacuje katalizator najbolje je rešenje umesto njega staviti mali lonac koji će malo usporiti izduvne gasove i samim tim smanjiti buku automobila. Naravno postoje na našem tržištu i univerzalni katalizatori koji se ugrade i problem je rešen..
..nemam iskustva oko Dekat, ali mislim da moze da radi probleme cak i kod auta sa jednom lambda sondom; nego slucajno sam naishao na tekst gde pishe da svecica s 4 pipka stiti Katalizator ???http://www.oscaro.com/fiche.asp?ID_OSC_ ... CLES=92955
- Ryan
- Poruka: 8
- Član foruma od: utorak, 1. jun 2010. u 07:03h
- Kontakt:
Pa recimo iz nekog iskustva mogu reći da je problem koji izaziva jedna lambda sonda minimalan u odnosu na dve sonde. Skinuo sam do sada 1000 katalizatora i definitivno problemi koji nastaju nak0n toga su zanemarljivi. Jedini uočljiv problem je pojačana buka automobil . Postoji alternativno rešenje gde se postavlja mali protočan lonac koji će donekle kompezovati nedstatak katalizatora. naravno u mnogo slučaja to ne može fizički da se uradi.
Što se tiče zaštite katalizatora svećicama zaista može da se zaštiti katalizator ali i dobrim alnaserom, bobinom, kablovima itd. Poenta priče je da u koliko sistem paljenja ne funkcioniše kako tereba, višak benzina koji ulazi u izduvni sistem gori i samim tim povišena temperatura skraćuje vek katalizatoru ali i celom izduvnom sistemu. O ostalim stetnim stvarima ne bih ovoga puta jer vec počinjem da smaram..
Što se tiče zaštite katalizatora svećicama zaista može da se zaštiti katalizator ali i dobrim alnaserom, bobinom, kablovima itd. Poenta priče je da u koliko sistem paljenja ne funkcioniše kako tereba, višak benzina koji ulazi u izduvni sistem gori i samim tim povišena temperatura skraćuje vek katalizatoru ali i celom izduvnom sistemu. O ostalim stetnim stvarima ne bih ovoga puta jer vec počinjem da smaram..

- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
.. a šta misliš o ugradnji plina ? ( ako je sve ok , samo katalizator zaprljan)Ryan piše:Pa recimo iz nekog iskustva mogu reći da je problem koji izaziva jedna lambda sonda minimalan u odnosu na dve sonde. Skinuo sam do sada 1000 katalizatora i definitivno problemi koji nastaju nak0n toga su zanemarljivi. Jedini uočljiv problem je pojačana buka automobil . Postoji alternativno rešenje gde se postavlja mali protočan lonac koji će donekle kompezovati nedstatak katalizatora. naravno u mnogo slučaja to ne može fizički da se uradi.