Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Sierra dohc, pk kaiš ili nešto drugo?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
pavke_88
Poruka: 209
Član foruma od: utorak, 22. dec. 2009. u 16:54h

Sierra dohc, pk kaiš ili nešto drugo?

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 12:59h

Elem,
cim padne kisa, i bude vlazno vreme, po prvom paljenju se desava da auto izgubi snagu od jednom, svetla se priguse (nema punjenje) i to traje par sekundi, zatim kais pocne da cvili par sekundi i zatim se sve vrati u normalu. Pk sam menjao i drugi spaner stavljao i nista, i dalje se javlja isto. Kako da utvrdim sta je u pitanju, sumnjam da mogu lezajevi na remenici da zezaju, obzirom da je problem vezan za vodu i vlagu, ili mozda gresim? :(
Ford Sierra 2.0i GL DOHC - zakon. :)

Jozza
Poruka: 2093
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Re: Sierra dohc, pk kaiš ili nešto drugo?

Poruka od Jozza » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 13:50h

Skini kaiš pa vidi da li se sve vrti lagano. Probaj i remenicu alternatora. Možda kaiš "preskače" remenicu alternatora, tj "šlajfa" pa alternator ne isporučuje dovoljno struje

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 14:05h

Hajde probacu tako, mada sam primetio da mi remenica radilice "baca" pa ne znam koliko i to moze da utice, no buni me sto se to samo desi kad je vlazno ili kad prodjem kroz baru neku vecu, i to na par sekundi samo i posle bude normalno... Svakako skidam kais pa cu videti sta se moze uraditi

Jozza

Poruka od Jozza » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 14:17h

Verovatno vlažsn kaiš prokliza kroz remenicu alternatora. Pogledaj i remenicu da se nije ojela

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 14:20h

da li je stavljen nov drugi španer ili polovan ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 14:28h

Polovan Markedjani, mada je i stari delovao dobro, po recima majstora koji ga je menjao. Meni se taj problem vuce vec duze vreme, bio kod majstora, menjali i kais i spaner a problem se nije resio, a ja digoh ruke od toga, no eto, javih se sad ovde u nadi da mozda ima resenja...

Jozza

Poruka od Jozza » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 15:36h

Raskači sve i kad je motor hladan probaj rukom kako ide svaka remenica, treba da idu lagano, bez zapinjanja ili otpora.

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 16:17h

Vazi, hvala na savetima, skinucu kais pa cu sve proveriti, nadam se da cu naci u cemu je problem

Jozza

Poruka od Jozza » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 16:54h

Sem remenice na radilici, nju drži kompresija

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 17:14h

A daa, tesko da bi nju uspeo da mrdnem heh

mbole
Poruka: 14908
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 19:21h

99% je alternator taj koji "glavi"
Djak pesak :)

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 20:16h

Remenica alternatora (lezaj) ili u samom alternatoru nesto?

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 20:31h

U samom alternatoru

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 22:54h

Taj auto nema nikakve plivajuće remenice odnosno ležajeve u remenicama. Sam alternator stoji poprilično visoko (dobrih 40cm iznad najniže tačke kartera) i ispod njega se nalazi servo pumpa tako da je nemoguće da bude poprskan kada prodješ kroz baru. Ne znam zašto pri problemima s PK kaišem svi misle na alternator, kada je alternator samo jedna od... pa barem 5 remenica koju PK kaiš pogoni i bilo koja od tih 5 da pravi problem napraviće problem kaišu i svim ostalim remenicama koje su na njemu i dovešće do toga da nema punjenja. Na tom motoru je češći kvar stradanje ležaja servo pumpe nego ležaja u alternatoru. Remenica radilice koja baca, a pritom je to i najniža i glavna pogonska remenica, može ako se nakvasi dovesti do toga da kaiš na naleže lepo, da preskače i cvili.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

pavke_88

Poruka od pavke_88 » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 23:15h

911s [SK] Evo sad isao do grada, i poce da zeza, otvorim haubu, i u tom trenutku se culo to cvilenje sekundu najvise i nakon toga se vrati sve u normalu, a taj zvuk mi se ucinilo da je bas iz pravca dole levo, alternator - servo pompa, tako da ako je lezaj servo pumpe u pitanju, da li se on tesko menja?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 13. dec. 2021. u 23:25h

Menja se cela pumpa.
Može se desiti da PK kaiš klizi preko remenice alternatora ako alternator mora da isporuči daleko više struje nego uobičajeno posle verglanja te dolazi do njegovog preopterećenja. Treba proveriti napon pri punjenju i verglanju, odnosno strujnim klještima struju koju vuče anlaser pri verglanju.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

mbole

Poruka od mbole » utorak, 14. dec. 2021. u 03:48h

Ako je sve ispravno. ne moze da se desi da kais kliza preko remenice alternatora, koliko god on struje isporucivao.
Za ogranicenje te struje postoji regler :)
Tako da ako kliza preko remenice alternatora, ili ne valja alternator, ili ne valja kais, ili kais nije zategnut kako treba.

Gde nadje bar 5 gonjenih remenica?
Alternator, servo, pumpa za vodu, kompresor klime (ako postoji). Sta jos ima? Imas jos spaner i idler, ali to nisu gonjene remenice (ne prenose moment).
Remenica radilice ne samo da je je najveca, vec je i sa najvecim "zahvatom" a remenica alternatora je najmanja od njih.
Ako je neki drugi agregat a ne alternator taj koji glavi, pre ce proklizati na tom agregatu nego na remenici radilice (zato sto je rem radilice najveca, pa ima najvece trenje), pa samim tim, cim pisti (to jest kliza negde), ne bi imala uticaja na rad alternatora, posto kliza preko neke druge remenice.
Pored toga, da kliza recimo na remenici serva, to bi se osetilo na volanu. A to nije pomenuto.
I zbog toga je veca verovatnoca da je u pitanju alternator nego servo pumpa.

Naravno... dok se ne pogleda... mozemo samo da nagadjamo.

Vlazan kais jednostavno lakse proklizava... nista manje nista vise. A gde proklizava... uopste ne mora da bude na najnizoj tacki. Okvasi ga bilo gde... on je u delicu sekunde po celoj duzini mokar, nije samo na najnizoj remenici :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 14. dec. 2021. u 05:24h

U teoriji to je sve tako super, a u praksi se ne zanemaruju polovan španer i remenica radilice koja "baca", posebno u konfiguraciji kao što je na tom motoru sa servo volanom da kaiš oko remenice alternatora ide samo oko 1/4 spoljnog obima ionako male remenice alternatora.
Ford weist den Weg.

pavke_88

Poruka od pavke_88 » utorak, 14. dec. 2021. u 07:58h

Napon punjenja je 14,1V, a pri verglanju nisam merio, ako se ne varam, ispod 10V nebi smelo, sto ukazuje na los aku? A struju nisam merio. Prosle godine kada je auto brat vozio i odrzavao, povodom tog problema je teran kod majstora gde je menjan pk, proveren alternator i zamenjen spaner, uistinu polovan ali kao dobar, a i posle svega toga problem se i dalje javljao, a sto me najvise buni, samo po ovakvom vremenu, dakle ne stalno. Sto se remenica tice, nemam klimu, dakle "tocak" manje na kaisu. Nista, ostaje mi da skinem kais, proverim kako se agregati okrecu, ali alternator svakabo skidam pa da ga otvorim kod drugara, jedino servo ne znam kako da utvrdim da li radi kako treba, a inace servo nisam primetio da u tom trenutku izgubi sto nije iskljuceno, tako da cu pokusati da motam kad se to desi pa cu videti jer pre vikenda necu moci auto da radim...
Inace, u teoriju, da li bilo koji remen da zaglavi na trenutak, moze da "uspori" pk i samim tim da alternator nema dovoljan broj obrtaja i da zato ne puni u tom trenutku kad se to desi?

mbole

Poruka od mbole » utorak, 14. dec. 2021. u 16:28h

911s [SK] piše:
utorak, 14. dec. 2021. u 05:24h
U teoriji to je sve tako super, a u praksi se ne zanemaruju polovan španer i remenica radilice koja "baca", posebno u konfiguraciji kao što je na tom motoru sa servo volanom da kaiš oko remenice alternatora ide samo oko 1/4 spoljnog obima ionako male remenice alternatora.
Pa upravo zato sto je rem alternatora najmanja i samo 1/4 kruga, ona ce prva da prokliza.

Ako prokliza remenica radilice, to se oseti na volanu, posto tada ne radi ni servo pumpa.
Ako prokliza remenica serva, isto tako se oseti na volanu.
Ostaje jedino remenica alternatora to jest sam alternator. Posto je mala, kad prokliza nema mnogo uticaja na pumpu serva.

I naravno spaner koji ne zateze kako treba, pa rem alternatora kliza (opet zato sto je najmanja kliza samo ona, a uz to je i "najdalja" od remenice radilice).

Da... na trenutak moze da uspori, ali kod tebe nije na trenutak (ili barem nisi tako napisao), vec su ti svetla prigusena (punjenje lose) sve vreme dok pisti...

pavke_88

Poruka od pavke_88 » utorak, 14. dec. 2021. u 17:37h

Pa da, mislim na recimo 15-20 sekundi, toliko traje taj trenutak, inace je interesantno da se nista ne cuje tad kad dodje do tog trenutka kad krene da zeza, znaci auto gubi snagu, nema punjenje a nista se ne cuje, nego zapisti u trenutku kad krene da se vraca u normalu, samo tad. Sve u svemu hvala svima na savetima i komentarima, a i na izlaganju teorije sta moze a sta ne moze biti, tako da mi je lakse sad jer znam sta da gledam

ljuba power
Poruka: 2705
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » utorak, 14. dec. 2021. u 18:05h

jednostavno prikopčaj unimer negde na instalaciju u kabini(na + za radio, cd,npr)i prati napon.kad izgubi snagu, ako napon padne.alternator je u problemu..

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“