5 dana me je nerviralo pa sam našao način da ga uklonim, ali me kopka da li pored opomene za zamenu ulja ima i neko drugo značenje.
Moderator: Dragomir
Nije baš da je lupanje gluposti.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
Jesi li mjerio kolicinu bas na ravnom terenu ? Ono 10ak minuta poslije gasenja ako je bio na radnoj temeprraturi. Da nije visak ulja upitanju. Nisam siguran sa focusa ali kod dosta novijih auta racunar bas prati nacin eksploatacije vozila i racuna kad je ulje odradilo svoje. Što hladnih startova i kratkih relacija što broj i učestalost regeneracija dpf-a. Ako ima viška ulja onda su česte regeneracije problem.FM III piše:Ulje mu je menjano sredinom februara kada je i uzet. Par meseci je vožen po Beogradu a od trećeg maja vožen je jedno tri puta Beograd - Prokuplje, a sve ostalo vreme je vožnja po Prokuplju i Topličkom kraju uz jedno 3 ili 4 odlazaka do Niša ali opet autoputem. Ulja ima, mada je tamnije i mislio sam da opet odradim servis početkom novembra kada bi trebao da idem kući do Beograda.
Takav sam odgovor dobio od njih u servisu. Npr, nakon zamene ulja i reseta, posle 7,5k km trenutno prikazuje ~60%. U zimskom periodu je na toj kilometraži bilo već na ~25%. I ako je auto uredno zimi startovan u garaži na 10-15% kad je napolju 0 i manje. Doduše, radili su mi uz servis redovan "update" kompjutera, delom vezano za brzo degradiranje ulja. Ljudi su se žalili da 0% izbaci i na 5k km. Tako da tu nema pravila, osim lupanja. Sa druge strane u Clia ima nešto slično, ali vezano na očitavanje sonde i merenja pH vrednosti ulja.
u taj motor ide 0w30.ako je sipano 5w30, onda je to razlog pojavljivanja poruke na displ.FM III piše: ↑utorak, 19. okt. 2021. u 22:02h@ljuba power
servis je radjen u RSD ford i ulje je sigurno sipano koje treba, čini mi se da je pisalo na buretu 0-30w, za resetovanje nisam siguran sam ga resetovao posle izvesnog vremena jer me nerviralo izbacivanje one poruke. Zbog toga i pitam jel može da bude još nešto osim da je došlo vreme zameni ulja.
Na koji način motor meri viskozitet ulja. pH vrednost u redu, to je sonda od 2 eura, ali viskozitet ulja?ljuba power piše: ↑sreda, 20. okt. 2021. u 21:18hmenjaj ga onda."razbilo se"ulje,viskoznost opala..