Vratih se u Ford tabor nakon 10 godina. Posto sam skoro 10 godina vozio ista kola koja su bila stara sada vec skoro 15 godina, bilo je vreme da se ponovim.
Izbor je pao na Ford Kuga 1.5 Ecoboost 150KS, jer sam se umorio vise od zvuka dizelasa, a i nekako imam utisak da pre nego sto predjemo svi na elektricna vozila, mali turbo benzinci ce biti u fokusu, sto sam iskreno jedva i docekao.
Kada sam kupovao prioritet mi je bio na automobilu koji je kupljen ovde sa malom kilometrazom (do nekih 70.000 km), , sto mladji, sa sto detaljnijom servisnom istorijom i naravno sto nizom cenom koja te uslove ispunjava. Oprema je bukvalno bila poslednja rupa na svirali. Interesantno kako mi se prioriteti vremenom menjaju, jer kada sam kupovao prosli auto kada sam bio 10 godina mladji redosled ovih uslova je bukvalno isao obrnuto - Oprema, cena, godiste, pa sve ostalo...
Nakon dobrih pola godine prevrtanja oglasa, sam uspeo da nadjem moj sadasnji auto, koji je kupljen ovde u Grand Motorsu krajem 2016. godine, sa 73.000 km na satu i sa Ecoboost motorom od 1500 kubika i sa 150 KS. Lepo ocuvan, servisna, sve po PS-u i to za 11.000 EUR koliko na koliko sam na kraju uspeo da spustim cenu. Klot je sto se opreme tice poprilicno, jer ovaj Trend paket opreme mi deluje kao da je bio za sluzbena vozila, nemam cak ni alu felne

Sto se utisaka tice, za mene je ovaj automobil spejs satl, oseca se da je sve mlado na njemu od sedista, preko volana, do trapa i motora sve je tiho ugladjeno itd. barem za moje pojmove. Potrosnja je vise nego prihvatljiva, sa oko 8.5 litara na 130km/h na autoputu (doduse samo devojka i ja u kolima bez dodatnog prtljaga), dok u gradu nemam jos uvek osecaj koliko trosi, jer nisam presao dovoljno da bih ocenio, ali dok god je ispod 12 litara ja zadovoljan. Nakon starog JTDM EURO3 dizela, ugladjenost benzinca sa cetiri cilindra koj se ne vrti u neka nebesa je neuporediva. Snaga je vise nego OK za ovako veliki auto.
Pre toga sam gledao KIA Sportage 2016. godiste koja ima vise opreme i kosta doduse 5-6 hiljada vise u istom godistu sa istom kilometrazom, ali iako mi je unutra super, onaj atmosferski 1.6 GDI motor mi je bio bas "mlohav" u odnosu na Kugin turbo benzinac. Ne kazem da je Kuga sportski auto, ali vuce lepo i konstantno i oseca se da je motor dizajniran sa modernim pristupom. Obrtni moment je konstantan od 1500 do 4500 obrtaja i nosi lepo svoju tezinu i pritom sve to tiho obavlja. Obrnuto od Sportage-a, koji jedva da je ziv do skoro 4000 obrtaja gde dobije malo snage i odmah posle ostaje bez daha.
Za kraj, koliko sam uspeo da pronadjem ovi motori su prilicno pouzdani, a i sama Kuga ne bi trebala da ima neke specijalne probleme. Ima li nesto posebno na sta treba da se obrati paznja? Za redovnu zamenu ulja znam, idealno da bude 10.000 km da ne boli glava, kao i da gorivo treba da bude kvalitetno. Ima li jos nesto specificno sto treba da se prati, ako neko zna bio bih zahvalan da podeli sa mnom

Na kraju i jedna slika: