Svakako ću ga voziti tamo. Dobio sam papirnu servisnu knjižicu, izgleda da je redovno servisiran i to u ovlašćenom servisu-garaži, do juna 15te, posle čega je vlasnik kola terao u još dva servisa u kraju, koja nisu ovlašćena. Zabrinjava samo to što ga u Grandu ne vide da je elektronski verifikovan, bar za prve 2 godine dok je važila garancija. Sinoć sam poslao mejl tom servisu u Švici, možda mi odgovore, a imam i rođaka tamo pa ću na kraju probati i preko njega.
Elem, u knjižici na stranama od 60 do 63 su upisani redovni servisi, na njima su menjani filteri i ulje (piše 5W20), na 77000 posle 5.5 godina menjane su svećice, a na 95000 pre dve godine i kočiona tečnost. Prednji mi diskovi izgledaju bolje od zadnjih pa je moguće da su i oni menjani, iako nigde ne piše. Na strani 66 je ovlašćeni servis na 33000 nešto radio 11.6.15, pa se nadam da je to RECALL akcija, a to sam ih i pitao. Upoređivao sam creva i račvu sa delovima na FF iz 14te i jednaki su. Jedino se plašim da motor nije pregrejan, ali definitivno nije menjan jer je evidentiran u knjižici od početka samo jedan broj, pa mi posle RECALL-a takav uvaljen. Ali koliko sam skontao te RECALL akcije, one se rade preventivno, kada se na pojedinačnim primercima dese problemi onda fabrika, da ne bi pukla bruka, poziva vlasnike i za dž im menja šta treba u ovlašćenim servisima? Prosto ne mogu da poverujem da je ovom nešto rađeno na 33000 i da se do juče vozio do 124000 da bi meni bio uvaljen kao krš. Na oglasima u Nemačkoj ima primeraka 1.0 motora koji dobacuju do 300000km, eno ga crni HB u BG sa 250000!
Inače, malo u vezi sa temom, nedavno sam sam menjao svećice na FF14, na 64000, to je 1.0 100ks. Nisu menjane do sad i auto se preporodio, bolje ide i manje troši 5%, tako da preporučujem zamenu i pre 60000km koliko je preporuka, čini mi se. Cena NGK u KK je 1500 komad, možda ima i boljih?
Potrošnju sam merio na konstantnoj brzini, pod istim opterećenjem i na istoj deonici autoputa. Pre zamene je na 120km/h bila po cajgeru 6.0, a sada je 5.7.
Na FF12 nisam još proveravao svećice, ali jesam potrošnju, sa putnikom više je 5.6, šesta brzina