Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Upalila se lampica akumulatora Focus Mk1 1.8 Tddi, 66/90

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

NenadP
Poruka: 77
Član foruma od: ponedeljak, 8. mar. 2021. u 18:01h

Upalila se lampica akumulatora Focus Mk1 1.8 Tddi, 66/90

Poruka od NenadP » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 16:21h

Ne znam da li da krenem od Kulina bana, ali bolje jer je mozda i to uticalo (jeste sigurno na moj pokusaj rjesavanja problema). Tokom zime mi se ispraznio akumulator jer sam citajuci forum uzeo da popravljam zadnja svjetla, tj. zadnju maglenku i svjetlo za rikverc. Napuniom sam ga i sve je kasnije radilo normalno.

3. jula sam napunio klimu jer sam isao za Bosnu i jedva je proradila pa sam je drzao nekih petnaestak minuta da radi da bi mi posluzila na putu.
6. jula je auto bio na tehnickom i ko zna sta su mu tamo radili.

7. jula krece problem. Krenuo sam na put i nakon mozda 10 minuta voznje sam ukljucio da mi radi klima. Sad se vise i ne sjecam je li uopste hladila ili ne, ali mi se tad upalila lampica akumulatora. Uplasio sam se i ugasio, ali sam pretpostavio da su ga silovali na tehnickom i oslabili akumulator pa sam krenuo dalje i pogasio sve. Onda sam tokom voznje eksperimentisao u smislu da sam palio malo obicno hladjenje jer je bilo nesnosno vruce i radio, pokusavao sam i klimu ali bi kad bi nju ukljucio mozda nakon 10 minuta opet upalilo lampicu. Pogasio sam sve, tako stigao do Beograda i tu je "odmarao" jedno 3-4 sata. Nastavio sam put i nakon mozda 30 km upalio radio i hladjenje (bez klime) pa kad je ponovo upalilo lampicu, pogasio sam sve da bih stigao do kuce.

Kod kuce sam napunio akumulator jer sam mislio da je tu bio problem. Vozio sam i provjeravao koliki je napon preko onog self testa (za koji sam saznao citajuci slicne probleme ljudi sa foruma). Kretao se od 12-12.6v dok je kontakt dat a od 13.9-14.8 dok se vozi. Nije se palila lampica iako sam presao sigurno preko 500 km vozeci tamo. Odradio sam i mali servis (ulje i filteri ulja i vazduha) i jedini problem je sto mozda 3 puta ujutru nije htjelo da upali iz prve ali kasnije je palio nakon sto je zamjenjeno malo crijevo tu oko filtera goriva. Kako mi je rekao ovaj majstor, ono valjda vraca visak goriva nazad u sistem.

Bio sam lijen i nisam otisao da provjerim kod elektricara te mi se, cim sam se ukljucio (pri povratku za Srbiju) na auto-put lampica opet upalila. Kao za inat, tada nisam imao ukljucen test da pratim napon. Stao sam, odmorio 20 minuta, upalio test i auto i nastavio da vozim.

Ono sto sam primjetio tokom voznje je da je napon dolazio od 14.3-5 do 14.7.8.9 pa cak i 15 pomalo da bi odjednom pao na 13.9, upalila se lampica i napon se nije dizao preko 14 vise nikako. Povremeno je padao i na 13.8-7.

Stvar koja je takodje mozda bitna je da mi klima ne radi (moguce da je stvarno radila samo nekih pola sata od trenutka punjenja jer sam je ukljucivao a slabo je hladila a primjetio sam da kompresor malo ukljuci pa onda prestane da vrti) a da je majstor rekao da je izgleda otisao kompresor jer ju je on napunio i kad smo upalili klimu kompresor je bio sav zelen jer je on ubacio neku boju da vidi drugi majstor gdje curi posto ovaj nije imao kad.

Izvinjavam se na duzini poruke.

Unapred vam hvala.

Almighty.shO
Poruka: 1785
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Re: Upalila se lampica akumulatora Focus Mk1 1.8 Tddi, 66/90

Poruka od Almighty.shO » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 16:38h

A kako su mogli na tehnickom da "siluju" akumulator? :D Pa valjda sve vreme radi alternator koji ujedno i puni akumulator?! Ili ti je alternator sranje?

Ajde ti lepo kod elektricara na proveru alternatora jer ocigledno je on problem.

mbole
Poruka: 14906
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 16:39h

Proveri kontakt minus kleme na masu, i naravno kako same kleme leze na akumulatoru, da li su ciste...
To je nesto sto mozes i sam da izvedes.
Za dalje.. elektricar.
Djak pesak :)

NenadP

Poruka od NenadP » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 18:23h

Naravno da ce ici kod elektricara. Hvala i na tome jer sam se dvoumio ide li se kod elektricara ili mehanicara ili nekog od njih koji ima dijagnostiku.

Kad sam stigao u Bosnu ocistio sam i kleme i na akumulatoru gde idu kleme (iako nisu izgledale kao korozirane, samo malo) i stavio litijumsku mast pa onda spojio kleme tako da je to u redu.

A za "silovanje" sam napisao da je auto bio na tehnickom. Prvi mi je pa nemam pojma sta tamo rade, tj. da li ga pale i gase vise puta da bi nesto provjerili...

Ostaje da provjerim kontakt minus kleme na masu.

Pisao sam sve ovo jer sam citajuci slicne teme na forumu primjetio da je sve to povezano (a povezano je i bukvalno, tj. fizicki).

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 18:56h

A sto neces da proveris alternator? Cim ga prepunjava i pada napon, znaci da je problem u njemu.

NenadP

Poruka od NenadP » ponedeljak, 16. avg. 2021. u 19:19h

Nisam rekao da necu. Da sam bio pametan pa to uradio cim sam stigao u Bosnu. Da li i njemu da pricam sve ovako detaljno?

P. S. Rekoh da mi je prvi auto. Sve sto sam naucio za ovih skoro godinu dana je uglavnom sa ovog foruma. Nisam ni znao da prepunjava. Pisao sam jer mi je sumnjivo sto se nista nije desilo dok sam vozio tamo po magistralnim putevima (manje brzine) pa sam ocekivao da ce se javiti jos neko ko je imao slican problem. U smislu da je problem nesto drugo jer puni normalno do nekih uslova...

Ali, opet ponavljam, naravno da ce ici na provjeru prvo on pa akumulator pa onda sve ostalo (kontakti, kais, mozda neki los spoj pobrljavi nesto u kompjuteru).

NenadP

Poruka od NenadP » utorak, 17. avg. 2021. u 16:31h

Bio danas kod majstora. Puni su samo tako. Uspio sam kod jednog sto prodaje akumulatore da provjeri akumulator za koji je rekao da je u redu ali da alternator ne smije puniti preko 14.5 dok je ovaj moj tada punio 14.8-9. Jedan elektricar koji je imao vremena da porazgovara mi je rekao da je regler u pitanju i da mi preporucuje da uzmem polovan jer su se ti koje su neki kupovali a on ih stavljao pokazali kao teski krs.

Je li ko imao neka iskustva sa tim?

Aca06

 
Poruka: 3170
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » utorak, 17. avg. 2021. u 16:40h

Лепо ти је човек и рекао.
Или полован па колико траје или нов који кошта око 12000 динара.
Алтернатор не трпи заменске реглере, ту муку сам прошао са Мондеом и на крају сам купио полован алтернатор.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4931
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » utorak, 17. avg. 2021. u 17:09h

Alternator ima Smart punjenje i može puniti gotovo 15v u nekim uslovima.

Послато са Poco x3 помоћу Тапатока

:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

mbole

Poruka od mbole » utorak, 17. avg. 2021. u 18:04h

Za focusa je sasvim normalno da puni 14.8

Usput.. koji je akumulator u autu?

Introduction

In order to improve the reliability and performance of the power supply system in Ford vehicles, a number of significant measures have been introduced. The most important of these was in 1997 with the introduction of the Global Specification Ford battery - ESF4SF-10655-AA which uses AG9 Silver/Calcium alloy.

With the introduction of the Ford Focus, a module controlled smart charging system (SCS) was introduced to make sure of optimum charging depending on the condition of the battery. This SCS has been installed in all vehicle lines since the Ford Focus launch.

To meet the SCS requirements, the Silver/Calcium battery to Global Specification standards was introduced. Global Specification batteries have the following advantages over Lead/Antimony batteries:

l Charge voltage tolerance increased from 14.4 V to 14.8 V. SCS is capable of higher voltages than conventional systems.

l Cold cranking power increased by approx. 10 % at constant capacity.

l Water consumption is less than 10% of that of a Lead/Antimony battery, which is already regarded as maintenance free.

l Average service life increased to approx. 6 years.

l Average shelf life increased to approx. 18 months.

Because of the SCS, Lead/Antimony or other lower specification batteries MUST NOT be used instead of Silver/Calcium batteries. If these type of batteries are used, the life time of the battery is severely shortened, the acid level drops rapidly and customer concerns/ warranty claims may increase.

NenadP

Poruka od NenadP » utorak, 17. avg. 2021. u 19:25h

Akumulator je ZXZ Maxima kao ovaj sa slike. Na aparatu mu je pokazao da ima nesto vise od 300A za sta je rekao da je odlicno.
Slika

Jutros je pred startanje bio na 12.2 i onda se tokom voznje popeo od 14.1-14.5-6. Presao sam prvo mozda kilometar u gradu te jos desetak do sela. Bio tu oko pola sata i vratio se kod majstora za klimu (crklo i tu sve) nekih 15 minuta sto je bio ugasen. Mislim da je odatle vec pred startanje bio 12.6 pa je dok sam stigao do tog sto prodaje akumulatore dosao do 14.7-8. Jedino je razlika sto je na autu pokazao pad na 14.6 kad sam ukljucio svjetla a njemu na tom aparatu je bilo 14.86.

sarabo

 
Poruka: 2082
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » utorak, 17. avg. 2021. u 19:30h

300 A od 550 je jedva preko polovine što nikako nije dobro, a još manje odlično
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

NenadP

Poruka od NenadP » utorak, 17. avg. 2021. u 20:00h

Toliko je bilo kad je motor bio ugasen, ako to sta mijenja...

mbole

Poruka od mbole » sreda, 18. avg. 2021. u 11:32h

Ne menja.
Ne mogu da tvrdim, ali ovo jako lici na obican olovni akumulator, eventulano Ca.
Koji jednostavno nije za tvoj auto.
Upravo zbog tih 14.8V

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » sreda, 18. avg. 2021. u 14:06h

NenadP piše:
utorak, 17. avg. 2021. u 19:25h
Akumulator je ZXZ Maxima kao ovaj sa slike. Na aparatu mu je pokazao da ima nesto vise od 300A za sta je rekao da je odlicno.
Slika

Jutros je pred startanje bio na 12.2 i onda se tokom voznje popeo od 14.1-14.5-6. Presao sam prvo mozda kilometar u gradu te jos desetak do sela. Bio tu oko pola sata i vratio se kod majstora za klimu (crklo i tu sve) nekih 15 minuta sto je bio ugasen. Mislim da je odatle vec pred startanje bio 12.6 pa je dok sam stigao do tog sto prodaje akumulatore dosao do 14.7-8. Jedino je razlika sto je na autu pokazao pad na 14.6 kad sam ukljucio svjetla a njemu na tom aparatu je bilo 14.86.
Menjaj majstora.
To je shit.
Kupi tipa Exide ili Topla i uzivaj.

NenadP

Poruka od NenadP » sreda, 18. avg. 2021. u 14:11h

Danas sam isao istom rutom ali kod drugog majstora i pokazao je da ima 460A. Kad sam krenuo od kuce opet je pokazivao 12.2. 14.1-3 voznja sa svjetlima,14.4 bez svjetala. Temp na paljenju bila 26. Kad sam se vracao, nakon sto je auto.mirovao oko dva i po sata, bilo je sve isto dok nisam dosao kod drugog sto ima akumulatore. Kod njega sam prvo ugasio a kad sam upalio ponovo bilo je 12.6 a nakon startanja je dosao do 14.8 a njemu je na aparatu naraslo od 14.8-15.5.

On je rekao da je ova vrsta akumulatora donja granica za ovaj auto ali da je dobar s tim da je i on rekao da je najvjerovatnije regler.

Moram napomenuti da je na autu pokazivao 14.8-9 i u trenucima kad je njemu na aparatu pokazivao 15.5.

Onda sam sreo jednog kolegu sto ima Tdci iz 2003. Njemu je pre startanja bio na 11.5 a onda nije prelazio 13 a kaze da je akumulator star pola godine sto me dodatno zabrinulo.

Ne znam bi li bilo pametno da stavim njegov akumulator pa da vidim kako se ponasa tad?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 18. avg. 2021. u 14:20h

Zaboravljaš jednu stvar a to je da tvoj auto ima "pametni" regler i da napon punjenja stalno varira u zavisnosti od mnogo stvari pa i od spoljne temperature.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

NenadP

Poruka od NenadP » sreda, 18. avg. 2021. u 15:11h

Ne mogu zaboraviti nesto sto ne znam :) Hvala. Iako mi se cinilo da bi mogao pokazivati toliki napon, i da i jeste pokazivao, kad je bilo dosta vruce. Palo mi je na pamet da mozda tu nesto brljavi cim ne prikazuje da je napon toliki koliki je majstoru prikazivao na aparatu.

Sumnjao sam cak i na onaj remen jer se povremeno cuje kad npr. ubrzavam iz druge u trecu.

NenadP

Poruka od NenadP » četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:20h

Posto ste pomenuli i temperaturu, da li bi, posto mi je majstor za klimu rekao da i na hladnjaku pomalo pusta i da treba i on da se zamjeni, mogao u tome biti problem? Tj. da se ne hladi dovoljno i da zato dize napon?

Sve ovo zapitkujem da ne bih mijenjao ako ne moram jer mi je za kompresor, isusivac, hladnjak i njihovo postavljanje taj majstor rekao da mi treba 200 evra.

Ima li ko iz okoline Paracina na forumu da predlozi za te polovne auto dijelove? Meni su rekli za neki na ulazu u Jagodinu i pretpostavljam da je to Simic ali i neki iz Pojate koji nisam uspio da nadjem na internetu.

sarabo

 
Poruka: 2082
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:27h

Klima hladi vazduh u kabini i ništa drugo

Poslato sa HRY-LX1T pomoću Tapatoka

Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:44h

NenadP piše:
četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:20h
Posto ste pomenuli i temperaturu, da li bi, posto mi je majstor za klimu rekao da i na hladnjaku pomalo pusta i da treba i on da se zamjeni, mogao u tome biti problem? Tj. da se ne hladi dovoljno i da zato dize napon?

Sve ovo zapitkujem da ne bih mijenjao ako ne moram jer mi je za kompresor, isusivac, hladnjak i njihovo postavljanje taj majstor rekao da mi treba 200 evra.

Ima li ko iz okoline Paracina na forumu da predlozi za te polovne auto dijelove? Meni su rekli za neki na ulazu u Jagodinu i pretpostavljam da je to Simic ali i neki iz Pojate koji nisam uspio da nadjem na internetu.
Ae prvo resi alternator pa vidi da li ce se desavati isto.

NenadP

Poruka od NenadP » četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:54h

Ti napisa da mi je akumulator shit :) pa sam pomislio da time zelis reci da je on taj sto pravi problem (nadam se da vidite zasto otezem, to bi znacilo i nov akumulator) ili ipak mislis da je alternator? Tj. da odem na auto otpad i zamjenim za polovan iako ga u stvari niko i nije pregledao?

Dobro, klima hladi kabinu ali sta radi hladnjak? Zar on ne hladi motor?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21503
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 19. avg. 2021. u 19:55h

motor ima svoj hladnjak, klima ima svoj hladnjak.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

NenadP

Poruka od NenadP » četvrtak, 19. avg. 2021. u 20:26h

Rekao je da nov kosta oko 70 evra, ako to moze pomoci koji je u pitanju.

Klimu je gledao jer mi je ukupno radila 30 minuta (a da je u stvari i hladila) a sve iscurilo pa sam u Bosni napunio klimu i ubacio boju da moze da se vidi gdje pusta. Kompresor definitivno sto sam i ja vidio lako, a hladnjak su vidjeli majstori i rekli da je moguce da je bacio kompresor ali da ipak misle da nije mogao toliko daleko...

mbole

Poruka od mbole » petak, 20. avg. 2021. u 01:43h

NenadP piše:
četvrtak, 19. avg. 2021. u 18:54h
Ti napisa da mi je akumulator shit :) pa sam pomislio da time zelis reci da je on taj sto pravi problem (nadam se da vidite zasto otezem, to bi znacilo i nov akumulator) ili ipak mislis da je alternator? Tj. da odem na auto otpad i zamjenim za polovan iako ga u stvari niko i nije pregledao?

Dobro, klima hladi kabinu ali sta radi hladnjak? Zar on ne hladi motor?
Hladnjaci klime i motora, hlade kabinu i motor, ali sa druge strane GREJU motorni prostor :)

Spoljasnji vazduh prelazi preko hladnjaka, oduzima toplotu tecnosti koja je u njemu, ali ta toplota ne moze da "nestane". Prenela se na taj vazduh koji je prosao kroz hladnjak.
I pogodi gde taj vazduh ide?.. Prolazi kroz motorni prostor i odlazi dalje iza auta :)
Tako da tebi hladnjak klime i hladnjak motora ustvari greju akumulator.

Jos jedna stvar, kako raste temperatura akumulatora (ili njegove okoline, posto ne mozes da direktno meris temperaturu samog akumulatora), tako smart sistem punjenja obara napon, posto ne sme da dozvoli da se aku pregreje (punjenje takodje podize temperaturu akumulatora).

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“