Imam taj model iz 2006, tražio sam ih i gledao godinu dana pre kupovine, pa će ti možda biti korisna neka zapažanja. Na prvu, neke specifičnosti te »Fieste«, dakle van redovnih stvari koje važe za svaki auto:
• Sedišta relativno brzo propadaju i mogu biti nekakav orijentir stanja. Farovi, kablovi (naravno i stakla)... sve to ima pristupačno i jasno postavljene nalepnice sa datumima proizvodnje, pa je zgodno za stvaranje nekog uvida.
• Da te ne brine: stvar ukusa, ali kočnice bi mogle/morale da budu snažnije, i na početku hoda da agresivnije zagrizu. Takođe, klima ne rashlađuje baš najubedljivije, kao da je blago poddimenzionisana; ipak, posle par sekundi neposredno ispred otvora kod ispravne moraš da osetiš baš hladan vazduh.
• Hidraulična komanda kvačila ponekad zeza, hvata i pušta na različitim visinama. Kažu povremeno čak i neujednačenim.
• Grejači prednjeg vetrobrana su stvarno korisni. Posle klime, po meni obavezne, ovo je jedini bitni deo opreme. Nema svaka neke korektne detalje poput preklapanja retrovizora elektromotorom, potpuno pikselizovanog ekrana na instrument-tabli (jeftinije imaju kao kod starog digitrona), ali tu već idem ka sitnicama. Automatski brisači i svetla, po meni, vode neku svoju politiku i poprilično su beskorisni (izuzev možda „folou mi“ funkcije odloženog gašenja svetala kod parkiranja, mada mislim da ovo imaju i neki modeli bez automatskih farova), na njih ne treba obraćati pažnju.
• Auto se po prirodi baš lepo vozi za svoju klasu (jedan od retkih sa hidrauličnim servom, npr). Nije neudoban već čvrst i sa lepim, direktnim i jasnim odgovorima na komande. Dakle, i prosečno očuvan primerak mora da ostavlja ovakav utisak.
• Dobra »Fiesta« se proda za par dana, čak i kada je blago precenjena. Za vrlo dobru se tražilo više od 2.500, obavezno. Definitivno se isplati doplatiti nekoliko stotina za bolje stanje.
• Ne bih odbacio benzinca 1,25 16v. Kada gledaš karakteristične krive motora onda je mnogo iza 1,4 16v, daleko više nego što 5 KS i nešto Nm mogu da ukazuju, praktično skroz različito iskustvo. Ipak, u praksi, osetna je razlika samo kod kretanja i ubrzavanja do nižih brzina, i traži u normalnoj vožnji malo više obrtaje (ništa ekstremno, a tada manje i troši). Kao da mu je prva malo preduga a odgovor na gas nije baš telepatski. Naravno, između dva identično očuvana primerka uzmi onaj sa snažnijim motorom. vidovac je u pravu, iako ga nisam probao retki 1,6 16v bi mi sigurno bio prvi izbor.
Za ovu cenu, više bi mi se svidela bez „ćuniranja“ i sa alu-felnama, kvalitetnijim gumama i manjom kilometražom. Sve švajcarske koje sam gledao su imale primetnu koroziju, pa obrati pažnju. Ima prednju masku »Đie« i neke karakteristične ali ne obavezne detalje (sivo obojene umetke enterijera, delovi opreme); međutim, nema oznake »Đia« (koje serijski ima svaka sa tom opremom) i komande radija kod volana (skoro svaka »Đia« ih ima). Pogledaj da li je farban poklopac gepeka. Vidiš i sam, sedište vozača je poprilično izraubovano. Prošle godine su za 2.800 ipak nuđene bolje. Bacih pogled na još dve iz KV: jednoj je presvlačen volan i ne deluje Bog zna kako (2007, 1,25 16v, siva), druga je zapuštena i ima delove iz barem tri godine (3 vrata, 2008, siva, iz Francuske).
Ako je drugi auto u porodici, možda da razmisliš o varijanti sa troja vrata: dobijaš klasu bolje stanje za istu cenu ili i do četiristotinak evra uštede.
Servisi: pošto koristim originalne delove i materijal kada god mogu (do sada uradio veliki i mali servis, sanirao oštećenja od grada, zamenio remen pumpe serva i par sijalica: do sada sam odstupio kod remena bregaste, samo je »Kontinental« bio na stanju, mislim da je okej ali ću preventivno skratiti interval, i kod šoferke nakon grada, uzeo »Nordglas« i nju ne preporučujem), mislim kako bi mi samo »Punto« bio jeftiniji.