Aj o predrasudama i istinama.
Vlasnik Alfe se raduje dva puta...hmmm...nije istina.
Vlasnici Alfe idu u raj jer su već prošli pakao....istina.
Ukratko šta se dešavalo. Dugo sam se motao oko problema malo štucavog rada motora, od samog početka. Auto radi, pali, leti, ali nije uglađen. Dobro, možda mora tako, redni petak je to. Dosta para + vremena potrošeno oko perifernih stvari (dizne, turbine, remenice, zamajac), međutim bez uspeha. Posle nekog vremena odlučim da se otvori motor. Unutra čudo. Motor je negde, nekad pre mene progutao valjda svoju turbinu.

Ok, daj da se reši, glava motora komplet sređena, zamena oštećenih klipova, karike, ležajevi, kaiševi, dihtunzi. Kako je to leglo posle 3-4k km, na prvu loptu motor je izgleda dobro radi, smanjio "blow-by", smanjio potrošnju ulja, lepo išao, počeo da smanjuje potrošnju, napokon bio zadovoljan. Onda jednog jutra uzbrdo skočila temperatura, nešto otišlo u qrc. Ne meša ulje, vodu, sve ok radi, sve normalno. Creva naduvana, nema grejanja, znači glava ili dihtung. Tu sam popizdeo, bacio sranje, i reko sebi ne više polovna auta.
Momci koji su uzeli auto rešili su da srede motor, ali izgeda da je blok pukao. Veliku grešku sam napravio što sam se upustio u sređivanje motora, umesto da promenim za manje para ceo motor i bio bi zadovoljan.
Alfa u ovoj varijanti je odličan auto, sa svojim sitinim manama, tenk na putu. Tome je kraj, glava na ramena, idemo dalje.
Kupovina novog auta je veliko zadovoljstvo. U igri su bili Megane, Focus, Koreanci i Astra. Koreanci su još uvek neozbiljni, bar ovo šta se nudi kod nas i za koju cenu. Megane mi se nije svideo do kraja, nisu puno obraćali pažnju na duple dihtunge vrata i slično, pa odaje utisak Dačije. Ostao je izbor na Focus ili Astra za istu cenu za isti motor (1.5 120 KS).
Focus ima nešto bolju izradu, za par detalja, ali je klot. Problem je što se kupovina novog auta svodi na to šta imaju u salonu, a ni tog dizela nisu imali, nego u Subotici. Bio neki benzinac u NS, ali sam dao prednost dizelu.
Astra za iste novce, prilično nakrcana. Ineligentni farovi, asistencije u vožnji, zatamljena stakla, crno "nebo", crne felne, sa crnim lajsnama, sportska sedišta sa nekim podešavanjima i ostali dugmići, uz to garancija je dosta duža (Focus 2 godine, Astra 5 godina).

Šta reći za prvi utisak, za prvih 200 km, tiha je poprilično u vožnji. Vole da navode da im je aerodinamika najbolja u klasi. Od dole je auto kompletno tapaciran. Motor 1.5 turbo D, 3 cilindra. Diskretan, ne primećujem neke anomalije zbog okrnjenog motora. Ono što su trebali jeste da stave jednu kutiju za naočare i dublji džep ispred menjača.
Ostaje da vidim potrošnju, za sad 4,5 l sa ovim većim felnama.