Ford Focus 1.6 zeatec se 16v mk1 pregrevanje glave motora!
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 8
- Član foruma od: utorak, 8. sep. 2020. u 11:50h
Ford Focus 1.6 zeatec se 16v mk1 pregrevanje glave motora!
Ima li neko resenje za problem sa pregrevanjem glave motora, senzor menjan ne pokazuje laznu temperaturu kako sam mislio vec vrlo brzo pokaze radnu temperaturu posle minuta voznje, grejanje je bas slabo, kada se zameni termostat brzo pregreva tako da mi je majsor napravio neki bajpas sa ispravnim termostatom i sada sve funkcionise normalno mada ima taj problem sto ne dolazi do radne temperature vec pokazuje radnu kako mi je objasnio glava se vrlo brzo zagreje dok ostatak motora je hladniji. Ima li neko slican problem ili resenje za ovo i zbog cega se to desava!
- Jozza
- Poruka: 2093
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Re: Ford Focus 1.6 zeatec se 16v mk1 pregrevanje glave motora!
Kolka ti bude temp glave? Očitavaš li temp u brojkama na tabli? Glava i treba brzo da se zagreje, ne znam za radnu temp, ali kod ovog mog Duratek benzinca radna je 102°C, na 107°C pali tek prvu brzinu ventilatora. A grejanje ti neće raditi na ovih 30°C spoljašnje ako imaš digitalnu klimu, jer he kabina već ugrejana
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
Ima manualnu klimu, nisam ocitavao tacno do koliko ide temperatura ali bukvalno za minut nabije radnu temperaturu, znaci skazaljka stoji pravo, mislio sam da je lazna temperatura i video sam da su mi oba creva vode podjednako bila topla znaci termostat bio otkazao, kada je majstor stavio termostat i probao ga poceo je da pregreva, skazaljka ide u crveno, onda je nasao neko resenje da napravi bajpas poveze racvama creva i kaze da su mu iz ovlascenog servisa poslali u PDF skicu kako se to radi, medjutim ocigledno da ima neki problem kao da je negde nesto zapuseno, da li neko zna kako da se resi taj problem. Trebalo bi da nabije radnu temperaturu posle 5-10 minuta voznje valjda kao i svaki auto!
- ljuba power
- Poruka: 2705
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
nema tu nikakvog bajpasa ni pdf formata...promeni majstora
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Прокувај термостат као тест исправности .
За остало , мислим да имаш негде неки ваздушни чеп или су погрешно враћена нека црева .
За остало , мислим да имаш негде неки ваздушни чеп или су погрешно враћена нека црева .
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ili ti prosto duva kompresiju u rashladni sistem 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
ne trosi vodu i ne bucka kada se otvori cep na posudi za antifriz! Kako da to proverim jos, ima li jos neka fora?
Vidi se da je tankim crevom i racvama povezao dovod i odvod i to kaze da tacno ima odredjeni promer i cevi i na koliko se stavlja racva, pokazao mi je sta je radio, da li ima negde sema kako traba da stoje creva moguce da je nesto bilo pogresno povezano odvod i dovod do hladnjaka i nazad??ljuba power piše: ↑petak, 11. sep. 2020. u 17:17hnema tu nikakvog bajpasa ni pdf formata...promeni majstora
Imas li neku sliku ili semu kako treba da stoje creva do hladnjaka i nazad, mislim da se po velicini i duzini uklapaju i tesko ih je zameniti, mislim pogresno povezati??
ljuba power piše: ↑petak, 11. sep. 2020. u 17:17hnema tu nikakvog bajpasa ni pdf formata...promeni majstora
kaze da mu iz nisa kolege koje je kontaktirao poslali uputstvo kako da napravi te racve i preveze, ali opet za manje od minuta voznje pokaze radnu temperaturu a ustvari samo je glava zagrejana dok ostatak motora garantovano nije dostigao radnu temperaturu jer je nemoguce da oistigne za minut ni jedan auto, o cemu moze da se drugo radi ni on ne zna zasto se to desava.
stari termostat je bio sav izbusen kako bi cirkulisala voda i ne bi pregrevao, inace kada se stavi ispravan odmah dize temperaturu pregreva i ide u crveno tek sa ovim prevezivanjem mi je to reseno ali i dalje salbo greje i za cas nabije radnu temperaturu ali ne ide u crveno vec pravo stoji kazaljka kao i sto treba da stoji!
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4931
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Obzirom da tih zetec se ima more na putu, pronašao bi jednog ispravnog i video kako stoje creva ako ništa. Termostat samo iz originala ostalo bacanje para.
Послато са Mi 6X помоћу Тапатока
- Jozza
Original termostat (ako je isti OEM kao na Durateku) je BEHR i često se kao takav može nabaviti jeftinije. Dakle ako ti je skup Ford termostat, saznaj ko ga pravi, i jeftinije je kad kupiš sa proizvođačkom oznakom umesto da piše Ford, FoMoCo, itd
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4931
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Vidiš recimo ja sam hteo moj originalni termostat da zamenim, uzeo baš taj behr i na kraju vratio originalni ( moj problem sa behr je što nije držao temperaturu kad je hladno)
Možda se meni zalomio neki koji nije kako treba.
Možda se meni zalomio neki koji nije kako treba.
- ljuba power
- Poruka: 2705
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
uzmi original termostat i rešio si pregrevanje bez bajpasa
- Jozza
U kakvom je stanju vodena pumpa?ivan.soko piše:Ima li neko resenje za problem sa pregrevanjem glave motora, senzor menjan ne pokazuje laznu temperaturu kako sam mislio vec vrlo brzo pokaze radnu temperaturu posle minuta voznje, grejanje je bas slabo, kada se zameni termostat brzo pregreva tako da mi je majsor napravio neki bajpas sa ispravnim termostatom i sada sve funkcionise normalno mada ima taj problem sto ne dolazi do radne temperature vec pokazuje radnu kako mi je objasnio glava se vrlo brzo zagreje dok ostatak motora je hladniji. Ima li neko slican problem ili resenje za ovo i zbog cega se to desava!
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Samo bih dodao da taj motor po letnjem vremenu izuzetno brzo dize radnu temperaturu, bar po tabli, u mom slucaju je to oko 1km voznje. Zimi nije mnogo duze od toga.
Hocu reci, ne mora nuzno da znaci da je nesto bilo neispravno u startu...
Hocu reci, ne mora nuzno da znaci da je nesto bilo neispravno u startu...
Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14915
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Polazna tacka za sva zakljucivanja je diskutabilna 
Prvo i glavno pitanje je kolika je zaista temperatura motora.
To sto je zamenjen senzor, ne mora bas nista da znaci. ne bi bio ni prvi ni poslednji koji isto tako laze.
Ako je stvarno temperatura glave daleko veca od tempareture motora, to moze samo da ukaze na neki problem sa hladjenjem glave.
Ovo dalje je cisto nagadjanje, ali postoji n razloga zbog kojih to moze da bude tkao.
Mozda je glava obradjivana, pa nisu ukopani kanali za prolaz tecnosti, a neki je bio fabricki odliven tako da je vec bio nizak.
Mozda je neko sipao neko od onih sranja za "saniranje" hladnjaka, pa je nesto zapuseno.
Moze da postoji brdo razloga koji mi ne padaju napamet...
Ali prvo i osnovno je saznati kolika je zaista temperatura i glave i bloka.

To sto je zamenjen senzor, ne mora bas nista da znaci. ne bi bio ni prvi ni poslednji koji isto tako laze.
Ako je stvarno temperatura glave daleko veca od tempareture motora, to moze samo da ukaze na neki problem sa hladjenjem glave.
Ovo dalje je cisto nagadjanje, ali postoji n razloga zbog kojih to moze da bude tkao.
Mozda je glava obradjivana, pa nisu ukopani kanali za prolaz tecnosti, a neki je bio fabricki odliven tako da je vec bio nizak.
Mozda je neko sipao neko od onih sranja za "saniranje" hladnjaka, pa je nesto zapuseno.
Djak pesak 

-
Radjen servispre 5000km nova pumpa i sve ostalo....Jozza piše: ↑subota, 12. sep. 2020. u 19:22hU kakvom je stanju vodena pumpa?ivan.soko piše:Ima li neko resenje za problem sa pregrevanjem glave motora, senzor menjan ne pokazuje laznu temperaturu kako sam mislio vec vrlo brzo pokaze radnu temperaturu posle minuta voznje, grejanje je bas slabo, kada se zameni termostat brzo pregreva tako da mi je majsor napravio neki bajpas sa ispravnim termostatom i sada sve funkcionise normalno mada ima taj problem sto ne dolazi do radne temperature vec pokazuje radnu kako mi je objasnio glava se vrlo brzo zagreje dok ostatak motora je hladniji. Ima li neko slican problem ili resenje za ovo i zbog cega se to desava!
Onsada radi na radnoj temperaturi, ali nabije tu temperaturu bukvalno za minut, taj bajpassto povezuje odvodi dovod hladnjaka mu to odrzava inace bi pregrevao. Upravo zbog brzog zagrevanja je problem jer ne funkcionise normalno nego preko bajpasa.mbole piše: ↑subota, 12. sep. 2020. u 23:25hPolazna tacka za sva zakljucivanja je diskutabilna
- Jozza
Ako sad radi (i ako je termostat 100% ispravan), ja tu ništa ne bih kvario
- van
- VIP
Ја из ове реченице не могу да схватим шта је то .
https://www.focusfanatics.com/threads/a ... 73&slide=0
-
izvinite, greska pri kucanju, trebalo je pisati, "taj bajpas " , crevom i racvom su spojena dovodno i odvodno crevo do hladnjaka.van piše: ↑nedelja, 13. sep. 2020. u 22:31hЈа из ове реченице не могу да схватим шта је то .
https://www.focusfanatics.com/threads/a ... 73&slide=0
- van
- VIP
Видим шта си написоа , није грешка у куцању проблем , разумем текст , него не схватам тај бај-пас .
послао сам дијаграм повезивања црева
послао сам дијаграм повезивања црева
-
pa nonstop cirkulise voda kao da nema termostata a ne pada temperatura bar ne pada na tabli, ko zna kako je u stvarnosti. Kada se voyi bez termostata ne postize bilo koji auto radnu temperaturu, ili pada skazaljka na nizbrdici, kod mene je slucaj da non stop stoji kao radna a ustvari ko zna kakva mu je u stvarnosti jer se munjevitom brzinom zagreje a i slabo mi je grejanje!
- Jozza
Sredina skale je 60-110°C, tako da dok god je na sredini, temp motora je u tom intervalu.
- mbole
- Poruka: 14915
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
To sto je dodato je zakrpa, i resavanje jedne posledice, a ne resavanje uzroka problema.
Ko sto napisah.. prvo videti koja je stvarna temperatura bloka i glave, pa tek ako je stvarno takva kako pokazuje, traziti gde je problem.
I ne resavati "krpljenjem", vec ga resiti tamo gde je nastao. Posto zakrpom resis jedan, a najcesce dobijes dva nova problema
Sent using Tapatalk
Ko sto napisah.. prvo videti koja je stvarna temperatura bloka i glave, pa tek ako je stvarno takva kako pokazuje, traziti gde je problem.
I ne resavati "krpljenjem", vec ga resiti tamo gde je nastao. Posto zakrpom resis jedan, a najcesce dobijes dva nova problema
Sent using Tapatalk
Djak pesak 

-