Napon akumulatora i problemi u vezi istog
Moderator: Dragomir
- sarabo
-
- Poruka: 2082
- Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h
Napon akumulatora i problemi u vezi istog
Evo da otvorim temu možda nekom bude zanimljiva, a možda i prikupimo nove informacije.
Naime čitajući forum saznao sam da je aku napona ispod 12 v gotovo pa mrtav, zanima me kakve sve probleme može izazvati ovakav aku ako se duže koristi.
Svi znamo da u self testu imamo mogućnost provere napona i u mom slučaju to je 11,8 V ( znači kanta po forumu ), međutim ovaj aku nema problema sa paljenjem i svim ostalim funkcijama i nije predimezioniran )
Auto je kod mene godinu dana i nije bilo problema pri paljenju ni na temp -18 ni na ostalim temp.
Naime čitajući forum saznao sam da je aku napona ispod 12 v gotovo pa mrtav, zanima me kakve sve probleme može izazvati ovakav aku ako se duže koristi.
Svi znamo da u self testu imamo mogućnost provere napona i u mom slučaju to je 11,8 V ( znači kanta po forumu ), međutim ovaj aku nema problema sa paljenjem i svim ostalim funkcijama i nije predimezioniran )
Auto je kod mene godinu dana i nije bilo problema pri paljenju ni na temp -18 ni na ostalim temp.
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )
- dino73n
- Poruka: 392
- Član foruma od: subota, 4. jan. 2020. u 07:26h
Re: Napon akumulatora i problemi u vezi istog
Nije bas taj self test pouzdan mjerac napona. Posebno u situaciji kad u jutro dodjes, otkljucas daljinskim daš kontakt i počneš sa testiranjem. Mjerodavno bi bilo da pridješ autu, otvoriš haubu bez da otključavaš auto i multimerom izmjeriš napon. Jer čim otključaš masa elektronskih sklopova iz spavanja predje u aktivan mod i počne trošiti struju, još kad daš kontakt ako je dizel pale se grijači ako je benzin pumpa od goriva itd.
Sent from my Mate10pro using Tapatalk
- sarabo
-
A kako da otvorim haubu bez otključavanja auta?
Sve to što si nabrojao ide u korist aku
Otključam auto, sednem, aktiviram self test i dođen do napona i on pokaže 11,8 V, zaverglam i na čvrgu upali...
A računa se da je za kantu?
Poslato sa HRY-LX1T pomoću Tapatoka
Sve to što si nabrojao ide u korist aku
Otključam auto, sednem, aktiviram self test i dođen do napona i on pokaže 11,8 V, zaverglam i na čvrgu upali...
A računa se da je za kantu?
Poslato sa HRY-LX1T pomoću Tapatoka
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
- dino73n
Pravi fordovi otvaraju haubu ključem izvana 
A pripremi se noć ranije, povuci ručicu pa tek u jutro otvori haubu, naravno ako ne živiš u kraju gdje u jutro nećeš naći ni akumulator ni motor pod haubom.

A pripremi se noć ranije, povuci ručicu pa tek u jutro otvori haubu, naravno ako ne živiš u kraju gdje u jutro nećeš naći ni akumulator ni motor pod haubom.
- Jozza
- Poruka: 2092
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Otvoriš auto, otvoriš haubu, zatvoriš i zaključaš auto. Sačekas minut i izmeriš napon multimetrom (na klemama akumulatora).
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- mbole
- Poruka: 14900
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Mislim da malo masite...
Tebi je bitan stvaran napon akumulatora. Daklem pri normalnoj upotrebi, a ne u nekim polu/laboratorijskim uslovima.
Daklem upravo onako kako senormalno upotrebljava, otkljucas, sve sto treba se popali... mada realno to su jako male struje.
E sad...
Koliki je napon dovoljan, zavisi od gomile faktora.
Najpre.. nije isto dal pricamo o jako modernom autu ili malo matorijem.
Kod ovih novijih, elektronika je "finija", i zahteva neki minimalan napon da bi radila. Plus ostavlja sebi "rezervu", po sistemu: bolje je da ne upalim, nego da nesto vrisne". I cim vidi da nema dosta, kaze jednostavno: ne mere bolan, nedam.
Kod malo starijih, stvari zavise od drugih faktora.
Motor koji je u dobrom stanju, ima anlaser koji je u isto tako dobrom stanju, ulje mu je kako treba, jos svasta nesto... uspece da upali i sa jako niskim naponom, to jest losim akumulatorom.
Izbaci samo jednu od ovih stavki iz racunice, i u problemu si.
Ispravnost akumulatora se gleda u odnosu na prosecan/normalan auto, uz malo rezerve, ne u odnosu na savrseno stanje.
Sam akumulator koji ima napon ispod 12.4V u mirovanju je vec izgubio svoj kapacitet, ne moze da pruzi udarnu struju koju bi trebalo...
Al ce negde i dalje da radi i pali ako je ostatak kako treba.
Tebi je bitan stvaran napon akumulatora. Daklem pri normalnoj upotrebi, a ne u nekim polu/laboratorijskim uslovima.
Daklem upravo onako kako senormalno upotrebljava, otkljucas, sve sto treba se popali... mada realno to su jako male struje.
E sad...
Koliki je napon dovoljan, zavisi od gomile faktora.
Najpre.. nije isto dal pricamo o jako modernom autu ili malo matorijem.
Kod ovih novijih, elektronika je "finija", i zahteva neki minimalan napon da bi radila. Plus ostavlja sebi "rezervu", po sistemu: bolje je da ne upalim, nego da nesto vrisne". I cim vidi da nema dosta, kaze jednostavno: ne mere bolan, nedam.
Kod malo starijih, stvari zavise od drugih faktora.
Motor koji je u dobrom stanju, ima anlaser koji je u isto tako dobrom stanju, ulje mu je kako treba, jos svasta nesto... uspece da upali i sa jako niskim naponom, to jest losim akumulatorom.
Izbaci samo jednu od ovih stavki iz racunice, i u problemu si.
Ispravnost akumulatora se gleda u odnosu na prosecan/normalan auto, uz malo rezerve, ne u odnosu na savrseno stanje.
Sam akumulator koji ima napon ispod 12.4V u mirovanju je vec izgubio svoj kapacitet, ne moze da pruzi udarnu struju koju bi trebalo...
Al ce negde i dalje da radi i pali ako je ostatak kako treba.
Djak pesak 

- Jozza
Aku sa naponom ispod 12.4V je zreo za punjač, i ako dugo stoji na 12.4V ili manje dolazi do sulfatizacije ploča. Sulfat je mekan prva dva-tri dana, a anakon toga prelazi u čvrsto stanje (kristališe) i onda ga je jako teško razbiti desulfatizacijom. Za takve akumulatore spas je desulfatizacija impulsnom strujom napona 16V. Takve punjače nemamo 
PS: skoro sam čitao da je najnovija moda na polju uštede energije to da se i alternatoru "brani" da puni aku na 100%, već je cilj da se isti održava 60-80% klasičnim punjenjem u vožnji, a tek na kočenju se puni maksimalnom snagom. Opet "ušteda", ali ovaj put po džepu vlasnika vozila, jer takav sistem zahteva bolji i skuplji akumulator (AGM uglavnom)

PS: skoro sam čitao da je najnovija moda na polju uštede energije to da se i alternatoru "brani" da puni aku na 100%, već je cilj da se isti održava 60-80% klasičnim punjenjem u vožnji, a tek na kočenju se puni maksimalnom snagom. Opet "ušteda", ali ovaj put po džepu vlasnika vozila, jer takav sistem zahteva bolji i skuplji akumulator (AGM uglavnom)
- dino73n
Imam ja skuter sa start/stop sistemom i tim varijabilnim sistemom punjenja akumulatora. Ima i voltmetar na boardcompu. Uglavnom kad u jutro upalim i dok radi na leru puni 14.8V i cim dodam malo gasa i krenem napon pada na 12.6V i stoji tako sve dok ne pustim gas, cim počne motorno kočenje napon ide na 14.8V i stoji tako dok ne dodam gas ponovo. Tako funkcioniše punjenje dok ne postigne radnu temperaturu, kad se ugrije onda je na 14.8V non-stop. Uglavnom štedi gorivo jer ne opterećava motor maksimalnim punjenjem dok se ne dovede u stanje minimalne potrošnje.
- nikouro
- Poruka: 253
- Član foruma od: utorak, 5. dec. 2017. u 09:58h
Unimer u ruke pa prvo merenje bez potrosaca tj samo da se podigne hauba a zatim merenje i kad se da kontakt. Tako par puta i znas na cemu si
Послато са Redmi 7 помоћу Тапатока
Послато са Redmi 7 помоћу Тапатока
- Jozza
Merodavna su dva napona. Napon akumulatora u mirovanju (bar 2 sata bez potrošača ili nakon punjenja), koji treba da bude 12.8V (na 12.4V je polu prazan i treba da se puni), i donji napon pri verglanju, koji ne sme biti manji od (ne znam tačno, ali recimo) 9V.
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4931
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
10,5... Ispod toga ne valja
Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
- Jozza
Zavisi da li je diZlo ili beMzinac. Meni pametan punjač pokazuje 8V i ispiše FAIR. Svaki put upali "na čvrgu". Možda i zato što je aku 45Ah 420A na Mondeu mk3 2.0 benz. Voziću sa ovim aku do proleća, jer tada ide u drugi auto, a sebi kupujem novi.
- humper
- Poruka: 103
- Član foruma od: sreda, 27. jun 2018. u 00:30h
Gledam ovih dana self test, napon akumulatora ujutru 12v, u toku voznje 14,1.. Odem danas u Vamal group na testiranje kaze aku daje 12,8v dok je punjenje 14,9
dal je moguce da self test bas toliko gresi
U pitanju je focus mk1,5 1.6 benz

- sarabo
-
moraću i ja da odradim sutra testiranje van self testa da vidim šta kaže
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
- Jozza
Dobar multimetar u ruke i izmeri
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4931
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
Uzmeš lepo unimer, neko neka pali a ti gledaj... Videćeš u mirovanju koliko je, zatim prilikom starta na koliko padne.humper piše:Gledam ovih dana self test, napon akumulatora ujutru 12v, u toku voznje 14,1.. Odem danas u Vamal group na testiranje kaze aku daje 12,8v dok je punjenje 14,9dal je moguce da self test bas toliko gresi
- ljuba power
- Poruka: 2704
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
45ah u mondeo 3 2,0benz i radi dobro??Jozza piše: ↑ponedeljak, 13. jan. 2020. u 11:24hZavisi da li je diZlo ili beMzinac. Meni pametan punjač pokazuje 8V i ispiše FAIR. Svaki put upali "na čvrgu". Možda i zato što je aku 45Ah 420A na Mondeu mk3 2.0 benz. Voziću sa ovim aku do proleća, jer tada ide u drugi auto, a sebi kupujem novi.
pa to je akumulator za juga 45....
- Jozza
Moderan Ca/Ca aku, radi ko sat. To mi je rezervni, ne koristi se preko zime drugi auto pa sam ga stavio u upotrebu da ne stoji u garaži, malo malo pa sam ga dopunjavao
- humper
- Poruka: 103
- Član foruma od: sreda, 27. jun 2018. u 00:30h
masa ide na minus klemu ili na sasiju?Djole piše: ↑ponedeljak, 13. jan. 2020. u 20:26hUzmeš lepo unimer, neko neka pali a ti gledaj... Videćeš u mirovanju koliko je, zatim prilikom starta na koliko padne.humper piše:Gledam ovih dana self test, napon akumulatora ujutru 12v, u toku voznje 14,1.. Odem danas u Vamal group na testiranje kaze aku daje 12,8v dok je punjenje 14,9dal je moguce da self test bas toliko gresi
- mbole
- Poruka: 14900
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
I jedno i drugo (a i trece).
Pri tom ides na sam stubic akumulatora, na klemu na akumulatoru i na masu auta.
Isto i na + strani meris na samom stubicu i na klemi.
Tako vidis dal imas problema sa kontaktima, bilo na klemama bilo na vezi mase akumulatora sa sasijom.
Pri tom ides na sam stubic akumulatora, na klemu na akumulatoru i na masu auta.
Isto i na + strani meris na samom stubicu i na klemi.
Tako vidis dal imas problema sa kontaktima, bilo na klemama bilo na vezi mase akumulatora sa sasijom.
Djak pesak 

- Lucky
- Poruka: 1084
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
45Ah sam i ja imao u Mondeo 3 2.0 benz i palio 4 zime bez problema i pojma nemam koliko je pre toga bio u autu, sada ovaj CRDi sto vozim se muci i sa 74Ah, a aku je potpuno nov, alanser extra alternator extra..
- Jozza
Dizelaš i benzinac su ko dupe i oko. Vozio sam par dana Mercedesa benzinca šestaka (124 260E automatik) sa Baner 36Ah, za prvu pomoć (iznenada crko "pravi" aku od 55Ah). I palio je sasvim OK, bez ikakvih problema. Tako da se ne sekiram za ovaj od 45Ah u Mondeu četvrtaku. Ionako fabrički ide aku od 60Ah, ni to nije ne znam koliko veliko. A sećam se da je u Mercedesa 115 200D (popularna Minika) išao aku ko za Tamića.