Focus 2 1.6 TDCI problem sa alternatorom
Moderator: Dragomir
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21494
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Focus 2 1.6 TDCI problem sa alternatorom
Postoje, al' ajd u 100 maraka da nemaju kao što i većina stvarno nema.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Smeo bih da se kladim da nemaju da je Ford jedini auto sa takvim alternatorom
kako bi popravljali brdo mnogo skupljih i kompleksnijih automobila što ima na putevima?

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- Poruka: 654
- Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h
izgubio bi opkladu
- Aca06
-
- Poruka: 3170
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Ljudi ajd malo spustite loptu.
Alternatori kod Forda su bas specificni.
Pricam vam ovo jer sam to doktorirao na mom autu.
Prica ide ovako
Odem u prodavnicu da kupim akumulator, covek mi namesti akumulator uzme svoj instrument da proveri punjenje i auto pokaze 13,6v. Kaze covek decko tebi ne puni alternator koliko treba proveri kod nekog elektricara mozda je samo regler. Odem u krsteni servis da ga sad ne reklamiram, gazda stavi aparat na akumulator ja upalim auto ono i kod njega pokazuje 13,6v. Skine njegov radnik alternator stave ga na probni sto a sad gle cuda na stolu pokazuje 14.4v. Malo je cudno ali da mi promenimo regler pa cemo da vidimo sta se desava. Stavio je zamenski regler ali mi je rekao da ce mozda da se desi da ce upaliti lampicu od akumulatora na instrument tabli jer ti alternatori ne trpe zamenske delove. I tako je i bilo odmah posle 10 sekundi po startovanju motora upalio je lampicu na instrument tabli. Stavi aparat da proveri punjenje ono 14,2v ali svetli lampica (e sad ide igranka do zore, ne rade grejaci stakla, ne rade elektro retrovizori). Tako sam vozio jedno 4 meseca dok nisam kupio drugi alternator. Covek me zove da dodjem da vidim i proverim alternator pre nego sto izvadi motor iz auta. Upalimo motor na tom autu ja stavim unimer na kleme i ocitam punjenje koje je 14,2v u pitanju je dizel motor. Skinem alternator sa tog motora i prenesem ga 10 metara do mog auta namestim ga kod mene. Upalim moj auto stavim unumer da vidim punjenje kad ono 13,6v. Covek mi da drugi kompjuter tu na licu mesta da probam kad ono isto i sa drugim kompom punjenje 13,6v. Ljudi koji ne poznaju rad tih komponenti su me zeznuli jer je i onaj moj prvi alternator koji je bio sa originalnim reglerom radio kako treba. Ovaj drugi alternator vozim vec vise od 6 meseci i nikakvih problema nemam. A onaj stari mi je u rezervi ali sa reglerom koji pali lampicu.
Tako da je poenta u ECU koji kontrolise punjenje.
Toliko od mene o ovoj temi.
Alternatori kod Forda su bas specificni.
Pricam vam ovo jer sam to doktorirao na mom autu.
Prica ide ovako
Odem u prodavnicu da kupim akumulator, covek mi namesti akumulator uzme svoj instrument da proveri punjenje i auto pokaze 13,6v. Kaze covek decko tebi ne puni alternator koliko treba proveri kod nekog elektricara mozda je samo regler. Odem u krsteni servis da ga sad ne reklamiram, gazda stavi aparat na akumulator ja upalim auto ono i kod njega pokazuje 13,6v. Skine njegov radnik alternator stave ga na probni sto a sad gle cuda na stolu pokazuje 14.4v. Malo je cudno ali da mi promenimo regler pa cemo da vidimo sta se desava. Stavio je zamenski regler ali mi je rekao da ce mozda da se desi da ce upaliti lampicu od akumulatora na instrument tabli jer ti alternatori ne trpe zamenske delove. I tako je i bilo odmah posle 10 sekundi po startovanju motora upalio je lampicu na instrument tabli. Stavi aparat da proveri punjenje ono 14,2v ali svetli lampica (e sad ide igranka do zore, ne rade grejaci stakla, ne rade elektro retrovizori). Tako sam vozio jedno 4 meseca dok nisam kupio drugi alternator. Covek me zove da dodjem da vidim i proverim alternator pre nego sto izvadi motor iz auta. Upalimo motor na tom autu ja stavim unimer na kleme i ocitam punjenje koje je 14,2v u pitanju je dizel motor. Skinem alternator sa tog motora i prenesem ga 10 metara do mog auta namestim ga kod mene. Upalim moj auto stavim unumer da vidim punjenje kad ono 13,6v. Covek mi da drugi kompjuter tu na licu mesta da probam kad ono isto i sa drugim kompom punjenje 13,6v. Ljudi koji ne poznaju rad tih komponenti su me zeznuli jer je i onaj moj prvi alternator koji je bio sa originalnim reglerom radio kako treba. Ovaj drugi alternator vozim vec vise od 6 meseci i nikakvih problema nemam. A onaj stari mi je u rezervi ali sa reglerom koji pali lampicu.
Tako da je poenta u ECU koji kontrolise punjenje.
Toliko od mene o ovoj temi.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
- Markedjani
- Predsednik kluba
Misliš da ovi sa skupljim i kompleksnijim kolima krpe alternatore kod lokalnih električara ?
Ode kao gospodin kod adekvatnog majstora, stavi nov alternator i vozi.

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne bih baš rekao da su svi vozači dovoljno upućeni u rad alternatora i to da voze samo kod krštenih majstora i u mogućnosti da kupuju samo nove delove.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ništa, ako ste tako sigurni... što ne reše čoveku problem ?

- mbole
- Poruka: 14901
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Malo me ovo zaintrigiralo, pa sam malopre popricao sa komsijom autoelektricarem.
Ford sa svojim sistemom jeste specifican, i otprilike: kad mi dodje da menjam regler na njemu.. prekrsti se, pa sta bude.
Sistem mu je drugaciji nego kod drugih novijih automobila.
Na stolu moze da se ispita sam alternator, daklem da se vidi da li su mu namotaji kako treba, diodna ploca, mehanicki delovi, ali regler ne moze.
Skoro je kupio neki uredjaj koji bi trebalo da moze da ispita regler, ali jos nema dovoljno iskustva sa njim da bi znao sigurno.
Sent from my Nokia 5.1 Plus using Tapatalk
Ford sa svojim sistemom jeste specifican, i otprilike: kad mi dodje da menjam regler na njemu.. prekrsti se, pa sta bude.
Sistem mu je drugaciji nego kod drugih novijih automobila.
Na stolu moze da se ispita sam alternator, daklem da se vidi da li su mu namotaji kako treba, diodna ploca, mehanicki delovi, ali regler ne moze.
Skoro je kupio neki uredjaj koji bi trebalo da moze da ispita regler, ali jos nema dovoljno iskustva sa njim da bi znao sigurno.
Djak pesak 

- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Kad pročitaš tuđa iskustva i sve te muke sa popravkama fordovih alternatora, zar nije lakše i jeftinije dati stari i doplatiti za fabrički remontovan......staviš ga i voziš dalje.
- Jozza
- Poruka: 2093
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Regler na testu bio ispravan a praznio mi aku preko noći. Stavljen nov i sve OK
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- ljuba power
- Poruka: 2704
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
nema tu remonta.samo zamena za drugi
- Jozza
Četkice, ležajevi, diodna ploča, regler, sve moze da se menja i stavi nov deo. Ako su namotaji dobri i osovina rotora nije kriva može da se remontuje alt
- mbole
Glavni problem je sa reglerom. On je jako specifican, a koliko sam shvatio ne postoji kao oridjidji ili OEM deo.
Svi zamenski su : moz da bidne, al ne mora da znaci.
Sve ovo ostalo navedeno, naravno da moze da se zameni i tu nema problema.
Drugo, mislim da postoji i fabricki remontovan (ne smem da tvrdim, al odnekud mi u secanju da sam ga video u ecat-u)
Trece.. ako mi je majstor naplatio remont, i on ne radi kako treba, ocekujem ili da mi vrati pare, ili da izmisli neki koji radi kako treba, pa makar bio i moj koji ce ponovo da remontuje, o svom trosku naravno.
Svi zamenski su : moz da bidne, al ne mora da znaci.
Sve ovo ostalo navedeno, naravno da moze da se zameni i tu nema problema.
Drugo, mislim da postoji i fabricki remontovan (ne smem da tvrdim, al odnekud mi u secanju da sam ga video u ecat-u)
Trece.. ako mi je majstor naplatio remont, i on ne radi kako treba, ocekujem ili da mi vrati pare, ili da izmisli neki koji radi kako treba, pa makar bio i moj koji ce ponovo da remontuje, o svom trosku naravno.
Djak pesak 

- iDroid
- Poruka: 39
- Član foruma od: sreda, 2. mar. 2016. u 01:20h
Problem je resen trecim i ovaj put ispravnim alternatirom.
Da li moze da se ispita ili ne sada nije bitno poenta je bila da na najlaksi nacin ustanovimo u cemu je problem. Pomislili smo da je ECU.
Rece mi majstor da je ovaj treci alt od 150A za razluku od prethodnih koji su bili 120A. Ne znam da li to moze da pravi probleme ali meni je auto i onako pun potrosaca tako da od viska glava ne boli valjda
Mozda sam predugo bio bez auta pa sam ga se uzeleo ali cini mi se da kopletno radi bolje nakon zamene. Radi mirnije i ide bolje ali ne znam da li to ima veze sa alternatorom ili sam ja samo uvrteo u glavu.
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Da li moze da se ispita ili ne sada nije bitno poenta je bila da na najlaksi nacin ustanovimo u cemu je problem. Pomislili smo da je ECU.
Rece mi majstor da je ovaj treci alt od 150A za razluku od prethodnih koji su bili 120A. Ne znam da li to moze da pravi probleme ali meni je auto i onako pun potrosaca tako da od viska glava ne boli valjda

Mozda sam predugo bio bez auta pa sam ga se uzeleo ali cini mi se da kopletno radi bolje nakon zamene. Radi mirnije i ide bolje ali ne znam da li to ima veze sa alternatorom ili sam ja samo uvrteo u glavu.
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
- mbole
Mislim da ti se ne cini.
Ne moze zedno magare da vuce
A u modernom autu, gomila magaradi je na struju
Ne moze zedno magare da vuce

A u modernom autu, gomila magaradi je na struju
Djak pesak 

- ljuba power
- Kontakt:
staviš zamenski regler i diodnu ploču, sve ostalo je u redu.puni 14,2v i sija lampica od alternatora.tako da se rizik ne isplati!desilo se kolegi električaru (dobar majstor)i dao mi savet da to ne radim.tako da ko hoće da remontuje,ugradi,nevalja, i posle da kupuje drugi!!neka remontuje
-
- Poruka: 654
- Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h
OEM alternator tacno pise kataloski broj ,koliko volti, koliko ampera. kakav je fabrika stavila takav i ti stavis i nema problema. ovo dali je 13.6 ili 14v ili 14.2v je nagadjanje i posao bez ikakve potrebe.
- mbole
Cekaj ljubo... ako sam remontovao alternator, sto bih posle kupovao drugi? Valjda je majstor duzan da stoji iza svog rada?
Za regler se slazemo, ko sto pisem gore, specifican je. Diodna ploca... ne bi trebalo da ima problema sa njom, osim ako je neka bas kilava.
Za regler se slazemo, ko sto pisem gore, specifican je. Diodna ploca... ne bi trebalo da ima problema sa njom, osim ako je neka bas kilava.
Djak pesak 

- Jozza
Ne valja taj zamenski regler. Tj većina ne valja, ali ima majstora koji znaju šta moze a šta ne moželjuba power piše:staviš zamenski regler i diodnu ploču, sve ostalo je u redu.puni 14,2v i sija lampica od alternatora.tako da se rizik ne isplati!desilo se kolegi električaru (dobar majstor)i dao mi savet da to ne radim.tako da ko hoće da remontuje,ugradi,nevalja, i posle da kupuje drugi!!neka remontuje
- mbole
Mislis: metodom uzaludnih pokusaja
smo naboli jedan model koji radi, i nikom necemo da kazemo koji je.

Djak pesak 

- Jozza
Jok, ubo majstor iz prve, i radi evo već par godina, leti klima non-stop, zimi grejanje sedišta i šoferke. Fabrički mi zapao taj od 150A, radi za sve pare. Ako te interesuju detalji mogu da ga pitam, ili da ti dam broj pa zovi (062254422 Srđan)
- mbole
Ma hocu da kazem, majstor je probao 10 raznih, pre tvog, i uklavirio koji radi 
Ili ste jednostavno imali srece i ti i on.
Koliko ja kontam, taj regler ima ekstra uske tolerancije, a to bas i nije jeftino davse napravi

Ili ste jednostavno imali srece i ti i on.
Koliko ja kontam, taj regler ima ekstra uske tolerancije, a to bas i nije jeftino davse napravi
Djak pesak 

- Jozza
Ni zamenski nije bio jeftin. A tek original je skup. Mada, vredi ako se pogleda šansa da nešto ne radi.
PS: nisam ga ni pitao kako je znao šta radi
PS: nisam ga ni pitao kako je znao šta radi
- ljuba power
- Kontakt:
na greškama se uči,oduvek bilo.bolje na tudjim greškama.krenuo ja ovaj da remontujem,našao nov regler i diodnu ploču...nešto sam načuo da ne uspeva uvek i zovem električara da ga pitam kakva iskskustva ima sa fokusom 2?!kaže bolje nemoj,nećeš ubosti iz prve.pošto su delovi 6000,7000 din,to mi je bilo dovoljno da ne rizikujem.pošto bih morao da ispošujem mušteriju o mom trošku
npr: desi se da posle zamene reglera i diodne ploče alt ne puni dobro ili sija lampica,(što je vrlo moguće)uložio si 5,6k din u delove.sigurno ne bih opet menjao još jedan regler jer postoji mogućnost da ni taj ne odgovara!nego bih kupio drugi ispravan alternator o svom trošku jer nisam dobro remontovao.sa nalepnice na alternatoru se ne mogu uočiti svi brojevi koji su ispisani pa tako ne možeš sa sigurnošču naći odgovarajuće delove tj.regler i diodnu ploču.isto tako po broju šasije izbacuje dva tipa alternatora 120a i 150a.tako da sam poučen tudjim iskustvima uvideo da se ne isplati remontovati alternator od fokusa i mondeambole piše: ↑utorak, 9. jul 2019. u 19:14hCekaj ljubo... ako sam remontovao alternator, sto bih posle kupovao drugi? Valjda je majstor duzan da stoji iza svog rada?
to na novom piše... u stvarnosti se ne vidi ni dali je 120a ili 150a,konkretno na ovom što sam sad radio i zamenio drugim
- mbole
Ah... ti posmatras sa tacke gledista majstora, a mi sa tacke musterije
(posto je pocetno pitanje bilo od musterije).

Djak pesak