Došlo vreme da se promene diskovi i pločice. Pomalo je počeo da trese volan i zaista, bio je poslednji čas da menjam diskove i pločice. Opredelio sam se za ATE komplet. Kupio sam i prednji i zadnji komplet.

Kad sam skinuo prednje diskove, spolja gledano to i nije izgledalo tako loše... evo...

Međutim, unutrašnja strana je blago rečeno, bila kritična... tako reći katastrofalna... evo... Diskovi u fazi truljenja i raspada

A pločica, ako se može reći, da je poslednji voz... pre bih rekao poslednji vagon poslednjeg voza... Frikcionog materijala više ni nema... faktički između nule i milimetra.

Kompletnu zamenu i prednjih i zadnjih doskova i pločica sam uradio sam

I za vraćanje zadnjih klipova, sam sam napravio-doradio stegu DIY:

Za podmazivanje vođica-klinova prednjih klešta, posebna mast ATE takođe:

A za podmazivanje klizača pločica na kaliperima kao i samih pločica, bakarna-temperatruna mast:

Za prednje nisam snimao međufaze, ali za zadnje jesam. Evo kako je izgledala glavčina odmah po skidanju staorg diska:

A ovako je to izgledalo posle čišćenja:

I na kraju, stavljen disk, kaliper i pločice:

Isprobao auto... ništa ne trese.. ne vuče nigde u stranu... ne greju se felge... koči na pogled....

I na kraju, otišao danas na valjke, čisto da se uverim... razlike u procentima skoro da nema (1 %)... Sile i napred i nazad kao kod novog auta.. ručna takođe... Jednom rečju. kao iz fabrike da je izašao...
Cena delova, 33.400,00 dinara.
Uloženi rad, dva popodneva (za prednje 2 sata, za zadnje 3 sata)