Posto me nije bilo skoro godinu dana, vreme je da se javim i pohvalim moju kosilicu
U zadnjih godinu dana, tj od prethodnog javljanja, sam presao 20.000km bez ikakvih problema, sada me je ovo stanje usporilo i vec dve nedelje se ne vozim nigde, ali kada prodje Korona eto nas opet u pojacanom tempu.
U decembru smo bili u Nemackoj, u Stutgartu, presao sam skoro 3.100km sa 3.5 rezervora, sve autoput, prosek 120km/h. Naravno pun auto, 5 osoba, gepek pun do krova... Prvo stajanje je bilo u Lincu i do tada je potrosnja bila 6.2l, e od tog trenutka se sve menja... Potrosnja pocinje polako da pada, imali smo dosta voznje po Stutgartu, Sindelfingenu i nakon par dana sipali gorivo i krenuli kuci sa potrosnjom od oko 5.8l... Mogu vam reci da nemacko gorivo cini cuda sa malolitraznim motorima jer je potrosnja do narednog sipanja negde kod Budimpeste sisla na neverovatnih 5.5lit na cemu se i zadrzala nakon skoro 3.100km.... Sve vreme je bio na tempomatu na 125km/h, u par trenutaka kroz Austriju nas je uhvatio i sneg ali to nije predstavljalo veliki problem...
E posto sam bio jako zadovoljan kako se Focus ponasao na tom putu, a ujedno i to sto mi je cerka tom prilikom na Evropskom prvenstvu u Nemackoj postala Evropska Taekwondo sampionka

resio sam da se pocastim i odradim "malo" povecanje snage, tako da sada moja kosilica moze da kosi i uzbrdo
Posle skoro 3h slusanja kako auto samo sto ne poleti sa masine doslo se i do nekih rezultata. Sa pocetnih 103ks/180nm dosli smo do 140ks/245nm
Od tog trenutka je proslo skoro tri meseca i za sada sam zadovoljan. U pocetku se potrosnja drzala na potpuno istom nivou kao i pre podizanja snage, ali sam onda presao sa MaxxMotion na G-Drive i potrosnja je pala za oko 0.2l. Posto auto vozim svaki dan na potpuno istoj relaciji i u isto vreme (NS-IN-NS), verujem da ima nesto do goriva... Nakon cipovanja auto ima osetno vise snage, imam osecaj da me neko dodatno pogura od nazad kada mu dam malo jaci gas, moze da se vozi lepo vec od 1.350rpm sto ranije nije bio slucaj, a vuce i preko 4.500rpm bez ikakvih problema. Npr u petoj brzini na 60km/h mu dam gas i on pocne da vuce kao ranije sto je vukao u cetvrtom stepenu prenosa...
Kada se sve ovo uporedi sa fabrickim grafikonom dobije se jasna slika da je ovo stvarno veliki pomak u snazi...
Ja sam vise nego zadovoljan kako auto sada ide, a najvise zbog jedne cinjenice. Pre svega ovoga sam se bio malo razocarao u Focusa jer moja Fiesta sa istim motorom od 100ks ali i 400kg manje, isla kao poludela u odnosu na Focusa... sada kada sednem u Fiestu, dam joj gas imam utisak da Focus ima duplo vise snage od nje uprkos svojoj tezini i velicini. Tako da to povecanje od 40ks i skoro 70nm se itekako oseti... Long live EcoBoost
Ali kopka me samo jedna stvar... englezi izvlace iz njih po 180ks

Salu na stranu, naravno da necu to pokusavati jer ipak meni treba auto u kojem se vozi porodica, a svaki put samnom u auto je najmanje dva moja deteta, pa mi je ovo povecanje snage bilo potrebno iz razloga da imam malo vise snage kada je auto pun, tj ukoliko mi to zatreba u nekoj situaciji, a ne da ponizavam neke dizele na semaforu i pravim se vazan sa karavanom i zatamljenim zadnjim staklima
Nadam se da je to sve sto se tice pojacavanja ovog Focusa... osim ako ne ulete neke povoljne 17ke sa Titanium Focusa 2015+ hmmmm

... kada kazem povoljne, mislim na skoro pa dzabe... tj dzabe... ali da i gume idu uz njih