Zamena ib5 menjaca
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 150
- Član foruma od: subota, 24. jan. 2015. u 15:36h
Zamena ib5 menjaca
Dali neko zna dal se pasuje menjac sa fieste 1.25 na 1.4 bezninci oba..
Fiesta je 2010 god serija 6 ( model 2008- 2013)
Kataloski broj ili oznaka mog menjaca je 8A6R 7002 JA (1.4 benz 71kw motor) trebao bih ga zameniti sa 8A6R 7002 JE (od 1.25 benz motora)
Koja je razlika u ovom zadnjem slovu?
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Fiesta je 2010 god serija 6 ( model 2008- 2013)
Kataloski broj ili oznaka mog menjaca je 8A6R 7002 JA (1.4 benz 71kw motor) trebao bih ga zameniti sa 8A6R 7002 JE (od 1.25 benz motora)
Koja je razlika u ovom zadnjem slovu?
- ljuba power
- Poruka: 2713
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
Re: Zamena ib5 menjaca
trebalo bi da su isti menjači.spojnička osovina od 1,4 je ista što znači da ulazi u lamelu od 1,25.isto kvačilo imaju i zamajce
-
Kakve zamajce imaju? Bojim se da recimo nije isti prenos pa da ne brljavi kompjuter ili ne pokazuje pogresno brzinu i slicne stvari... ja imam simptome kao da.mi je crkao plivajuci zamajac koji ovaj auto nema... bar po recima majstora obican zamajac imaju...
Moj je problem 80% slican ovome sa linka
ALI NA 0.27 sekundi,
dakle ovakvo krkljanje pri ubrzavanju od 1000 do 2000 obrtaja... u leru se nista ne cuje, osim sto ponekad zalupa ako startujem auto sa pustenim kvacilom u neutral
Dakle da ima plivajuci tacno bih to menjao...
Ovde me majstori ubedjuju da menjam menjac...
Moj je problem 80% slican ovome sa linka
ALI NA 0.27 sekundi,
dakle ovakvo krkljanje pri ubrzavanju od 1000 do 2000 obrtaja... u leru se nista ne cuje, osim sto ponekad zalupa ako startujem auto sa pustenim kvacilom u neutral
Dakle da ima plivajuci tacno bih to menjao...
Ovde me majstori ubedjuju da menjam menjac...
- ljuba power
- Kontakt:
nemožeš porediti zvuke plivajućeg i tvoj bez plivajućeg z.!šta se kod tebe dešava?jel ima razlike u leru kad stisneš/pustiš kvačilo,curi ulje na poluosovinama,voziš prvom konstatno 20,30kmh i nešto drobi/huče,krči pri promeni stepena prenosa?šta od toga imaš simpoma
- mbole
- Poruka: 14993
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Nema sta da brljavi kompjuter.
Ne moze ni da pokazuje pogresno brzinu, posto se to meri na tanjirastom zupcaniku diferencijala, sto je isto ko da meris na tocku, daklem kakav god da je prenos u menjacu, merenje je posle njega.
Ili... kod novijih se meri direktno na tocku (ABS modul daje informaciju o brzini).
Ako odnosi nisu isti, samo ces imati promenjena ubrzanja, max brzinu i slicno.
JA menjac:
From: 21-07-2008 To: 22-03-2010 1.4L Zetec-S VCT HPDC 95PS - Sigma, 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 21-07-2008 To: 22-03-2010 1.4L Duratec 16V PFI (90PS) - Sigma, 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 21-07-2008 To: 22-03-2010 1.4L Zetec-S PFI Bi-Fuel 96PS Sigma, 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 21-07-2008 To: 22-03-2010 1.25L Duratec 16V EFI(60PS) - Sigma, 5 Speed Manual Transaxle - B5/IB5, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
JE ili ne postoji ili je moj ecat mator
Mozda je JB
From: 22-03-2010 To: 20-09-2010 Fiesta 2008-, 1.4L Duratec 16V PFI (90PS) - Sigma, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 22-03-2010 To: 20-09-2010 Fiesta 2008-, 1.25L Duratec 16V EFI(60PS) - Sigma, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 22-03-2010 To: 20-09-2010 Fiesta 2008-, 1.4L Zetec-S PFI Bi-Fuel 96PS Sigma, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
From: 22-03-2010 To: 20-09-2010 Fiesta 2008-, 1.4L Zetec-S VCT HPDC 95PS - Sigma, 4.06, Gear 3.58/1.93/1.28/0.95/0.76
Prenosni odnosi u ova dva su koliko vidim isti, a sta je promenjeno u martu 2003 ne znam.
Djak pesak 

-
Nema razlike pustanje kvacila u leru, menjac radi odlicno, nema metala u ulju, ulje promenjeno originalnim...nema zvukova iz kvacila prilikom polaska, nosta sve normalno. ima zvuka kada startujem auto sa otpustenim kvacilom evo snimka tog zvuka:ljuba power piše:nemožeš porediti zvuke plivajućeg i tvoj bez plivajućeg z.!šta se kod tebe dešava?jel ima razlike u leru kad stisneš/pustiš kvačilo,curi ulje na poluosovinama,voziš prvom konstatno 20,30kmh i nešto drobi/huče,krči pri promeni stepena prenosa?šta od toga imaš simpoma
I ima isti zvuk kao na onom videu tj ako ubacim u drugu spustim obrtaje na 1200 i dam mu gas naglo onda pocne da cagrlja kao na onom videu, znaci bas taj zvuk..sto jace dam gas to se jace cuje, ako kad gas umereno onda dobija neki zvuk slican kao kad ode kineticki zglob. taj zvuk traje do 2000 obrtaja i nestaje... to se desava u svakoj brzini najvise u drugoj, trecoj, u 4 manje dok u 5 skoro pa nema zvuka ali u 5 brzini na 1200 on ne moze ni da vuce... i ima nekakav luft u voznji, da ne kazem trza, dan pustim gas trgne par puta ali bez lupkanja ili tome slicno... i kada pustim kvacilo tj podjem, kada kvacilo ukopca ponekad trgne...sve zivo pregledano, nigde kapi ulja nigde lufta. Auto ima 160k km sa urednim servisima itd...
Dakle zvuk kao iz videa samo pri opterecenju tj kada auto ubrzava u svakoj brzini do 2000obrtaja posle toga nista
Mnogo cudan problem, 3 meseca se vec mlatim tim autom i nikako da resim gledala su ga 12 majstora, od njih 2 su rekli da je menjac, drugi da ne znaju i da sumnjaju da ima plivajuci...iz mog ranijeg iskustva sa mk6 fiestom msm da je menjac e sad bojim se da to zamenim a ispadne da nije to...
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21574
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
meni jedino što pada na pamet jeste da je srce lamele dobilo lufta pa pravi raznorazne zvukove.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- Poruka: 654
- Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h
pre ce biti kvacilo nego menjac. ja sam taj menjac bacio u otpad .stajao je kod mene par god. niko me za njega nije pitao.
-
Menjaci na mk6 su ocaj zato sto su kineski... od 2008 pa navise... vec mi je crkao menjac na fiesti koja je imala 140k i bila stara 7 godina...
Nije istog kvaliteta, imao sam skoro sve fieste u zivotu... nije ni taj ib5 vise kvalitetan kao stari nemacki...
Pod ovim "ocaj" mislim da sve radi dok mu je garancija u toku... kao u ostalom i sve sto se sad prodaje..i nike cudno da vidis slucaj gde je motor odapeo pre kvacila (pogledaj oglase u ch recimo za fokus 2010+) ili kod mene fiesta na 140k menjac...
Meni lici na nekakav luft u delu menjaca koji ima iste obrtaje kao motor... i do 2000 obrtaja ili nema dovoljno ulja ili ima nekakav luft koji se posle 2k rpm gubi tj ne cuje... i to sve samo pri opterecenju... kontam da je do dela prenosa tj dif i ostalog to bi se culo na svim obrtajima motora.takodje je cudno sto se u 5 brzini ne cuje.. Srce lamele ne znam dali moze da se cuje ovako glasno
Nije istog kvaliteta, imao sam skoro sve fieste u zivotu... nije ni taj ib5 vise kvalitetan kao stari nemacki...
Pod ovim "ocaj" mislim da sve radi dok mu je garancija u toku... kao u ostalom i sve sto se sad prodaje..i nike cudno da vidis slucaj gde je motor odapeo pre kvacila (pogledaj oglase u ch recimo za fokus 2010+) ili kod mene fiesta na 140k menjac...
Meni lici na nekakav luft u delu menjaca koji ima iste obrtaje kao motor... i do 2000 obrtaja ili nema dovoljno ulja ili ima nekakav luft koji se posle 2k rpm gubi tj ne cuje... i to sve samo pri opterecenju... kontam da je do dela prenosa tj dif i ostalog to bi se culo na svim obrtajima motora.takodje je cudno sto se u 5 brzini ne cuje.. Srce lamele ne znam dali moze da se cuje ovako glasno
- ljuba power
- Kontakt:
jednostavno nek ti majstor skine menjač,pregleda kvačilo- srce lamele.pa ako je kvačilo u redu nek otvori menjač i vidi jel se pojelo nešto u njemu kao npr ležaj snopa do prve brzine pa pod opterecenjem preskače i ne prenosi obrt.moment na diferencijal.(to mi pada na pamet po simpomima,što je vrlo moguće)stim da je to upitanju imao bi u ulju opiljaka...možda je i pokidao par zuba na tom snopu pa zato nema opiljaka...svašta sam se nagledao pri otvaranju menjača.pa ako se ustanovi da je otšlo u menjaču nešto od navadenog -zameni menjač drugim.
da se otvori menjač i vidi u kakvom su stanju ležajevi i zupčanici treba pola sata

da se otvori menjač i vidi u kakvom su stanju ležajevi i zupčanici treba pola sata

-
Pa to i planiram da uradim, bas kako si naveo, zbog toga sam i pitao dali moze ovaj menjac koji sam nasao, jer bih da ukoliko mi treba menjac kupio odmah, medjutim ne mogu da nadjem pd 1.4... samo od 1.25. Nzm da preskacu ili je pokidao zubce to bi se osetilo valjda u voznji, nema cimanja nito bilo cega pri ubrzavanju samo taj odvratni zvuk... opiljaka nema ulje sam procedio, nema nista... jedino ako nisu ostali na magnetu unutra... jedan mi majstor tvrdi da je to nekakav aksijalni luft menjaca... pojma nemam.... mislio sam da je procedura rasklopiti menjac...
Opet sa druge strane i ti polovni menjaci su oko 100 150k sa auta stara 7-10 god koji su, ako uzmem u obzir moja dva, pred kraj radnog veka...pa je sve to rizicno...na prosloj fiesti menjac svirao kao da vozim avion....140k bukvalno kao iz fabrike auto, uostalom kao i ovaj sto imam sad, neverovatno koliko je to nekvalitetno
Opet sa druge strane a koliko ja znam o menjacu, taj deo koji prenosi na diff bi trebao da se ne okrece ako je auto izbacen, otkud ona lupanje kada je auto izbacen a palim ga sa pustenim kvacilom... zaboravio sa da napomenem da se ovo lupanje najvise cuje ako ugusim auto u momentu kada se motor na silu gasi...recimo ugusim ga u brzini ili ga samo malo zaverglam da ne upali nego da se zagusi onako (izbacen menjac a otpusteno kvacilo) sa pritisnutim kvacilom jok
Opet sa druge strane i ti polovni menjaci su oko 100 150k sa auta stara 7-10 god koji su, ako uzmem u obzir moja dva, pred kraj radnog veka...pa je sve to rizicno...na prosloj fiesti menjac svirao kao da vozim avion....140k bukvalno kao iz fabrike auto, uostalom kao i ovaj sto imam sad, neverovatno koliko je to nekvalitetno
Opet sa druge strane a koliko ja znam o menjacu, taj deo koji prenosi na diff bi trebao da se ne okrece ako je auto izbacen, otkud ona lupanje kada je auto izbacen a palim ga sa pustenim kvacilom... zaboravio sa da napomenem da se ovo lupanje najvise cuje ako ugusim auto u momentu kada se motor na silu gasi...recimo ugusim ga u brzini ili ga samo malo zaverglam da ne upali nego da se zagusi onako (izbacen menjac a otpusteno kvacilo) sa pritisnutim kvacilom jok
- ljuba power
- Kontakt:
to si u pravu da snop koji prenosi silu na dif tj.njegova osovina se ne okreće ako je izbačen iz brzine ali se okrecu zupčanici na snopu.nisam sve čitao što si pisao...kažeš lupa u menjaču pri paljenju,a sa stisnutim kvačilom ne lupa?
-
Tako je, ima video iznad koji sam snimio, desi se da kada palim i gasim zalupa ako je pusteno kvacilo naravno izbacen auto... ljupa kao plivajici zamajac na dizelima, bar se.menintako cini, imas lepo snimljen video ovde prilikom paljenja
I ovde prilikom ubrzavanja u svakoj brzini gde se cuje to rondanje koje traje do 2000 rpm posle toga moz da mu radis sta oces nista.. ja sam ga vozio 170 i nista nikakav zvuk ni problem.. dakle u sledecem videu vozen je do nekih 2.5 rpm u svakoj brzini, tacno na 2k rpm primetices da se zvuk gubi, ovaj video snimljen je na
Menjacu
Ovo.lupanje mogu da isprovociram ako samo malo zaverglam auto, toliko kratko da se.mptor ne upali nego pocne da se gusi onako i ugasi se, tada lupa kao lud... sve zivo sam probavao pa i to.. ovo naravno nema ako pritisnem kvacilo
I ovde prilikom ubrzavanja u svakoj brzini gde se cuje to rondanje koje traje do 2000 rpm posle toga moz da mu radis sta oces nista.. ja sam ga vozio 170 i nista nikakav zvuk ni problem.. dakle u sledecem videu vozen je do nekih 2.5 rpm u svakoj brzini, tacno na 2k rpm primetices da se zvuk gubi, ovaj video snimljen je na
Menjacu
Ovo.lupanje mogu da isprovociram ako samo malo zaverglam auto, toliko kratko da se.mptor ne upali nego pocne da se gusi onako i ugasi se, tada lupa kao lud... sve zivo sam probavao pa i to.. ovo naravno nema ako pritisnem kvacilo
- ljuba power
- Kontakt:
menjač je rikno.mogu ti reći da te ib5 menjače iz eskorta sam ja u novom sadu prvi počeo da remontujem i otvaram još 2000-te g.odlazili su ležajevi diferencijala,uglavnom na dizelima.imao sam bar 2.kom nedeljno remonta.konusno valjkasti skf ležaj x2 i 2 semeringa. davao garanciju 2.god
-
Sta ti predlazes u ovom slucaju.. dali da uzmem neki polovan ili da popravljam ovaj... kod mene je problem u necemu sto se okrece i u leru... tako da diferencijal otpada, ili je i differencial i taj deo koji se vrti u leru...
Evo jos jedan video iz kabine u 3 brzini na 4 sekundi dodam gas na 1000 obrtaja i do 2k rpm se cuje...
Evo jos jedan video iz kabine u 3 brzini na 4 sekundi dodam gas na 1000 obrtaja i do 2k rpm se cuje...
- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Какав је лер на аутомобилу ?
Тај звук праве пулсеви радилице , који су минимални код бензинца . Ако неравномерно цилидри раде на леру и малом гасу ето чукања који се преноси на осовину мењача . Звоне лежајеви мењача или неки други део који не може да се носи са "чукањем" радилице . Можда ти је отишло срце ламеле , тј . опруге .
Ако мењач лепо ради преко 2500 обртаја па све до краја на пуном гасу , када даш и пустиш гас и поново даш , ако нема никаквих удараца и чудног звука , све је ок.
Тај звук праве пулсеви радилице , који су минимални код бензинца . Ако неравномерно цилидри раде на леру и малом гасу ето чукања који се преноси на осовину мењача . Звоне лежајеви мењача или неки други део који не може да се носи са "чукањем" радилице . Можда ти је отишло срце ламеле , тј . опруге .
Ако мењач лепо ради преко 2500 обртаја па све до краја на пуном гасу , када даш и пустиш гас и поново даш , ако нема никаквих удараца и чудног звука , све је ок.
-
Nema zvukova nikakvih preko 2000 osim sviranja iz auspuha... motor radi lepo sta znam, oce pomalo da bude bucan motor kao ventilida se cuju ali to samo kad se auto ne vozi par dana i dok se ne zagreje, ulje ne trosi bar do 7000km od zamene. Probao sam danas sae 90 + abro aditiv da mu sipam u menjac (cisto da vidim dali je do menjaca, napravio par kruga ) i isti zvuk sve isto... osim tog zvuka do 2k rpm i nekakvog "amortizovanog" cimanja (bez lupkanja i zvukova) nema nikakvih drugih simptoma...
Drzaci mi dodju kao klimavi dosta, dal to tako treba pojma nemam, nije nijedan pokidan donji sam menjao skoro i nema nikakve razlike
Drzaci mi dodju kao klimavi dosta, dal to tako treba pojma nemam, nije nijedan pokidan donji sam menjao skoro i nema nikakve razlike
- van
- VIP
Лер ?
- ljuba power
- Kontakt:
napisao sam ti već...treba ga otvoriti i videti šta je unutra.zavisi od majstora jel hoće-zna da ga otvara.ili uzmi drugi da ti garantuje da je dobar pa montiraj taj sa garancijom da je ispravan.ovaj donesi meni da ti ga sredim ako bude moglo, pa imaš rezervni za prodaju
-
Nema nikakvih zvukova na leru, pustanje l pritiskanje kvacila, polazak, zapinjanje u brzini pod rucnom, bez zvukova ikakvih... veoma cudno... zalupa jedino pri paljenju i gasenju ponekad ako je pusteno kvacilo, bas kao kad ode plivajuci na auta koja ga imaju... najvise zalupa kada se ugusi motor, ima video sam postavio gde zalupa kada ga palim i gasim..
To i jedino sto rove melje kao mecka ako mu nabodem gas na 1000 rpm dok ne dodje do 2k i tu odjenom prestane...
To i jedino sto rove melje kao mecka ako mu nabodem gas na 1000 rpm dok ne dodje do 2k i tu odjenom prestane...
-
Jedino sto sam za sada provalio je ako malo drzim nogu na kvacilo, toliko da lamela skroz pomalo proklizava i onda nabodem gas nema tog cagrljanja koje se cuje pri ubrzavanju do 2k rpm... dakle cagrljanje samo kada je lamela skroz ukopcana... dal ovo ima smisla nzm... meni je najlakse da uzmem menjac (ako nadjem isti i sa nekakvom garancijom) i lamelu neg se bojim da nije do toga...
Ovaj sam auto uzeo zatonstonje kao nov ovako i zato sto je to bila jedina fiesta od 5 komada kojoj se nije cuo input shaft tj zujanje u leru kad se pusti kvacilo... ono ispade bas da ne valja hahah
Obde pa pisu da je to normalan zvuk
https://www.fiestafaction.com/forums/sh ... 685?page=1
Ovaj sam auto uzeo zatonstonje kao nov ovako i zato sto je to bila jedina fiesta od 5 komada kojoj se nije cuo input shaft tj zujanje u leru kad se pusti kvacilo... ono ispade bas da ne valja hahah
Obde pa pisu da je to normalan zvuk
https://www.fiestafaction.com/forums/sh ... 685?page=1
- van
- VIP
Не набадај гас испод 2000 обртаја , нема никаквог смисла . Нити је то подручје великог обртног момента , нити снаге .
-
Ici ce na zamenu kvacila ono i ovako hvata pred kraj i drzaca iznad menjaca koji je labav dosta pa cemo da vidimo
- ljuba power
- Kontakt:
kad već skine menjač reci majstoru da zaviri unutra.. da vidi stanje ležajeva i čaura.
-
Ma ja to sam menjam, menjao sam dvaputa na fiestama, samo razdvojim menjac malo, ne skidam ga... niti poluosovine vadim, tj raskopcam ih na onim krstovima...
Nego gledam sad setove kvacila, ima neki SRL jeftino dosta, dal vredi to imas li iskustva
Nego gledam sad setove kvacila, ima neki SRL jeftino dosta, dal vredi to imas li iskustva