Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Промена седишта Mondeo mk3 2005

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

kolera
Poruka: 25
Član foruma od: subota, 14. apr. 2012. u 09:51h

Промена седишта Mondeo mk3 2005

Poruka od kolera » sreda, 6. mar. 2019. u 18:16h

Здраво свима,

Променио сам сувозачево седиште и упалила се лампица за airbag. Лампица трепери, заборавио сам колико а скидао сам клеме на неких пола сата и то није помогло.

Е сад, не знам историју тог новог седишта, да ли има airbag или не. Искрено то ми није пало на памет да питам када сам их куповао, и не знам како то може да се провери. Претпоставимо да има. Оно што је различито јесте да је конектор на нпв седишту попуњен, тј има све џекове на свима позицијама, док ово старо овако изгледа.

Претпостављам да то ново вероватно има грејаче седишта, али ме интересује да ли је можда распоред конектора другачији? Да ли може распоред да се мења? И да ли је треба да се гађа боја на боју?Slika

Sent from my HUAWEI LYO-L01 using Tapatalk

mbole
Poruka: 14993
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Промена седишта Mondeo mk3 2005

Poruka od mbole » sreda, 6. mar. 2019. u 18:19h

Od kog godista je sediste?
NIje instalacija ista za razlicita godista.
Djak pesak :)

cor
Poruka: 150
Član foruma od: subota, 24. jan. 2015. u 15:36h

Poruka od cor » sreda, 6. mar. 2019. u 19:12h

Senzor za air bag u sedistu nije istog tipa kao sto je bilo u starom, abs kompjuter je programiran da cita tip senzora iz starog sedista u novom sedistu ti je drugi tip senzora... ovo pod uslovom da si sve lepo povezao, kleme sa tim nemaju veze nikakve... dali moze da se taj tvoj abs unit programira da radinsa tim sedistem ne znam, kod mene na fiesti 2004 nije moglo

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

kolera

Poruka od kolera » sreda, 6. mar. 2019. u 20:01h

Да заборавио сам да напишем, оба седишта су август 2003 год.

Сад ми је пало напамет, јел ово airbag? Slika

cor

Poruka od cor » sreda, 6. mar. 2019. u 21:06h

Msm da je to taj senzor koji detektuje dali neko sedi na sedistu. To je nekompaktibilno sa tvojim abs racunarom... ima tih senzora nekoliko vrsta, mora biti tip isti kao na tvom starom sedistu da bi ga abs uopste prepoznao da je tu

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8315
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » sreda, 6. mar. 2019. u 21:12h

Ne to je pirotehnički zatezač.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

kolera

Poruka od kolera » sreda, 6. mar. 2019. u 21:36h

Хм... онда ништа од замен? Ако хоћу да имам исправан airbag

petar1964
Poruka: 654
Član foruma od: subota, 22. dec. 2018. u 22:23h

Poruka od petar1964 » sreda, 6. mar. 2019. u 21:40h

abs kompjuter je programiran da cita tip senzora iz starog sedista???? kakve veze ima abs sa sedistem?

ljuba power
Poruka: 2713
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » sreda, 6. mar. 2019. u 21:52h

kolko ja znam SRS control modul ja zadužen za air bag

cor

Poruka od cor » sreda, 6. mar. 2019. u 21:57h

Mislio sam na airbag unit ili racunar cpu kako god, kod mene je bila izmedju sedista, i imao sam isti problem, na kraju se ispostavilo da je do razlicitih senzora kao sto sam i napisao. Nisu svi senzori istog tipa ima vise proizvodjaca konkretno za fiestu ima 3 razlicita. Nijedan se sa nijednim ne pasuje i ako hoces da menjas sedista moras obadva sa sve tom malom plasticnom kutijom tj airbag modulom...

Pod ovim senzor mislim na uredjaj koji u sedistu ili uredjaje ako ih ima vise, jedan znam da sluzi da detektuje dali ilsedi neko u sedistu.

Takodje sam probao i da stavim modul srs airbag kako ga vec zovete od tog auta sa kog sam skinuo sediste i onda on ni on nije hteo da radi jer nije prihvatao sediste koje nisam zamenio i neke uredjaje koji su u karoseriji tj pojasu mog auta

Po meni to je kao da kacis jednu bosovu diznu na ecu automobila koji je programiran za simensove dizne eto tako otprilike laicki receno

Srs modul je u tvom autu je recimo programiran za jedan tip pirotehnickog okidaca naprimer, a u sedistu je neki drugi tip eto ne znam kako da drugacije objasnim... ford je stavljao razlicite te uredjaje zavisno od tipa i opreme automobila...

Mislim da je to kod tebe problem nadam se da me razumes

kolera

Poruka od kolera » sreda, 6. mar. 2019. u 22:41h

cor piše:Mislio sam na airbag unit ili racunar cpu kako god, kod mene je bila izmedju sedista, i imao sam isti problem, na kraju se ispostavilo da je do razlicitih senzora kao sto sam i napisao. Nisu svi senzori istog tipa ima vise proizvodjaca konkretno za fiestu ima 3 razlicita. Nijedan se sa nijednim ne pasuje i ako hoces da menjas sedista moras obadva sa sve tom malom plasticnom kutijom tj airbag modulom...

Pod ovim senzor mislim na uredjaj koji u sedistu ili uredjaje ako ih ima vise, jedan znam da sluzi da detektuje dali ilsedi neko u sedistu.

Takodje sam probao i da stavim modul srs airbag kako ga vec zovete od tog auta sa kog sam skinuo sediste i onda on ni on nije hteo da radi jer nije prihvatao sediste koje nisam zamenio i neke uredjaje koji su u karoseriji tj pojasu mog auta

Po meni to je kao da kacis jednu bosovu diznu na ecu automobila koji je programiran za simensove dizne eto tako otprilike laicki receno

Srs modul je u tvom autu je recimo programiran za jedan tip pirotehnickog okidaca naprimer, a u sedistu je neki drugi tip eto ne znam kako da drugacije objasnim... ford je stavljao razlicite te uredjaje zavisno od tipa i opreme automobila...

Mislim da je to kod tebe problem nadam se da me razumes

Да отприлике разумем. Значи покушао си да промениш тај модул, тј ту електронику у седишту? Са старог на новог и није успело?

Значи да враћам старо седиште?

dax92

 
Poruka: 7632
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » sreda, 6. mar. 2019. u 23:08h

Ljudi, zasto komplikujete prostu stvar?
Skini taj poteznik pojasa , stavi sa svog starog, na to novo koje hoces ubaciti i kraj.
Ako ni to ne pomaze, onda i sam jastuk iz sedista prebacis. Cela mudrolija
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

kolera

Poruka od kolera » sreda, 6. mar. 2019. u 23:26h

dax92 piše:Ljudi, zasto komplikujete prostu stvar?
Skini taj poteznik pojasa , stavi sa svog starog, na to novo koje hoces ubaciti i kraj.
Ako ni to ne pomaze, onda i sam jastuk iz sedista prebacis. Cela mudrolija
Јел можда има неки видео или упуство да видим како се то ради?

cor

Poruka od cor » četvrtak, 7. mar. 2019. u 00:31h

Ako se dobro secam kod mene je imao airbag u sedistu, msm da to ne moze da se prebaci... ovaj deo okidac ili kako vec bi trebalo moze, nisam pokusavao da prebacim airbag...
Modul srs nije u sedistu vec izmedju kod rucne bar na fiesti... ma mlatio sam se sa tim i nikako, na kraju odustao.. vratio staro sediste i ugasi se lampica. Komplikovano je to... ja narucim srs modul iz bugarske, sve isto kao moj, od svih mogucih slova na njemu a ima preko 30 samo se jedno razlikovalo i nece da radi... prijavljuje geesku..to je bilo kad mi crko modul.. ja pretpostavljam da je to kod tebe a ti proveri zice i to ostalo da nije neka glupost

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. mar. 2019. u 01:53h

Ajde da malo rascistimo terminologiju za pocetak :)
Kada se kaze "senzor airbaga", najcesce se misli na crash senzore. Ni jedan nije u sedistu, vec se nalaze na karoseriji (najblizi sedistu su bocni, koji se nalaze na pragovima sa unutrasnje strane ispod tepiha blizu B stuba).

Od senzora koji imaju veze sa airbagovima i nalaze se u sedistu tu su: senzor koji govori da li neko sedi u suvozackom sedistu, senzor pozicije vozackog sedista, i senzori (ustvari obicni prekidaci) koji govore da li je pojas zakopcan.

Od 6.2003 ne postoji vise senzor pozicije vozackog sedista, a senzor zauzetosti suvozackog je razlicit i ima svoj dodatni modulcic koji se nalazi sa spoljasnje bocne strane sedista.
Senzor zauzetosti je u samom sedistu, u sedalnom delu.

Od ostataka SRS sistema, u sedistu (ili na njemu) su bocni airbagovi i pirotehnicki zatezaci.

Sve u svemu, sistemi iz 2003 i 2005 su razliciti, i ne verujem da je moguce naterati ih da rade kada su izmesani.

cor

Poruka od cor » četvrtak, 7. mar. 2019. u 06:15h

Pa na to senzori mislio sam na sve sto se kaci na srs modul, senzori napred, airbagovi, ona cuda u sedista itd... ne znam bas strucne nazive ali to je to otprilike se razumemo

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 7. mar. 2019. u 08:08h

Nemoj ni pisati tako utaman samo da bi pisao. Naravno da se moze prebaciti airbag iz jednog sedista u drugo. Ne bih piso da to uradi, da ne moze.

Sad kad je mbole pomenuo senzor zauzetosti sedista, u pravu je, prevideo sam to sinoc. Tako da, moras oba sedista rastaviti i sastaviti to novo sediste sa poteznikom i air bagom iz sedista koje je u autu trenutno.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. mar. 2019. u 08:42h

Kataloski brojevi samih bocnih airbagova i pirotehnickih zatezaca su isti za 2003 i za 2005 godiste (tacnije isti su od 2000 do 2007), tako da njih ne moras da menjas.
Jedino sto moras da prebacis je donji jastuk suvozacevog sedista u kome je senzor da li neko sedi u njemu i njegovo modulce.

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 7. mar. 2019. u 09:11h

Cudno mi da su usti.. ja kad sam radio, po defaultu sam prebacio svu elektroniku sa jednog na drugo sediste.
Focus ST170
Focus SVT

kolera

Poruka od kolera » četvrtak, 7. mar. 2019. u 09:13h

Јбг, ја сам лаик за ово. Мислио сам да ће то моћи да се пребаци 'шраф на шраф'

Оно што могу да урадим је да пребацим ствари које видим. Ако нешто захтева расурање седишта, па пребацивање пресвлаке или тако нешто то већ нећу да дирам.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. mar. 2019. u 10:16h

Zahteva.
Taj senzor u sedistu je razlicit, i on je deo sundjera sedalnog dela.

cor

Poruka od cor » četvrtak, 7. mar. 2019. u 11:20h

Vrati si staro sediste nemoj pokvaris taj deo ne ugasi ti tu lampicu posle nikako. Nema tu sraf na sraf ford je to... ti ne znas muku sa ovim novijim 2010+ sta li cemo mi siroti da vozimo kad nemamo para za novo....

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. mar. 2019. u 12:09h

Ovaj... a sta ce to da pokvari?
Ne znam kakvu to muku imas sa novijim...

cor

Poruka od cor » četvrtak, 7. mar. 2019. u 13:11h

Ja sam imao velikih problema kada mi je srs modul crko dok sam prespajao da upalim auto, da pomenem da je to bilo ranije dok je to bio noviji auto (fiesta 2004) i da to tada nije moglo da se resi osim da se zameni modul. Probao sam 4 modula sa oglasa placao postarine bezveze i svaki je palio lampicu zbog nekompaktibilnosti sa delovima airbag sistema u mom vozilu... na kraju sam nasao u bugarskoj modul koji se razlikovao u samo jednom slovu i on nije radio vozio sam 1 god sa upaljenim airbagom... to je moje iskustvo sada ne znam dali moze da se to reprogramira tehnika je napredovala kao i servisi od tada... sto se tice novijih fordica nemaju kvalitet kao stari konkretno ja sam imao par komada 2011 2012... bas bas bizuterija u odnosu recimo na 2004 godinu

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 7. mar. 2019. u 13:57h

Ne znam kako ti je uspelo da spalis SRS modul paljenjem na kablove, ako na to mislis pod "prespajao da upalim auto"?
Ako si na njemu nesto prespajao, ili napamet vezivao zice po autu... nista cudno da je crko.
Elektronika ko i svaka druga. Jako retko ima popravke, skoro uvek se menja ceo.
Naravno da "samo jedno slovo" nije isto. Znas ono... Jovane sta bi ti da nema slova J :)

Poenta je da prvo naucis kako nesto radi, i sta mu treba da bi radilo, pa onda cackas, porucujes delove... a ne napamet.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“