Focus kopa po ovom snegu sa Contykama samo tako. Dok god sneg nije previsok za prednji branik nema nikakvog problema.
BMW je totalno druga priča, pošto su pozadi bajate runflat sa max 4-5mm. Moram da ga vozim sa isključenim ESP-om, pošto čim malo prokliza ESP mu ubije snagu. Zato dupe na njemu igra toliko, da stalno cepaš kontru volanom. Moram unapred da planiram svaku uzbrdicu i da pokušam da ne stajem na semaforima, pošto neće krenuti uzbrdo, ako stanem
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
Koristim još jednom priliku da se pose*em po Winteri. Više kliza nego što se kotrlja.
Što ?
Ja se popeo juče sa Fiestom uz zavejanu rakovicu (svi iz ovih krajeva znaju koliko je to strm nagib) i to sam morao da stanem na sred uzbrdice pošto je bilo par ljubitelja loših guma koji su stali na sred puta i driftuju u mestu pokušavaju da krenu... malo je na početku klizala al' kad je uhvatila brzinu samo je nastavila dalje da ubrzava.
Pride prošao kroz ceo grad koji je bio potpuno zavejan, nisam imao problema nikakvih ni sa kočenjem... da se razumemo, stari model Wintere je u pitanju ne ovaj sad najnoviji.
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3 Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
Nova Wintera je baš mekana, prava zimnjača. A šara kao za off-road. Tako da je za sneg ubica. Ako pričamo o snegu. Za vlažno ne znam, ni stara se nije proslavila. A što se tiče skidanja zimskih, čim prosek pređe 10°C stavljam letnje.
Fulda Kristall Montero 3 - takodje preporuka za sve uslove. Juce sam cepao ko blesav, nigde nikakvo iznenadjenje niti problem, a niko me nije preteko Na snegu su bar za klasu ili dve bolje od wintera koje sam pre toga imao.
Danas sam trebao ceo dan da testiram Good Year ultragrip performance gen1, ali cu ipak samo malo kasnije provozati, nisu se kocke poklopile da odem na put.
Koristim još jednom priliku da se pose*em po Winteri. Više kliza nego što se kotrlja.
Što ?
Ja se popeo juče sa Fiestom uz zavejanu rakovicu (svi iz ovih krajeva znaju koliko je to strm nagib) i to sam morao da stanem na sred uzbrdice pošto je bilo par ljubitelja loših guma koji su stali na sred puta i driftuju u mestu pokušavaju da krenu... malo je na početku klizala al' kad je uhvatila brzinu samo je nastavila dalje da ubrzava.
Pride prošao kroz ceo grad koji je bio potpuno zavejan, nisam imao problema nikakvih ni sa kočenjem... da se razumemo, stari model Wintere je u pitanju ne ovaj sad najnoviji.
I ja pričam o staroj šari. Juče kretanje u koloni po onom snegu, 15-20 kmh, svi koče normalno, samo meni krklja ABS non-stop, kako pipnem kočnicu, jedva sam se zaustavio par puta. Nemoguće mi je da su se uplastičile iako je dot '15, nisu prešle ukupno 10-12k.
Montirane, po ovakvom snegu kopaju samo tako, nabodem gas i prvi momenat okrenu i onda polece, stao sam bio na manji uspon i krenuo bez problema, kasnije sam ušao u jednu ulicu sa bas dobrim usponom ali sam odustao da ne bi otkinuo nešto pošto niko nije prolazio.
Kad sam otišao po gume kod Saleta malo sam zaglavio pa Sale gurao :-D
Xaxaxaxa, bez vojnog asova ništa :-D
Pa tražim vagu, naravno da cu ići napred nazad :-D
E ko za baksuz kažem mu reko čekaj da guras, kako sam krenuo ma ni metar samo propade i mlati po onom ledu, jedno 10 min nisam mogao izaći :-D
Meni druga zima na Diplomat WINTER ST (Bivša Debica), uzeo ih nove u novembru 2017. Prilično sam zadovoljan, ne kližu puno, na uzbrdici dobro hvataju, kočenje isto ok. Razlika između njih i Tigra su bile 1 km po gumi pa sam uzeo Diplomat jer sam već vozio debicu prije i bio zadovoljan. Sestra na Pežou 207 ima problema sa zanošenjem zadnjeg kraja na Tigru, isto su nove gume, tako da ne znam šta da kažem za Tigar, vjerovatno i on odrađuje posao u većini normalne vožnje, ali bih jka za tu razliku opet uzeo Diplomat.
Obzirom na visinu plate, moram vec polako da razmisljam o letnjem kompletu guma...
Fiesta je u pitanju, znaci 185/65 r14. Predjem godisnje 20-25k km, jednako leti i zimi, vecinom otvoren put, 80-100 km/h retko kad imam priliku da vozim brze. Nije mi bitno da li su tise ili malo bucnije, bitno da se ne trose brzo i da se ne deformisu, naravno. Neka preporuka za neku nizu klasu guma?
Jos nesto me interesuje... Koliku razliku u potrosnji mogu napraviti gume sa oznakom B ili C u odnosu na, recimo F? Da li se isplati uloziti u takve gume sa gledista ustede u potrosnji i cene takvih guma?