Poruka
od vlasta74 » sreda, 19. dec. 2018. u 18:47h
Kako sam odlučio da zadržim ovaj auto, počeo sam i da ulažem u njega. Naravno, samo ću nabrojati šta sam radio na njemu, pošto nemam uvek vremena da budem na forumu. Sezonski posao, sada je zima, pa će me biti češće.
Dakle, nakon registracije, urađeni i su veliki i mali servis, zamenjene spone, stabilizatori prednji i set kvačila. Pale su i nove zimske gume Tigrove Taurus, štelovanje trapa, nov akumulator, abs senzori, nosač motora i možda sam nešto zaboravio.
Naručio sam i Haynes uputstvo za mehaničare sa Amazona, očekuje se posle NG.
Volim da čačkam, pomalo, oko kola, onoliko koliko mislim da mogu.
Uočeni problemi za sad, osim onih koji su rešeni, su već opisani u odgovarajućim temama.
Problemi kao što su izbacivanje pištolja za sipanje goriva - to me živcira neopevano, dalje, brava na haubi, na kraju sam je skinuo i otvaram šrafcigerom, takođe sam primetio i da mi šoferšajbna odleđuje do pola, a ranije je radila, neko reče da pregledam osigurače. Takođe se sekiram da li su mi dizne ok, ali ta akcija je u toku i u odgovarajućoj temi, kao i detektovanje neispravnih grejača.
Ima i jedna koju nisam započinjao, a to je zviždanje turbine, pošto auto dobro vuče, a i majstor mi je rekao da to nije za brigu, a čačkajući oko motora, video sam da je vlažno na turbini na mestu gde šelna zateže crevo, probaću da pritegnem malo. To crevo jedino i vidim sa turbine, pošto je nepristupačno zavučena, rekoše da proverim još neko, da nema neku pukotinu, zato i naručih Haynes, da bar vidim gde šta stoji.
Tako se polako upoznajem sa autom i dovodim ga u stanje da me služi neko vreme. Prethodni auto mi je bio Citroen Saxo 1.5D i taj auto je bio pesma, nikakve komplikacije sa njim, vozio sam ga od 2007 do pre šest meseci i ostavio me samo jednom, kad je pukla sajla kvačila, ali održavanje je bilo smešno jeftino. Mana mu je jedino što je baš mali i imao je troja vrata i za put je neudoban. Sa C Maxom sam u cugu prešao 1600km, kad sam ga doterao od burazera i milina.
Focus C Max 1.8 TDCI, 2005