Najpre ne brkajte TDDI i TDCI.
TDDI nema 0 potrosnju na nizbrdici a TDCI ima.
TDCI generalno ima vecu iskoristivost to jest malo "viska" toplote, dok to kod TDDI nije slucaj.
A ovo je tema o TDDI (ilii barem tako pise u naslovu).
Elem... sa TDDI mozes ici nizbrdo koliko god hoces, on ce i dalje ubrizgavati gorivo i motor ce raditi kao da radi na leru. Termostat ce proporcionalno zatvarati prolaz ka hladnjaku ukoliko temperatura motora pocne da pada, tako da to sto se kreces nece imati nikakvog uticaja. Motoru ce biti (skoro) potpuno isto ko da auto stoji na parkingu i radi na leru (ajde da kazemo da se malo vise hladi direktnim opstrujavanjem vazduha oko bloka, mada je to hladjenje minimalno u odnosu na hladnjak).
Cak i TDCI izuzev na ekstra hladnom vremenu (a nismo ni blizu takvog), i dalje ima dovoljno viska toplote, da termostat mora i moze da odrzava radnu temperaturu.
Nadalje, mnogo ste mi "digitalni"

Termostat nije samo "otvoreno-zatvoreno", postoji i kompletan raspon izmedju, sa sve prelaznim rezimom.
Postoje samo tri moguca uzroka pada temperature:
1. Neispravan ili neodgovarajuci termostat
2. Problem sa kolom koje prikazuje temperaturu, to jest da prikazana temperatura nije realna
3. Da sam motor generise manje toplote nego sto bi trebalo. Jedan od razloga za takvo ponasanje je pohaban motor (veliki zazori). Verovatno i pogresno ubrizgavanje moze da dovede do toga.
Pade mi napamet i recimo nedostatak plastike ispod motora, pa da se recimo tuda hladi vise nego sto je predvidjeno preko ulja u karteru, mada to ne bi smelo da bude ozbiljno.