Pomozite da se malo manje nerviram pred praznik.

Ukratko: U pitanju je Ford Fiesta 1.4TDCi, 2006. godište, problem ukratko opisan - ne mogu ubaciti u neke brzine (tačnije mogu samo mijenjati između treće, lera i četvrte).
Naširoko: Maloprije vozim na autoputu, prolazim neku petlju te na ravni dio izlazim u 4. brzini. Pretičem drugo vozilo sasvim normalno, na oko 3k obrtaja ili nešto niže prebacujem u 5. brzinu - međutim nakon puštanja kvačila željeni efekat izostaje, auto nije u 5. brzini (koliko se sjećam efekat je bio kao da je u leru). Pritisnem ponovo kvačilo i vratim u 4. što je bilo ok. Ponovo 5. - ista stvar. Ubrzo dolazi isključenje sa autoputa (preciznije gradske zaobilaznice koja je u profilu autoputa), odnosno kružni tok, u 3. brzinu sve ide ok, međutim 2. nikako. Odmah shvatam da imam na raspolaganju samo 3. i 4. - pokušaj prebacivanja u neku drugu brzinu jednostavno ne uspije, pokušam u 1. ili 5. on ode u 3., pokušam u 2. on ode u 4. Srećom nije bilo gužve na cesti i uspio sam se dovesti do kuće koristeći samo 3. brzinu (dva puta krenuo sa semafora tako).
Ugasim i upalim auto, naravno sve isto. Kvačilo sasvim normalno odvaja kada mijenjam između 3. i 4. Ubaciti u ostale brzine ne mogu ni dok je auto upaljen, ni dok je ugašen - samo te dvije.
Pročitao sam svašta, ali se ne smatram kompetentnim da bilo šta zaključujem. Djeluje mi kao da je na šalteru problem sa sajlom (ili nečim sličnim) koja je zadužena za lijevo-desno, kao da je 'pukla' u tom trenutku i pomjeranje ručice mjenjača lijevo-desno nema nikakvog efekta. Gore-dole ide sasvim normalno, tako da uvijek završi u 3. ili 4. brzini.
Unaprijed zahvalan na odgovorima, mnogo.