Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EU vs USA, i sve na tu temu

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Re: EU vs USA, i sve na tu temu

Poruka od MaxBunker » petak, 26. feb. 2010. u 09:51h

van piše:I jel efikasniji ili nije ?
Nafta je kaloričnija od benzina, samim tim su dizel motori energetski efikasniji.

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 26. feb. 2010. u 10:04h

Nije u tome stos ,nego u samozapljenje kod dizela i forsiranom paljenju od strane svecice kod benzinaca .
Temperatura sagorevanja je niza kod dizela ....
Jednostavno , dizel motor istu potencjalne hemiske energije efikasnije pretvori u mehanicki rad , nego benzinski motor . I to je prosto tako , nisam ja to izmislio

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » petak, 26. feb. 2010. u 10:49h

Ja opet ponavljam jedno jako prosto i alegorično objašnjenje. Dizel je kao bodi bilder, mož da podigne veću težinu a benzin je kao brus li može da udari 6 puta u jednoj sekudi.
Ko razume shvatio je.

Van je u pravu, dizel sa iljadu obrtaja može da povuče mnogo veću težinu nego benzin. U pravu je što se toga tiče. Za ostalo nisam siguran.

Mislim jednostavno je ako pogledamo automobile i proizvode. Odgovori su nam pred očima.

Svi traktori, kamioni i slično stavljaju dizel?
Što manje trošI? Da. ALi ne samo zbog toga, on upravo zato što dizel povlači veće težine na manje obrtaja.

ajd nek st avi neko bezinski motor u traktor? Pa nek izore njivu, oće mojega.

Sa druge strane:

Svi sportski i brzi automobili do sad koriste bezin. Zašto? Zato što benzin pravi više sile pa se auto brze kreće.

u dizel danas uvek skoro stave turbinu da ne bi išao auto kao baba.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

McGruja
Poruka: 155
Član foruma od: petak, 19. feb. 2010. u 08:53h

Poruka od McGruja » petak, 26. feb. 2010. u 10:59h

Poenta je u potpuno drugačijim konstrukcijama motora i kompresionih odnosa.
Sve rečeno za goriva je tačno.

Dizelski hod klipa, težina istog, kompresioni odnosi... To je ono što čini razliku između benzinskog i dozel agregata

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » petak, 26. feb. 2010. u 11:23h

ajd nek st avi neko bezinski motor u traktor? Pa nek izore njivu, oće mojega.
@Djomla, zamolio bih te da izbegavas koriscenje ovakvih izraza. Pogledaj ono sto napises pre nego sto posaljes.

Sto se tvoje 'tvrdnje' oko dizela i benzina tice, mislim da stvari gledas nekako suvise laicki i bez dobre 'podloge' odnosno predznanja fizike i hemije. Van je u svojim prethodnim postovima objasnio vecinu stvari i nema potrebe za uproscavanjem, i onako veoma jednostavnog objasnjenja. Pogotovo ne na nacin na koji ti iznosis 'tvrdnje'. Ostavi Brus Lija da pociva u miru. Citava stvar je u nacinu paljenja/sagorevanja smese a ne u tome sta je dizel a sta benzin.

Mozda si propustio post koji je Van postavio a vezan je za ruska vojna vozila koja u vecini slucajeva (pogotovo starija vozila) idu na beznin, i nose i vuku zavidne tezine, sto ukazuje da bi traktor veoma lako izasao na kraj sa bilo kojom njivom cak i da ima benzinski motor. Ali pitanje je koliko bi mu goriva trebalo za rad.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

van
VIP

Poruka od van » petak, 26. feb. 2010. u 11:25h

Evo narodskog objasnjenje, posto vidim da ova naucno podupreta predstavljaju proble.
Imate jednog krupnog sporog tipa , koji prenese dzak brasna na ledjima od kamiona do magacina i jednog sitnijeg , brzog , koji nosi paket u rukama i trci do magacina . I ako su za isto vreme prenesu istu kolicinu brasna , npr . velik 3 dzaka od 50 kg , a mali 10 paketa od 15 kg , uradili su isti rad . Samo sto krupnom treba mala pljeskavica da nadoknadi energiju a ovom brzom treba pojacana pljeskavica . E to je isto i sa motorima . Sve ostalo je pitanje namene motora i njegove konstrukcije da zadovolji istu ....

Djomla

Poruka od Djomla » petak, 26. feb. 2010. u 11:29h

Mickey038 piše:
Sto se tvoje 'tvrdnje' oko dizela i benzina tice, mislim da stvari gledas nekako suvise laicki i bez dobre 'podloge' odnosno predznanja fizike i hemije.
Podloga je odlična imam i ocene i diplomu za to. :)
Imate jednog krupnog sporog tipa , koji prenese dzak brasna na ledjima od kamiona do magacina i jednog sitnijeg , brzog , koji nosi paket u rukama i trci do magacina .
To poredjenje više manje slično ja koristim već pola sata. :) Za koje sam ismevan.
Krupni je dizel, sitni je benzin :)

van
VIP

Poruka od van » petak, 26. feb. 2010. u 13:42h

Nije izgled bitan , on je verovatno i pogresno opisan , nego je bitna cinjenica da jedan pojede vise od drugog .
To ti nisi nigde naveo .

Djomla

Poruka od Djomla » petak, 26. feb. 2010. u 13:52h

van piše:To ti nisi nigde naveo .
Nisam jer sam računao da je normalno da onaj ko ima brže mušiće više jede jer više vežba samim tim mora da unosi više energije. :)
Kada kažem ejde eo da budem preciniji mislim jede više energične hrane.

Ali zato taj koji pojede dve pljeskavice, može da se pokreće brze od onog kome je bila dovoljna jedna. I to je poenta. :)

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“