mislim da Speedo senzor daje CPU informacije iz menjača da CPU malo dodaje gas u lehru kad treba ubaciti u viši stepen prenosa ( treba potražiti opis funkcije na web sajtu [urlhttp://
www.intermotorpartscar.com/en/products/sensors/][/url] )
mislim da je ovo :
Vehicle Speed Sensors
The Vehicle Speed sensor or VSS measures transmission/transaxle output or wheel speed. The ECM uses this information to modify engine functions such as ignition timing, Air/Fuel ratio, transmission shift points, and to initiate diagnostic routines.
Ako se isključi Speedo sensor, onda treba koristiti sluh i osećaj za dodavanje ili oduzimanje gasa pri šaltanju brzina, ALI ako je neispravan ovaj senzor onda može doči do
nekontrolisanog dizanja obrtaja u lehru,,, bez njega ponekad može doći do gašenja motora zbog niskog Lehr obrtaja, pa treba na semafori kad se naglo stane malo dodirnuti gas, ti problemi su poznati i kod običnih klasičnih automobila, samo što tamo lako možeš naštelovati lehr gas
Pošto odavno vozim sa odštekanim Speedo senzorom imam dosta iskustva..eto u oktobru su mi počeli problemi sa gašenjem motora pa sam izvadio malo voženi ( skoro novi) IACV i ubacio
stari amortizirani

fordov IACV koji ima nešto veći lehr gas i rešio problem.
Druga stvar koja isto utiče, a laka i jeftina intervencija je da se kod zamene filtera za vazduh povremeno po potrebi očisti i MAF senzor ( ima sprej za čišćenje MAFa) a po potrebi i leptir klapne.
Osobito je kod novijih automobila delikatna elektronska leptir klapna ako je auto prebačen na LPG !!, potrebno je i kalibriraanje, ali već rade to i neki manji servisi .
NAPOMENA
INTERMOTOR je promenio web sajt, na starom su bili prikazani i IACV i SPEEDO Sensor koji su na automobilima od pre 20 godina,( sa običnim leptirom); sada su drugi tipovi tako da za Tačnu funkciju treba potražiti stari sajt ako postoji ili obratiti se na njihov kontakt ili potražiti drugi web sajt sa funkcijama sttarijih tipova senzora