Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EU vs USA, i sve na tu temu

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Talladega_500
Yankee
Poruka: 14155
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: EU vs USA, i sve na tu temu

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:28h

To su vise nego dobri brojevi ubrzanja za 200 hp automobil, posebno dizel.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 23. feb. 2010. u 02:27h

500 Nm i 200 ks su otprilike neke vrednosti kojima raspolazu v8 motor i fierbird-u sa kraja '80. Mislim da je malo manje Nm i malo vise hp . Ovde dobijas isto to samo za 3 puta manje para za gorivo .

Ja i dalje ostajem pri misljenju da nekom u americi ne odgovara da automobili malo trose . Odrovara im da kamioni malo trose , jer bi prevoz robe bio skup , ali kola treba da trose , a kada trose , tada neko i zaradjuje . A nus produkt toga je cinjenica da preko pola zemljine kugle pukne nekom p...ka .

Ja se ne slazem sa ovom zadnjom cinjenicom , a za se ostalo me boli uvo .

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 23. feb. 2010. u 03:44h

van piše:500 Nm i 200 ks su otprilike neke vrednosti kojima raspolazu v8 motor i fierbird-u sa kraja '80. Mislim da je malo manje Nm i malo vise hp . Ovde dobijas isto to samo za 3 puta manje para za gorivo .
Tesko da je isplatljivo - novi motor + ruke, plus u Americi je dizel skuplji od benzina, tesko da ces ustedeti toliko na gorivu.

Recimo hybridi, koji su ekonomicniji od ovog dizela i idu na jeftinije gorivo, opet ih je potrebno voziti po 7-8 godina i preko 100,000 milja samo da bi bio na nuli sto se tice financija (jer su daleko skuplji od obicnih vozila).
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 23. feb. 2010. u 10:50h

Dizel je jeftiniji za proizvodnju od benzina .
Koju cenu dizela placaju kamiondzije , i ljudi koji oru njive Ako je isplatljiviji benzin kao gorivo , zasto kamioni i traktori ne idu na benzin . Ili lokomotive ?

Mada kada bolje razmislim cemu ova diskusija . Niko ovde nema moc da promeni bilo sta.

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » utorak, 23. feb. 2010. u 12:12h

Ameri voze takva vozila, jer im to omogucava njihova uloga u svetu, pa im to sto trose velike kolicine goriva nista ne smeta... Da je i kod nas benzin jeftin i mi bi vozili kola od 5.0l i ne bi toliko hvalili stedljive automobile, jer nam to ne bi bilo vazno...
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Poruka od MaxBunker » utorak, 23. feb. 2010. u 14:41h

Razlozi za i protiv velikih/malih motora u Americi/Evropi su valjda već svima jasni. Mene više zanima kako Ameri uspijevaju postići tako nisku cijenu novih auta? Talladega, ti si ovdje navodio neke cifre, da je kod nas tako jeftino, čak bi se i na Balkanu vozili novi automobili!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 23. feb. 2010. u 15:55h

van piše:Koju cenu dizela placaju kamiondzije , i ljudi koji oru njive Ako je isplatljiviji benzin kao gorivo , zasto kamioni i traktori ne idu na benzin . Ili lokomotive ?
Jel ti to ozbiljno?
Znas koliko vecu velicinu motora benzinac mora da ima da bi izvukao obrtni momenat kao dizel?
Dizel se koristi u kamionima samo zbog obrtnog momenta.
MaxBunker piše:Mene više zanima kako Ameri uspijevaju postići tako nisku cijenu novih auta? Talladega, ti si ovdje navodio neke cifre, da je kod nas tako jeftino, čak bi se i na Balkanu vozili novi automobili!
Takse (porez) na uvoz su dosta niske. Dok u Evropi i Japanu se placa i po 30% taksa za svaki novi automobil, u Americi je ta cifra dosta mala. Nisam siguran koliko mala, ali dosta mala.
Onaj automobil sto se proizvede i prodaje u Evropi nije nista skuplji za proizvodnju od onog automobila koji se proizvede i prodaje u Americi. Ali u Evropi ubijaju sa taksama, i to naravno na kraju kupac mora da plati.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » utorak, 23. feb. 2010. u 16:11h

U pravu je tala, dizel ima veću snagu benzin jaču eksploziju.
Drugim rečima dizelaš je bilder, benzinac je brus li.

Bilder može da digne više brus li da udari brze i jače.

Zato i traktori koriste dizel, jer on može više da povuče a zato sporije ide.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 23. feb. 2010. u 16:30h

Moj cale je kamiondzija, poseduje Freightliner Century Class kao sa slike.
U njemu je Detroit dizel, velicina cini mi se oko 13L, sa 500 hp.

Cale obicno sa njim vuce terete do 40,000 lbs (18 tona). Plus kamion i prikolica su teski jos barem toliko. Tako nesto benzinac nikada nebi mogao da povuce.

Ima oko 1.5 miliona milja (oko 2.4 km) na satu i jos uvek radi bez vecih problema.

Slika

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 23. feb. 2010. u 22:12h

I potrosnja je manja kod dizela jer sto je veca kompresija,vece je iskoriscenje energije.

Cuo sam da traktor imt539 ima 2500 kubika,da li je to tacno? 39ks na 2500ccm i tri cilindra to je licenca posleratnog fergusona i evo mi ga jos proizvodimo. Koji je to rasterecen motor,najveci broj obrtaja 2400 :P
(Je l probao neko od vas da vozi devojku na traktoru i da je uci da vozi isti? To je bilo pisanje u gace hahahaha ,jedino je nezgodno sto nema neki prtljazni prostor pa nemas gde da sakrijes cebe i stvari za izlet,a selo ima bolju obavestajnu agenciju od FBI... hahahaha )
Poslednja izmena: Neša, na dan utorak, 23. feb. 2010. u 22:25h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 23. feb. 2010. u 22:21h

2.4 miliona km?! :-| :-| :-|
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2010. u 22:31h

Sto se cudis pa za kamione to nije nista neuobicajeno :)
Talladega jel znas mozda kolika je maksimalna dozvoljena tezina u USA, jel isto kao kod nas 40 tona ili je manje/vise?
Fiesta!!

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 23. feb. 2010. u 22:39h

40tona? Zato mi nemamo puteve.. :-(

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2010. u 22:42h

Bas tako. U Svajcarskoj je 28 tona ako se dobro secam. Mada mislim da je tu bitnije osovinsko opterecenje , jer nije isto ako 40 tona rasporedis na 4 osovine i na 6. A vec za osovinsko opterecenje kod nas ima neka gomila pravila u zavisnosti od toga koliko su osovine udaljene jedna od druge, vise se ne secam to sam pre 3-4 godine citao mrgreen
Fiesta!!

Djomla

Poruka od Djomla » utorak, 23. feb. 2010. u 23:17h

Nesa piše:Je l probao neko od vas da vozi devojku na traktoru i da je uci da vozi isti? To je bilo pisanje u gace hahahaha ,jedino je nezgodno sto nema neki prtljazni prostor pa nemas gde da sakrijes cebe i stvari za izlet,a selo ima bolju obavestajnu agenciju od FBI... hahahaha
Ja sam vozio moj traktor porše dizel al ribe neće u selo pa to ti je. :((((
Nesa piše:I potrosnja je manja kod dizela jer sto je veca kompresija,vece je iskoriscenje energije.
Čista fizika i hemija. Zato je i ubrzanje slabije i motori se lakše kvare gazenjem guženjem ili koji već pojam koristiš. Al mojega će benzinac da povuče težinu koliku dizel može da povuče zato se i troši više.
No kad bi neko zajahao samo motor benzinca al bi leteoooooooo :)))

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 24. feb. 2010. u 00:47h

Iosis piše:2.4 miliona km?! :-| :-| :-|
Za kamion to i nije bas previse. Obicno se na ovoj miljazi radi generalka, mada moj cale ne planira da uradi jer se ne isplati. Planira da ga vozi dok kamion ne crkne, a onda ce kupiti noviji.
dule0911 piše:Talladega jel znas mozda kolika je maksimalna dozvoljena tezina u USA, jel isto kao kod nas 40 tona ili je manje/vise?
Mislim da kamion, prikolica i teret zajedno ne smeju preci 80,000 lbs, sto je 36 tona.

Samo su ovde kamioni daleko veci nego u Evropi pa oni cine vecinu te tezine.

Moj omiljeni je Peterbilt 379.
Auuuuu brale kad ovi auspusi zagrme ... Cujes ga na 5 milja od sebe, posebo kad koci motorom. :D

Slika

Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 24. feb. 2010. u 07:57h

Da ustvari kad malo razmislim to i nije neka kilometraža. :D Ima par buseva u GSP NS koji su prešli oko 2.2 miliona kilometara. Volvo B10M.

U Švedskoj je ja mislim dozvoljone 60 tona za kamione, ali i dozvoljena dužina je ja mislim 22 ili 24 m. Skontali ljudi im je to isplativije da jedan kamion vuče 60 t, nego 1 od 40 i drugi još 20.

A ti američki kamioni su mi odlični, najviše mi se sviđaju zbog svoj enterijera koji više liči na garsonjeru. Takođe mi se mnogo sviđa vanjski izgled jer su zadržali njuške, njuškaša u Evropi više nema, samo Scania koja i nije baš nešto izgledom.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » sreda, 24. feb. 2010. u 08:23h

Po meni jedne od najlepsih njuskasa pravi Volvo.

Slika Slika
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

van
VIP

Poruka od van » sreda, 24. feb. 2010. u 09:39h

Kakav obrtni moment crni kod dizela i benzinca ...
To ti je tipicno razmisljanje nekog ko ne poznaje materiju . Kamionu idu na dizel , zato sto ima veci obrtni moment , ma nemoj .
Mozes isti obrtni moment da napravis i sa benzinskim motorom , pa sto ne idu na benzin ? Moze totalno ista kriva obrtnog momenta da se napravi .... Problem je samo taj sto bi takav motor vise trosio ...
Dizel kako motor koji ima sagorevanje putem samo paljenja iskoriscava vecu kolicinu energije za mehanicki rad , nego benzinski motor , kome se smesa pali svecicom . Drugim recima , kamioni idu na dizel , zato sto manje trose nego isti takvi kamioni koji idu na benzin .
Isto to ti vazi i za kola . Proteklih par godina na 24 h Le Mans-a pobedjuje audi v10 TDI , jedan od razloga je i taj sto ne mora cesto u box po gorivo .

Djomla

Poruka od Djomla » sreda, 24. feb. 2010. u 12:55h

@Van.

Benzin sve ubrzava što se mehaničkog rada tiče samim tim i obrntni momenat.

Dizel sa druge strane daje veću snagu, ali manje eksplozivniju kada dodje do samog kretanja.

Benzin se troši više zato što benzin tera točkove da se brže okreću ali više benzina treba da bi se povukao ceo auto.
Dizel sa druge strane, ceča mehanika sporije radi, ali ima više snage i više jačine može da povuče sa manje dizela.

Zato dizel motore i goriva koriste u traktorima i kamionima. Zato što bi se tu bezin abnormalno mnogo trošio.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 24. feb. 2010. u 14:15h

DjomlaMRak piše: Benzin sve ubrzava što se mehaničkog rada tiče samim tim i obrntni momenat.
Sta si sada hteo da kazes ? Znas li kako se definise obrtni moment i kako se definise snaga motora ?

Ovo ispod necu ni da komentarisem ...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21561
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 24. feb. 2010. u 14:31h

Google gosn Djomla... google... osnove mehanike.

Kakvo bre ubrzanje momenta hahahaha
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

MaxBunker
Poruka: 238
Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 23:36h

Poruka od MaxBunker » sreda, 24. feb. 2010. u 14:45h

DjomlaMRak piše:@Van.

Benzin sve ubrzava što se mehaničkog rada tiče samim tim i obrntni momenat.

Dizel sa druge strane daje veću snagu, ali manje eksplozivniju kada dodje do samog kretanja.

Benzin se troši više zato što benzin tera točkove da se brže okreću ali više benzina treba da bi se povukao ceo auto.
Dizel sa druge strane, ceča mehanika sporije radi, ali ima više snage i više jačine može da povuče sa manje dizela.

Zato dizel motore i goriva koriste u traktorima i kamionima. Zato što bi se tu bezin abnormalno mnogo trošio.
olaksanje

van
VIP

Poruka od van » sreda, 24. feb. 2010. u 15:03h

Max , ali ti je komentar ... hahahaha

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 24. feb. 2010. u 15:48h

Van, znas koliko ovi kamioni trose?

Ispod 5 mpg, sto izadje preko 50 litara na 100 km. I to kad ne vuce velik teret.

O kojoj "smanjenoj potrosnji" ti pricas?

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“